در اولین نشست شورای راهبردی روابط ایران و ترکیه، دو کشور با تأکید بر مقابله مشترک با خشونت و فرقه‌گرایی که توسط رئیس‌جمهور کشورمان به سازمان ملل پیشنهاد و مورد تصویب قرار گرفت، رسیدن به روابطی ۳۰ میلیارد دلاری را هدف گرفتند.

به گزارش مشرق، حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در اولین نشست شورای راهبردی روابط ایران و ترکیه که روز دوشنبه با حضور مقامات بلند پایه دو کشور در کاخ نخست وزیری ترکیه برگزار شد، گفت: این سفر آغازی برای توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بین دو کشور و همچنین همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

وی با اشاره به ناخرسندی سران دو کشور از سطح فعلی روابط اقتصادی افزود: برای رسیدن به هدف مشترک ضروری است که برخی مشکلات بانکی برطرف و مراودات مالی در رابطه موسسات بانکی و خصوصی دو کشور گسترده شود.

رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت سرعت بخشیدن به همکاری دو کشور در حوزه انرژی ادامه داد: مجموعه همکاری‌های دو کشور در حوزه حمل و نقل باید بر اساس یک برنامه راهبردی و کلان تنظیم شود و برخی مشکلات جزئی باعث نادیده گرفتن اهداف بزرگ نشود.

پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری نوشت: روحانی با تشریح برنامه‌های ایران برای اتصال به راه آهن چین خاطرنشان کرد: تنها چند صد کیلومتر برای اتصال خطوط آهن ایران و ترکیه فاصله داریم و این اتصال می‌تواند فرصت بزرگی برای اتصال حوزه دریای سیاه و مدیترانه به خلیج فارس و دریای عمان و حتی آسیای دور ایجاد کند.

رئیس جمهور کشورمان تصریح کرد: ایران یکی از امن‌ترین کشورهای منطقه برای سرمایه‌گذاری است و در سال‌های آینده روند سرمایه‌گذاری در ایران فزاینده خواهد بود و سرمایه‌گذاران ترک در این زمینه برای ایران اولویت دارند، ضمن اینکه بخش خصوصی ایران نیز برای سرمایه‌گذاری متقابل آمادگی کامل را دارد.

روحانی با تأکید بر فعال شدن کمیسیون‌های دو کشور برای هدف‌گیری رابطه 30 میلیارد دلاری ادامه داد: در حوزه توریسم آماده انتقال تجربه شرکت‌های دو طرف و همین طور سرمایه‌گذاری دو طرف در بخش گردشگری هستیم.

در این نشست دو طرف بر تمرکز بر رویکردهای مشترک منطقه‌ای، مبارزه با افراطی‌گری، خشونت، تروریسم و فرقه‌گرایی توافق کردند و توسعه صلح و ثبات در کشورهای منطقه وتحقق اراده ملت‌های منطقه و کشورهای اسلامی نیز مورد تأکید طرفین قرار گرفت.

رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه نیز در ادامه این نشست ابراز امیدواری کرد که اولین نشست شورای راهبردی روابط دو کشور زمینه لازم را برای فصل تازه‌ای در روابط دوجانبه ایجاد کند.

در این جلسه وزرا و اعضای هیأت ایرانی و ترکیه‌ای نقطه نظرات خود را برای عملیاتی کردن سندهای همکاری مشترک امضا شده بین دو کشور بیان کردند.



حسن روحانی:
وظیفه اسلامی ما در مدیریت منطقه ایجاب می‌کند در مقابل پدیده شوم خشونت و افراطی‌گری بایستیم


حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی در بخشی از سخنان خود در این ضیافت، به گسترش خشونت در منطقه اشاره کرد گفت که این پدیده ایجاب می‌کند که جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه در چارچوب قطعنامه سازمان ملل «مقابله جهانی با خشونت و افراط گری»، با مشارکت یکدیگر و جلب نظر تمامی کشورهای منطقه در مبارزه با این پدیده شوم که تخریب حال و آینده تمامی کشورهای منطقه را نشانه رفته است، تلاش کنند.

متن کامل سخنان رئیس جمهوری اسلامی ایران در این مراسم به شرح زیر است:

«عالیجناب آقای عبدالله گل رئیس محترم ترکیه
خانم‌ها و آقایان

مایلم مراتب تشکر و قدردانی خود و هیأت همراه را از جنابعالی و مردم مسلمان و مهربان کشورتان به جهت میزبانی صمیمانه در کشور دوست، برادر و همسایه ترکیه ابراز داشته و از خداوند بزرگ، سربلندی و موفقیت جمهوری ترکیه و مردم آن را در تمامی عرصه‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی خواستار شوم.

عالیجناب،
خانم‌ها و آقایان

روابط دیرینه و تاریخی دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه با برخورداری از اشتراکات فراوان تاریخی و فرهنگی، همواره پایدار و در مسیر ترقی، توسعه یافته است. وقوع انقلاب اسلامی در ایران و تعاملات دوستانه میان مردم مسلمان دو کشور موجب گردید تا روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی فیمابین طی سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی از روند رو به رشدی برخوردار شده و حجم مبادلات اقتصادی و تجاری بین دو کشور به بیش از ۲۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۲ برسد.



تصمیم به توسعه هرچه بیشتر این روابط در سال‌های آینده نیز برآمده از وجود توانایی های فراوان اقتصادی در دو کشور است، به گونه‌ای که با توجه به پیشرفت‌های علمی - صنعتی، ظرفیت های تجاری، و فراوانی انرژی در ایران و همچنین وجود صنایع مختلف در ترکیه، همگرایی اقتصادهای دو کشور را بتوان فراتر از روابط دو جانبه، موتور محرکه‌ای برای اقتصاد کشورهای منطقه دانست. در این مسیر، تسریع در اجرای کامل یادداشت تفاهمات منعقده میان ایران و ترکیه در عرصه‌های اقتصادی، تجاری و سیاسی نیز بسترهای قانونی برای این امر را فراهم خواهد نمود.

حضار محترم

تحولات بین‌المللی پس از پایان جنگ سرد و بویژه پس از واقعه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ تاثیر عمیقی بر این منطقه حساس داشته و به جهت تبعات ناشی از این تحولات، کشورهای منطقه شاهد گسترش روز افزون خشونت و افراط‌گری، و کشته شدن انسان‌های بی‌گناه می‌باشند. متاسفانه این پدیده با دخالت کشورهای فرامنطقه‌ای بسیار پیچیده‌تر شده و ایجاب می‌نماید جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه در چارچوب قطعنامه سازمان ملل «مقابله جهانی با خشونت و افراط گری»، با مشارکت یکدیگر و جلب نظر تمامی کشورهای منطقه در مبارزه با این پدیده شوم که تخریب حال و آینده تمامی کشورهای منطقه را نشانه رفته است، تلاش نمایند. زیرا جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه، اکنون در قله روابط تاریخی خود، از این جهت نیز وظیفه اسلامی سنگینی در مدیریت روابط فی‌مابین و همچنین در مدیریت منطقه‌ای بر دوش خود احساس می‌نمایند؛ روابطی که نه تنها به توسعه جایگاه دو کشور در منطقه و نظام بین‌الملل خواهد انجامید، بلکه موجبات توسعه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی منطقه و ثبات و آرامش آن را نیز فراهم خواهد کرد.

در پایان، بار دیگر فرصت را مغتنم شمرده، آرزوی توفیق بیش از پیش و اعتلای هرچه بیشتر روابط دو کشور را از ایزد متعال خواهانم.»