رئیس سازمان میراث فرهنگی گفت: ۱۶ درصد اقامت‌ها در منازل استیجاری، ۱۴ درصد در کمپ‌های آموزش و پرورش، ۴.۵ درصد در هتل‌ها و مراکز خدماتی، ۱۷ درصد در خانه‌مسافرها، ۱۸ درصد در مراکز اقامتی موقت و ورزشگاه‌ها و مابقی در چادرها صورت گرفت.

 به گزارش مشرق، مسعود سلطانی‌فر رئیس سازمان میراث فرهنگی در نشست خبری تشریح عملکرد ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر که صبح امروز در ساختمان معاونت گردشگری برگزار شد با بیان اینکه این ستاد دو ماه پیش براساس مصوب هیئت وزیران با حضور وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، وزارت دادگستری، سازمان هلال احمر و با مسئولیت سازمان میراث فرهنگی و وزارت آموزش و پرورش تشکیل شد، اظهار داشت: این ستاد در استان‌های مختلف و در ایام تعطیلات نوروز تیم‌های بازرسی مختلفی در استان‌ها تشکیل داد که کار نظارتی دقیقی روی فعالیت اجزای این ستاد انجام دادند.

وی با بیان اینکه امیدواریم این ستاد در خلال سال به خصوص در ایام تعطیلات تابستان هم بتواند فعالیت خود را و سرویس‌دهی مورد نظر را انجام دهد، اضافه کرد: در این ایام بازارچه‌ها و نمایشگاه‌های صنایع دستی، جشنواره‌های فرهنگی، نمایشگاه‌های عکس، مسابقات مختلف و طرح‌های امدادی زیادی صورت گرفت. همچنین در حوزه حمل و نقل همکاری خوبی با وزارت کشور داشتیم و تورهای موقتی در استانها و شهرستانها برگزار کردیم.

* 57 میلیون اقامت-شب در ایام نوروز

سلطانی‌فر ادامه داد: در مجموع برای آمار دقیق باید در نظر داشت که از 29 اسفند تا 15 فروردین 93 حدود 57 میلیون اقامت در شب در هتل‌ها، مراکز آموزش و پرورش، کمپ‌های موقت و خانه‌های استیجاری داشتیم که البته میزان سفرها بسیار بیش از اینها بود و بخش سفرهای فامیلی خارج از آمار فعلی است. به عنوان مثال در مشهد 2 هزار منزل استیجاری مورد استفاده قرار گرفت که فقط 500 منزل را توانستیم ساماندهی کنیم.

وی با بیان اینکه بیشتر این اقامت‌ها در چادرهای مسافرتی و کمپ‌های موقت صورت گرفت، یادآور شد: براین اساس 16 درصد اقامت‌ها در منازل استیجاری، 14 درصد اقامت‌ها در کمپ‌های آموزش و پرورش، 4.5 درصد در هتل‌ها و مراکز خدماتی، 17 درصد در خانه‌مسافرها، 18 درصد در مراکز اقامتی موقت و ورزشگاه‌ها و مابقی در چادرها صورت گرفت.

رئیس سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد: بر همین اساس فعالیت نظارتی ما بدین‌گونه بود که 10 هزار بازدید از مراکز اقامتی، 11 هزار بازدید از رستورانها و مراکز بین‌راهی، 3500 بازدید از دفاتر خدمات مسافرتی صورت گرفت و در مجموع بیش از 35 هزار بازدید از مراکز اقامتی موقت و همه مراکز مختلف نامبرده انجام شد.

سلطانی‌فر یادآور شد: تیم‌های بازرسی بر اساس نوع تخلف مشاهده شده مجازات‌های مختلفی برای متخلفان در نظر گرفتند و برهمین اساس 101 مرکز خدماتی، 81 مرکز اقامتی، 4 مرکز خدمات مسافرتی و 16 مرکز پذیرایی تعطیل شد.

*30 میلیون و 9500 نفر بازدیدکننده از اماکان تاریخی در ایام نوروز

وی اضافه کرد: در خصوص مدیریت و ساماندهی اماکن تاریخی و میراثی ورود و خروج مردم را توسط دوربین‌ها رصد کردیم و تلاش کردیم از آمارسازی نامطمئن پرهیز کنیم. لذا تعداد بازدید کنندگان در اماکن تاریخی ثبت شده ما در ایام نوروز 30 میلیون و 9500 نفر است.

*تشکیل کمیته ویژه برای تحقق شعار سال

رئیس سازمان میراث فرهنگی همچنین با اشاره به شعار سال 93 یادآور شد: این شعار برای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که هم در زمینه توسعه فرهنگی و هم توسعه اقتصادی نقش دارد بسیار پرمعناست و ما خود را برای آن آماده کردیم لذا کمیته ویژه‌ای برای چگونگی تحقق فرامین رهبر معظم انقلاب تشکیل دادیم.

