به گزارش مشرق، مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی در این باره که گفته شده 130 هواپیمای عراقی که در ایران بوده اند بازپس فرستاده شده اند گفت: این خبر از سوی مقامات عراقی نیز تکذیب شد و ما هم چیز بیشتری نداریم و تکذیب می شود.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره انفجارهای اخیر در لبنان و این که به نظر می رسد بعد از عراق و سوریه تروریست ها قصد ایجاد بحران در لبنان را دارند و تحلیل از شرایط منطقه گفت: یکی از نگرانی هایی که همواره اعلام کرده ایم گسترش فعالیت های تروریستی در منطقه است. ما همواره اعلام کرده ایم که تروریسم محدود به یک منطقه نخواهد بود. لبنان، سوریه، عراق و خیلی از کشورهای دیگر تروریست ها را تجربه کرده اند و توسعه تروریست و اهداف تروریستی در کشور های مختلف موجب نگرانی شدید است.
افخم خاطرنشان کرد: این که تروریسم ابزار و آلات دست کشورها و محافل است که از این ابزار برای رسیدن به اهداف شوم خود در منطقه استفاده کنند همواره موجب ایجاد نگرانی و اختلال در روند انتخابات و غلبه بر صندوق های رای و تحمیل اسلحه و ترور به جای مردم سالاری از مشکلاتی است که تروریسم به وجود می آورد.
وی گفت: تروریسم امروز برای غلبه به رای و آرای مردم در کشورهای مختلف به کار گرفته می شود، ما این پدیده شوم را محکوم کردیم و فکر می کنیم تنها راه مقابله در ریشه کن کردن تروریسم علاوه بر هوشیاری ملتهای منطقه تقویت وحدت ملی کشورها و توجه جدی جامعه جهانی به این معضل بشری است و این که استفاده ابزاری از تروریسم بر اساس معیار دو گانه باید خاتمه داده شود تا طی یک راه جهان شمول موضوع تروریسم خاتمه پیدا کند.
سردار سلیمانی در عراق حضور ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در بخش دیگری از صحبت های خود ضمن تاکید بر این امر که هیچ نیروی ایرانی به ویژه سردار سلیمانی در عراق حضور ندارد، در پاسخ به سوالی درباره همکاری ایران و آمریکا در عراق و این که آیا با توجه به حضور نیروهای آمریکایی در عراق اگر از ایران درخواست کمک شود ایران حاضر به همکاری با آمریکا در عراق خواهد بود اظهار داشت: تا به این لحظه درخواست کمکی صورت نگرفته است، اگر صورت بگیرد ایران در چارچوب روابط با عراق و بر اساس پروتکل های بین المللی درخواست را پیگیری می کند و در مورد شکل کار تصمیم می گیرد.
خواهان عراق قوی و با تمام قدرت در منطقه هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات نخست وزیر اقلیم کردستان عراق که گفته است اقلیم خودمختار سنی نشین را می تواند در عراق تشکیل شود و عراق دیگر به شرایط گذشته باز نخواهد گشت گفت: امیدواریم این گونه تحلیل ها که اعلام می شود عراق به گذشته باز نمی گردد و تحلیل های بسیار ضعیفی است و تحلیل دشمنان عراق در منطقه است پایان یابد. همه احزاب و گروه ها در عراق خواهان وحدت عراق هستند و معتقدند این کشور می تواند در مقابل تروریسم بایستد. امیدواریم با حفظ وحدت ملی و تقویت آن روندی که در عراق شروع شده خاتمه یابد و ما خواهان عراق قوی با تمام قدرت خود در منطقه هستیم.
وی درباره حضور نمایندگانی از ایران در مذاکرات وزیر امور خارجه آمریکا در عراق با اشاره به این که این جنس جدیدی از سوال است گفت: حضور نمایندگان از ایران در مذاکرات وزیر خارجه آمریکا در عراق نه سابقه داشته و نه وجود دارد.
