کد خبر 304724
تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۱

یک کارشناس مسائل عراق گفت: طبق برآوردها انجام شده 75 درصد از کردها، بیش از 60 درصد از اهل تسنن و حدود 55 درصد از شیعیان در انتخابات پارلمانی عراق شرکت می‌کنند.

به گزارش مشرق، سومین دور انتخابات پارلمانی عراق 30 آوریل برگزار خواهد شد.

در همین خصوص به منظور بررسی ائتلافهای پیش انتخابات و آرایش سیاسی جریانات تاثیر گذار در این کشور با رضا میرابیان کارشناس مسائل خاورمیانه و سفیر اسبق ایران در کویت مصاحبه ای انجام گرفت که حاصل آن از نظر خوانندگان می گذرد.

* تقسیم آرایش سیاسی عراق به 3 بخش عمده

میرابیان با بیان اینکه شاکله سیاسی عراق برخاسته از شاکله حکومت فعلی و شبیه انتخابات گذشته است، گروه‌های سیاسی عراق را به 3 بخش عمده تقسیم و اظهار داشت: گروه‌ها اصلی شامل شیعیان در جبهه ملی عراق، مجموع اهل سنت متشکل از گروه‌های سنی و گروه سوم کرد‌های عراق هستند.

وی اظار داشت: جریان‌های شیعیان شامل مجموعه حزب الدعوه،‌ گروه بدر و گروه متقین به ریاست وزیر انرژی ا‌ست.

وی با بیان اینکه گروه بعدی شیعیان «ائتلاف شهروند» به رهبری «سید عمار حکیم»، گروه «کتله الاحرار» وابسته به جریان صدر و تعدادی از فهرست‌های کوچک دیگر است، گفت: جبهه ملی شامل تمامی شیعیان است که مجموع شیعیان عمدتا در 3 جریان آقایان مالکی، صدر و حکیم به عنوان شاخص می‌باشند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه مهمترین گرو‌ه‌های اکراد را «حزب دموکرات کردستان» به رهبری «مسعود بارزانی»، «اتحادیه میهنی» و حزب تغییر برشمرد و افزود: اهل سنت شامل جریان «متحدین» و «العربیه» و زیرمجموعه‌های این دو تقسیم شده و گروه «العراقیه» که معمولا لیبرال هستند را نیز جزء اهل تسنن قرار می‌دهند.

وی گفت: این گروه‌ها به صورت مجزا در انتخابات شرکت کرده و در پارلمان به یکدیگر می‌پیوندند.

* مرجعیت هیچ‌گاه از هیچ حزب و جریانی دفاع نکرده است/ عراق نیازمند تغییر است

میرابیان مواضع مرجیعت را موضعی جدید ندانست و اظهار داشت:  مرجعیت در هیچ یک از انتخابات گذشته به صورت رسمی و غیررسمی از هیچ گروه، شخص یا حزب و جریانی دفاع نکرده و علیه هیچ‌کدام هم موضع نگرفته است.

وی با تأکید بر اینکه مرجعیت تنها به عنوان عامل متحدکننده و خواستار حضور مردم در پای صندوق‌ها است، خاطرنشان کرد: به دلیل سابقه کوتاه انتخابات در عراق (10 سال) نیاز است که مرجعیت مردم را به وفاق دعوت نماید. 

وی با اشاره به اینکه علی‌الظاهر مرجعیت بنا را بر تغییر وضع موجود گذاشته است، تصریح کرد: ساختار موجود عراق نیازمند انجام تغییر و تحول است و مرجعیت به طور غیرمستقیم از طریق خطبه‌های نماز جمعه و ائمه جماعت از مردم می‌خواهد چهره‌های اصلح و پاکدامن را انتخاب کنند.

* حضور بیش از 60 درصد مردم عراق در انتخابات

وی ضمن اشاره به نظرسنجی‌ها و برآوردهای انجام شده در خصوص شرکت مردم در انتخابات پارلمانی عراق گفت: طبق برآوردهای انجام شده میزان حضور کردها در انتخابات پارمانی حدود 75 درصد، اهل تسنن بیش از 60 درصد و شیعیان حدود 55 درصد است.

میرابیان نتایج بدست‌ آمده از حضور اندک شیعیان در انتخابات نسبت به سایر گروه‌ها را نگران کننده دانست و ادامه داد: این نگرانی وجود دارد که فشردگی آرا در طرف مقابل باعث افزایش احتمال رای آوردن گروه‌های غیر شیعی شود.

این کارشناس مسائل عراق خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد با مجموعه تأکیدات صورت گرفته مردم نسبت به دوره‌های قبل حضور بیشتری در انتخابات داشته و انتخابات قبلی شوراها برای مردم تجربه شده باشد.

* شرایط امنیتی عراق نسبت به گذشته بهتر شده است

سفیر سابق ایران در کویت با بیان اینکه عراق بعد از سرنگونی صدام و طی 7 سال گذشته با چالش‌های امنیتی مواجه بوده است، تأکید کرد: شرایط امنیتی فعلی نسبت به انتخابات گذشته و سال 2006 مناسبتر است.

میرابیان افزود: درگیری‌های غرب عراق تأثیر چندانی بر روند انتخابات ندارد.

* برای تعیین آرایش‌های سیاسی باید وزن گروه‌ها مشخص شود

میرابیان در خصوص آرایش‌های سیاسی بعد از انتخابات عراق اظهار داشت: در حال حاضر امکان مشخص کردن آرایش‌های سیاسی و یارگیری‌ها وجود ندارد.

وی ادامه داد: هم اکنون برای اعلام نظر زود است و هنگامی که وزن گروه‌ها مشخص شود می‌توان در این مورد اظهار نظر کرد.

