کد خبر 303207
تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۸

چهارشنبه هفته آینده موعد انتخابات پارلمانی عراق است. نیروهای امنیتی و نخست‌وزیر این کشور در آستانه این اتفاق مهم در بوته آزمایش دشواری قرار گرفته‌اند زیرا برخی طرف‌های داخلی و خارجی تمام تلاش خود را وقف ناکام گذاشتن این انتخابات کرده‌اند.

به گزارش مشرق، در حالی که اوضاع امنیتی حساسی در عراق حاکم است، مقامات دولتی این کشور هر روز تاکید می‌کنند که انتخابات پارلمانی در زمان مقرر آن یعنی سی‌ام ماه میلادی جاری (چهارشبنه هفته آینده) در سراسر عراق برگزار خواهد شد.

قرار است در این انتخابات 9040 نامزد برای کسب 328 کرسی پارلمانی با یکدیگر رقابت کنند.

بحران امنیت در عراق در سایه فعالیت عناصر مسلح

در حالی که دولت و کمیساریای عالی انتخابات عراق تاکید دارند که امنیت شرکت‌کنندگان در این انتخابات سرنوشت‌ساز را تامین می‌کنند، همچنان حملات خشونت‌بار در شهرهای مختلف عراق ادامه دارد و این درگیری‌ها و تنش‌های امنیتی تنها به استان «الانبار» که دارای اکثریت سنی است، منحصر نیست و «دیالی»، «صلاح‌الدین» و «کرکوک» نیز شاهد تداوم خونریزیهایی است که عامل آن، گروه تروریستی داعش و همپیمانان داخلی و خارجی آنها است و وزارت دفاع، کشور و بهداشت عراق اعلام کرده که تنها در ماه مارس گذشته، 1004 نفر از جمله 820 شهروند، 96 نظامی و 88 پلیس کشته شده‌اند.

استان الانبار نیز که مرکز درگیری‌های خونین است، از 2 ماه پیش شاهد عملیات گسترده ارتش عراق برای مبارزه با تروریسم است اما داعش با تصرف شهر فلوجه، آن را امارت اسلامی خود معرفی کرده است هرچند که این تروریست‌ها در الرمادی نتوانستند دوام بیاورند و از مناطق مختلف آن عقب‌نشینی کردند و اکنون تنها گاه‌گاهی درگیری‌هایی در آن صورت می‌گیرد.

اوضاع فلوجه به اندازه‌ای بحرانی است که «نیکولای ملادینوف» فرستاده سازمان ملل در عراق اعلام کرده است که ساکنان شهر فلوجه اگر بتوانند در روز انتخابات از خانه‌هایشان خارج شوند، شاید در این انتخابات شرکت کنند.

بازار داغ ادعاهای انتخاباتی برای کنار زدن رقبا

در چنین شرایطی نامزدهای انتخاباتی به طور آزادانه تبلیغات خود را آغاز کرده‌اند و خیابان‌های بغداد و سایر شهرهای عراق عرصه جولان این نامزدها است و بازار سخنرانی‌های انتخاباتی داغ داغ است و برخی برای کنار زدن رقبا، از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنند به عنوان مثال، «اسامة النجیفی» رئیس پارلمان عراق و رئیس ائتلاف «متحدون» که تمام تلاش خود را وقف جلوگیری از نخست‌وزیری مجدد «نوری المالکی» کرده، ادعا دارد که شبه‌نظامیان طائفه‌ گرا با نظارت سرویس‌های امنیتی قصد دارند اهل تسنن عراق را در این انتخابات به حاشیه برانند.

ادعای احتمال به تاخیر افتادن انتخابات عراق

در چنین شراطی بسیاری از شخصیت‌های سیاسی عراق مدعی می‌شوند که به دلیل چنین اوضاع شکننده‌ امنیتی، انتخابات عراق به تاخیر خواهد افتاد. به طوری که «ایاد علاوی» نخست‌وزیر پیشین عراق نیز مدعی می‌شود که این اوضاع نابسامان امنیتی موجب به تاخیر افتادن انتخابات خواهد شد.


اما «محسن الموسوی» عضو کمیساریای عالی انتخابات می‌گوید که این کمیساریا برای برگزاری انتخابات در موعد مقرر کاملا آماده است و هرگونه تصمیم برای به تاخیر انداختن آن، باید با موافقت شورای کمیساریای عالی انتخابات و کمیسیون امنیتی هیئت دولت صورت گیرد.

همچنین نوری المالکی نخست وزیر عراق در گفت‌وگویی با شبکه خبری المنار لبنان، تصریح کرد که انتخابات عراق، حتی یک ساعت هم به تاخیر نخواهد افتاد.

تقلای طاقت فرسای نیروهای امنیتی عراق برای مهار حملات تروریستی

در کشوری که بستر آن برای درگیری‌های داخلی کاملا آماده است، مهار گروه‌های تروریستی که از داخل و خارج از این کشور تغذیه می‌شوند کار دشواری به نظر می‌رسد. به عنوان مثال چندی پیش داعش به کمک تروریست‌های سوریه و بعثی‌ها برای اشغال منطقه استراتژیک و امنیتی «الخضراء» برنامه‌ریزی کرده بود که دستگاه اطلاعاتی عراق با تشدید تدابیر امنیتی آنها را ناکام گذاشت. با این وجود «نوری المالکی» نخست‌وزیر، از جامعه بین‌الملل خواست تا با اتخاذ موضعی واحد، با تروریسم در عراق مقابله کند زیرا سکوت در قبال تروریسم موجب تولد محورهای شر جدید در منطقه خواهد شد.

