صد و هشتاد و نهمین شماره هفته نامه پنجره ـ ویژه نامه نوروز ـ به مدیرمسئولی دکتر علیرضا زاکانی در 200 صفحه و بهای 10000 تومان هم اکنون روی پیشخوان کیوسکهای روزنامهفروشی قرار گرفت.
نسخه الکترونیکی نیز با 50 درصد تخفیف در سایت هفتهنامه به آدرس panjerehweekly.ir فروخته میشود.
مجله خبري این هفته به موضوعات مختلفی مانند بازسازي مانکنهاي فرهنگي، انتخابات مهندسي شده مذاکرات هدايت شده!، پنج اخواني، دنياي مجازي ايران و ... می پردازد. همچنین یادداشتهایی از آیت الله جوادی آملی، دکتر زاکانی، سیدفریدالدین حدادعادل و سید مرتضی فاطمی در ابتدای مجله آمده است.
بهاران با فاطميه (يادي از مرحوم استاد آيتالله حاج شيخ مجتبي تهراني ذاکر مصيبت حضرت زهرا (س)) از دکتر محسن اسماعيلي، رجال آيه نور(نوشته منتشرنشده اي از مرحوم آيتالله سيدمحمدحسين حسيني طهراني در وصف حضرت فاطمه(س)) از سيدمحمدحسين حسيني طهراني، بهار اعتدالي و اعتدال پاييزي (فرمانروايي عقل در برابر حس) نوشته دکتر غلامحسين ابراهيمي ديناني، عصر ما عصر بياخلاقي است(بحثي در مورد اخلاق مهندسي) از دکتر رضا داوري اردکاني، مطالب و یادداشتهایی از دکتر کریم مجتهدی، شریف لکزایی، محمدحسین جعفریان، جواد محدثی و ... مطالب منتشر شده در بخش باشگاه اهل قلم این شماره از مجله پنجره هستند.
پرونده ویژه 1
درخشانِ ساده زيست(بررسي پديده انتخابات 92 ) عنوان پرونده ویژه 1 شماره 189 مجله پنجره است. روح الله رجایی در کاور این پرونده نوشته است: يک سال پس از راه اندازي «کمپين دعوت از مرتضي درخشان براي حضور در انتخابات»، الان که يکبار ديگر نگاهش ميکنم بايد بگويم: «ما هم عجب کمپيني راه انداختهايم ها !» خانه پرش خيال مي کرديم رفقاي خودمان «لايک» مي کنند و بهانه اي مي شود تا در ميانه بحث هاي انتخاباتي وقتي جوش مي آوريم و حرص مي خوريم، کمي هم بخنديم. اما داستان ما جور ديگري پيش رفت. اگر بگويم از ابتدا فکر ميکرديم کار به اينجا ميرسد، دروغ است. يکي پيغام آورد چند نماينده مجلس داشتهاند صفحه شما را ميديدهاند. آن يکي گفت روي يکي از همين مطالب طنز، در يک محفل جدي چند آدم شناخته شده بحث داشتهاند. نشانهها خيلي زود زياد شدند و ما هم بايد کار را جدي ميگرفتيم. ما به اندازه خودمان سياسي بوديم و حرفهايي هم داشتيم که بزنيم و همين کمپين شد تريبون ما. حاضرم ضمانت بدهم اگر مرتضي درخشان در انتخابات حضور ميداشت، آخر نميشد. بهعنوان سخنگوي او مطلب نوشتم و در قامت وزير فتوشاپ عکسها را دستکاري کردم. بعدها هم عدهاي به ما اضافه شدند و نتيجهاش شد سه ـ چهار هزار طرفدار و مطالبي که گاهي تا 20 هزار بار هم ديده ميشدند. توي اين چند صفحه در اينباره بيشتر توضيح دادهايم، اما ميخواهم خيلي خودماني و خصوصي پيش شما اعتراف کنم به نظرم ما «بچه حزباللهيها» که حالا شمارمان در مطبوعات و رسانهها کم هم نيست، بعضي جاها کميتمان لنگ است. يکياش همين شبکههاي اجتماعي است و استفاده از ظرفيتهايي مثل راهاندازي کمپين و اين جور چيزها. منهاي همه اين حرفها، براي انتخابات 96 لطفا به «دکتر ژنرال ملوان خلبان مهندس استاد مرتضي درخشان» فکر کنيد.
