کد خبر 318028
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۱۱

اقدامات تروریستی داعش در عراق کاملا منطبق بر سیاست‌های کلی آمریکا و رژیم صهیونیستی بر خاورمیانه است که نشان از حضور آمریکا در پشت پرده این حوادث دارد.

گروه بین‌الملل مشرق - برخی از کشورها از تروریسم به عنوان ابزاری در راستای تحقق منافع و سیاست خارجی خود هستند و آن را از عوامل حیاتی راهبردهای خود می‌دانند، به همین علت است که ید طولایی در ایجاد شاخه‌های مختلف تروریستی در مناطق تحت نفوذ خود در منطقه دارند. آمریکا و رژیم صهیونیستی در رأس این کشورها قرار دارند و برخی رژیم‌های دیگر مداخله‌جو در سوریه نیز در این زمینه با این کشورها هم داستان هستند.

حسن شقیر تحلیلگر مسایل راهبردی منطقه در مقاله‌ای در پایگاه خبری پانوراما الشرق الاوسط تاکید کرد که شکی نیست که تحولات عراق و گسترده شدن تروریست‌ها در بخش‌های مختلف این کشور که بعد از شکست مصیت‌بار آمریکا در بحران سوریه ایجاد شده است، یکی از برنامه‌های آمریکاست که یکی از اهداف آن ایجاد بسته کاملی از دستورالعمل ها در راستای منافع امنیتی رژیم صهیونیستی است.
 
نویسنده در این زمینه به برخی از انگیزه های این اقدام اشاره کرده است:
 
الف: غرب می خواهد عرصه سوریه را به میدانی خونبار تبدیل کند که ترکش های آن تمامی محیط جغرافیایی این کشور را در تمام عرصه‌ها شامل شود. به این ترتیب سوریه به دولتی شکست خورده تبدیل می‌شود که منبع اصلی برای تهدید ثبات و آرامش منطقه‌ای و جهانی لقب می‌گیرد، بعد از این مرحله بار دیگر حرف و حدیث‌های آمریکا و هم‌پیمانان وی در انتقال پرونده سوریه به شورای امنیت مطرح شده و تصمیمات این کشورها برای مداخله مستقیم در بحران سوریه به بهانه حمایت از صلح و ثبات بین المللی فراهم می‌شود.

در این راستا غرب نیروهای بین المللی را با مشارکت یا بدون مشارکت روسیه و چین ترتیب می دهد تا بار دیگر رویای آمریکایی- صهیونیستی رد زمینه محاصره حزب الله لبنان و ضربه زدن به راههای لوجستک این حزب از سوریه را بیازمایند.

ب: ایجاد نوعی واگرایی منطقه‌ای که برای  تحمیل درگیریهای جغرافیایی و مذهبی به منطقه ایجاد می شود. این توطئه نیز با طرح یهودی رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی همخوانی دارد و با دیدگاه آنها درباره تشکیل امارت‌های کوچک اسلام گرا نیز تناسب دارد.

ج: انزوای ایران و از بین بردن نقش و تاثیر آن در منطقه بویژه در موضوع فلسطین و درگیری با رژیم صهیونیستی.

بعد از اینکه تحولات میدانی سوریه به نفع محور مقاومت و بازدارندگی رقم خورد و آمریکا و داعش و رژیم صهیونیستی در ایفای نقش‌های خود و رسیدن به اهدافشان در مرزهای لبنان و سوریه ناکام ماندند و اسرائیل نیز موفق نشد توطئه دیوار خوب را در مرزهای خود با سوریه ایجاد کرده و امنیت داخلی اسرائیلی ها را تقویت کند، این محورها به سمت مرزهای عراق با سوریه حرکت کردند.



این اقدام جدید بر اساس اهداف و راهبردهای این مثلث شکل گرفته است که عبارتست از:

الف: قطع خط ارتباطی محور مقاومت
 
شکی نیست که موقعیت جغرافیایی داعش در مرزهای سوریه با عراق از دیر الزور گرفته تا حسکه سوریه و استان های الانبار و نینوا و صلاح الدین در عراق منطقه راهبردی و حیاتی را برای شیعه و سنی تشکیل می دهد. شیعیان تسلط داعش بر این منطقه را باعث قطع شدن ارتباط محور مقاومت با سوریه می دانند که بر اساس طرح‌های آمریکایی صهیونیستی در منطقه با ابزار داعش انجام می‌شود. این اقدام در شرایطی انجام می‌شود که آمریکا و اسرائیل از انجام این مأموریت در خاک سوریه ناکام مانده بودند.

این تحلیل هنگامی روشنتر می شود که می‌بینیم نیروهای محور مداخله جو در سوریه در زمینه ادعای حمله شیمایی در غوطه سوریه تهدیدات حمله نظامی را مطرح می کنند، آنهم در شرایطی که دو بار در شکستن محاصره غوطه ناکام ماندند. آمریکا و اسرائیل در پی شکست در این عملیات هیاهوی زیادی را ایجاد کردند، برخی مقامات رژیم صهیونیستی در جریان جنگ قلمون مدعی بودند که اسرائیل به حزب‌الله اجازه نخواهد داد تا بر سلسله کوههای شرقی لبنان مسلط شود. برخی از تحلیلگران نظامی صهیونیستی نیز به نقل از مقامات خود اعلام کردند که زخم یبرود همچنان باید با ارسال خودروهای بمب گذاری بیشتر به ضاحیه جنوبی بیروت در حال خونریزی باقی بماند. این در حالی است که تروریست‌ها مدت‌هاست از ادامه این روند ناکام مانده‌اند.

