نتیجه این اتفاق یک موضوع بود. ژنرال علی گیدان فرمانده نیروهای زمینی ارتش عراق و سپهبد عبود کنبر معاون رئیس ستاد ارتش عراق چندین ساعت از تماس با بغداد خودداری کردند تا در نهایت به اقلیم کردستان عراق رفته و اعلام کردند که در برابر داعش نخواهند ایستاد، البته ساعتی نگذشت که به بغداد بازگشتند تا کار خود را دنبال کنند، گفته می شود که آنها از طریق فرودگاه بغداد این کار را کردهاند و کسی آنها را بازداشت نکرده است.
این در حالی است که هیئت نظامی قضایی در عراق به دنبال محاکمه افسرانی است که در ایستادگی در برابر عناصر مسلح سستی از خود نشان دهند.
این سلسله اتفاقات به تنهایی نمیتواند آغاز حوادث موصل باشد، قطعا سیاستمداران بغداد نیز روایت واحدی از حوادث ندارند، اما یک منبع مشخص پیگیری کننده این اتفاقات می گوید که بغداد از ماههای قبل گزارش های واضح و مفصلی را از تماسها بین برخی افسران عراقی و دولت های منطقهای و غربی دریافت کرده است. علاوه بر اینها آمادگی های لوجستیک نیز در مرزهای سوریه و عراق انجام شده و این آمادگی ها تنها منحصر به مرزهای کردستان عراق نمی شود.
گزارش مذکور تاکید کرده که اطلاعاتی که به مقامات عراقی رسیده، نشان می دهد که عراقیها با این اطلاعات با جدیت برخورد نکردهاند، بلکه بر عکس سعی کردند خیلی سریع هیئت هایی که این گزارشها را آورده بودند را نسبت به وقایع این کشور مطمئن کنند و از وفاداری افسران عراقی نسبت به مقامات سیاسی و تعهد مقامات سیاسی به سلسله فرماندهی یگانهای نظامی صحبت میکردند.
این گزارش علاوه بر اطلاعات امنیتی که با خود داشت، نشان میدهد که تماسهایی بین افسران عراقی و برخی مقامات منطقهای برگزار شده است، این گزارش اسامی و وقایع موجود در این تماس ها را نیز به همراه داشت و عناصری که در این اتفاقات دست دارند را با طرف های منطقهای فاش کرده بود و اسامی برخی از افسران و نظامیان عراقی که با داعش همکاری می کنند و وارد این گروه تروریستی شدهاند را نیز در خود داشت.
تمامی این عناصر از بعثیهایی بودند که به گروه عزت الدوری معاون رئیس شورای فرماندهی انقلاب و نفر دوم رژیم بعث عراق اضافه شدند، آنها در این سازمان مأموریتهای امنیتی و نظامی را در تیم داعش بر عهده گرفتند. آنها با همبستگی با عناصر تروریستی وابسته به گروه های افراط گرای فعال در شمال عراق سهم زیادی در تشکیل قدرت ضربه زننده داعش و ترساندن عراقیها و سوریها داشتند.
با رخ دادن این اتفاقات به نظر می رسد که میزان غافلگیری مقامات عراقی بالا بوده است، تا حدی که تنها سقوط موصل بود که باعث شد آنها از خواب غفلت بیدار شوند و نشستهای متوالی را برای کاستن از خسارتهای این اتفاقات و مهار کردن شوک ناشی از آن برگزار کردند.
طرفهای ذیربط در تحولات عراق بویژه در محور مقاومت شامل حزبالله لبنان و سوریه و ایران و هم پیمانان بینالمللی این جبهه شامل روسیه و چین به صورت فشرده ای با مقامات این کشور در تماس هستند و تحولات امور این کشورا دنبال می کنند.
آنها در توافقهای ضمنی پیامهایی را در حمایت از دولت عراق در مقابله با تروریسم تکفیری به بغداد ارسال کردند. منابع متعدد اعلام کردند که در سایه ادامه هماهنگیها بین تمام طرفها و مقامات عراقی هیچ نیازی به برگزاری نشستهای ویژه نیست و تمامی تصمیمات از سوی مقامات عراقی اتخاذ می شود، این در حالی است که تمامی حمایتها در راستای تعهدات بین المللی به وحدت و تمامیت ارضی عراق به این کشور صورت خواهد گرفت.
این در حالی است که نیروهای مقاومت از سالها پیش نیز در برابر اشغالگری آمریکاییها ایستادگی کرده و عملیات های بیسابقهای را بر ضد آنها انجام دادهاند، گروه هایی که همچنان از شعارها و عنوانها برای خود استفاده نمی کنند و آمادگی کامل نظامی برای ورود در این درگیری ها را دارند.
از سوی دیگر تهران نیز از زبان حسین امیر عبداللهیان معاون امور عربی و آفریقایی وزارت خارجه ضمن رد حضور نیروهای نظامی ایرانی در عراق اعلام کرده که نیروهای مسلح عراقی به خوبی میتوانند در برابر تروریست ها ایستادگی کنند. حسن روحانی رئیس جمهور ایران نیز با نوری مالکی همتای خود تماس گرفته و در زمینه تازه ترین تحولات منطقهای در عراق و راهکارهای از بین بردن ریشه تروریستها با وی رایزنی کرده است.