کشف 89 درصد قتلهای کشور، هشدار درمورد وضعیت بحرانی دو استان در پرونده های جرایم جنسی، تذکیب وقوع قتل های سریالی در کشور، راه اندازی مرکز ساماندهی امور افراد مفقود شده، انهدام 70 باند سرقت مسلحانه و کشف 400 پرونده معوقه قتل مهمترین بخشهای نشست خبری معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی است.

 به گزارش گروه اجتماعی مشرق، سرهنگ هادی مصطفایی روز شنبه در نشست خبری اظهار داشت: نرخ وقوع قتل در ایران 2.5 نفر به ازای هر یکصد هزار جمعیت است که این نرخ در آسیا 3 نفر است.

وی ادامه داد: در سال 89 نرخ وقوع قتل 3.1 نفر، در سال 90 حدود 2.9 و در سال 91 نیز 2.6 است این در حالی است که بالاترین نرخ وقوع قتل در یکی از استانها 8.5 نفر، در استان دیگر 5.1 و 3.8 نفر است. این در حالی است که استان خراسان جنوبی با 0.4، استان یزد با 1.4، مرکزی نیز با 1.4 کمترین نرخ را به خود اختصاص دادند.

به گفته معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی پلیس، در سال گذشته 89.2 قتل های کشور را کشف کرده است و بر اساس آمارها 62 درصد قتلها بدون برنامه ریزی انجام شده است.

افزایش قتل با سلاح گرم

وی ادامه داد: 32.2 قتل های کشور با سلاح گرم، 35.5 درصد با سلاح سرد، 13.4 درصد ضرب و جرح و 12.1 درصد به وسیله خفگی رخ داده است در حالیکه استفاده از سلاح سرد از 40 درصد به 35.5 درصد کاهش یافته است اما میزان استفاده از سلاح گرم و وقوع قتل افزایش نشان می دهد.

18.8 درصد قتل های کشور ناموسی است

مصطفایی با اعلام اینکه انگیزه 28 درصد قتل ها نزاع است افزود: 18.8 درصد قتل ها با انگیزه ناموسی، 7.7 درصد با انگیزه سرقت، 15.3 درصد با انگیزه اختلافات خانوادگی و 11 درصد نیز به علت سایر موارد رخ می دهد.

31.9 درصد قتلهای کشور فامیلی است

وی با اعلام اینکه 31.9 درصد قتل های کشور در سال گذشته فامیلی است، اظهار داشت: میزان قتل های فامیلی 11 مورد کاهش نشان می دهد. این قتل ها در مقطعی نگران کننده اما خوشبختانه سیر نزولی به خود گرفته است. در حال حاضر 20 درصد قتل های کشور را همسرکشی تشکیل می دهد که نسبت به سال 91، 3.4 درصد کاهش نشان می دهد.

24.8 درصد قربانیان قتل مونث هستند

به گفته معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی 24.8 درصد مقتولان کشور را افراد مونث تشکیل می دهد که میزان آنها نسبت به سال قبل 2.8 کاهش نشان می دهد. در مجموع 61.5 درصد مقتولان زن توسط بستگانشان به قتل رسیده اند.

46 درصد علت آدم ربایی ها، معاملات مواد مخدر است

وی با بیان اینکه نرخ وقوع آدم ربایی در کشور 0.43 درصد تاکید کرد: انگیزه 46 درصد آدم ربایی ها معاملات مواد مخدر بوده، 19 درصد اخاذی، 6 درصد منکراتی و 4.5 درصد نیز اختلافات خانوادگی است. بالاترین نرخ وقوع آدم ربایی در یکی از استانها با 3.3 درصد و بیشتر استانها نیز کمتر از یک درصد است.

کاهش 4.7 درصدی جرایم جنسی

معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی از کاهش 4.7 درصدی جرایم جنسی در سال گذشته خبر داد و افزود: در مقطعی تمرکز پلیس آگاهی روی جرایم جنسی قرار گرفت و با ترغیب افراد برای شکایت شاهد افزایش پرونده های جنسی بودیم. اگرچه ممکن است از نظر حقوقی سوء استفاده و اغفال مصداق تعرض قرار نگیرد اما پلیس با تداوم فعالیتهایش برای جلوگیری از مجرمان خطرناک این موارد را جزو جرایم جنسی به حساب می آورد. هر نوع جرم به عنفی در دایره رسیدگی ما قرار می گیرد.

وی ادامه داد: در حال حاضر نرخ وقوع جرایم جنسی 1.7 درصد است که بر اساس میانگین دنیا نرخ وقوع جرایم جنسی از قتل بیشتر است اما خوشبختانه در کشور ما این روند معکوس است.

به گفته مصطفایی، دو استان کشور از نظر جرایم جنسی در شرایط بحرانی هستند که نرخ وقوع در آنها 7.3 و 4.8 درصد است و این در حالی است که در 13 استان نرخ وقوع کمتر از 1 درصد است.

کاهش 2.8 درصدی تجاوزات جمعی

وی با اشاره به اینکه برخی از جرایم جنسی فجیع است و انعکاس آنها در سطح ملی باعث خدشه دار شدن احساس مردم می شود تاکید کرد: میزان تجاوزات دسته جمعی و گروهی نسبت به سال قبل 2.8 درصد کاهش یافته است. بیشترین پرونده های جرایم جنسی شکل فریب و اغفال دارد که فرد با روش های مختلف طعمه را به محل خاصی می کشاند یا این که با فریب وارد حریم آن فرد می شود. مراقبت از کودکان و نوجوانان می تواند تاثیر مثبتی در کاهش جرایم جنسی داشته باشد.

