NFC
NFC (ارتباط میدانی با برد نزدیک، Near Field Communication) جهت پرداخت پول از طریق گوشی های هوشمند بوجود آمده اند، در واقع مهم ترین کاربرد NFC همین کیف پول موبایلی است ولی کاربرد های دیگری هم دارد.
NFC مخفف Near Field Communication است و منظور از آن فناوری است که ارتباط بیسیم با فرکانس بالا دو وسیله که در فاصله کمی حدود 10 سانتیمتر از یکدیگر هستند ممکن میکند.
فناوری NFC دقیقا چیست؟
فناوری NFC یک ارتباط رمزگذاری شده بیسیم با برد کوتاه در فاصله 4 سانتیمتر و کمتر است که در باند فرکانسی 13.56MHz توانایی تبادل اطلاعات با سرعت 424Kb/s (به صورت میانگین) را دارد. NFC قادر است با کارتهای هوشمند غیر تماسی ISO/IEC 1443 موجود و همچنین سایر دستگاههای مجهز به NFC ارتباط برقرار کرده و به راحتی به تبادل اطلاعات با آنها بپردازد. از همین رو این فناوری با زیرساختهای موجود پرداخت غیر تماسی مورد استفاده در سامانه حمل و نقل عمومی و پرداختهای خرد سازگار میباشد.
فناوری NFC در چه زمینههایی کاربرد دارد؟
NFC به طور اختصاصی برای کار در گوشیهای تلفن همراه طراحی شده است و دارای سه ویژگی کلی میباشد که روند توسعه آن را شفاف مینماید. در ویژگی اول، این فناوری قابلیت استفاده به جای کارتهای غیر تماسی موجود را داراست بهطوری که میتوانید از آنها دقیقا همانند کارتهای موجود برای پرداختهای خرد استفاده کنید.
در ویژگی دوم، میتوانید از این فناوری به عنوان یک قرائتگر برچسبهای غیر فعال RFID استفاده کرده و از آن در تعامل تبلیغاتی و ... استفاده نمایید.
چگونگی استفاده ازکیف پول همراه درایران
در حال حاضر استفاده از تکنولوژی NFC در صنعت پرداخت الکترونیک توسط اپراتورهاي تلفن همراه در كشور ما رونمايي شده و در دسترس كاربران آنها قرار دارد يا به زودي فعال مي شوند.
سرویس NFC ایرانسل
این سرویس یک کیف پول موبایلی است که به مشتری این امکان را میدهد تا پرداختهای خرد را به کمک موبایلش به سادگی پرداخت کند. برای مثال، کاربر میتواند هنگام ورود به مترو یا اتوبوس به جای دادن پول نقد یا استفاده از کارت از موبایلش استفاده کند. یعنی دقیقا به جای استفاده از کارت موبایلش را روی دستگاه کارتخوان میزند و میرود.
برای استفاده از این سرویس موبایل کاربر باید مجهز به تکنولوژی NFC باشد در غیر این صورت باید یک آنتن NFC پشت باطری موبایل روی سیم کارت نصب کند تا بتواند از این سرویس استفاده کند. حکایت NFC همان حکایت بلوتوث است که در ابتدا خیلی همه گیر نبودو باید روی گوشیها نصب میشد اما از یک جایی به بعد دیگر تمام گوشیهای متوسط به بالا به آن مجهز شدند.
این سرویس که بزودي در دسترس هموطنان قرار خواهد گرفت فقط برای پرداخت کرایه وسایل حمل و نقل عمومی نیست. هموطنان نه تنها میتوانند از آن برای پرداخت هزینه پارکومترهای سطح شهر استفاده کنند بلكه میتواند پرداختهای خرد خود در فروشگاهها را نیز با آن بپردازد. برای این کار فقط کافیست مبلغ مورد نظر در دستگاه کارتخوان وارد شود و کاربر سپس موبایلش را روی دستگاه کارتخوان بزند تا پرداخت فورا انجام شود و رسیدش را دریافت کند.
در حال حاضر برای شارژ کردن این سرویس کابر میتواند مبلغ مورد نظرش را از طریق دستگاه خودپرداز یا کارتخوان انتخاب کند و پس از نزدیک کردن موبایلش به دستگاه، وجه از کارت بانکی فرد وارد کیف پول موبایلی کاربر میشود. در آیندهای نزدیک هم امکان شارژ این سرویس از طریق خود موبایل به کمک کیف پول موبایلی ایرانسل فراهم خواهد شد.
سرویس NFC همراه اول
همراه اول به کمک جیرینگ یک سرویس NFC ارائه میکند. سرویس NFC جیرینگ با سرویس ایرانسل کاملا متفاوت است. در این سرویس دیگر نیازی به سیم کارت با قابلیت NFC و داشتن یک گوشی مجهز به NFC نیست. این سرویس در واقع یک تگ است که با چسباندن آن پشت هر گوشی موبایلی، کاربر میتواند پرداختهای خرد خود را انجام دهد. برای مثال در مترو و اتوبوس یا هنگام پرداخت هزینه پارکومتر خود به جای استفاده از پول نقد یا کارت موبایلش را میزند روی دستگاه ریدر و پرداخت انجام می شود.
