گروه سیاسی مشرق - روزنامههای کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
تحریمها باز هم تمدید شد
به گزارش وطن امروز؛ گویا توافقنامه ژنو تاثیر چندانی در رویکرد دولت اوباما در قبال ایران ندارد. درحالی که آنها توافقنامه ژنو را یک پیروزی بزرگ در قبال ایران میدانند؛ اما فشارهای آنان علیه ایران همچنان مانند گذشته ادامه دارد. این بار باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا که با اراده او توافق ژنو محقق شد؛ یک بار دیگر تحریمهای سالانه ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران را تمدید کرد. شبکه بیبیسی گزارش داده «باراک اوباما»، رئیسجمهور آمریکا در نامهای به کنگره کشورش خبر داد برای سال 2014 نیز قانون وضعیت اضطراری در قبال ایران، قانونی که 19 سال پیش در این زمینه وضع شده بود را برای یک سال دیگر به صورت اجرایی حفظ میکند. قانون وضعیت اضطراری در قبال ایران در ماه مارس 1995 وضع شد و طبق مفاد آن بعد از یک سال خود به خود منقضی میشود مگر اینکه 90 روز پیش از تاریخ انقضای یکساله، رئیسجمهور آمریکا در نامهای به کنگره از تمدید آن خبر بدهد.
قانون وضعیت اضطراری در قبال ایران در 19 سال گذشته به طور متناوب تمدید شده اما این اولین تمدید آن بعد از حصول توافق موقت هستهای در ژنو است.رئیسجمهور آمریکا در این نامه آورده اگر چه این اولین بار در یک دهه گذشته است که توافق ژنو عقبنشینی در بخشهای کلیدی برنامه هستهای ایران را ممکن کرده است اما از آنجایی که برخی اقدامات و سیاستهای دولت ایران با منافع آمریکا در منطقه مخالف است و برای امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا تهدیدی غیرمتعارف و جدی است، وضعیت اضطراری در قبال ایران و تحریمهای جامع علیه این کشور ادامه خواهد یافت.
نقض توافق ژنو از كانال فشار
گزارش خبرگزاري رويترز حاكي از كاهش 36 درصدي واردات نفت هند از ايران بهخاطر فشارهاي آمريكاست و در همین حال هم گزارشي ديگر در رويترز منتشر شده كه نشان ميدهد بانكهاي اروپايي از ترس تحريمهاي آمريكا حاضر به همكاري با ايران نيستند. فشار آمريكا به هند و بانكهاي اروپايي براي كاهش همكاري با ايران در شرايطي است كه واشنگتن طبق توافق ژنو متعهد است از تلاش براي گسترش تحريمهاي ايران خودداري كرده و تحريمهاي موجود در حوزه بانكي و نفتي را هم كاهش دهد.
بر اساس گزارش روزنامه تهران امروز، با اين حال به نظر ميرسد كه كاخ سفيد به فكر دور زدن توافق ژنو از كانال فشار افتاده است و در اين راستا با اهرمهاي فشار اما به طريق پنهاني سعي ميكند مانع از افزايش صادرات نفت ايران شود. ايران در حال حاضر روزانه بالغ بر يك ميليون و 250 هزار بشکه نفت به چهار كشور آسيايي هند، چين، ژاپن و كره صادر ميكند كه اين موضوع نارضايتي واشنگتن را بهدنبال داشته است. اعمال فشار پنهاني بر شركاي تجاري و نفتي ايران راهكار آمريكا براي ممانعت از گسترش روابط اقتصادي ايران است.
دیدارهای «اشتون» همچنان حاشیهساز است
روزنامه شرق نوشت: واکنشها به دیدار «کاترین اشتون» در سفارت اتریش تنها به نصب پوسترهای متعدد در میدانهای تهران ختم نشده و واکنش در بهارستان ادامه دارد. وزیران خارجه، اطلاعات و کشور برای بررسی سفر اشتون و دیدارهای او به کمیسیون امنیت ملی مجلس دعوت شدهاند. همچنین بررسی سفر کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز دستور کار جلسه روز یکشنبه کمیسیون امنیت ملی است که این موضوع با حضور وزرای خارجه و اطلاعات موردبررسی قرار میگیرد. گفتنی است مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در چارچوب یک سفر رسمی به تهران آمده بود، هفته گذشته علاوه بر دیدار با رییسجمهوری، رییس مجلس، وزیر خارجه و دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران، هفته گذشته در سفارت اتریش با «نرگس محمدی» و «گوهر عشقی» (مادر ستار بهشتی) دیدار کرد. محمدرضا باهنر، نایبرییس اول مجلس در همین زمینه خطاب به مقامهای دولت یازدهم گفته «اگر «عرضه» جلوگیری از برخی دیدارهای هیاتهای خارجی در ایران را ندارند، مجلس وارد عمل خواهد شد.» در همین حال ستاد نمازجمعه تهران نیز درباره سخنان بانکیمون و رفتار اشتون بیانیه داده: «دیدار مسالهدار اشتون و اظهارات نابجای بانکیمون، دهنکجی به استقلال نظام است و قوهقضاییه باید با عاملان و مرتبطان داخلی این مفسده برخورد کند. سفر کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا که بهاصطلاح پیام صلح و دوستی را در پی داشت عملا خلاف آن ثابت شد و مباحثی خارج از چارچوب مقررات بینالمللی و دیپلماتیک مطرح و باعث رسوایی خانم اشتون شد.»