سرقت مسلحانه 13 مورد کاهش یافت

معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی با اعلام این که نرخ وقوع سرقت مسلحانه در کشور 1.6 است افزود: خوشبختانه میزان کشفیات سرقتهای مسلحانه به 75 درصد رسیده است که بالاترین نرخ کشف در 13 سال گذشته است. میزان وقوع سرقت های مسلحانه در سال 92 نسبت به مدت مشابه سال قبلش 13 مورد کاهش نشان می دهد.

وی ادامه داد: 78 درصد سرقت های مسلحانه در 8 استان رخ می دهد و برخی از آنها که به صورت باندی و گروهی فعالیت دارند یا اماکن حساس مانند بانک و طلافروشی را سرقت می کنند بازتاب گسترده ای می یابد. در سال گذشته با تلاش کارآگاهان جنایی 70 باند سرقت مسلحانه شناسایی و منهدم شد و در این رابطه 294 نفر که مرتکب 178 فقره سرقت شده بودند دستگیر شدند.

به گفته مصطفایی 26 درصد سرقت های مسلحانه را سرقت های خرد، 22 درصد سرقت خودرو، 10 درصد سرقت موتورسیکلت و کمتر از 2 درصد را بانک و طلافروشی تشکیل می دهد. سرقت های بانک در حد انگشت شمار است.

کشف 400 پرونده معوقه قتل

وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به موفقیت های پلیس مبارزه با جرایم جنایی گفت: در سال گذشته در پی جویی پرونده های معوقه موفق شدیم 400 پرونده را کشف کنیم. در حوزه کشف علمی نیز موفقیت هایی را به دست آوردیم.

ترجیح می دهیم پرونده کشف نشود تا اینکه آن کشف واهی باشد

معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی افزود: در 5 سال اخیر هیچ موردی نداشتیم که فردی بیگناه به عنوان مجرم معرفی شود. این موضوع باعث تاسف است که فردی به اتهام قتل توسط پلیس دستگیر و بعد مشخص شود بیگناه است. معتقدیم اگر فرد بیگناهی به جای مجرم دستگیر شود این موضوع نشان می دهد آن پلیس مهارت ندارد. پلیس آگاهی با کشف واهی مقابله می کند و ترجیح می دهیم برخی موارد کشف نشود تا این که آن کشف واهی باشد.

جلوگیری از وقوع 3 قتل سریالی در سال 92

وی با اعلام اینکه با اقدامات انجام شده و رصد وقایع از تشکیل سه پرونده قتل سریالی جلوگیری کردیم گفت: اگر این کشف ها به موقع انجام نمی شد شاهد وقوع قتل های سریالی در بوشهر، قم و گلستان بودیم.

راه اندازی مرکز ساماندهی امور افراد گمشده

مصطفایی با اشاره به این که نرخ وقوع مفقودین در کشور 21 نفر است تاکید کرد: 90 درصد پرونده های مفقودی پس از تشکیل پرونده با مراجعه دوباره فرد بسته می شود اما در حال تلاش هستیم تا با تشکیل مرکز اختصاصی و شماره ویژه مرکز سامانده امور افراد گمشده را راه اندازی کنیم ضمن این که پاسخگویی به قربانیان جرم تعرض و یا دختران فراری را در دستور کار داریم.

وقوع قتلهای سریالی در کشور را تکذیب می کنم

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اخباری در خصوص وقوع قتل های سریالی در استانهای هرمزگان، فارس، لرستان و کردستان مطرح شده است و آیا وقوع قتل های سریالی در این استان ها صحت دارد، با رد این موضع گفت: با توجه به سیستم اطلاع رسانی که در پلیس آگاهی داریم اگر قتل سریالی رخ دهد و یا ارتباطی بین چند حادثه وجود داشته باشد پلیس زودتر از سایرین متوجه آن می شود. وقوع هرگونه قتل سریالی در چند استان را تکذیب می کنمی و در خصوص اتفاقات رخ داده در استان کردستان نیز پس از اعزام تیم ویژه مشخص شد تمامی این موارد خودکشی بوده است.

معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی ادامه داد: دنیای ارتباطات بسیار وسیع است و عده ای برای جلب توجه بعضاً دست به این کارها می زنند. چندی قبل در یکی از استان های جنوبی کشور فردی با ارسال پیامک به شهروندان این استان مدعی بود که فردی را به قتل رسانده است و از او به عنوان آمر می خواست برای سر به نیست کردن جسد تکلیف را مشخص کند. در تحقیقات تکمیلی متوجه شدیم که این پیامک توسط یک سایت طنز منتشر شده بود که با این افراد برخورد شد.

به گفته وی با اطمینان اعلام می کنیم هیچ پرونده سریالی در کشور وجود ندارد و با توجه به تخصص پلیس های جنایی در استان ها اگر ذره ای احتمال وجود داشت پلیس حتماً پرونده را رسیدگی و اطلاعات را در اختیار مردم قرار می داد.

4.5 درصد پرونده های قتل توسط اتباع خارجی

مصطفایی در پایان گفت: 4.5 درصد قتل های کشور در طرفین قتل اتباع خارجی وجود داشتند که اگر این آمار را از میزان قتل کشور کم کنیم نرخ به کمتر از 2.5 درصد می رسد.

مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.irارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.
منبع: مهر