محمدزاده می گوید: من خودم به عنوان رییس کمیته اخلاق هیچ مشکلی با حضور حجت الاسلام علیپور ندارم و خودم هم پیشنهاد دادم وی در کمیته حضور داشته باشد.

به گزارش مشرق، علی‌اکبر محمدزاده، رئیس کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال که دو ماه است به این سمت منصوب شده در یک گفتگوی تفصیلی درخصوص جزئیات و وظایف این کمیته صحبت کرد که در زیر می خوانید:

* چه شد که وارد ورزش شدید؟
من سابقاً در قوه قضاییه به پرونده‌های ورزشی رسیدگی می کردم. پرونده شکایت فوتبالیست‌ها از هم یا مثلا شکایت از روزنامه یا حتی صدا و سیما. از همان جا به ورزش علاقه‌مند شدم و به پیشنهاد یکی از دوستانم به استقلال رفتم. سه چهار فصل در استقلال بودم و حالا هم که به فدراسیون فوتبال آمدم.

*در زمان سرمربیگری پرویز مظلومی به استقلال آمدید؟

بله من در 2 سال سرمربیگری ایشان به استقلال آمدم. در آن زمان یک روز به مرغوبکار محل تمرین تیم‌های پایه استقلال رفتم و اوضاع نابسامانی در آنجا وجود داشت. همانجا تصمیم گرفتم کاری برای این تیم بگیرم. با توجه به آغاز فصل گرما و ثبت نام بچه‌ها در مدارس فوتبال، شنیده‌ام سوء استفادهای بدی از بازیکنان می‌شود. به همین دلیل از اقای حاجیلو رییس آکادمی استقلال خواستم که در آب خوری‌ها و لابی‌های سرویس‌های بهداشتی دوربین نصب کنند تا این اتفاق‌ها نیفتد.

*به خاطر حضورتان در استقلال در کمیته اخلاق به ضرر پرسپولیسی‌ها رای نمی‌دهید؟

فعلا برای شروع از یک استقلالی دعوت کرده‌ایم به کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال بیاید. سیاوش اکبرپور به دلیل درگیری‌اش در بیمارستان باید پاسخگو باشد. برای ما هیچ فرقی بین استقلال و پرسپولیس وجود ندارد. قاضی باید عادل باشد.

*شنیده می شود شما قاضی پرونده شکایت فرهاد کاظمی با عزیز محمدی، رییس وقت سازمان لیگ بودید و از آنجا با عزیز محمدی آشنا شدید. گفته می شود عزیز محمدی شما را به علی فتح الله زاده مدیرعامل استقلال معرفی کرد. آیا این اولین کار فوتبالی شما بود؟

قبل از این موضوع من پرونده‌های زیادی از فوتبالیست‌ها داشتم. مثلا فرهاد مجیدی یک فقره چک برگشتی داشت یا علی دایی که اگر اشتباه نکنم از کسی شکایت کرده بود.

*این پرونده ها به صورت اتفاقی به شما می‌افتاد؟

هم شانسی بود و هم چون می‌دیدند من به ورزش علاقه دارم پرونده‌ها را به من ارجاع می‌دادند.

*این موضوع قبل از پرونده عزیز محمدی و فرهاد کاظمی بود؟

بله. من کلا سعی می‌کردم کار به اجرای رای نکشد و تلاش می‌کردم آنها را آشتی می‌دادم. در مورد پرونده فرهاد کاظمی هم دقیق یادم نیست اما فکر می‌کنم این دونفر را با هم آشتی دادم.

*شما هم قانون منشوری شدن بازیکنان را به خاطر شکل ظاهری شان اجرا می‌کنید؟

قانون منشور اخلاقی که کاملا برداشته شده است اما در آیین نامه هم آمده است که کسانی که رفتارهایشان باعث هنجار شکنی در فوتبال بشود متخلف هستند. یک فوتبالیست با یک آدم عادی فرق دارد. ما قصد ورود به زندگی شخصی افراد نداریم. اگر استمرار بدهند و با ظاهرهای عجیب به جامعه بیایند ما با آنها برخورد می کنیم. بالاخره فوتبالیست‌ها الگوی خیلی از جوانان هستند. کسی که صحبت از فوتبال حرفه‌ای می کند باید حرفه ای با او برخورد شود.