حسن خمینی: جامعه به هر دلیلی بیادب شده است
روزنامه آرمان امروز نوشت: «جامعه بیادب شده است»؛ این هشدار سیدحسن خمینی به بخشهای مختلف بود که باید در عملکرد خود تجدیدنظر کنند. او این صحبت را روز پنجشنبه در همایش بانوان قرآن پژوه بیان کرد و شاید دلیل بیانش در این جمع نسبت آموزههای قرآنی با ادب و شخصیت جامعه بود. یادگار امام با تأکید بر مراقبت از رفتار، گفتار و افکار در جامعه از سوی افراد آن بهویژه پژوهشگران قرآنی افزود: متأسفانه در حال حاضر جامعه ما به هر دلیلی بیادب شده است. حجتالاسلام والمسلمین سید حسن خمینی از تفاوتهای مسیر پژوهش در قرآن با دیگر عرصههای پژوهشی هم سخن گفت و مسئولیتهای الهی و اخلاقی مسیر پژوهش در قرآن را مورد تأکید قرار داد. یادگار امام با اشاره به ایام پیش رو که مصادف با دهه اول فاطمیه است، گفت: مناسب است که در این ایام بیش از هر زمان دیگری خود را متوسل به حضرت صدیقه طاهره بدانیم. وی با اشاره بر اهمیت پژوهش در همه زمینهها افزود: هر چند، برخی در عرصه پژوهش در پی خودنمایی هستند؛ اما پژوهشگر در پی نتیجه تحقیقات علمی خود است، برای نمونه یک فقیه در پژوهش خود، در پی افزودن نتیجهای جدید به اندوختههای دیگری است که در عرصه این علم ایجاد شده است
رفتار آمريكا عجيب است؟
به گزارش تهران امروز، فشار اخير دولت آمريكا به هند جهت كاهش خريد نفت از ايران و از سوي ديگر عدم معامله بانكهاي غربي با ايران جهت امور بشردوستانه از ترس تحريمهاي آمريكا در نگاه اول و با توجه به توافق ژنو غير منتظره است اما با نگاهي به سير تحولات شايدامري طبيعي محسوب شود و نبايد از وقوع چنين حوادثي تعجب كرد، چرا كه آمريكا از سال 1995 ميلادي تلاش كرد كه علاوه بر تحريم يكجانبهاش عليه ايران، ساير تحريمهاي فرامرزي عليه ايران را هم مديريت كند و نوعي هژموني بر سازمان تحريمهاي ايران ايجاد كند. بعد از سه قطعنامه تحريمي 1737، 1747 و 1803 شوراي امنيت عليه ايران، آمريكا سعي كرد فضاي رواني شديدي عليه ايران بهوجود آورد و با بهانههاي گوناگون تحريمهاي جديدي عليه ايران وضع كند و جايگاه ايران در عرصه بينالمللي را تضعيف كند. در اين مسير حتي روسيه و چين نيز وارد تباني تحريم عليه ايران شدند و سعي كردند از اين فضا حداكثر استفاده را ببرند. اما پس از امضاي توافقنامه ژنو 3 كه يك بُِعد آن كامل اجرا شد و آن نيز اين بود كه ايران بهدنبال سلاح هستهاي نيست و برعكس گزارشهاي منفي آمانو رئيس سازمان بينالمللي انرژي اتمي، ايران صلحآميز بودن برنامه هستهاي و حسننيت خود را ثابت كرد، فضاي رواني تحريم عليه ايران شكسته شد و ايران توانست از اين فضا حداكثر استفاده را ببرد. از سوي ديگر در دنياي امروز به واسطه بحران اقتصادي اروپا و شكست سياستهاي آمريكا شاهد واقع بينانهتر شدن دنيا هستيم كه در آن شكل جديدي از روابط ميان ايران و بقيه نقاط دنيا آغاز شده است و شركتهاي غربي و شرقي بهدنبال سرمايهگذاري در ايران و حضور در اقتصاد ايران هستند. در اين شرايط آمريكا همچنان سعي ميكند مديريت تحريمها عليه ايران را در دست داشته باشد و به همين دليل است كه باراك اوباما رئيسجمهور آمريكا چندي پيش اعلام كرده بود فقط 5 درصد تحريمهاي ايران لغو شده و ساختار كلي تحريمهاي ايران بر جاي خود باقي است. اين در شرايطي است كه دولتمردان آمريكايي فراموش كردهاند كه فضاي رواني تحريمها عليه ايران دچار مشكل شده است و فضا ديگر مانند سابق نيست.
