به گزارش خبرنگار سرويس جامعه مشرق، شمارش معکوس براي فرارسيدن ماه مبارک رمضان آغاز شده است و مصادف شدن اين ايام با فصل گرما، لزوم توجه به نوع تغذيه در ماه صيام را دو چندان مي کند از همين رو خبرنگاران حوزه سلامت مشرق بر آنند از طريق گفت و گو با متخصصان و کارشناسان مختلف، روزه داري و ملاحظات تغذيه اي و پزشکي آن براي گروه هاي مختلف را به بحث و بررسي گذارند؛ اميد است تلاش صورت گرفته مقبول نظر مخاطبان باشد.
با توجه به اين که در ماه مبارک رمضان، افراد در معرض کم آبي شديد قرار مي گيرند و مواد زائد با غلظت بالا در ادرارشان دفع ميشود، بنابراين در اين ماه براي پيشگيري از تشکيل سنگهاي کليه و دستگاه ادراري، بايد مبادرت به مصرف مايعات بيشتري در سحر و افطار کرد.
"ايرج افشاري" متخصص کليه در اين زمينه به خبرنگار حوزه سلامت مشرق گفت: افرادي که تشکيل سنگهاي ادراري در آنها فعال بوده و بيش از دو سنگ ادراري ظرف مدت 6 ماه داشتهاند يا هم اکنون داراي سنگ ادراري هستند، بهتر است موارد احتياط را در زمينه مصرف مايعات رعايت کنند.
وي افزود: اما روزهداراني که فقط يک نوبت سنگ ادراري درمان شده داشتهاند، به شرط مصرف آب فراوان بين افطار تا سحر ميتوانند روزه بگيرند، هر چند تحت نظر بودن اين افراد توسط پزشک نيز بسيار ضروري است.
دياليزي ها هم بخشي از بيماران کليوي هستند که درباره ملاحظات پزشکي آنها در ماه رمضان با نظر دکتر "زهرا نظامي" فوق تخصص کليه را جويا شديم وي در اين زمينه گفت: بيماران کليوي که تحت درمان دياليز قرار گرفتهاند، بايد از روزه گرفتن خودداري کنند.
اين متخصص تصريح کرد: با توجه به اين که بيماران دياليزي قدرت تطابق پرخوري و کمخوري را ندارند و بيشتر اوقات هم کماشتها هستند، از نظر پزشکي، قادر به روزه گرفتن نيستند.
*ده عامل اصلي بيماري کليه
معمولاً دو علت مهم براي نارسايي کليه ها (يا مرحله نهايي بيماري کليه) ديابت( ديابت نوع 2 يا ديابت بزرگسالان) و فشار خون بالا وجود دارد. زماني که اين دو بيماري با درمان مراقبت شوند، بيماري هاي کليه مرتبط با آنها مي توانند پيشگيري شوند يا سرعت شان کاهش يابد. داروهاي موثر زيادي براي درمان فشار خون بالا وجود دارند. علاوه براين، تغييرات سلامت بخش در شيوه زندگي، مانند کم نمودن وزن و ورزش مرتب در مراقبت از فشار خون بالا و حتي پيشگيري از آن موثر است. نظارت دقيق بر قند خون در بيماران ديابتي از ساير مشکلات مانند بيماري کليه، بيماري کرونر قلب وسکته پيشگيري مي کند. زماني که بيماران ديابتي، همزمان به فشار خون بالا مبتلا شوند، داروهاي خاصي که بازدارنده هاي آنزيم تبديل کننده آنژيوتنسين ناميده مي شوند، براي حفظ عملکرد کليه ها موثرند. سومين علت اصلي مرحله نهايي بيماري کليه گلومرولونفريت( بيماريي که به واحدهاي تصفيه کننده کليه بنام گلومرول ، آسيب مي رساند) است . در بسياري از حالات، علت اين بيماري ناشناخته است ، اما در برخي موارد ممکن است ارثي باشد يا در اثر عفونت به وجود آمده باشد.
برخي از بيماريهاي ديگري که ممکن است بر کليه اثر بگذارند شامل عفونت ها، سنگ هاي کليوي و بيماريهاي ارثي، مي شوند. استفاده بيش از اندازه قرص هاي ضد درد يا مصرف مواد مخدر مانند هروئين مي تواند به کليه ها صدمه بزند . برخي از اين بيماريها قابل درمان هستند. برخي موارد، درمان مي تواند سرعت پيشرفت بيماري را کاهش و طول عمر را افزايش دهد.
مرحله نهايي بيماري کليه زماني رخ مي دهد که حدود 90 درصد از عملکرد کليه از بين برود. افراد مبتلا به نارسايي کليه ممکن است دچارتهوع، استفراغ، ضعف، خستگي، گيجي، مشکل در تمرکز و از دست دادن اشتها شوند، نارسايي کليوي با آزمايش خون و ادرار قابل پيشگيري است.
ملاحظات پزشکي بيماران کليوي و دياليزي ها در ماه رمضان از موضوعاتي است که در اين بخش به بحث گفت و گو گذاشته شده است.