نخستین تجربه ملت سوریه در یک انتخابات فرا حزبی مشارکت در انتخابات پارلمانی در سال 2012 بود که برای نخستین بار نمایندگان طیف های غیر هسمو با حزب بعث به پارلمان راه یافتند.
واژه دموکراسی برای مردم سوریه مانند یک آهنگ گوشنواز است که هر روز آن را تکرار می کنند، زیرا به نظر می رسد ملت سوریه از تسلط 50 ساله حزب بعث بر اهرم های قدرت به شدت خسته شده اند.
اقبال عمومی مردم سوریه نسبت به بشار اسد برآیند این است که وی بازمانده نسل قدیمی حزب بعث نیست، بلکه او جوانی است با تحصیلات عالی و تسلط به چند زبان زنده وتجربه ای 14 ساله در سیاست و امور اجرایی دارد.
موضوع دیگر این است که بشار اسد انصافا با وجود توطئه های داخلی و خارجی هرگز صحنه را ترک نکرد و مردم سوریه نیز به این نتیجه رسیده اند که بشار اسد تنها شخصیتی است که می تواند کشتی طوفان زده سوریه را به ساحل نجات هدایت کند.
حسان النوری یکی ازدو نامزد رقیب بشار اسد معتقد است که مردم سوریه هر یک از 3 نامزد را انتخاب کنند در نهایت برنده این انتخابات خواهند بود.
از مشکلات کهنه و مزمن سوریه نگاه متفاوت دولتمردان سوریه به تیم رسانه ای ایران است، زیرا این نگاه ناشی از پس زمینه تفکرات مذهبی این دولتمردان است هر چند آنان تلاش می کنند تا این نگاه کاملا آشکار نباشد.
به عنوان نمونه زمانی که تیم رسانه ای ایران از مرز لبنان وارد مرز سوریه شد یکی از افسران گمرک مرزی که تفکرات کاملا سلفی داشت سعی کرد تا برای این تیم مشکلاتی ایجاد کند.
این افسر به این بهانه که وزارت اطلاع رسانی در فاکس ارسالی به گمرک مرز سوریه اشاره ای به وسائل و ابزار عکاسی و فیلمبرداری تیم رسانه ای ایران نداشته است، بنابراین او اجازه نخواهد داد که تیم ایرانی با دوربین های فیلمبرداری وارد دمشق شود.
معاون وی که یک افسر علوی بود تلاش کرد تا موانع را از سر راه ورود خبرنگاران با دوربین های فیلمبرداری بر دارد اما لجبازی افسر سنی سبب شد تا خبرنگاران با دلهره دوربین های فیلمبرداری خود را تحویل گمرک مرز سوریه بدهند.
در هر حال خبرنگاران با تاخیر وارد دمشق شدند و مستقیما به هتل دامارز در منطقه پیشرفته ابورمانه در نزدیکی کاخ ریاست جمهوری الروضه عزیمت کردند.
این کاخ در واقع منزل مسکونی روسای جمهوری سوریه است و مرحوم حافظ اسد رئیس جمهوری سابق و سپس فرزندش بشار اسد تا قبل از بحران سوریه در این کاخ زندگی می کرد.
با آغاز بحران سوریه بشار اسد ناچار شد بنا به توصیه مسئولان امنیتی تدابیر احتیاط آمیز امنیتی را به کار گیرد و به یک منطقه امنی منتقل شود.
منطقه ابو رمانه یک منطقه پیشرفته مسیحی نشین تلقی می شود که قبلا سفارتخانه های برخی کشورهای غربی و وزارت خارجه سوریه در این منطقه قرار داشتند.
در برابر اکثر وزارتخانه ها و سازمانهای دولتی دیوارهای بتونی بزرگی ایجاد شده تا از عملیات انتحاری تروریستها جلوگیری شود.
اغلب ماموران امنیتی که عمدتا علوی هستند با مشاهده تیم خبرنگاران ایرانی سریعا تسهیلات لازم را برای عبور اتومبیل حامل تیم رسانه ای ایران فراهم می کردند.
هیئت اعزامی مجلس شورای اسلامی نیز که برای نظارت بر امر انتخابات همراه نمایندگان سایر پارلمان ها در هتل داما رز مستقر شده بودند با انجام مصاحبه های متعدد توجه رسانه ها را به امر انتخابات معطوف کردند.
اغلب شبکه های همسو با سوریه مانند المیادین، المنار ، العالم، پرس تی وی، سحر، الاتجاه، الغدیر، العهد ،الفرات ،آسیا والبلادی پوشش مناسبی به این انتخابات دادند.
البته در ایجاد تسهیلات برای خبرنگاران و شبکه های خبری، اتحادیه رادیوتلویزیونهای اسلامی انصافا از هیچ کوششی دریغ نکرد.از دردناکترین خاطرات خبرنگاران ایرانی گفتگو با خبرنگار زن شبکه الغدیر عراق بود که زن جوانی اهل سوریه است.
او در حالی که به شدت متاثر به نظر می رسید از نحوه تهاجم گروهک تروریستی داعش به منزل وی در منطقه حرستا در حومه دمشق سخن گفت که طی آن دو فرزند و شوهر وی را تنها به دلیل شیعه بودن در برابر چشمانش سر بریدند.
او می گفت به دلیل شیعه بودن و اینکه برخی از ساکنان منطقه مشخصات خانواده وی را در اختیار گروهک داعش قرار داده بودند مورد حمله داعش قرار گرفته اما او به طرز معجزه آسایی از چنگ گروهک داعش فرار کرده است.
نمایندگان برخی رسانه های ایرانی مصاحبه ای نیز با خانم وفا الاسعد مدیر کل مطبوعات خارجی وزارت اطلاع رسانی سوریه و مسئول پرس سنتر مستقر در هتل ،انجام دادند .
او یکی از مجریان و گویندگان معروف و با سابقه تلویزیون دولتی سوریه است ودر این مصاحبه به تشریح بحران سوریه و دلایل عقب گرد مردم این کشور از گروه های تروریستی پرداخت.
اعتقاد خانم الاسعد این است که سوریه تحت رهبری بشار اسد از بحران سه ساله خود خارج شده و به سمت ثبات و آرامش پیش خواهد رفت، زیرا ملت سوریه به ماهیت واقعی تروریستها و اهمیت رهبری بشار اسد پی برده اند.
خانم وفاء الاسعد که قبلا غیر محجبه بود به احترام هیئت رسانه ای ایران کاملا محجبه شده بود و بارها تمایل خود را برای زیارت حرم مطهر امام رضا(ع) در مشهد مقدس و مرقد مطهر حضرت معصومه(س)در قم ابراز داشت.
در هر حال انتخابات سوریه در یک فضای رقابتی بر گزارشد و همه طیف های اجتماعی و سیاسی سوریه شرکت کردند و آزادانه رای خود را به صندوقها ریختند.