کمک 50 ميلياردي دولت به ابتکار براي پرداخت حق کشف
خراسان نوشت: بر اساس پيشنهاد حجتي وزير جهاد کشاورزي و تصويب روزهاي اخير هيئت وزيران، مقرر شده مبلغ 50 ميليارد ريال از محل اعتبارات رديف ۵۱۰۰۰۰ قانون بودجه سال ۱۳۹۲ کل کشور ذيل عنوان "هزينه هاي پيش بيني نشده"، بابت پرداخت به باغ داران، کشاورزان و دامداران کشور در زمينه هايي چون حق کشف و ديه در اختيار معصومه ابتکار رياست سازمان حفاظت محيط زيست قرار بگيرد تا با رعايت قوانين و مقررات مربوط هزينه شود.
ادعای خسارت 97میلیون دلاری از وزارت نفت
روزنامه ایران نوشت: دست آخر اینکه یک مقام مسئول در وزارت نفت خبر داد بجز کاهش درآمدهای نفتی ایران به دلیل توقف سوآپ نفت، تاکنون شرکتهایی که در زمان مسئولیت مسعود میرکاظمی در این وزارتخانه با ایران قرارداد امضا کردهاند، خواستار دریافت بیش از ۹۷ میلیون دلار خسارت از این وزارتخانه شدهاند. سایت پیام نو با اشاره به تلاشهای میر کاظمی برای کشاندن بیژن زنگنه به مجلس نوشت: این روزها نمایندهای در مجلس جلودار کشاندن زنگنه به بهارستان به بهانه پرونده کرسنت است که خود در جریان موضوع توقف سوآپ نفت و خسارتهای ناشی از آن در نظر منتقدانش در مقام انتقاد قرار دارد. این مقام مسئول وزارت نفت که نخواست نامش فاش شود به پیام نو توضیح داد که ارزیابی این وزارتخانه از خسارتهای ناشی از توقف سوآپ نفت هنوز پایان نیافته و به محض اتمام کار آن، نتایج این ارزیابیها اعلام خواهد شد.
خبر خوش درباره حقوق و مزاياي برخي فرهنگيان
خراسان نوشت: در حالي که بر اساس قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت مصوب سال 1370، مقرر شده بود حقوق و فوق العاده شغل دارندگان مدارک دکترا و فوق ليسانس که در مراکز آموزشي و تحقيقاتي اشتغال دارند، نبايد از 80 درصد حقوق و فوق العاده هاي کارکنان مشابه مشمول قانون اعضاي هيات علمي کمتر باشد، اما در سال 1382 وزارت آموزش و پرورش قيدهايي را براي اجراي اين دستور در وزارتخانه فوق ابلاغ کرده بود که با شکايت تعدادي از فرهنگيان، دستگاه قضايي طي روزهاي اخير اين ابلاغيه را باطل و لغو آن را به وزارت مذکور اعلام کرده است.
عبدی: از من میرنجند اما اصلاحطلبان مشکل اصلی کشورند
به گزارش کیهان، عضو مستعفی حزب مشارکت به خاطر رنجش اصلاحطلبان، بیش از 6 ماه است که در مصاحبهای شرکت نکرده و تحلیلی منتشر نکرده است. عبدی همچنین درباره فشار اصلاحطلبان به دولت میگوید وظیفه روحانی گشایش فضای سیاسی نیست.عباس عبدی در مصاحبه با ضمیمه روزنامه اعتماد تصریح کرد: من بیش از شش ماه است که هیچ گفتوگو و یادداشتی به نام خود منتشر نکردهام دلیل آن نیز این بود که به این نتیجه رسیدم، نوشتن یا بیان برخی نکات موجب رنجش خاطر دوستان میشود لذا بهتر است مدتی سکوت کنم. بلکه حساسیتهای آنان کمتر شود.
