آنچه از آمار وزارت بهداشت بر می آید این که 8 هزار پزشک به دلیل این که ناچار به طبابت در مناطق محروم هستند به رغم هزینه های سنگینی که برای تحصیلشان صرف شده از شغل خود کناره گیری کرده اند و به مشاغل دیگر روی آورده اند.

به گزارش مشرق، اگر چه کمبود پزشک در مناطق محروم به یک معضل تبدیل شده است اما در شهرهای بزرگ به خصوص تهران تعداد پزشکان متخصص و فوق متخصص اینقدر زیاد است که پایتخت از وجود پزشکان مختلف اشباع شده است.
 
 در این میان کمبود امکانات پزشکی در سایر شهرها باعث شده تا سیل عظیم بیماران مراکز درمانی پایتخت را برای درمان انتخاب کنند. بیمارانی که گاهی مجبور می شوند چند روز در تهران سرگردان بمانند تا مثلا بتوانند به مطب پزشک متخصص مراجعه کنند و در مطب نیز برای چندین ساعت معطل بمانند تا نوبت ویزیتشان شود و در نهایت با یک نسخه چند صد هزار تومانی به شهرشان بازگردند و یا برای بستری شدن در بیمارستان متحمل مخارج زیادی شوند.

کمبود پزشک اما باعث شده تا مسئولان به فکر چاره جویی در این زمینه بیفتند این در حالی است که پزشکان نبود امکانات رفاهی و برگزار نشدن سمینارهای علمی را یکی از دلایل تمایل نداشتن به طبابت در این مناطق محروم عنوان می‌کنند. آنچه از آمار وزارت بهداشت بر می آید این که 8 هزار پزشک به دلیل این که ناچار به طبابت در مناطق محروم هستند به رغم هزینه های سنگینی که برای تحصیلشان صرف شده از شغل خود کناره گیری کرده اند و به مشاغل دیگر روی آورده اند.

اما مسئولان نیز در این زمینه بیکار ننشسته اند و در تلاشند تا با تسهیل کردن شرایط، پزشکان را داوطلبانه به طبابت در مناطق کم برخوردار تشویق کنند. در این زمینه پیشنهادهایی نیز در مجلس مطرح شده است اما هنوز به تصویب نرسیده است.
 
 جذب نیرو برای خدمت در مناطق محروم

با وجود مشکلاتی که کمبود پزشک در نظام سلامت کشور در مناطق کم برخوردار ایجاد کرده است اما معاون بهداشتی وزیر بهداشت از جذب 7 هزار و 500 پزشک، بهورز، کاردان و کارشناس در حالی خبر می‌دهد که ترویج خودمراقبتی بین مردم  یکی از طرح‌های وزارت بهداشت محسوب می‌شود.

علی اکبر سیاری ‌اولویت اصلی وزارت بهداشت را مراقبت مردم از سلامتشان  اعلام می‌کند و می گوید در این زمینه تفاهمنامه ای نیز با صدا و سیما امضا شده است.

به گفته وی برای تکمیل نیروی انسانی شبکه بهداشتی- درمانی کشور حداقل به 2 هزار و 500  پزشک و 5 هزار بهورز و تعدادی کاردان و کارشناس نیاز داریم که نیروهای پزشک و کاردان و کارشناس به صورت قراداد خرید خدمت جذب می شود و 5 هزار بهورز نیز تربیت و استخدام خواهند شد.
 
 داستان تکراری مهاجرت پزشکان

با این حال بسیاری از پزشکان علت اصلی فرار از مناطق محروم را نبود امکانات رفاهی عنوان می کنند.

یک متخصص مغز و اعصاب می گوید: زندگی در مناطق محروم به خصوص زمانی که کودک مدرسه‌ای داشته باشید سخت است زیرا به دلیل کمبود جمعیت مدرسه دور از محل زندگی خواهد بود.

به گفته محمد رضوانی دور بودن از مرکز کشور ،نبود امکانات رفاهی و در برخی موارد نبود حداقل های زندگی در مناطق دورافتاده باعث شده تا کمتر پزشکی تمایل به استقرار در این مناطق داشته باشند و برخی از فارغ التحصیلان پزشکی به دلیل اجبار برای گذراندن طرح در مناطق صعب العبور و کم برخوردار ترجیح می دهند تا لقای پزشکی را به عطایش ببخشند و برای همیشه  با دنیای پزشکی خداحافظی کنند.
 
 برگزاری کنگره‌های علمی در شهرهای بزرگ

این متخصص مغز و اعصاب یکی دیگر از دلایل مهاجرت به تهران را برگزاری سمینارهای مختلف در تهران می‌داند و می‌گوید: در شهرستان‌ها سمینارهای علمی برگزار نمی‌شود و همین موضوع موجب شده است تا برای دسترسی بهتر به این جلسه‌های علمی که برای پزشکان رتبه شغلی محسوب می شود به پایتخت مهاجرت کنند.
 
