کد خبر 28602
تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۷

تجارت دخانيات آنقدر پر سود است که صاحبان کمپانيهاي معروف سيگار در دنيا حاضرند بابت تبليغات محصولات خود رقمهاي نجومي پرداخت کنند. بررسيها نشان مي دهد درآمد يک سال اين کمپانيها رقمي بالغ بر 300 ميليارد دلار است که با 20سال فروش نفت ايران برابري مي کند.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، در حالي که هر پنج ثانيه يک نفر در دنيا بر اثر مصرف سيگار جان خود را از دست مي‌دهد آمارها نشان مي دهد که در قرن بيستم حدود 100 ميليون نفر در اثر مصرف مواددخاني جان خود را از دست دادند و سازمان بهداشت جهاني تخمين مي‌زند اگر اين روند به همين شکل ادامه پيدا کند تا پايان قرن 21 نزديک به يک ميليارد نفر در اثر مصرف سيگار جان خود را از دست خواهند داد.

اين در حالي است که سالانه حدود 58 ميليارد نخ سيگار در ايران مصرف مي‌شود که 5 ميليارد و 15 ميليون نخ آن از طريق توليدات داخل، 7 ميليارد و 11 ميليون نخ از طريق توليدات مشارکتي، 21 ميليارد نخ از طريق واردات قانوني و 10 ميليارد نخ از طريق قاچاق تامين مي‌شود.

دکتر محمدرضا معدني ، دبير اجرايي جمعيت مبارزه با دخانيات با عنوان اين مطلب که دود سيگار باعث مي شود هر سال 26 هزار کودک در کشور مبتلا به آسم شوند، گفت: روزانه 200 نفر سيگاري در کشور فوت مي کنند.

وي با اعلام اينکه حدود 12 ميليون نفر در کشور سيگار مصرف مي کنند، گفت: هزينه سيگار اين تعداد افراد روزانه 4 تا 5 ميليارد تومان است. در حالي که 2 تا 3 برابر اين مبلغ نيز توسط دولت صرف هزينه هاي درمان ناشي از عوارض مصرف سيگار مي شود. بنابراين روزانه 20 ميليارد تومان بابت مصرف سيگار در کشور هزينه مي شود.

بدون شک استنشاق تحميلي دود مواد دخاني براي سلامتي بسيار مضر است و بيش از 4000 ماده شيميايي خطرناک در دود سيگار موجود است که بيش از 50 نوع از اين مواد سرطانزا بوده و استنشاق تحميلي، باعث ابتلا افراد به بيماريهاي قلبي، عروقي، گوارشي و تنفسي شده و در نتيجه منجر به مرگ مي‌شود.

طبق برآورد سازمان بهداشت جهاني بيش از 700 ميليون کودک در جهان در معرض استنشاق تحميلي دود سيگار قرار دارند. اين آلودگي خصوصا در خانه بيشتر است. به طوري که تحقيقات انجام شده بر روي دانش‌آموزان 13تا 15 سال در 132 کشور جهان نشان مي‌دهد که 46 درصد از دانش‌آموزان در خانه و 56درصد آنها در اماکن عمومي در معرض دود دخانيات قرار مي‌گيرند و 76 درصد از دانش‌آموزان از قانون ممنوعيت استعمال دخانيات در اماکن عمومي استقبال مي‌کنند.

دکتر کاظم ندافي، رئيس مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت از مصرف سيگار به عنوان دروازه ورود به اعتياد ياد کرد و گفت: بررسيهاي انجام شده در ايران نشان مي‌دهد دريچه ورود به موادمخدر و انواع اعتيادها استعمال دخانيات است.

اين در حالي است که دکتر حسن آذري پور، عضو کميسيون سياستگذاري کنترل دخانيات از سيگار به عنوان مهمترين عامل تهديدکننده سلامت ياد کرد و گفت: 90 درصد از سيگاريها از دوران نوجواني به کشيدن سيگار روي مي‌آورند.

وي اظهار داشت: نوجوانان تحت تاثير تبليغات صنعت دخانيات، مصرف سيگار و ساير مواد دخاني را عامل جذابيت، آزادي، رهايي، هوش و زيبايي مي‌دانند و فکر مي‌کنند همه همسالان آنها سيگاري هستند.

در هر حال، سيگار تنها ماده اعتيادآوري است که به طور قانوني در دسترس همگان قرار دارد. از اينرو مصرف آن نيز به دور از هر گونه مشکل و محدوديتي در اختيار تمام افراد جامعه در هر رده سني و جسني قرار دارد. اين وضعيت باعث شده که سن مصرف سيگار در کشور کاهش يابد که اين مسئله علاوه بر تشديد بيماريها، باعث مي شود که عوارض ناگوار استعمال مواد دخاني منجر به تشديد هزينه هاي سلامت جامعه شود.