کد خبر 313352
تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۷

براي رهايي از شرايط فشار و زورگويي توسط هر کدام از اعضاي خانواده از جمله برادر، خصوصا در دوران «پس از طلاق» راهکارهايي وجود دارد که در راس همه آن ها برخورد «قاطعانه» و حاکي از «استقلال» فرد مطلقه است

به گزارش گروه اجتماعی مشرق، زني ۳۰ ساله هستم. ۳ سال است که از شوهرم جدا شده ام و با خانواده ام زندگي مي کنم. برادر کوچک تر و بسيار سخت گيري دارم که در همه کارها دخالت مي کند. فحاشي مي کند و تهمت مي زند. شرايط بسيار سختي براي من ايجاد کرده است. براي همين تصميم گرفته ام هر مردي که از من خواستگاري کرد بدون تحقيق با او ازدواج کنم تا از اين شرايط راحت شوم. لطفا راهنمايي ام کنيد.

کارشناس مشاوره خانواده
: بر کسي پوشيده نيست که ازدواج موفق به يک انتخاب صحيح و مدبرانه نيازمند است. اما متاسفانه بسياري از افراد ازدواج را وسيله اي براي رسيدن به اهداف شخصي و فرار از فشارهاي زندگي مي دانند و بر اين باورند که ازدواج مي تواند بسياري از مشکلات دوران تجرد چه براي افراد «مجرد» و چه افراد «مطلقه» را از بين ببرد.

در نتيجه اين روزها شاهد ازدواج هايي هستيم که از همان ابتدا بر پايه انگيزه هاي نادرستي نظير فرار از تنهايي، فرار از فشار خانواده، ترس از بالا رفتن سن، کسب آزادي بيشتر، ميل به استقلال طلبي، فرار از تنش هاي موجود در بين والدين و ... شکل مي گيرد.

از طرفي وقـتـي شرايط زندگي در خانه پدري آزار دهنده و مايوس کننده باشد مسلما ازدواج يک راه گريز محسوب مي‌شـود. به عنوان مثال ممکن است ازدواج اول شما مخاطب محترم نيز با انگيزه اي نادرست و به خاطر رهايي از چالش هايي که در خانواده و خصوصا در ارتباط با برادرتان تجربه کرده ايد، صورت گرفته باشد که نتيجه آن نيز چيزي جز شکست و جدايي نبوده است.

ناگفته پيداست که اين بار نيز در شرايطي بحراني و تا حدودي مشابه موقعيت قبلي تان قرار گرفته ايد و قطعا تصميم گيري در شرايط بحراني نه تنها به حل مسئله اي کارآمد منتهي نمي‌شود بلکه اين بار هم گزينه و انتخابي را پيش روي شما قرار مي‌دهد که به احتمال زياد به شکست مي انجامد.

رد قاطعانه نه پذيرش منفعلانه

براي رهايي از شرايط فشار و زورگويي توسط هر کدام از اعضاي خانواده از جمله برادر، خصوصا در دوران «پس از طلاق» راهکارهايي وجود دارد که در راس همه آن ها برخورد «قاطعانه» و حاکي از «استقلال» فرد مطلقه است که مي تواند تغيير دهنده قطعي شرايط نابسامان او در خانواده باشد. انتخاب با شماست؛ مي توانيد زانوي غم بغل بگيريد و يا تحولي تدريجي و نه ناگهاني در خود ايجاد کنيد و از راهکارهايي که در ادامه مطرح مي شود بهره مند شويد.

درخور ذکر است در ابتدا قاطعيت شما باعث تعجب ديگران مي شود و در واقع ممکن است انتظار اينگونه رفتارها را از شما نداشته باشند اما به مرور زمان به خواسته ها و فرديت شما احترام خواهند گذاشت.

1- قلدرها را بيشتر بشناسيد: اين دسته از افراد هر زمان احساس کنند طرف مقابلشان فردي ضعيف است به او اجحاف مي کنند. اگر رو در روي چنين افرادي بايستيد مانند خانه اي پوشالي فرو مي ريزند؛ چون افرادي متزلزل هستند و از اعتماد به نفس بسيار پايين رنج مي برند. اغلب افراد به اشتباه از نمايش قدرت تو خالي اشخاص سلطه گر مرعوب مي شوند و سکوت و مدارا را ترجيح مي دهند غافل از آن که در پيش گرفتن چنين روندي، فرد زورگو را گستاخ تر مي سازد.

2- رفتار فعلي خود را در مقابل «منبع قدرت» تحليل کنيد: افراد در مواجهه با شخصي که شرايط تنش را ايجاد مي کند و يا از موضع زورگويي و توسل به رفتارهاي قلدرمآبانه وارد مي شود، واکنش هاي متفاوتي نشان مي دهند؛ عده اي با عصبانيت برخورد و مقابله به مثل مي کنند، دسته اي ديگر سکوت مي کنند يا کوتاه مي آيند، عده اي نيز به نوعي «پرخاشگري منفعلانه» متوسل مي شوند که چيزي شبيه لجبازي مخفيانه، حرص درآوردن نامحسوس يا انتقام گيري پنهان است.