*14 میلیون سفر در ایام نوروز

سلطانی‌فر در پاسخ به سوالی مبنی بر تعداد مسافرانی که برای اقامت خود از چادر استفاده کردند، گفت: در اقامتگاه‌های موقت دو شیوه اقامت داشتیم یکی کمپ‌هایی که توسط شهرداری و هلال احمر در شهرها ایجاد می‌شد و دیگری اماکنی که شهرداری‌ها در پارک‌ها امکاناتی برای مردم آماده می‌کردند اما مردم بودند که چادر می‌زدند. با صراحت اعلام می‌کنم که عددی از اینها نداریم.

وی اضافه کرد: اگر میانگین اقامت را 4 روز در نظر بگیریم با توجه به 57 میلیون اقامت شب صورت گرفته باید گفت که 14 میلیون سفر در ایام نوروز صورت گرفت.

رئیس سازمان میراث فرهنگی در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت باستان‌شناسی کشور گفت: در این سازمان خیلی چیزهاست که نابود شده و خیلی‌وقت است که خوابیده است. امیدوارم همه این ظرفیت‌ها در سالجاری فعال شود. پژوهشگاه ما به دلیل انتقال غلط دچار لطمات سنگین شده که باید ترمیم شود.

*اعلام آمار تورهای ورودی و خروجی تا 20 فروردین

سلطانی‌فر در پاسخ به سوالی مبنی بر میزان تورهای خروجی و ورودی کشور گفت: آمار تورهای نوروزی به کشورهای دیگر را تا 20 فروردین اعلام می‌کنیم اما باید در نظر داشت که تعداد خروجی‌ها قابل تامل است و این از چالش‌های ماست که تراز گردشگری ما منفی است و تعداد گردشگر خروجی دو برابر یا سه برابر بیشتر از ورودی است و درآمدها هم به همین شکل است.

رئیس سازمان میراث فرهنگی در پاسخ به سوالی مبنی بر کنترل تورهای طبیعت‌گردی گفت: مواردی که توسط تورها در طبیعت انجام می‌شود قابل مدیریت است ولی هیچ کس نمی‌تواند ادعا کند که می‌توان همه سفرها به طبیعت را مدیریت کرد.

*تعداد هتل ها فقط در کیش و مشهد مناسب است

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر وضعیت هتل‌های کشور گفت: یکی از مشکلات عمده ما در کشور کمبود هتل است و به غیر از دو منطقه کیش و مشهد که هتل 5 ستاره زیادی دارد شهرهای دیگر حتی در تهران، اصفهان، شیراز از نظر هتل‌ها و امکانات اقامتی مشکل دارند. در مشهد ضریب اشغال هتل‌ها 75 درصد بود و در کیش نیز همین‌طور. لذا می‌توان نتیجه گرفت که هتل کم داریم اما از هتل‌های فعلی هم به دلیل مشکلات گردشگری استفاده لازم را نکردیم.

*برنامه‌ریزی برای 4 میلیون بازنشسته کشور

سلطانی‌فر اضافه کرد: باید در این عرصه زمان مسافرت‌ها را به گونه‌ای تنظیم کنیم که همه فشارها در ایام نوروز به هتل‌‌ها نیاید. به عنوان مثال 4 میلیون بازنشسته در کشور داریم که می‌توان برای آنها مسافرت‌هایی در طول 8 ماه مهر تا اسفند و اردیبهشت تا تیر تنظیم کرد.

*پیشنهاد قراردادن یک هفته تعطیلات زمستانی برای مدیریت سفر

رئیس سازمان میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: هیچ اشکالی ندارد. یک هفته از تعطیلات تابستانی را کم کنیم و 7 روز تعطیلات زمستانی داشته باشیم و این 7 روز را به روزهای بعد از 22 بهمن اضافه کنیم تا وضعیت گردشگری و سفرها را مدیریت کنیم.

*هزینه تورهای کشورهای همسایه از مسافرت به مشهد و کیش پائین‌تر است

وی در خصوص هزینه‌های سفر داخلی گفت: این هزینه‌ها در مقایسه با سفرهای خارجی بالاست. این واقعیت است که امروز فردی که به اصفهان و شیراز مسافرت می‌کند و می‌خواهد با هواپیما به مقصد برود و از یک هتل خوب استفاده کند هزینه‌هایش بالاتر از تور یک هفته‌ای به کشورهای همسایه است. بطوری که شاید هزینه سفر داخلی 2 میلیون تومان برای یک نفر و هزینه سفر دومی 1.5 میلیون تومان شود.

