اتفاقات خوبی من جمله طرح هایی که درباره اش حرف زده اید دارد در فوتبال ما می افتد.اگر درآمدی سالیانه 80 میلیارد تومان که ناشی از امضای قرارداد تبلیغات محیطی است به باشگاه ها تزریق شود خیلی از مشکلات آنها حل می شود.تقریبا به جایی می رسیم که کسی حرفی از بی پولی نزند.
ما یک وظیفه داریم.همه می گویند اگر ما بودیم فلان کار را انجام می دادیم.حالا ما هستیم و باید کار کنیم.در ماجرای حق تبلیغات محیطی هم ما شفاف سازی کردیم.یک کاری کردیم که خوب عمل شود.ما پیشنهاد ها را در پاکت دریافت کردیم و امیدواریم بتوانیم پس از اجرایی کردن این کار به دنبال بقیه حقوق فوتبال برویم.
یک بستری در فوتبال ما ساخته شده است،بستری که خود شما آن را مدیریت کرده اید. اگر بحث سقف درآمدها که یوفا هم آن را اجرا می کند درایران هم اجرا شود فکر می کنید سهم هر باشگاه چه رقمی می شود؟
باشگاه ها باید بودجه خودشان را اعلام کنند.این یک قانون است.بر اساس قانون 20 درصد از هزینه های باشگاه ها باید خرج تیم بانوان و تیم امید شود.کار کردن بدون بودجه خطرناک است.طبق گزارشات کنفدراسیون فوتبال آسیا باشگاه های ایران زیاد هزینه می کنند و بسیار رو به بدهی هستند.9 تا از باشگاه های ایران چنین وضعیتی را دارند.
این درست است اما می خواهیم بدانیم که کف هزینه تیم داری در ایران چقدر است؟
آماری که در سازمان لیگ ثبت می شود قانونی است.از این به بعد پرداخت ها باید به صورت ریال باشد نه آهن و ویلا و خانه و ماشین.این ممنوع است و تخلف محسوب می شود.اگر هم قرار است باشگاه ها به بازیکنان خود ویلا بدهند باید آن ویلا را بفرروشند و پولش را از طریق سیستم بانکی به حساب بازیکن واریز کنند.با حسابی سرانگشتی میانگین قرارداد هر بازیکن ایرانی در لیگ برتر 298.3 میلیون و هر بازیکن خارجی 300 میلیون تومان است.فکر می کنم ما در کل 17- 18 ا بازیکن داریم که قرارداد های میلیاردی دارند.
در حال حاضر و با همین وضعیت یک ذهنیت منفی نسبت به فوتبالیست ها وجود دارد.اینکه آنها درآمدهای میلیاردی دارند و پول مردم،بدون هیچ برنامه ای فقط خرج عده ای خاص می شود.
من می گویم قرارداد ها باید شفاف باشند تا همه آن را ببینند.ما در لیگ برتر از 30 میلیون تومان قرارداد داریم تا یک میلیارد تومان.اگر قرارداد ها شفاف شود خیلی از مشکلات حل خواهد شد.
یکی از دغدغه های وزیر ورزش هم همین مسئله شفاف سازی است.
دغدغه وزیر درست است.ما هم داریم تمام تلاش مان را می کنیم تا این کار را انجام بدهیم.
فکر می کنید می توانید این ذهنیت مردم را از بین ببرید؟
تنها راه این است که شفاف سازی کنیم.
سقفی که در نظر گرفته می شود بر اساس هزینه هایی است که باشگاه ها انجام می دهند.مثلا ما نمی توانیم بگوییم که از سال دیگر تیم ها فقط باید دو میلیارد تومان هزینه کنند.آن وقت تکلیف پول های زیر میزی چه می شود؟
پول های زیر میزی قابل کنترل است.تیم ها دفترهایشان باید مشخص باشد و آنها را 4 ستونی بنویسند.دارایی باشگاه ها مشخص است و مثلا باشگاه سایپا نمی تواند به بازیکنان خودش خودرو بدهد.
اما این پارادوکس بین حرف های شما و کفاشیان است.
سیاست های کلان فدراسیون همان سیاست های ما است.من می گویم باید حق و حقوق فوتبال گرفته شود.
از راه تعامل؟
مهم ایناست که اهداف یکی است.
کفاشیان تهدید کرده که اگر صداوسیما پول ندهد لیگ را در زمین های خاکی برگزار خواهد کرد.