*برای شکل ظاهر مصداق هم تعیین می کنید؟ مثلا خالکوبی چقدر جریمه دارد و مدل مو چه مقدار جریمه دارد؟

می توان این کار را کرد. فیفا در کدهای اخلاقی‌اش به فدراسیون‌های کشورهای مختلف اجازه داده که این مسائل را بومی‌سازی کنند. ما در کمیته اخلاق با آنچه باعث هنجاری شکنی در جامعه باشد برخورد می‌کنیم. مثل مدل مو یا همان خالکوبی که شما اشاره کردید. ما آمده‌ایم فوتبال را زیبا کنیم. اگر این مسائل را رعایت کنیم، همه از فوتبال لذت می‌برند. این را هم بگویم که برخلاف تصور گذشته کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال مسلخی برای بازیکنان و مربیان نیست و قرار نیست برای آنها اتفاقی بیفتد.تا آنجا که بتوانیم سعی می‌کنیم با حرف مسائل را حل کنیم. هر کسی اگر اعمالش را ببیند، می فهمد که شاید از هر فوتبالیسیتی بدتر رفتار کند.

*ولی خوب شهرت برای هر فوتبالیستی می تواند مسئولیت سنگینی داشته باشد؟

من قبول دارم ولی به هرحال فوتبالیست ها معصوم نیستند و گناه می‌کنند. مثلا در همین قضیه شیث رضایی و محمد نصرتی اگر رسانه‌ها به تمام معنا آن را پوشش نمی‌دادند هیچ اتفاقی نمی افتاد. چرا اخبار 20:30 باید این موضوع را کامل نشان می داد؟در قرآن آمده خداوند کسانی که اشاعه فحشا می کنند را نمی‌بخشد. این یعنی وقتی اتفاقی می‌افتد و بعضی‌ها آن را در بوق و کرنا می‌کنند. توصیه من به رسانه‌ها این است که بعضی از مسائل را بیان نکنند. آنها می‌توانند تخلفات را به صورت محرمانه به ما گزارش بدهند و ما مسائل را پیگیری کنیم.

*شما از سمت عزیز محمدی وارد فوتبال شدید؟

من از سابق به آقای عزیز محمدی و علیپور ارادت داشتم. بعد از ماجرای شکایت فرهاد کاظمی روابط‌مان با هم بیشتر شد. بعد از هم آنها پیش من می آمدند و هم پیش آنها می‌رفتم. کم کم بحث حضور من در فوتبال مطرح شد و به استقلال آمدم.

*طبق اساس نامه فیفا رییس کمیته اخلاق باید از مجمع فداراسیون فوتبال رای اعتماد بگیرد ولی آقای کفاشیان خودش شما را انتخاب کرد. این مساله قانونی است؟

رییس و دبیر کمیته اخلاق باید در مجمع انتخاب شوند ولی رییس فدارسیون باید آنها را پیشنهاد بدهد. آقای کفاشیان من را به عنوان رییس در مجمع آینده پیشنهاد خواهد داد و مجمع در این باره رای می دهند.

*یعنی شما سمت رسمی ندارید. درست است؟

من سرپرست هستم. خیلی در این باره جستجو نکردم ولی ظاهرا در جلسه هیئت رییسه فدراسیون فوتبال من را به عنوان رییس این کمیته انتخاب کردند.

*ولی این مساله به هیئت رییسه ربطی ندارد و مجمع تصمیم گیرنده است.

مجمع در خصوص کمیته اخلاق این اختیار را در مشهد به هیئت رییسه داد. هیئت رییسه این اختیار را دارد که در خصوص رییس و اعضا و همچنین آیین نامه کمیته اخلاق نظر بدهد و آن را به تصویب برساند.

*شما از فدراسیون حقوق می گیرید یا افتخاری کار می کنید؟

من افتخاری کار می‌کنم و هیچ حقوقی نمی‌گیرم.

*چند روز در هفته به فدراسیون می‌روید؟

حداقل هفته ای دو تا سه روز هم در فدراسیون و هم در دبیرخانه کمیته اخلاق پرونده‌ها را رسیدگی می‌کنم. زمانی که داشتیم آیین نامه کمیته را تدوین می‌کردیم بیشتر هم حضور داشتم. آخرین پیشنهادات آیین‌نامه را هم دریافت کرده‌ایم و سعی می کنیم تا قبل از عید آن را به تصویب هیئت رییسه برسانیم.

*خیلی که آیین نامه کمیته مغایر با قوانین فیفا نیست.

مطمئن باشید آیین نامه فیفا سخت‌تر است.

*سخت است اما کسی نمی تواند با آن ایرادی بگیرد.

درست است و ما هم آیین نامه جدید را بر اساس اساس نامه فیفا تنظیم کرده‌ایم.

*در مورد علیپور، دبیر کمیته اخلاق صحبت کنیم. با توجه به پستی که او در سازمان لیگ دارد حضورش در کمیته اخلاق غیرقانونی نیست؟

دبیر از اعضای کمیته اخلاق محسوب نمی‌شود و ایراد قانونی برای حضورش وجود ندارد.

*بارها شنیده ایم که بعضی از اعضای فدراسیون فوتبال با علیپور مشکل دارند ولی انگار قدرتی بالاتر از فدراسیون همچنان او را در فدراسیون فوتبال نگه داشته است.