مسلما هيچ کدام از اين رفتارها به حل مشکل منجر نمي شود بلکه باعث انباشت نوعي حس «خشم فروخورده» در فرد ضعيف تر مي شود. در واقع فرد را به انبار باروتي تبديل مي کند که منتظر يک جرقه است؛ بنابراين نه پرخاشگري و نه سکوت بلکه رفتار «قاطعانه» و «جرات مندانه» بهترين سبک رفتاري در برخورد با چنين اشخاصي است.

3- در پي تغيير رفتار ديگري نباشيد بلکه «قاطعيت» را در خود بالا ببريد: به نخستين باري که يک فرد زمينه ناراحتي و آزردگي شما را فراهم کرد فکر کنيد؟ مثلا با تاخير زياد بر سر قرار ملاقات حضور پيدا کرد، صدايش را بالا برد و يا اجازه مداخله و ناديده گرفتن بسياري از خواسته ها و انتظارات منطقي شما را به خود داد. حال تصور کنيد در آن لحظه به جاي ترسيدن، سکوت کردن و يا تسليم شدن، با او «قاطعانه» رفتار مي کرديد.

آيا او باز هم به خود اجازه مي داد تا رفتار اشتباهش را با شما ادامه دهد؟

4- روي خواسته هاي منطقي، مسلم و حقوق طبيعي خود پافشاري کنيد: طبيعتا دست برداشتن از حقوق طبيعي و انتظارات قطعي و يقيني کاري عاقلانه نيست اما تصور عموم از واژه «قاطعيت» نوعي پرخاشگري همراه با بي ادبي و زورگويي است در حالي که قاطعيت عبارت است از بيان خواسته ها، انتظارات و دفاع از حقوق شخصي به گونه اي مودبانه و همراه با مديريت هيجانات. ويژگي افراد با «قاطعيت» سالم بدين قرار است:

* سکوت و تحمل بيجا ندارند و روحيه سلطه پذيري را از خود دور مي کنند.

* آگاه هستند که با تسليم شدن منفعلانه در مقابل مداخله هاي غيرمنطقي ديگران در واقع آن ها را نسبت به ادامه رفتارشان جسورتر مي سازند.

* بيشتر اهل رفتار و عمل هستند تا اهل حرف زدن، اغلب ما بيشتر از اينکه تغييرات خود را در عمل و رفتارمان به ديگران نشان دهيم، ساعت ها درباره آن حرف مي زنيم! صحبت هاي طولاني روشي است که بسياري از افراد از آن استفاده مي کنند و از طريق آن اقدام به خودنمايي مي کنند و يا تلاش مي کنند تا با رجز خواني رفتار ديگران را کنترل کنند. قاطعيت هر فرد در تصميم گيري يا تغيير شرايط از طريق رفتار او اثبات مي شود نه گفتارش.

5- مقابله به مثل نکنيد: به ياد داشته باشيد عصبانيت، پرخاشگري و بددهني در مقابل فرد زورگو، واکنش وعکس‌العمل منفي را در او تشديد مي کند هر چند در درون احساس ناامني زيادي مي کنند. رفتار قاطعانه مستلزم کنترل و مديريت هيجاناتي نظير خشم و پرخاشگري است و با نوعي منطق همراه است.

فرضا چنانچه برادرتان بر سر بسياري از مسائل با شما بحث و جدل راه مي اندازد براي اجتناب از بحث هايي که از آن آزرده مي شويد بهتر است به طور کلي از شرکت در مباحثه خودداري کنيد و خيلي قاطع بگوييد که کارهاي واجب تري داريد و حاضر نيستيد وارد بحثي شويد که به موضوع آن علاقه اي نداريد.

6- در کلاس هاي آموزشي، باشگاه هاي ورزشي و يا فرهنگي-هنري عضو شويد: يکي از منطقي ترين راه ها براي آن که رضايت فرد سلطه گر و بدبين را براي حرکت به سمت استقلال شغلي و مالي جلب کنيد اين است که به شکل «تدريجي» مقدمات حضور سالم و مفيد در اجتماع را براي خود فراهم کنيد. در چنين شرايطي توصيه مي شود فرد با عضويت در يک باشگاه ورزشي و يا هنري که مورد اعتماد خانواده است، بستر اعتماد سازي را فراهم آورد و افراد مخالف را «به تدريج» با خود همراه سازد.

ذکر اين نکته هم خالي از لطف نيست که نبايد هرگونه اظهارنظر يا انتقال تجربه و حتي دلسوزي اعضاي خانواده را هرچند که با روش نادرست انجام گيرد به پاي مداخله و زورگويي آن ها گذاشت.

گاهي حق با آنان است و هدف شان تنها خوبي و مصلحت ماست، پس بهترين کار اين است که بدون پيش داوري به نظرات آنان بينديشيم و آنچه را که منطقي و عقلاني است بپذيريم.

مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.irارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.

منبع: خراسان