افخم در بخشی از این نشست با اشاره به سالروز هفتم تیرماه مصادف با شهادت آیت الله بهشتی و یارانش گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان قربانی تروریسم همواره اقدامات تروریستی را محکوم کرده است. مقامات ما جان خود را در این راه از دست داده اند و همواره تاکید داریم که با این پدیده باید برخورد شود.
بازگشایی سفارت انگلیس در مسیر تدریجی
وی درباره بازگشایی سفارتخانه لندن در تهران و همچنین پرداخت غرامت گفت: از شهریورماه سال 92 ملاقات ها در حاشیه مجمع وزرای خارجه ایران و انگلیس صورت گرفت و توافق حاصل شد که روابط از سر گرفته شود از همان زمان مسیر تدریجی طی می شود و با انتصاب کاردارهای غیرمقیم فعالیت ها آغاز شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: آغاز به کار سفارت ایران در انگلیس برای ارایه خدمات کنسولی به هموطنان صورت گرفته و شاهد اعلام نظر مقامات انگلیسی برای شروع به کار سفارت در پروسه تدریجی بوده ایم. مسیر به صورت تدریجی طی می شود امیدواریم کاردارهای غیرمقیم در زمان مناسبی به کاردار مقیم تبدیل شوند تا وارد فضای جدید روابط شویم.
وی تاکید کرد: درباره تعیین خسارات و چگونگی پرداخت آن باید مذاکره صورت گیرد. هنوز وارد این پروسه مذاکراتی نشده ایم و اگر شروع شود در همه ابعاد آن در مورد زمان پرداخت، شکل پرداخت و میزان گفتگو خواهد شد.
آخرین اخبار از وضعیت نیکبخت
افخم درباره آخرین پیگیری ها از وضعیت نیکبخت دیپلمات ربوده شده ایرانی در صنعا که حدود یک سال از ربایش وی می گذرد گفت: وزارت امور خارجه پیگیری های مستمر در این رابطه داشته و به طور خاص با مقامات یمنی در سفرهایی که انجام شده گفتگو کرده است.
وی ادامه داد: طبق آخرین اطلاعات از مقامات یمنی آقای نیکبخت در سلامت هستند و وعده ها و صحبتهایی شده است که البته نمی توانیم بر آن اساس قطعی اعلام کنیم که ایشان کی آزاد می شود اما امیدواریم در نتیجه پیگیری ها بتوانیم خبر خوش دیگری را به هموطنان اعلام کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره روند پیشرفت دیپلماسی اقتصادی در کشور دیپلماسی سیاسی در دولت یازدهم گفت: خوشبختانه با شروع به کار دولت یازدهم و اعلام سیاست دولت در خصوص مبانی حرکت سیاسی خارجی بر مبنای روابط متوازن و مبتنی بر احترام متقابل و سیاست اعتدالگرا روابط در دوره جدید قرار گرفته و ترددها و ارتباطات جدیدی شروع شده است.
وی با اشاره به این که روابط محدود به حوزه سیاسی نبوده و وارد حوزه های تجاری و اقتصادی شده است، بیان کرد: فعالان اقتصادی تمایل دارند از این روابط استفاده کرده و فعالیت با ایران را به عنوان یک کشور مهم افزایش دهند. شرایط مذاکرات، فضای روانی بسیار مثبت تر و مساعدتر از قبل شده و انگیزه نیز در حوزه های تجاری و اقتصادی برای ورود به ایران تقویت شده است.
افخم گفت: وزارت امور خارجه ضمن آن که به این تبادلات کمک می کند تاکید دارد که بخشی از حوزه اقتصادی بر مبنای اقتصاد مقاومتی است که در این حوزه وزارت خارجه طرح ها و برنامه هایی را ارایه کرده که در چارچوب سیاست کلان است. امیدواریم از مجموعه تعاملات در ارتقا و اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی استفاده کنیم. این حوزه ها که گام های اولیه اند با افزایش زمینه ها به حوزه های بهتری دست می یابد.