نباید از روی گمان حرف زد. من خودم به عنوان رییس کمیته اخلاق هیچ مشکلی با حضور او ندارم و خودم هم پیشنهاد دادم آقای علیپور در کمیته حضور داشته باشد. ایشان تجربه خوبی در این کار دارد و می تواند ما را کمک بکند. ایشان در برخی از موارد بسیار مسلط هستند و من فکر می کنم همه موافق حضور ایشان بودند.

*اگر اینقدر موافق او هستند، چرا نباید رییس کمیته اخلاق باشد.

این سوال را باید از آقای کفاشیان بپرسید.

*زمانی که آیت اللهی سرپرست کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال بود، علیپور رییس اصلی این کمیته بود. این موضوع را چطور ارزیابی می کنید؟

من کاری به این حرف‌ها ندارم ولی خودم مشکلی با آقای علیپور ندارم. قریب 2 ماه است که باهم کار می کنیم و هیچ مشکلی هم نداریم.

*ولی حتی عده‌ای می گویند شما قصد دارید او را بردارید.

چرا من باید این کار را بکنم؟ من از همکاری با آقای علیپور راضی هستم. اولا آقای علیپور روحانی هستند و احترام شان برای من واجب است. دوما ایشان از بچه های جبهه و جنگ هستند و باید به او احترام گذاشت. ثالثا تا حالا تخلفی از ایشان اثبات نشده است که من تصمیم بگیرم با او کار نکنم.

*البته شما حق دارید همکاران‌تان را انتخاب کنید ولی خوب خیلی‌ها می گویند کسی قدرت برکناری علیپور را ندارد.

من واقعا می گویم که آقای علیپور را دوست دارم و می توانم به عنوان دبیر با او کار کنم.

*بهتر نیست در این کمیته یک نفر را برای مصاحبه کردن انتخاب کنید؟

دقیقا همینطور است. در آیین نامه بندی را در نظر گرفته اند که البته هنوز تصویب نشده است و آن این است که از این به بعد رییس کمیته حق مصاحبه دارد و بقیه اعضا نباید با رسانه‌ها صحبت کنند.

*یعنی از این به بعد دیگر علیپور نمی تواند مصاحبه کند؟

در مورد پرونده‌های کمیته اخلاق نمی‌تواند با رسانه‌ها اظهار نظر کند. البته آقای علیپور عضو کمیته نظارت و بازرسی سازمان لیگ هم هست و ایشان از این مواضع می‌تواند با رسانه‌ها مصاحبه کند.

*ایشان معمولا مصاحبه‌هایی می کند که در فوتبال جنجال زیادی به پا می کند و به همین دلیل به نظر می رسد لازم است کمی مصاحبه‌های او محدود شود.

خیلی ها از من می پرسند بالاخره شما رییس هستید یا آقای علیپور. من این را باید بگویم که ما طلبه هستیم و برای ما ریاست فرقی نمی کند. باید جو را آرام کنیم. خیلی از فوتبالی‌ها به من گفته‌اند از وقتی شما آمده‌اید جو فوتبال کمی آرام تر شده است. من خودم مصاحبه ای نکردم و از آقای علیپور خواستم این کار را نکنم. باید به متن توجه کرد نه حاشیه. نباید به آقای علیپور اینقدر حمله شود.

*اطلاعات مهمی در این کمیته در اختیار شما قرار می گیرد، چطور می‌خواهید این اطلاعات را پالایش کنید و در اختیار رسانه‌های مختلف قرار بدهید؟

پرونده‌های ما محرمانه است. ما حق نداریم اطلاعات زندگی خصوصی افراد را در اختیار کسی قرار بدهیم. اگر فاش کنم خودم زیر سوال خواهم رفت.

*در مورد پرونده محسن قهرمانی، کمیته انضباطی حکمی را صادر کرده است که فیفا درخواست کرده است رونوشت آن را برای آنها بفرستند. اتفاقی که می‌تواند برای ما دردسرساز شود. در قوانین فیفا آمده داوری که در تبانی شرکت می کند، باید مادام العمر محروم شود و افراد مرتبط با ماجرا هم برای طولانی مدت محروم شوند. اتفاقی که در این پرونده نیفتاد. اول نظر خودتان در مورد این پرونده چیست و دوما این که قرار است از این به بعد به این پرونده‌ها در کمیته اخلاق رسیدگی شود؟

اول این را باید بگویم که کمیته انضباطی به کلیه تخلفات داخل زمین فوتبال رسیدگی می‌کند و کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال به کلیه امور مربوط به فوتبال در خارج از زمین رسیدگی می‌کند. از این به بعد پرونده‌های شبیه پرونده محسن قهرمانی در کمیته اخلاق رسیدگی خواهد شد.در مورد حکم هم چون کمیته انضباطی آن را اعلام کرده است آقای حسن زاده باید در مورد آن نظر بدهد. البته من شنیده‌ام بخشی از پرونده قهرمانی هنوز باز است و حکم قطعی صادرنشده است.

