جان برنان رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) با ابراز شگفتی از عملکرد ارتش سوریه در سه سال اخیر، توفیق‌های ارتش را عامل اعتماد به نفس بالای امروز بشار اسد دانست و اعتراف کرد این آمریکا ارتش سوریه را دست‌کم گرفته است.

گروه بین‌الملل مشرق - جان برنان رئیس سازمان سیا که از بیش از یکسال است ریاست سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا را بر عهده گرفته است، پس از سه سال تلاش ناکام برای سرنگونی دولت سوریه و شخص بشار اسد اعتراف کرد که ارتش سوریه را دست کم گرفته اند.

رئیس سازمان سیا که بدلیل اعتقاد ویژه به استفاده از پهپاد در مبارزه با تروریسم به "آقای پهپاد" معروف شده است، در سخنرانی خود در شورای روابط خارجی آمریکا اظهار داشت: بشار اسد رئیس جمهور سوریه امروز اطمینان و اعتماد به نفس بیشتری دارد که دولتش بواسطه موفقیت‌های اخیر ارتش و درگیری همزمان شورشیان با یکدیگر، از جنگ داخلی نجات خواهد یافت.

جان برنان که پیش از رسیدن به ریاست سازمان سیا، مشاور امنیت ملی و مشاور ضد‌تروریسم کاخ سفید در دولت اول اوباما بود، در یکی از معدود سخنرانی‌های عمومی خود با اشاره به قدرت ارتش سوریه گفت: "ارتش سوریه ثابت کرد که بیش از تمام پیش‌بینی‌هایی که سه سال قبل و در هنگام آغاز درگیری‌ها میشد مقاوم و آماده است."

برنان در پاسخ به سوالی درباره اینکه پیش‌بینی می‌شود اسد تا چه زمانی در قدرت بماند اعتراف کرد: "سوریه یک ارتش واقعی دارد. ارتش سوریه از سال‌ها آموزش و تجهیز از طرف روسیه بهره می‌گیرد و دارای نیروی نظامی متعارف و قدرت آتش چشمگیری است."

درگیری میان تروریست‌ها مسلح سوریه از دیگر نکاتی بود که جان برنان در اشاره به عوامل موفقیت ارتش سوریه در جنگ داخلی این کشور برشمرد و گفت: "اسد اکنون می‌تواند عقب بنشیند و نظاره‌گر درگیری میان گروه‌های معارض باشد."

رئیس سازمان سیا در ادامه سخنانش از گسترش تروریسمی که با حمایت آمریکا و متحدانش وارد سوریه شده و جنایات فجیعی را رقم زده است، ابراز نگرانی کرده و از برنامه آمریکا برای مقابله با تهدید افراط‌گرایی برخاسته از سوریه خبر داد و بدون اشاره به اینکه مردم سوریه از هر قوم و مذهبی بیش از 30 سال در ثبات و آرامش زندگی می‌کردند، ادامه می‌دهد:

"ایالات متحده همواره نگران بوده که سوریه تحت کنترل اسد، به مأمنی برای تروریست‌ها و افراط‌گرایان تبدیل شود و آن‌ها از این کشور به عنوان باراندازی برای انجام اقدامات تروریستی در منطقه استفاده کنند. تهدید جهادگرایی اکنون تمرکز اصلی واشنگتن و متحدان منطقه‌ای آمریکا است و ما برای مبارزه با این تهدید بر روی کمک آنان حساب می‌کنیم."

برنان همچنین درباره بحران اوکراین اظهار داشت: روسیه مدت‌ها پیش از ناآرامی‌های اوکراین و سقوط دولت طرفدار این کشور، در کریمه حضور نظامی گسترده‌ای داشته است. وی درباره احتمال ورود نیروهای روسی به بخش‌های شرقی اوکراین اینگونه پاسخ داد که "ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با ابراز نگرانی از سرنوشت روسی‌زبان‌های شرق اوکراین و مورد تبعیض قرارگرفتن آن‌ها در دولت غرب‌گرای بعدی، یک انتظار و آمادگی عمومی برای اقدامات احتمالی خود باقی گذاشته است."

مشاور سابق امنیت ملی کاخ سفید همچنین از پیش‌بینی حرکت بعدی پوتین ابراز ناتوانی کرد و آن را مشروط به تحولات روزهای آینده اوکراین، نتیجه همه‌پرسی کریمه و واکنش‌های جهانی به این همه‌پرسی دانست.

برنان با عقب‌نشینی تلویحی از تهدیدات قبلی آمریکا و حساس خواندن شرایط حال حاضر، پرهیز از تنش‌زایی و تحریک هریک از طرفین روسیه و اوکراین را نیاز اصلی اوضاع فعلی این منطقه عنوان کرد.

به گفته جان برنان، نخست وزیر موقت اوکراین "آرسنی یاتسنیوک" قرار است امروز (چهارشنبه) در کاخ سفید با باراک اوباما دیدار کند.

رئیس سازمان سیا در پاسخ به سوال دیگری درباره اختلافات واشنگتن و ریاض هم بار دیگر اختلافات دو طرف در موضوعات منطقه‌ای را تأیید کرد و افزود: آمریکا و عربستان سعودی همکاری استراتژیک طولانی با یکدیگر داشته و دارند که برخی اختلاف‌نظرها در حوزه ایران، سوریه و عراق در آن بوجود آمده است، اما روابط دو کشور همچنان محکم و استوار ادامه دارد و اوباما نیز اواخر این ماه به عربستان سفر خواهد کرد.