ما پیشنهاد 160 میلیارد تومان را برای یک سال به صدا و سیما داده ایم.صدا و سیما می تواند شبکه ای را برای پخش بازی ها در نظر بگیرد.اگر این اتفاق نمی افتد ما حاضریم که خودمان شبکه ای تاسیس کنیم.هنر ما این بوده که سه ما قبل پیشنهاد خودمان را داده ایم.دقیقا قبل از اینکه برای این سازمان بودجه ای تعریف شود. اگر از این راه هم به نتیجه ای نرسیم باید در مجلس به یک تعامل برسیم.
شما ادعا کرده اید که می خواهید بلیت فروشی رادراختیار خود باشگاه ها بگذارید.این اتفاق می افتد یا اینکه مثل همیشه وعده و وعید است؟
من باید چند نکته را به شما بگویم.50 درصد باشگاه های ایران زیان ده هستند.بر اساس گزارش کنفدراسیون فوتبال آسیا درآمد حاصل از بلیت فروشی در ایران 1.22 درصد از کل است.این رقم در دنیا به 20 درصد هم رسیده است.حق عضویت 0.3 درصد و فعالیت های تجاری 0.5 درصد است.تیم های ایرانی وابستگی زیادی به یارانه دولت دارند.این از عیوب ورزش ما است.در دنیا باشگاه ها باید بیشتر درآمدشان از فوتبال باشد نه از بودجه دولتی.پرداخت های زیاد به بازیکنان از عوامل زیان دهی فوتبال ایران است.حالا بحث بلیت فروشی که پیش آمده من این ها را بیان کردم.اگر بلیت فروشی را به خود باشگاه ها بدهیم دیگر هواداران با گران شدن بلیت ها سارمان لیگ را مقصر نمی دانند.بر فرض اگر باشگاهی میزبان است و 90 درصد ورزشگاه در اختیارش است می تواند خودش درآمد زایی کند.
نکته ای که در بلیت فروشی ها وجود دارد این است که بین آمار رسمی و درآمد کسب شده فاصله زیادی وجود دارد.
به همین دلیل است که می گویم باید بلیت فروشی در اختیار خود باشگاه ها باشد.آن وقت دیگر هیچ بلیت رایگانی وجود نخواهد داشت.ما باید به سرعت این کار را انجام بدهیم اما مشکلی که داریم این است که تیم های ما ورزشگاه اختصاصی ندارند.در سال آینده هر باشگاهی که شرایطش را داشته باشد ما آماده واگذاری هستیم و قیمت ها را هم آزاد می کنیم.
در لیگ ما هیچ تفاوتی بین تیم اول با تیم چهارم جدول رده بندی وجود ندارد.فکر نمی کنید اگر جایزه معقولی در نظر گرفته شود تیم ها برای رسیدن به قهرمانی بیشتر می جنگند؟مثلا اگر 5 میلیارد تومان جایزه تیم اول باشد تیم هایی مثل ملوان و داماش و...با انگیزه ای متفاوت وارد لیگ خواهند شد.
همه جای دنیا این طور است اما در لیگ ایران فعلا چنین شرایطی وجود ندارد.معمولا از 80 درصد،باشگاه ها 20 درصد از حق پخش دریافت می کنند،40 درصد بر اساس جدول لیگ پول می گیرند و 20 درصد هم برای حضور در لیگ و درآمده های دیگر است.ما می خواهیم قانونی بگذاریم که هر مسابقه ای که بیش از سه گل داشت بازیکنان در آن بازی از سازمان لیگ پاداش بگیرند.
یعنی برای قهرمان پاداش نقدی در نظر نمی گیرید؟
نه،فعلا همان جام شکیل را می دهیم.فکر می کنم به دست آوردن سهمیه آسیا خودش افتخار بزرگی است.ما فعلا پتانسیل این کار را ندارم که لیگ را با وعده جایزه نقدی برگزار کنیم.
درباره جوانگرایی در لیگ برتر چطور؟به نظر شما طرح های خوبی در این زمینه دارید.
در ایران میانگین بازیکنان زیر 23 سال ما 33 درصد است.ما لیگ پیری داریم.میانگین سنی بازیکنان ما 30 سال است و میزان دوندگی آنها 4.5 کیلومتر. 0.5 درصد بازیکنان ما زیر 19 سال هستند.ما نمی خواهیم تیم ها را محدود کنیم ولی نباید بی تفاوت باشیم.تیم ها باید در این زمینه قدم بردارند که بازیکنان خودشان را جوان کنند،حتی اگر از آنها در ترکیب اصلی استفاده نکنند.