*پیش از تاسیس کمیته اخلاق شیوه رسیدگی به تخلفات خیلی عجیب بود. آقای علیپور کارهای اطلاعاتی آن را انجام می داد و به اطلاعاتش را به کمیته انضباطی می داد تا آنها را رای را صادر کنند. شما رای‌های تان را به فیفا ارسال می‌کنید؟

بله. رونوشت آن را به فیفا ارسال می کنیم.


*ولی آقای حسن‌زاده بارها اعلام کرد که در مواردی مثل رشوه و تبانی، لازم نیست حکم به فیفا ارسال شود.

من خودم هم دقیق در ذهنم نیست که در آیین نامه چه چیزی آمده است. باید دوباره نگاه کنم و بعد نظر بدهم.

*در این کمیته رییس باید محکم وارد شود و روند اجرایی پرونده‌ها را بدست بگیرد. در آنجا شاید آدم آرامی مثل شما کارایی لازم را نداشته باشد.

شما مطمئن باشید ما در این گونه پرونده ها خیلی باقدرت ظاهر می شویم و هیچ اغماضی نمی کنیم. شما من را در حکم هایی که می‌دهم بیشتر خواهید شناخت. با همه مهربان هستم اما در مورد تخلفات کوچکترین کوتاهی نمی‌آیم.

*ولی خیلی از جاها برای یکسری افراد خاص قدرت را از شما می گیرند و می گویند در مورد این بعضی‌ها برخورد قاطع صورت نگیرد.

ما می خواهیم در فوتبال سالم سازی کنیم و انشاالله این اتفاق ها نمی‌افتد. التبه من یک چیزی را بگویم و آن هم این است گردش مالی در فوتبال یک میلیونیوم حوزه‌های دیگر هم نیست که اینقدر در مورد آن صحبت می شود. شما ببینید کل جنجالی که برای قهرمانی به وجود آمد برسر 2 میلیون تومان است. این پول ارزش این همه جنجال را داشت؟ التبه من موافق برخورد قاطع هستم ولی نباید آبروی افراد را برد.

*ولی پرونده محسن قهرمانی آبروی فوتبال را برد و با میلیاردها تومان نمی شود آن را جبران کرد. قبول دارید یک بار باید برای همیشه با این پرونده‌ها برخورد قاطع کرد؟

رای باید دوجنبه داشته باشد. یکی جنبه مجازات داشته باشد و دیگری عبرت آموزی. دومی مهمتر است و باید کاری کرد کسی جرات ارتکاب به جرم را نکند.

*به نظر شما فوتبال در این حد که به نظر می رسد کثیف است؟

نه. اینقدر که انعکاس داده می شود کثیف نیست.

*پارسال که در استقلال بودید، در زمان درگیری قلعه‌نویی با علیپور چه حسی داشتید؟

واقعا رنج می‌بردم. نباید اختلاف‌ها رسانه‌ای شود. باید دور یک میز بنشینم و مشکلات را حل کنیم. سیاست من اعتدال است و خیلی دوست ندارم با کدورت مشکلات را حل کنم. ولی رای باید قاطع باشد.

*مربیان لیگ یکی مدعی هستند تست دوپینگ از آنها گرفته نمی‌شود. با این مساله برخورد می کنید؟

من حتما این مساله را رسیدگی می کنم. من از این مساله خبر نداشتم. حتما باید در لیگ یک تست دوپینگ انجام می‌شود چون باعث پیشگیری می شود.

*کمیته اخلاق می‌تواند به تخلفات مدیران فدراسیون هم رسیدگی کند؟

صد در صد. به همین دلیل هم است که باید رای اعتماد از مجمع بگیرد. بن همام، رییس سابق afc هم با حکم کمیته اخلاق کنفدراسیون فوتبال آسیا از کار برکنار شد.

*اعضای کمیته اخلاق چه کسانی هستند؟

ما در مورد کمیته اخلاق دو بخش داریم. یک بخش دادسرایی و تحقیقات کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال است و یک بخش دیوان حکمیت را داریم.در بخش دادرسی ما آقای انصاری را داریم که از قضات رسیدگی کننده به جرایم کلان اقتصادی است. در بخش حکمیت هم از دکتر افراسیابی، رییس دایره 43-10 تهران که مربوط به جرایم پزشکی می شود استفاده کرده ایم. همینطور در بخش تحقیق هم از دکتر اسدی مقدم، بازپرش شعبه یک الهیه و شمیرانات استفاده کرده ایم. این‌ها افرادی هستند که خیلی در ورزش و فوتبال نبوده اند که برای‌شان حاشیه‌سازی بشود.
منبع: نسیم