کد خبر 305251
تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۹

بزرگ ترين تصور نادرستي که مردم از داروهاي «OTC» دارند اين است که بي ضرر است در حالي که چنين نيست. در واقع بيشتر اين قرص ها بايد با تجويز پزشک مصرف شود با اين حال با دوزهاي پايين به عنوان داروهاي «OTC» در اختيار مردم قرار مي گيرد.

به گزارش گروه اجتماعی مشرق، بيشتر مردم، آسپرين را دارويي معمولي و در دسترس مي دانند و کمتر کسي است که براي برطرف کردن سردرد يا درد مفصل ها از ايبوپروفن يا استامينوفن استفاده نکرده باشد. مصرف اين قرص ها به طور روزانه مي تواند عوارض طولاني مدتي را به همراه داشته باشد.

بزرگ ترين تصور نادرستي که مردم از داروهاي «OTC» دارند اين است که بي ضرر است در حالي که چنين نيست. در واقع بيشتر اين قرص ها بايد با تجويز پزشک مصرف شود با اين حال با دوزهاي پايين به عنوان داروهاي «OTC» در اختيار مردم قرار مي گيرد.

البته متخصصان قبول دارند، مقدار کم آسپرين (۸۱ ميلي گرم) براي افرادي که در معرض خطر سکته، بيماري قلبي و برخي انواع سرطان قرار دارند، مي تواند مفيد واقع شود اما مصرف زياد آن به طور روزانه براي تسکين درد مي تواند سلامت مصرف کننده را تهديد کند. قبل از مرور عوارض مصرف روزانه اين داروها بايد نحوه عملکرد آن را بهتر بشناسيم.

آسپرين، ايبوپروفن و ناپروکسن سديم در گروه قرص هاي غيراستروئيدي ضد التهابي يا NSAIDS قرار مي گيرند. اين قرص ها باعث کند شدن روند کار پروستاگلاندين مي شود. پروستاگلاندين، هورموني است که در واکنش به عفونت يا آسيب ديدگي، درد و التهاب ايجاد مي کند. استامينوفن که در گروه دارويي ديگري قرار مي گيرد، در دريافت پيغام درد توسط مغز اختلال ايجاد مي کند.

زخم معده:مصرف قرص هاي «NSAIDS»، به ويژه ايبوپروفن و آسپرين باعث ايجاد زخم و التهاب در ديواره معده و در نتيجه باعث ايجاد سندروم معده سوراخ مي شود.در پي اين بيماري، معده قادر نيست مواد مغذي را جذب کند و در نتيجه فرد دچار کمبود مواد مغذي مي شود (که اين امر مي تواند در ايجاد درد و مشکلات ديگر نقش داشته باشد).

در اين شرايط مصرف پروتئين هاي حساسيت زا مانند گلوتن، سويا يا پروتئين تخم مرغ مي تواند حساسيت غذايي به وجود آورد. معده يک فيلتر بسيار پيشرفته است که خود به خود دچار اختلال نمي شود مگر اين که عادات ناصحيح ما باعث اختلال عملکرد آن شود.

علاوه بر آن مصرف قرص هاي «NSAIDS» در کار باکتري معده که سيستم ايمني را کنترل مي کند نيز اختلال به وجود مي آورد. در نتيجه، فرد به دفعات مريض مي شود، عده زيادي که براي مدت طولاني از اين داروها استفاده مي کنند، دچار التهاب مزمن روده کوچک مي شوند. فرد ابتدا دچار نفخ، گاز معده يا تغيير در حرکت روده خواهد شد اما به مرور زمان دچار خستگي مفرط يا عدم تحمل مواد غذايي مي شود.

آسيب ديدگي کبد:استامينوفن زخم معده ايجاد نمي کند بلکه به کبد آسيب مي رساند از طرفي مصرف مشروبات الکلي مي تواند استامينوفن را به سمي تجزيه کند که به کبد آسيب مي رساند. مصرف زياد مسکن هاي حاوي کافئين، روي کبد فشار وارد مي کند.

آسيب ديدگي کليه:علاوه بر معده، کليه ها نيز محل توليد عمده هورمون پروستاگلاندين است که قرص هاي «NSAIDS» روي عملکرد آن تأثير مي گذارد. پروستاگلاندين به کليه کمک مي کند عمل دفع سموم موجود در خون انجام شود.

مصرف زياد قرص هاي «NSAIDS»، مي تواند در اين روند اختلال به وجود بياورد، در نتيجه فرد دچار آسيب ديدگي کليه و تراکم ضايعات سمي در خون مي شود. پزشکان به محض مشاهده آسيب ديدگي کليه از بيمار مي خواهند تا مصرف قرص هاي ضد التهابي را متوقف کند.

حساسيت:مصرف مسکن در دراز مدت، آستانه حساسيت فرد را افزايش مي دهد. اگرچه اين حساسيت اغلب در داروهاي مخدر تجويزي مانند ويکودين واکسي کونتين ديده مي شود اما نتايج بررسي ها نشان مي دهد که استامينوفن و NSAIDS مي تواند اثر مشابه داشته باشد. به گفته متخصصان درد را يک علامت و نه بيماري بدانيد تا با تشخيص به موقع علت آن، مشکلتان برطرف شود.

مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.irارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.

منبع: خراسان