برنامه ها هسته ای ایران فارغ از نتیجه مذاکرات مسیر خود را طی می کند
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری در این باره که گفته می شود در توافق نهایی ایران برخلاف توافق ژنو که حق ساخت 14 نیروگاه هسته ای را داشت دیگر چنین حقی را ندارد گفت: هنوز توافق نهایی نشده است. هر زمانی که توافق صورت گیرد می توان در مورد آن صحبت کرد. در عین حال برنامه های دو جانبه ملی ایران در جای خود قرار دارد و بخش عمده ای از برنامه های صلح آمیز هسته ای مبتنی بر نیاز ما است.. فارغ از به نتیجه رسیدن برنامه های ما مسیر خود را طی می کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره وضعیت دانشجویان ایرانی در نروژ بیان کرد: در گذشته نیز گفته ام که تعداد زیادی از دانشجویان برای نروژ ثبت نام کرده اند که بخش زیادی از آنها در داخل کشور بودند و با مشکل تمدید ویزا مواجه نشده اند. تعداد معدودی دانشجوی دکترا هستند که دارای مشکل هستند و سفارت ما در اسلو با مسئولین آموزش عالی و وزارت خارجه این کشور در حال مذاکره است که بتوانند زمینه را برای تحصیل این افراد فراهم کنند.
وی ادامه داد: متاسفانه بر اساس تحریم ادامه تحصیل در برخی رشته ها با مشکلات موجه است که امیدواریم مرتفع شود. پیگیری ما در چارچوب وظایف ادامه دارد. این یک پروسه اداری است، مقامات نروژی برای مساعدت اعلام آمادگی کرده اند و ما امیدواریم راهکار مورد نظر پیدا شود.
محکومیت بوکوحرام در ربودن 60 دختر در نیجریه
افخم در باره اقدام اخیر بوکوحرام و گرفتن 60 دختر دیگر در نیجریه ضمن محکوم کردن این اقدام ضد انسانی تصریح کرد: پیش از این نیز فعالیت های بوکو حرام در نیجریه واکنش هایی در جهان به دنبال داشت. شاهد فعالیت های این تروریست ها و نگرانی در جهان هستیم، ضمن آن که با خانواده این افراد همدردی می کنیم و خواهان اقدامات جهانی برای بازگشت این کودکان و زنان به خانواده خود هستیم مجدداً تاکید می کنیم که معضل تروریسم محدوده ای ندارد و اگر با آن مقابله نشود وارد همه کشورها خواهد شد ضمن این که باید در این موارد ویژه اقدامات جدی و ضروری صورت گیرد که همه جهان را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی در پاسخ به سوالی درباره بمباران نوار مرزی کردستان توسط توپخانه ایران گفت: اطلاعی در این باره ندارم و خبری نشنیده ام.
افخم در پاسخ به این سوال که ممکن است پس از گذشت شش ماه از توافق ژنو غربی ها تحریم های حقوق بشر بر علیه ایران داشته باشند واکنش ایران چه خواهد بود بیان کرد: نمی خواهیم پیشقدم شویم و فضای بعد از شش ماه را اعلام علنی کنیم. همه کشورها برای خود سناریویی دارند و متناسب با شرایط برنامه هایی را اعلام می کنند اما در این باره که درباره حقوق بشر تحریم جدید باشد و وزیر امور خارجه اظهار نظری کرده باشد چنین چیزی وجود ندارد و ما نشنیده ایم.
با جدیت و بر اساس اراده سیاسی وارد مذاکرات شده ایم
وی درباره تحلیل از مذاکرات وین در هفته آینده بیان کرد: پیرو مذاکرات وین 5 قرار است مذاکرات در یک دوره دو هفته ای در وین شروع شود و مذاکره درباره متن گفتگوها ادامه یابد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ما با جدیت و بر اساس اراده سیاسی وارد مذاکرات شده ایم. در اراده و عزم ایران برای رسیدن به توافق جامع مبتنی بر حقوق ایران برای انرژی صلح آمیز هسته ای تغییری در مواضع ما ایجاد نشده و امیدواریم طرفها در دور آتی مذاکرات با جدیت بیشتر وارد شوند و از سناریوهای مختلف متناسب با شرایط اجرا می شود. اراده ما رسیدن به توافق جامع است این عزم سیاسی وجود دارد. طرف مقابل نیز جدیت ایران را مشاهده کرده اند و به همین دلیل فضای سخت و حرفه ای در مذاکرات حاکم شده است.
