کد خبر 300426
تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۸

انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۵عراق، مهمترین گام ملت عراق برای رسیدن به دموکراسی پس از سال‌ها دیکتاتوری «صدام» بود و شرایط خاص این انتخابات بود که تاثیر مهمی بر روند‌ سیاسی پس از خود بر جای گذاشت.

به گزارش مشرق، انتخابات پارلمانی دسامبر 2005، که در آن 275 نماینده به مجلس نمایندگان عراق راه یافتند، در قالب نظام انتخاباتی لیست بسته و تک دایره‌ای برگزار شد.

در انتخابات مزبور، اکثر گروه‌های شیعه در قالب ائتلافی فراگیر تحت عنوان «ائتلاف عراق یکپارچه» که با تأکیدات آیت‌الله سیستانی تشکیل شد، در انتخابات شرکت کردند.

این ائتلاف که شامل چهار حزب اصلی الدعوه، مجلس اعلای انقلاب اسلامی، جریان صدر و حزب فضیلت اسلامی و برخی احزاب و شخصیت‌های دیگر بود، توانست 128 کرسی از مجموع 275 کرسی مجلس نمایندگان را به دست آورد.

دو حزب اصلی کردها، یعنی اتحادیه میهنی و حزب دموکرات نیز توانستند در قالب ائتلاف کردستان، 53 کرسی کسب کنند و اتحاد اسلامی کردستان نیز 5 کرسی را از آن خود ساخت.

با وجود تحریم انتخابات از سوی بخشی از سنی‌ها، جبهه توافق عراق که متشکل از چند حزب سنی از جمله حزب اسلامی و تجمع مردم عراق بود، 44 کرسی و جبهه گفت‌وگوی ملی به رهبری صالح مطلک نیز 11 کرسی را به دست آورد.

لیست العراقیه تحت رهبری ایاد علاوی نیز 25 کرسی کسب کرد و بقیه کرسی‌ها به احزاب و شخصیت‌های دیگر تعلق گرفت.

روند تشکیل دولت در عراق، بعد از انتخابات دسامبر 2005، بسیار پیچیده بود و با وجود ائتلاف بین گروه‌های شیعی و کرد، توافق بر سر پست‌های ریاست جمهوری، نخست‌وزیری و اعضای کابینه چندین ماه به طول انجامید و سرانجام طالبانی به عنوان رئیس جمهور و نوری مالکی به عنوان نخست‌وزیر عراق انتخاب شدند.

با این حال، تحولات و اختلاف نظرهای بعدی باعث گسست در ائتلاف شیعی و جدایی جریان صدر و حزب فضیلت از ائتلاف عراق یکپارچه شد.

 

قرار است از 27 ماه آوریل جاری، دور جدیدی از انتخابات پارلمانی عراق آغاز شود. این انتخابات تا 30 آوریل به پایان خواهد رسید.در شرایطی که عراق و منطقه در مرحله حساسی قرار دارند، برگزاری این انتخابات برای عراق و منطقه بسیار سرنوشت‌ساز و مهم است.

منبع: فارس