کد خبر 31240
تاریخ انتشار: ۴ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۳:۰۷

اين دائرةالمعارف به دستور رهبر معظم انقلاب و توسط آيت‌الله هاشمي شاهرودي با همکاري جمعي از فضلاي حوزه در حال تدوين است که تا کنون بيست جلد از آن به چاپ رسيده است و پيش‌بيني مي‌شود تعداد مجلدات آن به هشتاد تا صد جلد برسد.

به گزارش مشرق به نقل از پايگاه اطلاع رساني دفتر مقام معظم رهبري، طي مراسمي با حضور علما و انديشمندان حوزوي، از بيست جلد نخست «موسوعة الفقه الاسلامي طبقا لمذهب اهل البيت عليهم‌السلام»، توسط آيت‌الله‌العظمي صافي گلپايگاني در قم رونمايي شد.

اين دائرةالمعارف به دستور رهبر معظم انقلاب و توسط آيت‌الله هاشمي شاهرودي با همکاري جمعي از فضلاي حوزه در حال تدوين است که تاکنون بيست جلد از آن به چاپ رسيده است و پيش‌بيني مي‌شود تعداد مجلدات آن به هشتاد تا صد جلد برسد.

 

 آيت‌الله‌العظمي صافي گلپايگاني:
مي‌توانيم بيش از پيش تعليمات اهل بيت(ع) را به دنيا برسانيم

حضرت آيت‌الله‌العظمي صافي گلپايگاني در آيين رونمايي از اين دائرةالمعارف طي سخنان کوتاهي تأکيد کردند: با توجه به موقعيت زماني و تحولات جهاني و نيز مطالباتي که از حوزه‌هاي علميه وجود دارد، بايد معارف اهل بيت عليهم‌السلام را به گوش جهانيان برسانيم.

ايشان فقه اسلام و جامعيت فقه اسلامي را يکي از معجزات دين اسلام دانسته و ابراز داشتند: بزرگان شيعه از قبل به فکر نشر معارف اهل بيت عليهم‌السلام بوده‌اند و آثار متعددي نيز با همين انگيزه تأليف شده است اما با امکاناتي که در زمان ما فراهم شده است، مي‌توانيم بيش از پيش فقه اسلامي و تعليمات اهل بيت عليهم‌السلام را به دنيا برسانيم و اين امر يکي از وظايف سنگيني است که بر دوش حوزه علميه است.

ايشان تصريح کردند: کسي که بيشتر از هر فردي از خدمت به اسلام مسرور مي‌شود، وجود مبارک حضرت بقية‌الله‌الاعظم ارواحنا فداه هستند و اميدوارم اين کار مورد قبول آن حضرت قرار بگيرد. اي کاش شخصيت‌هايي چون مرحوم آيت‌الله‌العظمي بروجردي که در اين زمينه‌ها دغدغه داشتند، امروز بودند تا اين زحمات را مي‌ديدند و خيلي خوشحال مي‌شدند.

 

آيت‌الله استادي:
ابزار مناسبي براي آشنايي با فقه اهل بيت(ع)

عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم نيز در اين مراسم گفت: اگر معارف و فقه اهل بيت(ع) به درستي معرفي شود، خواهان زيادي در دنيا خواهد داشت.

آيت‌الله استادي افزود: همان‌طور که رهبر بزرگوار انقلاب فرمودند، «اگر اسلام را آن‌طور که هست معرفي کنيم مقبول واقع مي‌شود» و يکي از راه‌هاي معرفي اسلام، معرفي فقه اهل بيت(ع) است.
ايشان اين دائرةالمعارف را ابزار مناسبي براي آشنايي با فقه اهل بيت(ع) و منبع مناسبي براي محققان و حتي مجتهدين و مراجع براي استنباط احکام فقهي دانست.

امام جمعه قم ابراز داشت: قبل از هر چيز از امام امت(ره) تشکر مي‌کنيم که تمام اين‌ها از برکات انقلاب و نهضت ايشان شروع شد.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم افزود: از رهبر بزرگوار انقلاب هم که پيشنهاد از ايشان بوده و پشتيباني کامل داشته‌اند تشکر مي‌کنم. اين‌که ايشان گاهي کار را مي‌بينند و شفاهاً تشکر مي‌کنند، خيلي قابل توجه است.

