کد خبر 317047
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۷

رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: بالغ بر 99 هزار نفر در مراکز توانبخشی و مراقبتی شبانه‌روزی، روزانه و ارائه خدمات توانبخشی در منزل خدمات دریافت می‌کنند که حدود 300 میلیارد تومان یارانه در سال جاری برای این افراد تخصیص داده شده است.

به گزارش گروه اجتماعی مشرق، همایون هاشمی رئیس سازمان بهزیستی کشور، با اشاره طرح "توانبخشی مبتنی بر خانواده"، اظهار داشت: رشد جمعیت افراد کم‌توان و سالمند از یک سو و لزوم توانمند‌سازی این افراد از سویی دیگر، تقاضا برای خدمات مراقبتی و توانبخشی را افزایش داده است.

وی تصریح کرد: در این بین گروهی از افراد کم‌توان و سالمند از جمله افراد کم ‌توان و سالمند بستر‌گرا و بیماران صعب‌العلاج نیازمند خدمات ویژه مراقبتی و بهداشتی و توانبخشی هستند و عدم وجود سیستم مراقبتی مناسب و دانش کافی برای تامین نیازهای این گروه در منزل باعث سوق دادن این گروه از جامعه برای مراقبت بیشتر به مراکز غیر دولتی شبانه‌روزی توانبخشی مراقبتی شده است.

هاشمی خاطر نشان کرد: برای اینکه بتوانیم هماهنگ با تکنولوژی در دنیا حرکت کنیم و اگر بخواهیم آن را برای جامعه هدف در حوزه توانبخشی مورد استفاده قرار دهیم چاره‌ای جز این نداریم که دامنه فعالیت‌های خود را در تمامی عرصه‌های عملی و نظری توسعه دهیم.

رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: وجود نگرش‌های مختلف توانبخشی در کشور اعم از مراکز روزانه و شبانه‌روزی برای ارائه خدمت مطلوب به معلولان، سالمندان و بیماران روانی مزمن از بدو تشکیل سازمان بهزیستی کشور تا کنون توانسته است بخش عظیمی از نیازهای آنان را مرتفع کند. اما به دلیل روند رو به رشد جمعیت کشور و توسعه‌یافتگی جامع از یک سو و حفظ فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی و کیان خانواده از دیگر سو می‌طلبد که امروزه متولیان امور توانبخشی کشور طرحی نو به کار گیرند و فراخور نیاز جامعه هدف در راستای اهداف بازتوانی تلفیق فرد و سازگار ساختن آنان با محیط راهکارهایی را ارائه دهند.

هاشمی گفت: طرح اشاره شده با اهداف برنامه پنجم توسعه اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی کشور همسو بوده و تا حد زیادی بتواند با محوریت عدالت همخوانی دارد.

وی اضافه کرد: واژه مراقبت خانوادگی از سال 1980وارد ادبیات سلامت شد و سازمان بهداشت جهانی یکی از اولویت‌های تحقیقات در عرصه رفاه و سلامت را مطالع فرایندهای مراقبتی سالمندان توسط مراقبین خانوادگی معرفی کرده است.

رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: برنامه توانبخشی مبتنی بر خانواده از نیمه دوم سال 1391 در 10 استان به طور آزمایشی با تحت پوشش قرار گرفتن 1600 نفر از گروه هدف اجرا شد و از نیمه دوم سال 92 برنامه توانبخشی مبتنی بر خانواده با تحت پوشش قرار دادن 4200 نفر در 31 استان کشور سراسری شد.

هاشمی اظهار داشت: برنامه توانبخشی مبتنی بر خانواده بر صرف هزینه سرانه یک میلیون تومان در ماه ( 6 روز هفته، روزی 6 ساعت) با برنامه‌ریزی توسط مراقبین آموزش دیده تحت نظارت کارشناس ناظر پایشگر از گروه علوم مراقبت و توانبخشی و پایش کارشناسان و متولیان امور توانبخشی استان و کشور در حال اجرا است.

وی در خصوص استان‌های مجری طرح"توانبخشی مبتنی بر خانواده‌"31 استان و 51 شهرستان هستند ضمن اینکه تعداد مراکز مجری برنامه 63 مرکز است.

رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه در خصوص تعداد گروه هدف تحت پوشش برنامه به تفکیک نوع معلولیت در سال 92، گفت: 607 سالمند-672 ضایعه نخاعی-152 ام اس -سایر معلولیت جسمی 914 -ذهنی 724 -روانی مزمن 210-چند معلولیتی 921 از خدمات مراقبتی در منزل استفاده کرده‌اند و در حال حاضر 4200 نفر از گروه هدف تحت پوشش یارانه قرار دارند.