پزوتکل الحاقی در صورت توافق کامل مطرح می شود
افخم در پاسخ به سوال دیگری درباره امکان پذیرش پروتکل الحاقی از سوی ایران پس از توافق جامع که از سوی سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام شده است بیان کرد: یکی از موضوعات برنامه اقدام مشترک این است که اگر مذاکرات به توافق نهایی رسید بخشی از کارپروتکل الحاقی است. البته این امر منوط به روند مذاکرات است که اگر مشکلی پیش نیاید و همه مسایل حل شود و متن مورد توافق طرفین باشد مساله پروتکل الحاقی مطرح می شود که البته تصویب آن به عهده مجلس شورای اسلامی است. در این مورد باید صبر کنیم.
وی در مورد وضعیت ایرانیان زندانی در مالزی و ترکمنستان گفت: به دلیل پیگیری خانواده ها و اهتمام وزارت امور خارجه پیگیری های فشرده تر و بیشتری در این مورد انجام شده تا مساله ایرانیان زندانی در خارج از کشور به نتیجه برسد.
قرارداد با 40 کشور برای انتقال و استرداد محکومین
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که با 40 کشور خارجی درباره انتقال محکومین و استرداد آنها توافقنامه امضا کرده ایم گفت: بخشی از موارد خاص نیز برای بازگرداندن محکومین مورد توجه است. همزمان با مذاکرات سیاسی منتظر هستیم در قسمت هایی که خلاء قانون وجود دارد با توجه به اسناد مربوطه زمینه برای بازگردان و انتقال محکومین فراهم شود البته اقدامات خدماتی و ارایه تسهیلات به زندانیان از سوی سفارتخانه ها صورت می گیرد در عین حال یکی از مشکلات این است که ایرانیان به دلیل نداشتن اطلاعات کافی مبادرت به انجام سفر کرده اند و دچار مشکلاتی در کشور مقصد شده اند که همین امر کمک می کند که تسهیلاتی برای آنها دریافت کنیم.
وی ادامه داد: در برخی از کشورها مانند آذربایجان در نتیجه مذاکرات خوب سیاسی در دوره های مختلف زندانیان ایرانی به کشور در بسته های 15 و 20 نفره انتقال داده شده اند تا دوره محکومیت را در کشور بگذرانند، همه راهها را پیگیری می کنیم تا کمک شود.
افخم در پاسخ به سوالی درباره مذاکره با بانک HSBS برای روابط مالی بیان کرد: اطلاعات بیشتری از خبر منتشر شده ندارم. اظهارات بانک مرکزی موثق تر است.
موضوع عراق یک مساله تروریستی است
وی درباره موضع ایران در قبال عراق با توجه به سفر جان کری به این کشور گفت: به لطف شرایطی که عراق از نظر حضور مردم و مرجعیت رهبران سیاسی و مردم دارد شرایط رو به بهبود است. تعاملات گروه های عراق و اهتمام وحدت ملی باعث شده که زمینه های مقابله با تروریسم قویتر در داخل عراق شکل بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: وزارت امور خارجه گفتگوهایی با کشورهای همسایه داشته و به صورت دقیق و حساس موضع عراق را دنبال می کند. هم به لحاظ رابطه با کشورهای همسایه و هم مخالفت با تروریسم موضوع عراق یک مساله تروریستی است و نباید تروریسم تبدیل به ابزاری شود که انتخابات و روند سیاسی در عراق را تحت تاثیر قرار دهد. امیدواریم با هوشیاری ملت عراق و توان سیاسی موجود بر تروریسم غلبه شود.