 خراسان شمالی و سیستان و بلوچستان محروم از پزشک

حضور پزشک یکی از مهم‌ترین نیاز مردم در هر استان است بنابراین این موضوع نباید ارتباطی به برخوردار بودن استان‌های کشور داشته باشد.

یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس کمبود پزشک را یکی از دغدغه‌های اصلی مسئولان بهداشتی کشور عنوان می‌کند و در این زمینه توضیح می‌دهد: نماینده‌های مجلس جلسه‌های مختلفی را با وزارت بهداشتی‌ها برای رفع مشکل کمبود پزشک برگزار کردند که در نتیجه راه‌حل‌هایی برای این موضوع ارائه شده است اما هنوز اجرایی نشده است.

عابد فتاحی استان‌های خراسان شمالی و سیستان و بلوچستان را اصلی‌ترین استان‌ها در زمینه کمبود پزشک اعلام می‌کند و در این زمینه توضیح می‌دهد: این استان‌ها نه تنها در زمینه پزشک متخصص دچار مشکل هستند بلکه کمبود پزشک عمومی نیز دارند بنابراین باید در این زمینه تصمیم درست گرفته شود.
 
 مناطق محروم میانبری برای ورود به تخصص‌های پزشکی

وی با بیان اینکه ارائه تسهیلات مختلف به کسانی است که در مناطق محروم مستقرند در دستور کار قرار گرفته است می گوید: یکی از این طرح‌ها ورود بدون کنکور به مرحله تخصص است. البته باید تاکید کرد که این طرح هنوز مصوب مجلس نیست اما در کمیسیون پیشنهاد شده است.

جذب دانشجویان بومی رشته پزشکی از دیگر طرح‌های پیشنهادی است که فتاحی به آن اشاره کرده و می گوید:‌ کسانی که به صورت غیربومی جذب این مناطق می‌شوند به صورت گذری هستند و مهاجرت خواهند کرد اما در تلاش هستیم که با شرایط آسان‌تر افراد بومی را در رشته‌های پزشکی جذب کنیم.

فتاحی  با اشاره به 8 هزار پزشکی که طبابت نمی کنند، به حمایت می گوید:‌ اکثر این افراد به دلیل اینکه مجبور بودند که در مناطق محروم خدمت کنند از پزشکی کناره‌گیری کرده‌اند با توجه به این موضوع باید وضعیتی فراهم کنیم تا پزشکان داوطلبانه برای خدمت به مناطق محروم اعزام شوند.

این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به برگزاری سمینارهای علمی پزشکی در تهران نیز می‌گوید: مسئولان نظام پزشکی در تلاش هستند تا برای آسایش بیشتر پزشکان سمینارهای علمی را در شهرهای بزرگ مانند اصفهان و شیراز نیز برگزار کنند. البته باید به سمتی پیش برویم که کنگره‌های علمی در همه شهرها برگزار شود تاهمه پزشکان بتوانند از پیشرفت‌های علمی مطلع شوند.
 
 بهورزان جایگزین پزشکان نیستند

بهورزان از جمله کسانی هستند که مورد توجه مسئولان بهداشتی  قرار دارند به گفته فتاحی این افراد دیپلم بهداشت دهان و دندان هستند که یک زمانی به عنوان دانشجویان رشته دندانپزشکی وارد دانشگاه شدند.بنابراین حضور این افراد نمی‌تواند جای خالی پزشکان را پر کند.پس برای جبران کمبود پزشکان باید در گام نخست امکانات رفاهی را در مناطق محروم افزایش داد به طوری که این افراد با حقوق و مزایای بیشتر تشویق شوند تا ادامه خدمت دهند.

فتاحی بیان می‌کند: می‌توانیم برای مدت زمان مشخص پزشکان را به مناطق محروم فرستاد و برای کسانی که این محل‌ها را برای خدمت انتخاب کرده‌اند تسهیلاتی مانند پروانه حضور در تهران ارائه کرد.

اگر از سفرهای نوروزی امسال گزارش مکتوب، گزارش تصویری یا فیلم تهیه کرده‌اید به آدرس همیشگی ما یعنی "culture@mashreghnews.ir" ارسال کنید تا به نام خودتان و در سریع‌‌ترین زمان ممکن منتشر شود. به خاطر داشته باشید به بهترین آثار ارسالی که تا پایان فروردین ماه به دست ما برسند، علاوه بر درج اثر آنها در بخش "اخبار ویژه" پنج جایزه نقدی 2 میلیون ریالی از طرف تحریریه مشرق نیوز اهدا خواهد شد.