پرونـــده ويـژه 2
چرا «ميراث آلبرتا» مستند مهمي است؟ پرونده حاضر، بهانهاي است تا همزمان با فراهم آمدن فرصت تماشاي اين مستند براي مخاطبان پنجره، مروري بر دغدغهها و ديدگاههاي عوامل سازنده و بازتابهاي رسانهاي آن داشته باشيم. در اين ميان قطعا ارزش و حساسيت موضوع محوري اين مستند هم مغفول نبوده و در آينده نزديک در پروندههايي مجزا به آن خواهيم پرداخت. موضوع «مهاجرت نخبگان» سالهاست در محافل دانشگاهي مورد توجه است اما «ميراث آلبرتا» نور بر زواياي تاريک اين مباحث مياندازد تا کمي فارغ از تعارفات و مصلحتها به آسيبشناسي اين پديده بپردازيم. اين شروع يک راه است.
از دیگر بخشهای مهم مجله می توان به پرونده های ذیل اشاره کرد:
اندیشه
ميراث يک تمدن(بازخواني اندوخته انديشه سياسي در تمدن اسلامي) عنوان پرونده اندیشه این شماره از مجله پنجره است. در اين صفحات، کوشش بر اين بوده است که گوشهاي از ميراث تمدن اسلامی را بههمراه اشاراتي تاريخي نشان داده شود. اين نگاه، تنها در صورتي کامل خواهد شد که کليات و سرنخهاي بيان شده در اين پرونده در رشتههاي مختلف دانش با کارهايي مجزا و مفصل ادامه يابد تا از يکسو غناي اين سنت فکري و توجه آن به مقوله سياست و اجتماع نشان داده شود و از سوي ديگر الهامبخش مشغولين به اين دانشها در فضاهاي نظري باشد. در این پرونده علاوه بر یادداشتهایی از دکتر احمد رهدار، دکتر ذبیح الله نعیمیان و ...، مصاحبه ای با دکتر موسی نجفی هم آمده است.
سياســت داخلی
نسبت اعتدال و اصلاحات(دو خط موازي که بنا دارند به يکديگر برسند) عنوان پرونده سیاست داخلی است. در اين پرونده، سعی شده تا با بررسي نسبت مابين اصلاحات و اعتدال، بهعنوان دو گفتماني که مدعي ائتلاف با يکديگرند، به اين موضوع پرداخته شود که آيا اساسا جرياني که بهعنوان اصلاحطلب ميشناسيم و سابقه تاريخي اي که از آنها در ذهنمان داريم، امکان رفتار اعتدالي دارند؟ آيا اساسا اين اعتدالي که در دولت از آن صحبت ميشود، با افرادي که سابقه مشخصي دارند، تاکنون محقق شده است و بعد از اين به چه مسيري خواهد رفت؟ در اين پرونده با دکتر حداد عادل و مهندس سيدمحمد غرضي به گفتوگو پرداخته شده است. همچنين در اين پرونده موضوعهاي نامزدي در انتخابات، کانديداها، پيروزي دکتر روحاني و... مطرح شده است.
سیاست خارجی
بازگشت به صفحه شطرنج جنگ سرد(بررسي تحولات کشور اوکراين در هفته هاي اخير) عنوان پرونده سیاست خارجی است. اتفاقات اخير اوکراين صحنه رويارويي مجدد ايالات متحده آمريکا و روسيه است؛ رويارويياي که بيش از هر چيز يادآور اتفاقات دوران جنگ سرد است. ايالات متحده، رئيسجمهور موقت اوکراين را به رسميت شناخته، اما روسيه معتقد است رئيس جمهور پيشين با کودتا برکنار شده است. درحاليکه آمريکا الکساندر تورچينف، رئيس پارلمان و رئيس جمهور موقت اوکراين را به رسميت شناخته، روسيه تحولات روزهاي گذشته در اوکراين را که به برکناري ويکتور يانوکوويچ، رئيس جمهور سابق اين کشور انجاميد، به کودتا تعبير ميکند. در این پرونده این موضوع مورد واکاوی قرار می گیرد.
سیاست داخلی ویژه
پيدا و پنهان سياست خارجي در گفتوگو با مرد اول ديپلماسي ايران محمدجواد ظریف و گفتوگوي متفاوت و نوروزي با دکتر سيدعباس عراقچي از بخشهای این پرونده ویژه است.
سیاست خارجی ویژه
اشرف زجا جنبيد(گروگانگيري اجتماعي در زنداني بنام پادگان اشرف) عنوان پرونده ویژه خارجی این شماره از هفته نامه پنجره است. اين پرونده در تلاش است تا ضمن بررسي مختصري از تاريخ آنها و روزگاران همراهيشان با صدام و آمريکا، مراحل اخراج آنها از اشرف را مورد بررسي قرار دهد. با يکي از بريدگان از اين گروهک و يکي از مبرزترين کارشناسان اين حوزه، مصاحبهاي ترتيب داده شد.