در حال حاضر کاربر برای شارژ این تگ میتواند به ایستگاههای مترو و باجههای شارژ کارت مترو مراجعه کند و آن را شارژ کند. البته در آیندهای نزدیک امکان شارژ آن از داخل موبایل و از طریق حساب جیرینگ کاربر نیز فراهم میشود.
سرویس NFC رایتل
سرویس NFC رایتل یک کیف پول موبایلی است برای استفاده از آن کاربر باید یک سیم کارت رایتل مجهز به NFC خریداری کند تا از خدمات ان بهره مند شود. در کنار این سیم کارت، لازم است که دستگاه موبایل کاربر نیز مجهز به NFC باشد؛ در غیر این صورت کاربر باید از یک آنتن NFC زیر سیم کارت و روی باطری استفاده کند تا بتواند از این سرویس استفاده کند.
کاربر با داشتن کارت شتابی به کمک این سرویس میتواند از خدمات بانکی مانند دریافت مانده حساب، پرداخت قبوض و مواردی از این قبیل بهره ببرد. علاوه بر اینها کاربر میتواند با بهره گیری از تکنولوژی NFC پرداختهای خرد خود را با موبایلش پرداخت کند. برای مثال کاربر میتواند بلیتهای الکترونیک شهری مانند مترو و اتوبوس، هزینه پارکومتر را با موبایلش پرداخت کند بدون اینکه هیچ رمزی وارد کند. البته برای اینکه در صورت گم شدن یا دزدیده شدن موبایل کاربر، کسی نتواند از آن سوء استفاده زیادی بکند هر تراکنش یک سقفی دارد که برای پرداخت بیشتر از آن کاربر باید رمز وارد کند. در این صورت کاربر فرصت خواهد داشت تا کیف پول موبایلی خود را غیر فعال کند تا سوء استفاده از آن نتواند از یک سقفی بیشتر انجام شود.
البته كيف پول همراه تنها كاربرد اين تكنولوژي نيست و شما مي توانيد براي انتقال ساده و راحت فايل هاي مديا بين دو گوشي هم از NFC استفاده كنيد. براي اينكار تنها كافي است كه NFC گوشي خود را فعال كرده و فايل را از گوشي خود به گوشي ديگر هل دهيد.
تگهای NFC
این تگها برای تسریع در انجام عمل تنظیمات گوشی تعبیه شده است. به عنوان مثال شما در منزل WIFI گوشی را روشن، بلوتوث را خاموش، صدا را در حدی تنظیم کرده، نور صفحه نمایش را کاملاً روشن میگذارید.
تصور کنید شما میخواهید تمامی این تنظیمات را روزانه بارها و بارها تغییر دهید. مشکلاتی که در این بین اتفاق خواهد افتاد این است که به صورت تک تک انجام دادن این تنظیمات خسته کننده است و مشکل بعدی این است که به فرض فراموش کرده باشید که گوشی را در حالت سایلند یا همان بیصدا قرار نداده باشید و گوشی به ناگاه در یک جلسه کاری مهم به صدا درآمده و نظر همه را به سمت شما جلب میکند.
در این مواقع تگهای NFC به کمک شما آمده و مانع بروز این قبیل مشلات خواهد شد. تنظیمات دلخواهتان را انجام داده و مقرر کنید که این تنظیمان برای تگ مخصوص خانه یا محل کار باشد. حال با رسیدن به محل کار تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که تگ مربوطه را به گوشی موبایل نشان دهید و گوشی در مدت نهایتاً 2 ثانیه تمامی تنظیمات را به صورت خودکار انجام خواهد داد.
نتیجهگیری
با توجه به مباحث مطرح شده ممکن است فناوری ارتباط میدان نزدیک (NFC) از نظر کاربران چیز خیلی جذاب و نوآورانهای نباشد و فقط یک توسعه کوچک از سیستم پرداخت غیرتماسی RFID تلقی شود اما چیزی که مشهود است تاثیر این فناوری بر تسریع فعالیتهای مالی کوچک و روزمره است و میتوان انتظار داشت در آیندهای نهچندان دور جایگزین مناسبی برای کارتهای غیرتماسی موجود و همچنین روشی برای انتقال اطلاعات کاربری در قالب یک برچسب شود.
با توجه به مباحث مطرح شده ممکن است فناوری ارتباط میدان نزدیک (NFC) از نظر کاربران چیز خیلی جذاب و نوآورانهای نباشد و فقط یک توسعه کوچک از سیستم پرداخت غیرتماسی RFID تلقی شود اما چیزی که مشهود است تاثیر این فناوری بر تسریع فعالیتهای مالی کوچک و روزمره است و میتوان انتظار داشت در آیندهای نهچندان دور جایگزین مناسبی برای کارتهای غیرتماسی موجود و همچنین روشی برای انتقال اطلاعات کاربری در قالب یک برچسب شود.
مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.