هاشمی گفت: مهمترین خدمات مورد انتظار از طرح مراقبت در منزل عبارتند از:آموزش به فرد و خانواده درخصوص اصول مراقبت و توانبخشی و مسائل بهداشتی (ارائه آموزش‌های لازم برای دستیابی به مهارت‌های و کسب استقلال فردی)-ارزیابی نیاز جامعه هدف به وسایل کمک توانبخشی و گزارش نیاز جامعه هدف به وسایل کمک توانبخشی به مرکز توانبخشی و پیگیری در زمینه تامین آن‌ها-بررسی وضعیت و موانع موجود در محل سکونت فرد، اطلاع‌رسانی به مرکز و پیگیری امور مربوط به مناسب‌سازی-آموزش به خانواده در خصوص مناسب‌سازی و ارائه گزارش به مرکز در خصوص امور مددکاری جامعه هدف.

وی اضافه کرد: آموزش به جامعه هدف و خانواده آنان در خصوص انجام فعالیت‌های روزمره زندگی-آموزش به جامعه هدف و خانواده آنان در خصوص استفاده صحیح از وسایل کمک توانبخشی و نحوه ساخت برخی از وسایل در محل زندگی-تنظیم برنامه «دقایقی جهت مصاحبت با جامعه هدف»‌ در جدول زمانی روزانه خدمت-اطلاع به موقع به خانواده به منظور ارتباط با اورژانس‌های مربوطه در صورتی که علائم حیاتی جامعه هدف دچار اختلال می‌شود.-اطلاع فوری به اورژانس‌های مربوطه در مواقع ایجاد اختلال جدی در علائم حیاتی جامعه هدف یا وقوع حادثه غیر مترقبه (مثل آتش‌سوزی و ...) بخش دیگری از مهمترین خدمات مورد انتظار از طرح مراقبت در منزل است.

رئیس سازمان بهزیستی کشور خاطر نشان کرد: بر اساس آخرین آمار موجود مجموعا حدود 99 هزار نفر در مراکز توانبخشی و مراقبتی شبانه‌روزی، روزانه و ارائه خدمات توانبخشی در منزل خدمات دریافت می‌کنند که مبلغی در حدود 300 میلیارد تومان یارانه در طول یکسال برایشان هزینه می‌شود.

هاشمی افزود: هدف از طرح این موضوع تنها هزینه‌های صرف شده برای این افراد  نیست، بلکه کمیت تعداد خدمت‌گیرندگان، وضعیت کیفیت ارائه خدمات در مراکز، رضایت‌مندی خدمت‌گیرنده و ارائه‌کنندگان خدمات نیز است.

وی به مزایای برنامه توانبخشی مبتی بر خانواده اشاره کرد و گفت: حضور فرد در خانواده و اجتماع، ارتقاء سطح بهداشت و سلامت روان جامعه هدف، افزایش امید به زندگی، ارتقاء کیفیت زندگی، گسترش خدمات مراقبتی توانبخشی در اقصی نقاط کشور به ویژه توسعه در مناطق محروم، ارتقاء کمی و کیفی خدمات مراقبتی توانبخشی از جمله مزایای طرح توانبخشی است.

به گفته رئیس سازمان بهزیستی کشور استفاده از افراد محلی برای ارائه خدمات و مشارکت جامعه (بومی‌سازی)، ایجاد اشتغال، کاهش تصدی‌گری دولت با واگذاری خدمات به بخش غیر دولتی، سهولت نظارت، کاهش هزینه‌ها و توجیه اقتصادی، ایجاد دانش، افزایش آگاهی و تغییر نگرش، کمک به اقتصاد خانواده با کاهش هزینه‌های مراقبتی، بهداشتی و درمانی، نقش‌پذیر نمودن خانواده در توانمند‌سازی فرد، مدلی برای کاهش فقر و پیشگیری از عوارض ثانویه معلولیت‌ها از دیگر مزایای برنامه توانبخشی مبتنی بر خانواده است.

هاشمی بیان داشت: این طرح در طی سال‌های 91و92 برای 1530 نفر از افراد تحصیل کرده فاقد شغل، ایجاد اشتغال کرده است و از این تعداد 941 مراقب با مدرک تحصیلی دیپلم، 192 نفر فوق دیپلم، 380 نفر لیسانس و 17 نفر دارای مدرک تحصیلی بالاتر از لیسانس هستند ضمن اینکه تعداد مراقبین تحت پوشش طرح در سال 1391، 754 نفر و سال 1392، 776 نفر بوده‌اند.

وی تصریح کرد:به منظور فراهم نمودن عرصه‌ای برای تبادل نظر صاحب‌نظران علوم مراقبت و توانبخشی و بحث و بررسی پیرامون ابعاد گوناگون مراقبت از گروه هدف،‌«اولین کنگره ملی توانبخشی مبتنی بر خانواده»‌ در تاریخ 3 و 4 تیرماه سال جاری برگزار خواهد شد تا با تاکید بر اهمیت و اثربخشی رویکرد « توانبخشی مبتنی بر خانواده»‌بر ارتقاء کیفیت زندگی و رضایت‌مندی گروه هدف، به شناخت و تثبیت جایگاه آن در بین مدل‌های مختلف مراقبت کمک کند.

مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.irارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.
منبع: فارس