این کارشناس مسائل عراق تصریح کرد: اولویت اول کرد‌ها برای ائتلاف همکاری با شیعیان است.

* الانبار آیینه تمام عیار بحران سوریه

میرابیان ضمن پیچیده دانستن شرایط استان «الانبار»، اذعان داشت: اوضاع این استان ناشی از بحران سوریه بوده و الانبار آیینه تمام عیار بحران سوریه است.

وی ادامه داد: مسائل این مناطق که ابتدا از بیان نظرات سیاسی شروع و تا جایی پیش رفت که خواستار لغو قانون اساسی شدند، ناشی از درخواست‌های مردم نبوده و مشاهده می‌شود که مردم این مناطق برای پاکسازی منطقه با دولت همکاری کردند.

سفیر سابق ایران در کویت این موضوع را یک توطئه بین‌المللی علیه عراق که قصد از بین بردن این کشور را داشت، دانست و گفت: با اقدام دولت عراق خطری که استان‌های سنی‌نشین را تهدید می‌کرد تمام شد چرا که آنها (تروریست‌ها) قصد مصادره 3 استان سنی‌نشین را داشتند.

میرابیان با بیان اینکه دعوت عراق به درخواست عشایر و شورای استان الانبار وارد درگیری مستقیم نشده است، اظهار داشت: درخواست عشایر این بوده است که دولت فعلا وارد درگیری مستقیم نشود تا عشایر، قبایل و شورای استان الانبار موضوع را حل کنند.

کارشناس مسائل خاورمیانه با تأکید بر اینکه اگر دولت به درخواست عشایر توجه نمی‌کرد و خون‌ریزی صورت می‌گرفت بعنوان مقصر شناخته می‌شد، افزود: با این شرایط دولت می‌تواند به راحتی بعد از انتخابات تصمیم گیری کند.

* مردم کربلا پذیرای مهاجران مناطق سنی نشین

وی در پاسخ به این سوال که در الانبار شرایط برای فعالیت تروریست‌ها فراهم بوده است یا خیر، گفت: اگر بستر فراهم نباشد اتفاقی نمی‌افتد اما گزارش‌های رسیده حاکی از این است که وسایلی که در اختیار گروه‌های معارض است از ماشین گرفته تا تجهیزات نظامی و سایر وسایل کاملا نو است و باید گفت که این گروه‌ها از نظر مالی از سوی کشورهای منطقه حمایت می‌شوند.

این کارشناس مسائل عراق با اشاره به مهاجرت اغلب ساکنان سنی‌نشین به استان‌ها همجوار مخصوصا کربلا، خاطرنشان کرد: مردم کربلا با آغوش باز پذیرای مهاجران هستند.

سفیر سابق ایران در کویت مهاجرت ساکنان مناطق درگیر و عدم همکاری با گروه‌های تروریستی را نشان از مخالفت آنها با گروه‌های تروریستی دانست و تأکید کرد: این نشان می‌دهد که غالب مردم الانبار مخالف تروریست‌ها می‌باشند.

* رهبران داعش فرماندهان نظامی حزب بعث

میرابیان گفت: رهبران داعش فرماندهان نظامی حزب بعث بودند.

وی افزد: آلوده کردن فرات به نفت. بستن سد و به زیر آب بردن مناطق برای جلوگیری از حرکت نیروهای زرهی عراق نشان دهنده وجود یک گروه فکر نظامی در پس ماجراهای عراق است.

وی خاطرنشان کرد: این کارها فراتر از عملیات یک گروه تروریست و تفکری فراتر از عراق است.

* اظهارات مالکی در خصوص عربستان قسمتی از واقعیت‌ها است

این کارشناس مسائل عراق با تقسیم سخنان مالکی در مورد عربستان به دو بخش اظهار داشت: سخنان مالکی در خصوص عربستان قسمتی از واقعیت‌ها است.

وی افزود: بعد دیگر این موضعگیری‌ها برای جلب حمایت شیعیان است.

* پیشتازی دولت قانون در نظرسنجی‌ها

میرابیان اظهار داشت: طبق نظرسنجی مؤسسات مختلف از جمله ابن خلدون حزب دولت قانون به رهبری مالکی پیشتاز انتخابات است(این آمار متعلق به یک روز قبل از شروع انتخابات در کشورهای مختلف است).

میرابیان ادامه داد: گروه شهروند و سید عمار حکیم دوشادوش دولت قانون در حال رقابت است و بعد از آن جریان صدر قرار داد.

وی خاطرنشان کرد: رأی مالکی در انتخابات اخیر نسبت به دوره قبل کمتر است اما به نظر می‌رسد تا کنون نیز بیشترین رأی را به خود اختصاص دهند.

* مشکل جریان صدر با شخص مالکی است نه دولت قانون

این کارشناس مسائل عراق در پاسخ به این سوال که چه تضمینی وجود دارد که مالکی مجددا به عنوان نخست وزیر انتخاب شود، گفت: در عالم سیاست هیچ تضمینی وجود ندارد و شرایط سیاست بر افراد تحمیل می‌شود.

میرابیان خاطرنشان کرد: موضوع اصلی وحدت شیعه است و ممکن است حتی دولت قانون فرد دیگری به جز مالکی برای تصدی سمت نخست وزیری معرفی کند.

کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان انیکه این موضوع به میزان رأی کسب شده بستگی دارد، تصریح کرد: جریان صدر با دولت قانون مشکلی ندارند بلکه مشکل آنها با شخص مالکی است و شیعیان با موجودیت دولت قانون مشکلی ندارند.

وی در پایان اظهار داشت: شخصیت‌های دیگری در دولت قانون وجود دارند که می‌توانند کاندید نخست وزیری شوند که می‌توان به ادیب، نجم،‌ چلبی و دیگران اشاره کرد.

منبع: فارس