 طبیعی است که فعال سازی مهره داعش در محور مقاومت از سوی آمریکا و اسرائیل نشان از نگرانی‌های این جبهه نسبت به مقاومت در منطقه دارد. حسن روحانی رئیس جمهور ایران در واکنش به همین رویکرد بود که در زمینه گسترش خطر داعش در عراق تصریح کرد که در زمان مناسب برای مقابله با تروریسم در منطقه و جهان وارد عمل خواهد شد. ایرانی‌ها با این اظهارات این پیام قوی را صادر کردند که اجازه نخواهند داد کسی دستاوردهای بزرگ این کشور در سوریه را با این اقدامات در عراق تضعیف کند.

محور آمریکایی- صهیونیستی مشابه این نگرانی را در تعامل با قوس سنی شامل عراق، عربستان سعودی و اردن نیز دارد، تروریست‌های آمریکایی- صهیونیستی غالبا به دنبال تجزیه این کشورها و تضعیف آن‌ها هستند و هر از چند گاهی آنها را به علت خارج شدن از دایره اطاعت از آمریکا مجازات می کنند.

 

ب: سرپوش گذاشتن بر افول قدرت آمریکا

شکی نیست که سال 2014 سال افول قدرت آمریکاست، چرا که اتفاقات مهمی در این سال رقم خواهد خورد. این اتفاقات از خروج این کشور از افغانستان آغاز شده و توافق احتمالی هسته ای ایران با کشورهای 1+5 نیز تحولی دیگر در این راستاست، از سوی دیگر انتخابات میان دوره‌ای کنگره آمریکا نیز انجام می شود و تحلیلگران از پیامدهای این انتخابات بر سیاست خارجی این کشور سخن می‌گویند. به این ترتیب اجمالا می توان گفت سال جاری سال خروج آمریکا از منطقه و ورود رسمی در دوره انحطاط و فروپاشی است.

به همین علت آمریکا از سویی می خواهد شکسته ای خود را از محور مقاومت جبران کند و از سوی دیگر آبروی باقیمانده امپراتوری فرتوت خود را برای خود حفظ کند. تعهد این کشور به حمایت از رژیم صهیونیستی از دیگر اهداف این کشور در تحریک برگه داعش در عراق است. به همین علت است که خاستگاه تروریسم و صهیونیسم از دیدگاه ساختاری تفکری یا تطابق پراگماتیک و دیدگاه های منفعت طلبانه و جغرافیایی از یک منبع ناشی می‌شود.  



دیگر اهداف ائتلاف غربی- صهیونیستی از تحریک برگه داعش به صورت زیر است:

ج: حفظ آبرو و وجهه آمریکا در منطقه به علت ضعفی که این کشور دارد، تنها به بهانه مبارزه ادعایی با تروریسم امکان پذیر است.
 
د: تضعیف نفوذ ایران در منطقه بویژه بعد از توافق هسته‌ای با این کشور از این طریق ممکن است.

ه: کاستن از حجم تبلیغاتی پیروزی محور مقاومت در سوریه و آبرو ریزی آمریکا با کاشتن خار تروریسم در جسم عراق و سوریه که همچنان در این کشور ادامه داشته باشد، امکان پذیر است.

و: تهدید امنیت ملی ایران و قرار دادن این کشور در محاصره تهدیدات تروریستی یکی از اهداف این اقدامات است. بر این اساس بخشی از این گروه‌ها در افغانستان و پاکستان و بخشی دیگر در سوریه و عراق فعال هستند.

ز: ایجاد عرصه کاری جدید برای حزب‌الله لبنان در منطقه و مشغول کردن این حزب از توجه به رژیم صهیونیستی.

ح: ایجاد ترس در روسیه و تهدید به گسترش تروریسم در محیط داخلی این کشور.

ط: احیای مجدد عصای سازمان ملل متحد و حکم دادن مجدد به نفع آمریکا برای بهره برداری از حوادث بین المللی در راستای منافع توسعه طلبانه خود. این در حالی است که از مدتی پیش با وتوهای روسیه و چین این رویکرد محدود شده، اما آمریکا به بهانه حفاظت از امنیت و صلح جهانی به دنبال فعال سازی مجدد این رویکرد است.

درباره منافع آمریکا از اقدامات تروریستی جدید داعش در عراق صحبت فراوان است، اما چیزی که مشخص است، این که محور بازدارندگی و در پس آنها روسیه و چین با این برگه نیز به صورت مناسب برخورد خواهد کرد. پدیده ای که برای دادن اکسیژن اضافی به پیکر رو به موت آمریکا و راهبرد تکامل نقش‌ها در منطقه و تلاقی اهداف آمریکا با گروه‌های تروریستی است.