افخم گفت: جامعه بین الملل نیز باید به مسئولیت خود عمل کند و همه کمک کنند عراق از این شرایط خارج شود. این امر کمک می کند زمینه های مردم سالاری در منطقه تقویت شود و وحدت در عراق شکل گیرد.
ایران هیچگونه برنامه غیر صلح آمیز هسته ای ندارد
وی درباره اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه در مذاکره با ایران مانع دسترسی ایران به سلاح هسته ای شده ایم بیان کرد: طی 10 سال گذشته بحران غیرضروری و مصنوعی در منطقه ایجاد شده و ما همواره اعلام کردیم که این بحران بی اساس است و ایران هیچگونه برنامه غیر صلح آمیز هسته ای ندارد. ضمن این که اعتقاد راسخ و فتوای مذهبی وجود دارد که تولید و اشاعه سلاح کشتار جمعی ممنوع است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد: مبانی حقوقی و سیاسی در این زمینه دقیق است در عین حال در گفتگوها اعلام کرده ایم که کاری می کنیم هم حقوق هسته ای ایران تثبیت شود و هم نگرانی جهانی برطرف شود. در یک دهه گذشته همواره اعلام کردیم که هیچگونه برنامه غیرصلح آمیز هسته ای نداریم. شواهد کافی از جمله گزارشها و تاکیدات مدیرکل های مختلف آژانس به عنوان سند وجود دارد و اگر به این اسناد توجه جدی شود قدم خوب و موثری در مسیر اعتماد سازی که بخشی از پروسه مذاکرات است صورت می گیرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قشقاوی به عنوان نماینده وزارت خارجه برای پیگیری اموال بابک زنجانی منصوب شده است گفت: به تازگی نامه ای به وزارت خارجه درباره پیگیری وضعیت بابک زنجانی ارسال شده که از نظر ساختار اداری معاونت پارلمانی مرتبط با این بحث ها است و در حوزه ایشان درگیر است. البته این نامه جدید است و خبرسازی در این باره که وزارت خارجه در این مورد کاری انجام نمی دهد دقیق نبوده است. قبل از وصول نامه نیز وزارت امور خارجه پیگیری ها را در نامه نگاری و ارتباط با سفارتخانه ها انجام داده است.
مذاکرات در وین برگزار می شود
افخم در پاسخ به این سوال که آیا وزیر امور خارجه از ابتدا تا انتهای مذاکرات وین 6 حضور دارد و آیا مذاکرات در بروکسل برگزار خواهد شد گفت: آقای ظریف از 11 تیرماه در مذاکرات حضور دارند و مذاکرات با همان قالب قبلی ادامه می یابد.
وی ادامه داد: فعلاً برنامه این است که مذاکرات در 11 تیرماه در وین شروع می شود اگر در طول مذاکره تصمیم جدیدی باشد در آن زمان اعلام می شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در این باره که آیا قرار راست وزیر امور خارجه در صحن علنی مجلس به سوالات پاسخ دهد بیان کرد: برنامه زمانی برای این که چنین برنامه این تنظیم شده باشد وجود ندارد. روز گذشته آقای عراقچی در کمیسیون امنیت ملی مجلس بود، تیم مذاکره کنند که در مساله اجرای توافق کار می کند توضیحات و روند کار را در حوزه پتروشیمی، بانک ها و ... تبادل نظر شده و اطلاع رسانی به صورت مستمر انجام می گیرد. در هر صورت اگر برنامه ای باشد طبق درخواست آقای ظریف حضور خواهد یافت.
وی در پاسخ به سوال دیگری در این باره که اگر در صورت تشکیل جلسه شورای روابط خارجی وزارت امور خارجه حضور خواهد داشت بیان کرد: هر گاه شورای راهبردی درخواستی داشته باشد همکاری بین وزارت خارجه و شورای راهبردی وجود دارد. وزارت امور خارجه ارتباطات خوبی دارد اما تا کنون دعوتی دریافت نشده است.