الان هم هنوز تصمیم ندارم که به وضع گذشته برگردم.عبدی درباره اینکه چرا با وجود به قدرت رسیدن روحانی هنوز گشایش سیاسی چشمگیری ایجاد نشده میگوید: آیا مسئولیت آن را باید متوجه دولت کرد؟ تا چه حد خواست رایدهندگان اولیه به روحانی تحقق این هدف بوده است؟ متاسفانه عدهای که رسانه دارند، گمان میکنند مردم همان چیزی را میخواهند که آنها بیان میکنند. مگر موتور رای دادن به روحانی از شمال تهران یا از طبقه متوسط رو به بالا شروع شد که وظیفه گشایش چشمگیر سیاسی را برای دولت تعریف کرده باشیم؟ حتی اگر این وظیفه و هدف بسیار مطلوب هم باشد.
وی همچنین درباره تخطئه احمدینژاد و میراث وی، مجددا اصلاحطلبان را مورد سرزنش قرار داد و با نابخرد خواندن آنها گفت: آنان که گمان میکردند آن دولت از لپلپ بیرون آمده، به بیراهه رفتند. نه بیرون آمدنش از دل اصلاحات و نه تداومش در سال 88 و نه رفتارش در این هشت سال اتفاقی نبوده و موجب رفع مسئولیت از دیگران نمیشود. اگر دیگران (اصلاحطلبان) که این همه ادعا دارند هیچ نقشی در این اتفاقات نداشتند، بهتر است همه ادعای خود را پس بگیرند و اقرار کنند که نیروهایی ضعیف و فاقد اثرگذاری هستند و اگر این ادعا را پس گرفتند، به تبعات آن نیز ملتزم باشند.
عبدی میگوید: رفتار غلط نیروهای اصلاحطلب و نابخردی آنان در سالهای 84 و 88 و حتی پیش از آن، یعنی از سال 81 منشا این مشکلات بوده است. مساله مملکت احمدینژادها نیستند، مساله مملکت اصلاحطلبان هستند که باید هشت سال بگذرد تا به اشتباه سال 84 اقرار کنند ولی هنوز هم نمیگویند که آن اشتباه راهبردی بود یا تاکتیکی؟ و باید چهار سال دیگر هم درباره اشتباهات 88 سخن بگویند و هشت سال دیگر هم درباره اشتباه سال 92! و معلوم نیست که چگونه میتوان با این اشتباهات سخن از تجربه احمدینژاد زد؟
جان کری به اظهارات امیدآفرین روحانی واکنش نشان داد
به گزارش روزنامه وطن امروز؛ تنها چند روز پس از آنکه حسن روحانی، رئیسجمهور ایران در دیدار اعضای فراکسیون رهروان از تلاش دولت برای کاهش تورم در سال آینده خبر داد؛ جان کری، وزیر خارجه آمریکا اقدام به ارائه آمارهایی از وضعیت اقتصادی در ایران کرد تا آمارهای روحانی را با چالش مواجه کند. جان کری که در کمیته اعتبارات سنای آمریکا سخن میگفت، در واکنش به این انتقادها که توافق هستهای این اجازه را داده تا پول نقد راهی ایران شود و ایران به حمایتهای مالی خود از حزبالله ادامه دهد، گفت: ما به صراحت اعلام کردهایم که ایران برای تجارت باز نیست.
وی افزود: معاملات متوقف نشده است ولی معاملات جدیدی هم انجام نشده است. وزیر خارجه آمریکا سپس ادعاهایی درباره آمارهای اقتصادی در دولت آقای روحانی مطرح کرد تا نشان دهد توافقنامه ژنو تاثیری بر این وضعیت اقتصادی نداشته است. کری در این راستا مدعی شد: در ساختار تحریمهای ایران تغییری به وجود نیامده است.
سال گذشته اقتصاد ایران با انقباض 6 درصدی روبهرو بود و امسال هم این انقباض ادامه خواهد داشت و میانگین تورم حدود 40درصد خواهد بود. وزیر خارجه آمریکا همچنین ادعا کرد: ایران دارای مشکلات عظیم اقتصادی است و بین 15 تا 30 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی ایران در خارج از ایران بلوکه شده است، بنابراین ایرانیها هنوز هم در حال ضرر هستند و بیش از 100 میلیارد دلار آنها در حسابهای خارجی بلوکه شده است. جان کری در ادامه اظهاراتش درباره هدف آمریکا از مذاکره با ایران نیز گفت: آمریکا در حال راستیآزمایی برنامههای دولت حسن روحانی در زمینه برنامه هستهای ایران است. من فکر میکنم ما در مسیر درستی حرکت میکنیم اما نمیدانم در نهایت به کجا خواهیم رسید. وی افزود: ایرانیها برای به دست آوردن استانداردهای جامعه جهانی مجبور هستند تصمیمات بسیار سختی بگیرند تا درباره صلحآمیزبودن برنامه هستهای خود به جامعه جهانی اطمینان دهند.