کد خبر 31358
تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۰:۰۲

اندازه گيري دور گردن، ساده‌ترين شاخص آنتروپومتري(تن سنجي) براي پيش‌بيني ميزان احتمال ابتلا به بيماري آتروسکلروز(تصلب شرائين) است.

به مشرق به نقل از ايسنا، بيماري‌هاي قلبي عروقي که از شايع‌ترين عوامل مرگ و مير در جهان است، با بررسي برخي از شاخص‌هاي آنتروپومتري قابل شناسايي و پيشگيري است، در اين راستا ناهيد بيژه از دانشکده تربيت بدني دانشگاه فردوسي مشهد مطالعه‌اي جهت بررسي شاخص جديد آنتروپومتري که داراي سهولت و دقت اندازه گيري بيشتري براي پيشگيري از خطر آتروسکلروز باشد، انجام داده است.

اين مطالعه مقطعي بر روي 179 مرد و زن سالم و غيرفعال مراجعه کننده به بخش قلب و عروق بيمارستان امام رضا(ع) در مشهد که بيماري آن‌ها با تشخيص متخصص قلب و عروق تائيد شده بود، انجام شد. مقادير شاخص‌هاي آنتروپومتري(دور گردن، دور کمر، وزن، شاخص توده بدن و نسبت دور کمر به دور باسن) و عوامل خطرزاي آتروسکلروز(ليپيدها و گلوکز) اندازه گيري شد. سپس رابطه بين شاخص‌هاي آنتروپومتري با عوامل خطرزاي بيماري قلبي و عروقي مورد بررسي قرار گرفت.

يافته‌ها نشان داد که در زنان دور گردن با VLDL،TG ،TC/HDL و TG/HDL، دور کمر با گلوکز، TG و VLDL، شاخص توده بدن با TC/HDL و TG/HDL و نسبت دور کمر به دور باسن با گلوکز همبستگي مثبت و معني‌داري دارد. در مردان دور گردن با LDL، VLDL، TG،TC، TC/HDL و TG/HDL دور کمر با LDL، LDL/HDL، VLDL، TG، TC/HDL، TC و TG/HDL همبستگي مثبت و نسبت دور کمر به دور باسن با HDL همبستگي منفي و معني‌داري دارد.

بر اساس نتايج بدست آمده از اين مطالعه مشخص شد: دور گردن و دور کمر دقت بسيار بالاتري نسبت به ساير شاخص‌ها در پيشگويي خطر بيماري آتروسکلروز دارند، بنابراين مي‌توان در زنان و مردان ميانسال براي پيشگويي خطر آتروسکلروز از اين شاخص‌هاي آنتروپومتري بخصوص دور گردن که ساده‌تر است، استفاده کرد.