مالکی افراد مسلح را به انتشار طائفه‌گری و تلاش برای تقسیم عراق متهم کرد و از مردم خواست که مقابل طرح‌های تروریستی بایستند.

ولخرجی‌های ریاض برای شکست انتخابات عراق

شخصیت‌های سیاسی عراق همواره کشورهای دیگر را به دخالت در امور این کشور متهم می‌کنند به عنوان مثال «حامد المطلک» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق می‌گوید: اوضاع امنیتی عراق طی سالهای گذشته همواره نگران‌کننده و مملو از تنش بوده این امر در آستانه انتخابات نمود بیشتری نیز دارد. زیرا برخی طرف‌های خارجی منافع خود را در ناامنی عراق می‌بینند.

در چنین شرایطی سناتور «جان مک کین» سناتور برجسته آمریکا پیشنهاد  داد که «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا با بازگشت «دیوید پترائوس» ژنرال بازنشسته به عراق و از سرگیری تلاش‌های او برای مبارزه با تروریسم در این کشور، موافقت کند.

در تلگراف‌های فاش شده از «کریستوفر هیل» سفیر پیشین آمریکا در عراق در سال 2009، آمده است: چالش اصلی و پیچیده عراق، عربستان است نه ایران. مشکل برای سیاستمداران عراقی که به دنبال تشکیل یک دولت مستقل و برقراری امنیت هستند، بسیار پیچیده است زیرا پول سعودی‌ و مواضع ضد شیعی آنها به دلیل اینکه به قدرت رسیدن شیعیان موجب افزایش و تقویت نفوذ ایران در منطقه خواهد شد، مشکل ساز می‌شود.

کارشناسان سیاسی عراق بر این باورند که شخص «ملک عبدالله» پادشاه عربستان اعلام کرده که حاضر است دو برابر هزینه‌ای که تاکنون برای سرنگونی دولت دموکراتیک عراق و ناکام گذاشتن انتخابات 4 سال پیش در این کشور صرف کرده، برای جلوگیری از برگزاری انتخابات آتی و گرفتن حاکمیت از دست شیعیان اختصاص دهد زیرا عربستان در میدان‌های سوریه و لبنان بازنده بوده لذا نمی‌خواهد عراق را نیز ببازد زیرا باخت در عراق برای سعودی‌ها در شرایط کنونی باخت در خاورمیانه و کشورهای عربی است.

«سعید الحیاشی» یک کارشناس امور امنیتی عراق در گفت‌وگویی فاش کرده بود که بیش از 80 درصد کسانی که در صفوف گروه‌های تروریستی عراق حضور دارند، دارای تابعیت سعودی هستند.

به گفته وی، مفتی‌های سعودی در خلال دروس دینی خود، فتواهای جهاد می‌دهند و جوانان را در چهارگوشه جهان‌ جذب گروه‌های تروریستی می‌کنند.

علاوه بر این، چندی پیش نیز، در حالی که نیروهای عراقی در استان الانبار غرب عراق در حال نبرد با نیروهای القاعده هستند و منابع خبری گزارش می دهد که پیشروی‌های قابل توجهی را در این منطقه داشته‌اند و توانسته‌اند بسیاری از اعضای این گروهک تروریستی را به هلاکت برسانند، عربستان سعودی که از روز نخست از برخورد ارتش عراق با دولت اسلامی عراق و شام (به اختصار داعش) در این منطقه ناخرسند بود، تهدید کرد که در صورت ادامه این وضعیت نیروهای نظامی خود را تحت عنوان سپر دفاع جزیره وارد خاک عراق خواهد کرد.

هرچند که یک منبع آگاه در وزارت دفاع عراق در این باره گفت که بعد از آن که اخباری به گوش رسید مبنی بر این که عربستان دستورات تازه‌ای را به نیروهای سپر دفاع جزیره برای حرکت به سمت مرزهای عراق داده است، نیروهای عراقی نیز حضور خود را در مرزها تقویت کرده‌اند.

دورنمای اوضاع امنیتی در روزهای انتخابات در عراق

پیش‌‌بینی می‌شود که عراق در روزهای آینده نیز همچنان در آتش کینه تروریست‌هایی که از سوی طرف‌های خارجی تامین می‌شوند، بسوزد و همچنان روزهای خونینی را در پیش داشته باشد اما به هر حال نیروهای امنیتی عراق بارها ثابت کرده‌اند که توانایی مهار تروریست‌ها را دارند و اوضاع امنیتی در سال 2010 نیز بسیار شکننده بود اما با همه سختی‌ها این انتخابات برگزار شد. اوضاع امنیتی عراق در روزهای انتخابات آتی به اندازه‌ای بحرانی است که احتمال لغو سفرهای زیارتی به این کشور در این روزها کاملا تایید شده است.

منبع: فارس