کد خبر 308178
تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۳

این موارد در توافق جامع مدنظر تیم ایرانی است و اعضای تیم بر این باورند که مواردی که به جمع بندی رسیده اند در چارچوب و خط قرمزها است.

به گزارش مشرق، تیم مذاکره کننده هسته ای کف خواسته های خود از طرف غربی به همراه ما به ازای آن را مشخص کرده است.

در جلسه اخیر تیم مذاکره کنندگان هسته ای کشورمان که با حضورمحمد جواد ظریف، سید عباس عراقچی، امیرحسین زمانی نیا، مجید تخت روانچی و حمید بعیدی نژاد، امیری و رحیمیان تشکیل شد در مورد کف خواسته های خود از طرف غربی به همراه ما به ازای آن جمع بندی شد. این موارد در توافق جامع نهایی مدنظر تیم ایرانی است و اعضای تیم بر این باورند که مواردی که به جمع بندی رسیده اند در چارچوب و خط قرمزهایی است که در سطوح بالایی نظام تعیین کرده است.

الف- میزان نامحدود غنی سازی ۵ درصد و تعداد سانتریفوژ
ب- ثبت فتوای رهبر معظم انقلاب به صورت سند رسمی
ج- پذیرش دانشجوهای ایرانی در رشته های مرتبط با فن آوری هسته ای
د- ادامه تحقیقات در تمام موضوعات مرتبط با فن آوری هسته ای
ه- ادامه توقف غنی سازی بالای ۵ درصد و استمرار اکسید کردن اورانیوم ۲۰ درصد
و- تمام تحریم ها در یک دوره زمانی کوتاه مثلا یکساله برداشته شود
ز- هیچ مذاکره ای در مورد مسایل دفاعی، موشکی، تبدیل آب سنگین اراک به آب سبک و. . پذیرفتنی نیست

 

دور تازه مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ (آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان) روز ۲۳ اردیبهشت در شهر وین اتریش آغاز می شود. قرار است از این دور بحث بر سر پیش نویس توافق نهایی آغاز شود. طبق توافقی که سوم آذر سال گذشته در ژنو به دست آمد، طرفین تا سه ماه دیگر باید به توافقی جامع و بلندمدت دست یابند.

کف خواسته های ۱+۵
به گزارش پایگاه خبریتحلیلی « پارس» ، از طرف دیگر اندیشکده آمریکایی &#;۳۹; رند&#;۳۹; طی گزارشی مهمترین اصول توافق جامع هسته ای ایران و ۱+۵ را اینگونه منتشر کرد.

۱. ایران ممکن است به غنی سازی ادامه دهد، اما با محدودیت های شامل درجه غنی سازی و تعداد و نوع سانتریفیوژها خصوصا در سایت فوردو است.
۲. رآکتور آب سنگین اراک به یک رآکتور آب سبک تبدیل خواهد شد که قابلیت بازفرآوری نداشته باشد و تحت نظارت کامل آژانس بین المللی انرژی اتمی باقی بماند.
۳. این توافق شامل بازرسی های ناخوانده آژانس از تاسیسات هسته ای ایران خواهد بود؛ ایران متعهد می شود نسبت به امضا و تصویب پروتکل الحاقی معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (ان. پی. تی) اقدام کند. امضای این پروتکل به آژانس اجازه بازرسی سرزده از سایت های اعلام نشده را می دهد.
۴. ایران متعهد می شود اطلاعات لازم درباره ابعاد احتمالی نظامی برنامه خود را ارائه کند.
۵. کاهش تدریجی تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران به اجرای توافق نامه منوط می شود. ضمنا رفع تحریم های یک جانبه آمریکا با تصویب قوانین جدید در کنگره این کشور، لغو تحریم های اروپا و حذف تحریم ها تحت قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل صورت خواهد گرفت.

شانس دست یابی به توافق جامع بسیار پایین است
تحلیلگران در تهران می گویند ارزیابی مذاکراتی که تا اینجا انجام شده بویژه مذاکرات وین ۳، نشان می دهد شانس حصول یک توافق جامع میان ایران و ۱+۵ تا پایان تیر ۱۳۹۳ بسیار پایین است.

به گزارش پایگاه خبریتحلیلی  « پارس» ، یکی کارشناس « ایران هسته ای» که در جریان جزئیات موضوع قرار دارد در این زمینه گفت: « در بیش از ۶-۷ مسئله اختلاف وجود دارد و اختلافات در ۳-۴ مسئله بسیار حاد است. حتی اگر فرض کنیم بخشی از این اختلاف ها با هدف بالا بردن قدرت چانه زنی از سوی دو طرف ایجاد شده باشد، باز هم حجم اختلاف های واقعی بسیار بزرگ است» .

وی ادامه داد: « در واقع مسئله این است که برخی از شکاف ها نه تنها وجود دارد بلکه ظاهرا پر نشدنی است. به عنوان نمونه با فرمولی که امریکا روی میز گذاشته تعداد زیادی از ماشین های فعلی ایران باید برچیده شود در حالی که این حقیقتا یک خط قرمز غیر قابل عبور است» .

این کارشناس تاکید کرد: « موضوع زمانی بغرنج تر می شود که می بینیم امریکا حاضر نیست شفافیت را جایگزین محدودیت بکند. این امر، این حس را به ایران می دهد که هدف اصلی امریکا تحقیر ایران است» .

هم اکنون در این باره که آیا اساسا امریکا می خواهد واقعا تحریم ها علیه ایران را تعدیل کند تردیدهای جدی بوجود آمده است. تجربه توافق ژنو می گوید امریکا از این حیث به هیچ وجه قابل اعتماد نیست چرا که عملا هیچ کدام از گشایش هایی که امریکایی ها در توافق به ایران وعده داده بودند رخ نداده است

ناتوانی سئول در انجام به موقع تعهدش نشان داد لغو تحریم ها کافی نیست بلکه امریکا باید فعالانه وارد کارزار برچیدن زیرساخت های حقوقی، مالی و تبلیغاتی تحریم ها شود این امری است که ما مطمئن هستیم امریکا نه قصد و نه انگیزه آن را ندارد

کارشناسان می گویند این امر که ممکن است پس از توافق نهایی هم باید عملا تحریم ها سر جای خود باقی بماند، انگیزه تهران برای نهایی کردن یک توافق را به شدت کاهش داده است.

همیشه اراده سیاسی کافی نیست. گاهی باید دید یک راه حل واقعی که هر دو طرف آن را راه حل بدانند روی میز هست یا نه. فعلا این مسئله، درباره برخی از مهم ترین موضوعات روی میز منتفی است.

منبع: پارس نیوز