اقتصاد
بودن يا نبودن! عنوان پرونده اقتصاد در مورد فاز جدید هدفمندي يارانههاست. مسئولان دولت جديد براي اينکه مردم يارانه نگيرند برنامههاي متعددي تدارک ديدند و حتي به کمپينسازي روي آوردند. دولتيها در چند هفته منتهي به پايان سال و با جدي شدن اجراي هدفمندي يارانهها، از مردم تقاضا کردند فرم خوداظهاري را پر نکنند تا عملا از دريافت يارانه انصراف دهند. حتي دکتر حسن روحاني بارها از مردم درخواست کرد يارانه نگيرند تا وضعيت سلامت، حمل و نقل و محيط زيست بهتر شود. اين تلاش مسئولان سوالات متعددي را بهوجود آورد که مهمترين آن چرايي پرداخت يارانه نقدي است. اگر يارانه نقدي دادن اينقدر بد است، چرا دولت آن را پرداخت ميکند؟ بهعبارت بهتر وقتي نبودن يارانه از بودن آن بهتر است و مسئولان حتي از نيازمندان تقاضاي انصراف دارند، چرا پرداخت يارانه نقدي متوقف نميشود؟ در پرونده پيش رو در گفت وگوبا نمايندگان مجلس و دولت و همچنين کارشناسان اقتصادي عملکرد دولت دهم در اجراي فاز اول و تبعات اجراي فاز دوم هدفمندي را مورد بحث قرار داده ايم.
هنر
سرگذشت فرهنگ در سالي که همه چيز رنگ سياست داشت در گروه هنر پنجره بررسی شد. در دولت جدید مديريت سينما به تيمي با کارنامهاي مشخص در دهههاي قبل واگذار شده و در حوزههاي ديگر همچون تئاتر، موسيقي، ادبيات و هنرهاي ديگر نيز با همين شرايط مواجهيم؛ پس روند تحولات قابل پيشبينيتر از هشت سال قبل است. تا اينجا هم اغلب همه چيز همانطور که انتظار ميرفت رقم خورده؛ اما هنوز براي قضاوت زود است. با احتياط پرونده سال 93 را باز ميکنيم و به استقبال نخستين بهار دوران تازه ميمانيم؛ شايد از نکويي بهار راحتتر بتوان درباره نکويي سال قضاوت کرد. منتظر بهار ميمانيم؛ فصلي که اصرار عجيبي دارد در هر شرايطي «مبارک» باشد! برکت بهار امسال در پايان روزگاري که همه چيز زير سايه «سياست» بود، شامل حال «فرهنگ و هنر» هم ميشود؟
رسانه
در قدح و مدح فناوري(بررسي تاثيرات تکنولوژي در زندگي به بهانه نسل سوم تلفن همراه) عنوان پرونده گروه رسانه است. در اين پرونده بهعنوان يک رسانه فرهنگي، تبعات مختلف ورود نسل سوم تلفنهاي همراه به زندگي عمومي مردم را مورد بررسي قرار داده شده است. ازم به ذکر است چون در شرايط فعلي، فقط شرکت «رايتل» ارائهدهنده اين خدمات در کشور است، نام رايتل در بسياري از مطالب، بهعنوان نمادي از «نسل سوم تلفن همراه» بهکار رفته.
ادبیات
پرونده این هفته ادبیات با عنوان يک روياي خاکستري، به بررسی پرسه اي در خواب آشفته ادبيات در سال 92 می پردازد. هيچ مانيفست يا جريان متعالي و هدفمندي را جز بارور کردن فرديات و تصورات شخصي نميتوان در جريانهاي ادبي اين روزهاي ايران ديد. وقت آن رسيده نويسندگاني که اغلب در اين سالها انفعال و نينديشيدن خود را به شرايط سخت توليد اثر نسبت ميدادند، به خود بيايند و ببينند ماجراي صدور يا عدم صدور مجوز بسياري از آثار ادبي آنها در دهه 80 چه بوده. ادبيات داستاني در ايران سال 92، تعبير خواب آشفته خاکستري تمامي کساني بود که نبود توليدات ادبي در سال جاري را تنها به مناسبات دولتي نسبت دادند.
ضمیمه
سابق بر اين بهار و گل طربانگيز ميگشت و توبهشکن. اما اين روزها تفاوت فصلها، مگر در صورت تغييرات دما، چندان به چشم ما نميآيد و البته جز اينکه ويژهنامه نوروز تدارک ببينيم و سعي کنيم يکبار در سال اندکي متفاوت باشيم، نياز به توضيح بيشتر نيست خودتان در صفحات بعد تفاوت را احساس خواهيد کرد. در بخش ضمیمه این شماره از مجله پنجره مطالب متنوعی را خواهید دید.