درفرآیند اجرای توافق ژنو مشکل جدی نداریم
افخم درباره ارائه گزارش از روند اجرای توافق ژنو گفت: روز گذشته جلسه مشترک وزارت امور خارجه و مسئولین کشور در خصوص اجرای توافق بود و جلسه ای نیز در کمیسیون امنیت ملی داشتند. روند ها را ذکر کردند فضای مثبتی وجود دارد و این روند نیز ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه یک کندی وجود دارد اما کارها صورت می گیرد بیان کرد: مسئولین وزارت امور خارجه به نهادها از جمله نفت، پتروشیمی و غیره اعلام کرده اند هر موردی که با کندی مواجه است می توانند به وزارت امور خارجه اعلام کنند به هر حال اقدامات در یک فرآیند کلی پیش رفته و مشکل جدی نداریم.
وی در پاسخ به سوالی درباره همکاری ایران و عربستان در عراق با توجه به اینکه ایران و عربستان در منطقه و در عراق رقیب هستند بیان کرد: اینکه همه ظرفیت های منطقه ای وبین المللی باید برای کمک به عراق به کار گرفته شود بحث بدیهی است و معتقدیم جامعه بین المللی باید برای مقابله با تروریسم در عراق مواضع خود را اعلام کند. مردم منطقه عراق و همچنین ما اعلام کرده ایم که این چارچوب گفتگوها طبیعی است.
افخم ادامه داد: ما نسبت به گفتگو با کشور عربستان قبل از بحران عراق درباره همکاری های دو جانبه اعلام آمادگی کردیم و در ابتکار وزیر امور خارجه کشورمان در سفر منطقه ای عربستان نیز وجود داشت که آنها آمادگی نداشتند.
افخم گفت: تبادل نظر و رایزنی های مستمر کمک می کند پدیده تروریسم بهتر شناخته و راه های مقابله با آن نیز بهتر پیدا شود.
وی ادامه داد: تعابیر رسانه ها درباره رقابت متفاوت است رقابت با خصومت فرق می کند رقابت حوزه ظرفیت هاست و نوعی تعامل ایجاد می کند. هنر کار سیاسی در این است که در عین رقابت ها فضای همکاری را پیدا کرده و رقابت های را در فضای نسبی شکل دهند. گمانه زنی های رسانه ای که رقابت را خصومت معرفی می کند اشتباه است.
افخم در پاسخ به سوال خبرنگاری که گفت وزیر امور خارجه در نشست پایانی وین پنج رفع تحریم ها را مشکل آمریکا دانسته و تفسیرشان از این صحبت ظریف چیست بیان کرد: موضوع تدوین برنامه جامع مربوط به تحریم هاست و اینکه پروسه داخلی کشورها چگونه حل و فصل می شود موضوع مربوط به ما نیست آنها هر تعهدی را که پذیرفتند باید راهکار های داخلی خود را درباره آن تنظیم کند. صحبت های آقای ظریف نیز بر همین اساس است که موضوعات داخلی آنها مسئله ما نیست همانطور که به طور مثال پروتکل الحاقی نیز مسئله داخلی ایران است و باید در مجلس تصویب شود. منظور این است که اگر به توافق جامعه برسیم هر کدام از طرف ها باید در داخل خود شرایط را فراهم کنند.
همه خسارت های قانونی ایران و انگلیس در مسئله غرامت قابل پیگیری است
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه در صورت پرداخت غرامت به انگلیس آیا این غرامت به صورت متوازن خواهد بود و انگلیس نیز از کودتای 28 مرداد تا فتنه سال 88 غرامت های ایران را پرداخت خواهد کرد گفت: اولا که هنوز موضوع پرداخت غرامت در دستور کار قرار نگرفته و در مورد آن مذاکره ای نشده است اما این طور نیست که موضوع خسارات بحث یکسویه باشد می توان به همه خسارت هایی که قانونی است پرداخت.
