کد خبر 31506
تاریخ انتشار: ۶ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۳:۵۴

در روش‌هاي تحقيقي که در پژوهشگاه رويان انجام داده‌ايم ماده ژنتيکي مادر و پدر را حذف و با استفاده از يکي از سلول‌هاي مادر که داراي ماده ژنتيک کامل است، باروري صورت مي‌گيرد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، اعظم دالمن در نخستين سمپوزيوم جنين‌شناسي در خصوص شبيه‌سازي در جمع خبرنگاران اظهار داشت: شبيه‌سازي به معني توليد مثل غيرجنسي است؛ در لقاح طبيعي از طريق پيوند تخمک و اسپرم موجود زنده شکل مي‌گيرد اما در شبيه‌سازي، اسپرم حذف و به جاي آن يک سلول سوماتيک به جاي اسپرم جايگزين مي‌شود.

عضو گروه جنين ‌شناسي پژوهشکده رويان گفت: در حالت عادي فردي که به وجود مي‌آيد ماده ژنيتيک را نيمي از پدر و نيم ديگر را از مادر خود مي‌گيرد؛ در روش‌هاي تحقيقي که در پژوهشگاه رويان انجام داده‌ايم ماده ژنتيکي مادر و پدر را حذف و با استفاده از يکي از سلول‌هاي مادر که داراي ماده ژنتيک کامل است، باروري صورت مي‌گيرد.

وي گفت: ماده‌ ژنتيکي به نام اُن با سلول‌ سوماتيک ممزوج مي‌شود که با توجه به اهداف شبيه‌سازي، فرآيند لقاح را انجام مي‌شود بر همين اساس اگر هدف توليد موجود زنده با نمونه نخستين مغايرت داشته باشد نظير انقراض يک گونه حيواني، با استفاده از اين روش، آن موجود را شبيه‌سازي مي‌کنيم.

عضو گروه جنين‌شناسي پژوهشکده رويان در ادامه اين مطلب افزود: اگر هدف از شبيه‌سازي اين باشد که سلول‌هاي بنيادين توليد و بتوانيم به بافت‌ تمايز داد که در اين صورت براي فرد در صورت الزام مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

دالمن با بيان اينکه در پژوهشکده رويان موفقيت‌هايي در زمينه بارور شدن با حذف اسپرم صورت گرفته است، بيان کرد: در حالت عادي فردي که به وجود مي‌آيد ماده ژنيتيک را نيمي از پدر و نيم ديگر را از مادر خود مي‌گيرد اما در روش‌هاي تحقيقي که در پژوهشگاه رويان انجام داده‌ايم، ماده ژنتيکي مادر و پدر را حذف و با استفاده از يکي از سلول‌هاي مادر که داراي ماده ژنتيک کامل است، عمل باروري صورت مي‌گيرد.

وي تصريح کرد: مادر مي‌تواند بدون نياز به اسپرم مرد بارور شود اما اين موضوع از نظر اخلاقي درست نيست و بيشتر بر روي حيوانات صورت مي‌گيرد که به عموان نمونه مي‌توان به بزغاله‌هاي شبيه‌سازي شده در پژوهشگاه رويان اشاره کرد البته در تلاش هستيم فاکتور 9 انعقادي خون انسان را در شير آنها، تعريف کنيم.

عضو گروه جنين شناسي پژوهشگاه رويان در پايان با بيان اينکه فاکتور 9 انعقادي خون مي‌تواند در درمان بيماران هموفيلي مؤثر باشد، خاطرنشان کرد: از اين روش‌مي‌توان براي تکثير موجودات در حال انقراض استفاده کرد.