سلطانی‌فر ادامه داد: علت این است که آنها هتل‌ها و پروازها را چارتر می‌کنند و از نرخ‌های هتل‌ها تا 50 درصد تخفیف می‌گیرند و نکته آن اینجاست که زمانی که ایام مسافرت در کشور ما محسوب می‌شود در کشور آنها مسافر کم است. لذا این تخفیف توجیه دارد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی با بیان اینکه استانهای خوزستان، فارس، هرمزگان و استانهای شمالی و خراسان رضوی بیشترین آمارها را به خود اختصاص داده‌اند یادآور شد: استان قم و استان خراسان رضوی به ترتیب یک میلیون و 4 میلیون گردشگر داشتند.

*تشکیل کمیته ویژه برای ساماندهی ورود گردشگران عراقی به ایران

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر برنامه‌ریزی برای گردشگران مذهبی عراقی در ایران تصریح کرد: مهمتر از برنامه‌ریزی برای این گردشگران، ساماندهی سفر آنهاست به طوری که اکثر آنها در قالب سفرهای انفرادی به ایران می‌آیند مشکلاتی زیادی را برای خود و ما ایجاد می‌کنند. لذا در این زمینه کارگروه ویژه‌ای در نظر گرفته شد تا گردشگران عراقی را در قالب تور به ایران بیاوریم.

*هزینه ورودی موزه‌ها در دنیا بیش از 30 تا 40 برابر ایران است

سلطانی‌فر در پاسخ به سوالی مبنی بر میزان هزینه ورودی به موزه‌ها گفت: در حال حاضر این میزان نسبت به موزه‌های دنیا بسیار نازل است و قیمت ورودی موزه‌ها در دنیا بیش از 30 تا 40 برابر ایران است. از طرفی به عنوان مثال هزینه ورودی موزه در ترکیه برای گردشگر خارجی 140 هزار تومان و برای یک ترکیه‌ای 25 هزار تومان است.

رئیس سازمان میراث فرهنگی اضافه کرد: بررسی کردیم هزینه نگهداری موزه‌ها و تعمیرات آن چند برابر درآمد کسب شده از آن است. لذا برای سال 93 برای درآمد موزه‌ها چنین پیشنهاد کردیم که 70 درصد بیشتر از سال گذشته هزینه را به موزه‌ها برگردانیم.

*اگر اعتبارات دولتی ما 50 برابر هم شود پاسخگوی بخش محدودی از نیازهایمان خواهد بود

وی درباره وضعیت آثار تاریخی کشور گفت: در حال حاضر یک میلیون سایت تاریخی و بنا و مکان داریم و از سال 1309 تاکنون که قانون حفظ آثار تاریخی تصویب شد تنها 31 هزار عدد از این بناها شناسایی و ثبت ملی شده‌اند که این میزان برابر 3 درصد کل این آثار است و نکته دیگر اینکه یک درصد از این 3 درصد مرمت و بازسازی شده است. لذا اگر با همین رویکرد در منابع دولتی جلو برویم مرمت، حفظ و بازسازی آنها چند قرن طول می‌کشد.

سلطانی‌فر یادآور شد: اگر اعتبارات دولتی ما 50 برابر هم شود پاسخگوی بخش محدودی از نیازهایمان خواهد بود مگر اینکه مانند بخش‌های دیگر دنیا به سمت بخش خصوصی برویم. در دنیا هر کس خانه‌اش جزو آثار تاریخی قرار گیرد خوشبخت می‌شود اما در ایران بدبخت می‌شود چون قانون ما مشکل دارد. لذا باید به گونه‌ای عمل کنیم که صاحبان آثار تاریخی خودشان آن را مرمت و استفاده کنند.

*افتتاح کتابخانه اسناد سازمان تا هفته آینده

رئیس سازمان میراث فرهنگی با بیان اینکه تا هفته آینده کتابخانه اسناد سازمان را افتتاح می‌کنیم گفت: چیزی که تحویل این دولت شد بدتر از ویرانه بود و هست. به عنوان مثال 80 درصد از نیروهای میراث فرهنگی تهران غیرمتخصص هستند در حالی که به بنیه تخصصی جدی نیاز داریم مخصوصا در صنایع دستی که به بوته فراموشی سپرده شده است.

وی درباره ارزان‌سازی سفر نیز گفت: بنا داریم شبکه‌ هتل‌های 2 و 3 ستاره را طراحی کنیم تا پاسخگوی نیازهای افراد کم‌درآمد هم باشیم.