آيت‌الله استادي خاطرنشان کرد: گاهي افرادي که به مقامات علمي و اجتماعي مي‌رسند آن‌طور که بايد به اهميت مسائل آشنا نيستند. اما بحمدلله رهبر بزرگوار انقلاب توجه خوبي به اين قضايا دارند و يکي از دغدغه‌هاي مهم ايشان اين است که فقه و معارف اهل بيت(ع) در داخل و خارج ممالک اسلامي و کل جهان مطرح شود.

  

آيت‌الله هاشمي شاهرودي:
دوره جديد فقه اسلامي

آيت‌الله هاشمي شاهرودي، رئيس مؤسسه دائرةالمعارف فقه اسلامي بر طبق مذهب اهل بيت(ع) هم در اين آئين گفت: تحولات اخير جهان اسلام، نشأت‌گرفته از انقلاب اسلامي ايران و تحول عظيمي است که در امت شيعه شکل گرفته و اين‌ها از ثمرات و نتايج مکتب اهل بيت(ع) است. حتي گاهي رسانه‌هاي دشمن نيز اعتراف مي‌کنند که تحولات اخير دنياي اسلام برگفته از انقلاب اسلامي ايران است.

ايشان با اشاره به ادوار فقهي گذشته گفت: يکي از ادوار جديد فقهي، همين دوره است که مي‌توان اين دوره را دوره اجتهاد و فقه حکومتي ناميد که يکي از ارکان اين موضوع، بحث حاکميت اسلامي، ولايت فقيه و نظام سياسي اسلام بر مبناي ولايت فقيه است. در گذشته مباحثي چون نظام قضايي، نظام بانک‌داري و مسائل ديگر نه مورد توجه بود و نه مورد ابتلا، اما امروزه اين‌گونه نيست .
عضو فقهاي شوراي نگهبان ادامه داد: امروز حوزه‌هاي علميه مسئوليت سنگيني براي پاسخ به دغدغه‌ها و نيازهاي امت اسلامي دارند.

يادآور مي‌شود مؤسسه دائرةالمعارف فقه اسلامي بر طبق مذهب اهل بيت(ع)، با تدبير ولي امر مسلمين، حضرت آيت‌الله‌العظمي خامنه‌اي تأسيس شده است. رهبر انقلاب در تاريخ 1369/11/2 طي حکمي آيت‌الله هاشمي شاهرودي را مأمور تأسيس مؤسسه‌اي براي تدوين اين دائرةالمعارف کردند. در اين حکم آمده است: «بر اهل تحقيق روشن است که ذخيره‌ي ارزشمند فقه اسلام بنابر مکتب اهل بيت(ع) يکي از پربارترين و گرانمايه‌ترين مواريث فرهنگ و تمدن اسلامي است و صدها اثر علمي و فني که هر يک در جايگاه برجسته‌اي قرار دارند، به جهان اسلام و بشريت تقديم کرده است و کتابخانه معارف اسلامي را غنا و ارج بخشيده است.

سلف صالح ما با مجاهدت‌هاي کم‌نظير خود و با عسرت و کمبود امکانات، هر يک بر اين ميراث ارجمند چيزي افزوده و کتابي يا کتاب‌هايي فراهم آورده‌اند. با اين حال امروز که دنياي اسلامي بلکه همه‌ي مراکز و حوزه‌هاي علمي جهان مشتاق آشنايي با همه‌ي مسائل و معارف و زواياي فقه مکتب اهل بيت(ع) اند، مجموعه‌اي که حاکي از همه ابواب و انظار و مؤلفات اين عرصه‌ي وسيع باشد در دست نيست.»

لازم به ذکر است هم اکنون بيست جلد از اين دائرةالمعارف (تا آغاز حرف باء) که با مراجعه به 1008 منبع و مصدر تدوين و منتشر شده، در بردارنده 917 مدخل (660 اصلي و 1257 ارجاعي) مي‌باشد. مجموع جلدهاي اين مؤسسه بين هشتاد تا صد جلد برآورد شده که جمعاً بيش از چهارهزار مدخل را دربرخواهد داشت.

همچنين امروز از دو اثر ديگر اين مؤسسه با عنوان «فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت(ع)» (تا جلد چهارم) و نيز جلد اول «موسوعة الفقه الاسلامي المقارن» رونمايي شد.