کد خبر 298845
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۵:۳۲

محمد جواد ظریف در آخرین پست خود در فیس‌بوک از تشکیل یک تیم مشورتی متشکل از اساتید دانشگاه و فارغ التحصیلان دکتری حقوق بین الملل برای کمک به تیم مذاکره کننده هسته‌ای خبر داد.

گروه سیاسی مشرق- محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان در آخرین پست خود در شبکه اجتماعی فیس‌بوک که استفاده از آن در ایران غیرقانونی است، به روند مذاکرات جاری بین ایران و 1+5 اشاره کرده است و با دشوار و پیچیده خواندن این دور از مذاکرات نوشته است: " یک گروه مشورتی حقوقی از اساتید بسیار معتبر و شناخته شده حقوق بین الملل که افتخار همکاری با آنها را در دانشگاه داشته ام و نیز از فارغ التحصیلان برجسته دکترای حقوق بین الملل دانشگاه های معتبر داخل و خارج تشکیل داده‌ام که در این امر مهم هیأت مذاکره کننده را یاری کنند."

با وجود اینکه این اقدام وزیر خارجه در تشکیل تیم کارشناسی و مشورت با اساتید دانشگاه، اقدامی مثبت و درخور تقدیر محسوب می‌شود و ضریب خطای تیم مذاکره کننده را کاهش خواهد داد اما این اقدام دیرهنگام و کم اثر خواهد بود. چرا که مذاکرات آتی در چارچوب توافقنامه ژنو - که مشخص کننده هدف مذاکرات و عناصر گام اول و نهایی است - انجام می‌گیرد و بهره گرفتن وزارت خارجه و تیم هسته‌ای از گروه مشورتی از زمان ابتدای شروع مذاکرات می‌توانست نقص‌های موجود در توافقنامه ژنو را کاهش دهد.

این درحالی است که برخی از منتقدان توافقنامه ژنو که خود از اساتید دانشگاه نیز محسوب می‌شدند توسط دولت متهم به کم سوادی شدند.

نکته قابل توجه دیگر در گزارش فیس‌بوکی ظریف از وین، درخواست وی از هموطنان برای ارائه پیشنهاد در زمینه توافق با 1+5 است. وی در این زمینه نوشته است: " هر یک از دوستان و هموطنان هم که نظر مشورتی، نکته حقوقی یا پیشنهادی در این زمینه دارند می توانند به آدرس ایمیل من ارسال کنند."

این درخواست ظریف درحالی مطرح می‌شود که قبل از این برخی از مشاوران و حامیان دولت جدید با انتقاد از روش‌های پوپولیستی در دولت قبل مدعی بودند که باید سیاست خارجی را از خیابان‌ها جمع کرد.

دکتر محمود سریع القلم در یکی از سخنرانی‌های خود با انتقاد از رویکرد صدا و سیما در زمینه پرونده هسته ای ایران گفته بود: "خیلی طبیعی است که من غریزی، احساسی و پوپولیستی تربیت بشوم. صدا و سیما هم که چقدر به این جریان کمک می کند، می رود از یک لبو فروش می پرسد نظر شما درباره برنامه هسته ای چیست؟، این خیلی اثر می گذارد.یا یک راننده تاکسی که از 5 صبح تا 12 شب باید در این خیابان ها بدود تا هزینه 3 بچه دانشجویش را درآورد، سر چهارراه از او می پرسند که نظر شما درباره برنامه هسته ای و مذاکرات ژنو چیست؟ او چه دانشی دارد که یک واکنش منطقی به این سوال بدهد."


سریع القلم : سیاست خارجی را از خیابان‌ها جمع کنیم

ظریف: هر یک از دوستان و هموطنان هم که نظر مشورتی، نکته حقوقی یا پیشنهادی در این زمینه دارند می توانند به آدرس ایمیل من ارسال کنند


علاوه بر این بسیاری از کارشناسان سیاسی معتقدند که ارائه گزارش سفرهای رسمی وزارت خارجه به مردم توسط وزیر آن هم درفیس‌بوک، به خودی خود نشانه‌ای از رفتارهای پوپولیستی در سیاست خارجی به حساب می‌آید.

دکتر سریع القلم طی چند ماه گذشته نتیجه تحقیقات چندساله خود در زمینه مطالعات توسعه را در قالب مصاحبه و مقالات گوناگون در رسانه‌ها منتشر کرده است که به نظر می‌رسد این موارد حتی از جانب وزاری دولت نیز رعایت نمی‌شود.

لازم به ذکر است که دکتر سریع القلم یکی از اعضای اصلی حلقه مشاوران دکتر روحانی از زمان ریاست وی بر شورای عالی امنیت ملی است که تا قبل از انتشار تصاویر پوشش وی در اجلاس داووس، در رسانه‌ها به عنوان مشاور رئیس جمهور معرفی می‌شد.