*100 سرویس بهداشتی از 554 سرویس ساخته شده قابل استفاده است

سلطانی فر در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر حل مشکل سرویس‌های بهداشتی بین‌راهی گفت: در دوره‌های گذشته طرحی در زمان آقای مشائی به عنوان احداث هزار سرویس بهداشتی در کشور مطرح شد. این طرح در دو مرحله، پیگیری شد که در مرحله اول عملیات اجرایی 355 و در مرحله دوم 199 سرویس بهداشتی آغاز شد که به دلیل عدم مکان‌یابی درست در حال حاضر بیشتر آنها به مکان‌هایی تبدیل شده که باید چند برابر هزینه کنیم تا به آنها برق و آب برسانیم در حالی که می‌توانستیم در کنار رستوران‌ها و یا پمپ‌بنزین‌ها که صاحبان آن هم از این سرویس‌های بهداشتی نگهداری کنند بسازیم.

وی با بیان اینکه تاکنون 100 سرویس بهداشتی قابل استفاده است، گفت: در حال جمع‌بندی گزارشی هستیم تا در اماکنی که برق و آب آنها تامین است سرویس بهداشتی احداث کنیم.

*رأی دادگاه امریکا به نفع ایران

رئیس سازمان میراث فرهنگی با بیان اینکه در بخش بوم‌گردی و کویرنوردی باید فعالیت‌ها بیشتر شود با اشاره به الواح هخامنشی گفت: در روز 8 فروردین امسال رای جدیدی توسط دادگاه آمریکا صادر شد که رای قبلی را شکاند و اعلام کرد که این الواح در اختیار مرکز شرق‌شناسی قرار می‌گیرد که حتی اگر تقاضای تجدید نظری صورت گیرد با استدلال‌های انجام شده به نظر می‌رسد دادگاه بعدی به نفع ما خواهد بود.

*دعوت از ایرانیان برای اطلاع‌رسانی در زمینه آثار تاریخی قاچاق‌شده از کشور

سلطانی‌فر خاطرنشان کرد: گروه کارشناسی و حقوقی را ساماندهی کردیم که تا چند روز آینده کار خود را شروع می‌کنند. این گروه تمام اشیاء تاریخی ایران که در طول چندین دهه گذشته به صورت غیرقانونی و قاچاق از ایران خارج شده و نگهداری می‌شود را پیگیری می‌کند. لذا از ایرانیان داخل و خارج کشور می‌خواهیم که هرگونه اطلاعاتی در مورد این اشیاء دارند در اختیار ما قرار دهند.

وی گفت: اتاق فکر سازمان میراث فرهنگی نیز تا یک ماه آینده راه‌اندازی می‌شود همچنین تا 6 ماه آینده قرار است اماکن تاریخی ثبت شده جهانی کشور را به صورت هیئت امنایی مدیریت کنیم.

رئیس سازمان میراث فرهنگی در پاسخ به سوالی در خصوص پیگیری وضعیت کمیته پیگیری خسارات توسط نجفی راه‌اندازی شده بود، گفت: این کمیته در حال حاضر فعال است و مجموعه معاونان سازمان عضو آن هستند اما باید گفت که این ارزیابی کار سنگینی است.

در پایان این نشست مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری کشور با اشاره به استقرار 750 ناظر در استانهای کشور و 17 هزار تماس به سامانه 09621 گفت: در خصوص بیمه سفر ما 3 نوع بیمه داریم، یکی بیمه سفر، دیگری بیمه لغو سفر که ما را به سمت سفر گروهی می‌برد و در نهایت بیمه اعتبار سفر است.

وی اضافه کرد: در زمینه سفر مشکلی داریم که برخی هر نوع تردد جاده‌ای را سفر می‌گویند و به سفر هم سفر می‌گویند. در اینجا باید گفت تردد جاده‌ای بیمه خود را دارد اما بیمه سفر در زمینه برنامه‌ریزی سفر صورت می‌گیرد که آن را برنامه‌ریزی می‌کنیم.

رحمانی موحد در خصوص لغو روادید برخی کشورها نیز گفت:‌در این خصوص 5 جلسه برگزار کردیم که موارد مورد نظر به هیئت وزیران رسیده است و اوایل امسال به نتیجه خواهیم رسید. همچنین اجازه نمی‌دهیم کاربری بوم‌گردی‌ها تغییر کند.

اگر از سفرهای نوروزی امسال گزارش مکتوب، گزارش تصویری یا فیلم تهیه کرده‌اید به آدرس همیشگی ما یعنی "culture@mashreghnews.ir" ارسال کنید تا به نام خودتان و در سریع‌‌ترین زمان ممکن منتشر شود. به خاطر داشته باشید به بهترین آثار ارسالی که تا پایان فروردین ماه به دست ما برسند، علاوه بر درج اثر آنها در بخش "اخبار ویژه" پنج جایزه نقدی 2 میلیون ریالی از طرف تحریریه مشرق نیوز اهدا خواهد شد.
منبع: تسنیم