کد خبر 317060
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۹

یک فوق تخصص ریه گفت: تنباکو میوه ای به دلیل داشتن رطوبت موجب رشد انواع قارچ‌ها و میکروب‌های کشنده می‌شود، براین اساس هر پُک قلیان برابر با ۴۰ پُک سیگار است. همچنین،آب قلیان صرفاً نیکوتین تنباکو را می‌گیرد و مواد سرطان‌زایی را خنثی نمی‌کند.

 به گزارش گروه اجتماعی مشرق، علیرضا آذرگون فوق تخصص ریه اظهار داشت: تنباکو میوه ای به دلیل داشتن رطوبت موجب رشد انواع قارچ‌ها و میکروب‌های کشنده می‌شود، براین اساس هر پُک قلیان برابر با 40 پُک سیگار است، همچنین، آب قلیان صرفاً نیکوتین تنباکو را می‌گیرد و مواد سرطانزایی را خنثی نمی‌کند.

این فوق تخصص ریه و معاون دانشگاه علوم پزشکی لرستان ادامه داد: قلیان از زمان صفویه وارد ایران شد و به خاطر نحوه ‏استفاده و ظاهراً کم زیان بودن آن به نسبت چپق، باب طبع ایرانیان قرار گرفت. از قرن 16 به بعد تصور نادرست طریقه سالم و ایمن مصرف ‏تنباکو صورت استفاده از قلیان مطرح شد، زمانی حکیمی بنام ابوالفتح پیشنهاد کرد که دود باید اول از یک محفظۀ آبی بگذرد تا به شکل ‏بی ضرر درآید، این عقیده اولیه به منظور پوشاندن عوارض تنباکو انگیزه ای و هدفی خوب را دنبال می‌کرد ولی بدون هیچ گونه شواهد مبنی ‏بر کاهش بیماری باعث تصور نادرست ایمن بودن مصرف تنباکو به شکل قلیان شد.‏

هر پکی که به قلیان زده می شود تقریبا 40 برابر یک پک سیگار دود به ریه فرد منتقل می‌کند

وی گفت: هر وعده قلیان برابرمصرف یک پاکت سیگار است و قلیان، در هر بار مصرف، دود بسیار زیادتری را در مقایسه با کشیدن یک نخ ‏سیگار ایجاد می‌‌کند، به صورتی که مصرف یک نخ سیگار بین 500 سی‌سی تا یک لیتر دود تولید می‌‌کند، اما استفاده یک بار از قلیان 10 ‏تا 20 لیتر دود تولید خواهد کرد، دود استنشاق ‌شده از قلیان، نه تنها همه مواد سرطان ‌زای دود سیگار را دارا است، بلکه مونوکسیدکربن ‏بیشتری هم دارد و در فرهنگ جامعه ما به این حقیقت علمی توجهی نمی‌شود.

آذرگون افزود: بر اساس مطالعات صورت‌گرفته، قلیان فرآورده‌ای است که نیمی از مردان ایرانی و 37 درصد زنان، آن را تجربه کرده‌اند. ‏در مطالعاتی که از سوی مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات انجام شده است، 23 درصد سیگاری‌ها حداقل یکبار در هفته قلیان مصرف ‏می‌کنند. این رقم در غیرسیگاری‌ها 25 درصد است و این بدین معناست که غیرسیگاری‌ها حتی بیش‌تر از سیگاری‌ها در حال مصرف قلیان ‏هستند و به سمت اعتیاد به آن پیش می‌روند. تنباکو مثل مواد دیگر اعتیاد آور یک نوع دخانیات است که ضررهای فراوانی از جمله انواع ‏سرطان‌ها دارد اما افرادی که از قلیان استفاده می‌کنند این باور نادرست را دارند که چون تنباکو را از طریق قلیان و به واسطه آب مصرف ‏می‌کنند تمام مواد مضر آن از طریق آب مصرف می شود اما باید گفت به هیچ وجه آب مواد سرطانزای تنباکو را تصفیه نمی‌کند.‏

آب قلیان صرفاً نیکوتین تنباکو را می‌گیرد نه مواد سرطانزایی

وی بیان کرد: نیکوتین ماده ای اعتیادآور است که در تنباکو وجود دارد، این مطلب که چون دود قلیان از روی آب گرفته می‌شود، ضرر ندارد، ‏باور غلطی است که در اذهان وجود دارد و آب قلیان فقط نیکوتین آن را گرفته و کم می‌کند. این در حالی است که کم شدن نیکوتین باعث ‏می‌شود فرد قلیانی برای تأمین نیاز خود قلیان بیشتری مصرف کرده است و در نتیجه خطرات بیشتر و مضرات زیادتری برای او ایجاد می‌شود.‏

تنباکوهای میوه ای دارای میکروب‌های کشنده

معاون دانشگاه علوم پزشکی لرستان خاطرنشان کرد: با عرضه تنباکو طعم دار معطر، مصرف قلیان به طور چشمگیری در میان جوانان ونوجوانان ‏پسر و دختران رو به افزایش است. مانند بسیاری از کشورهای همسایه، قلیان یکی از وسایل تفریحی رایج در ایران است که گرچه بارها از ‏سوی مسئولان وزارت بهداشت و نیروی انتظامی مصرف آن در اماکن عمومی و بخصوص سفره خانه‌های سنتی منع شده است، اما انگار به راحتی ‏نمی‌شود شَر آن را از چنین مکان‌هایی کم کرد. در این بین جوانان تمایل بیشتری به مصرف تنباکوی میوه ای دارند به گمان اینکه ضررش ‏کمتر است، اما باید گفت تنباکو میوه ای به دلیل داشتن رطوبت موجب رشد انواع قارچ‌ها و میکروب‌های کشنده در آن می‌شود و افزودن ‏الکل یا داروهای روانگردان به تنباکوی قلیان‌های میوه ای از دیگر خطرات استعمال این قلیان‌ها به شمار می‌رود.‏

مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.irارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.
منبع: تسنیم