افخم خطاب به این خبرنگار گفت: آیا شما رقم دقیقی درباره خسارت ها در دست دارید اگر اطلاع دارید اعلام بفرمایید.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره انفجارهای اخیر در لبنان و این که به نظر می رسد بعد از عراق و سوریه تروریست ها قصد ایجاد بحران در لبنان را دارند و تحلیل از شرایط منطقه گفت: یکی از نگرانی هایی که همواره اعلام کرده ایم گسترش فعالیت های تروریستی در منطقه است. ما همواره اعلام کرده ایم که تروریسم محدود به یک منطقه نخواهد بود. لبنان، سوریه، عراق و خیلی از کشورهای دیگر تروریست ها را تجربه کرده اند و توسعه تروریست و اهداف تروریستی در کشور های مختلف موجب نگرانی شدید است.
افخم خاطرنشان کرد: این که تروریسم ابزار و آلات دست کشورها و محافل است که از این ابزار برای رسیدن به اهداف شوم خود در منطقه استفاده کنند همواره موجب ایجاد نگرانی و اختلال در روند انتخابات و غلبه بر صندوق های رای و تحمیل اسلحه و ترور به جای مردم سالاری از مشکلاتی است که تروریسم به وجود می آورد.
وی گفت: تروریسم امروز برای غلبه به رای و آرای مردم در کشورهای مختلف به کار گرفته می شود، ما این پدیده شوم را محکوم کردیم و فکر می کنیم تنها راه مقابله در ریشه کن کردن تروریسم علاوه بر هوشیاری ملتهای منطقه تقویت وحدت ملی کشورها و توجه جدی جامعه جهانی به این معضل بشری است و این که استفاده ابزاری از تروریسم بر اساس معیار دو گانه باید خاتمه داده شود تا طی یک راه جهان شمول موضوع تروریسم خاتمه پیدا کند.
سردار سلیمانی در عراق حضور ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در بخش دیگری از صحبت های خود ضمن تاکید بر این امر که هیچ نیروی ایرانی به ویژه سردار سلیمانی در عراق حضور ندارد، در پاسخ به سوالی درباره همکاری ایران و آمریکا در عراق و این که آیا با توجه به حضور نیروهای آمریکایی در عراق اگر از ایران درخواست کمک شود ایران حاضر به همکاری با آمریکا در عراق خواهد بود اظهار داشت: تا به این لحظه درخواست کمکی صورت نگرفته است، اگر صورت بگیرد ایران در چارچوب روابط با عراق و بر اساس پروتکل های بین المللی درخواست را پیگیری می کند و در مورد شکل کار تصمیم می گیرد.
خواهان عراق قوی و با تمام قدرت در منطقه هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات نخست وزیر اقلیم کردستان عراق که گفته است اقلیم خودمختار سنی نشین را می تواند در عراق تشکیل شود و عراق دیگر به شرایط گذشته باز نخواهد گشت گفت: امیدواریم این گونه تحلیل ها که اعلام می شود عراق به گذشته باز نمی گردد و تحلیل های بسیار ضعیفی است و تحلیل دشمنان عراق در منطقه است پایان یابد. همه احزاب و گروه ها در عراق خواهان وحدت عراق هستند و معتقدند این کشور می تواند در مقابل تروریسم بایستد. امیدواریم با حفظ وحدت ملی و تقویت آن روندی که در عراق شروع شده خاتمه یابد و ما خواهان عراق قوی با تمام قدرت خود در منطقه هستیم.
وی درباره حضور نمایندگانی از ایران در مذاکرات وزیر امور خارجه آمریکا در عراق با اشاره به این که این جنس جدیدی از سوال است گفت: حضور نمایندگان از ایران در مذاکرات وزیر خارجه آمریکا در عراق نه سابقه داشته و نه وجود دارد.
افخم در بخشی از این نشست با اشاره به سالروز هفتم تیرماه مصادف با شهادت آیت الله بهشتی و یارانش گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان قربانی تروریسم همواره اقدامات تروریستی را محکوم کرده است. مقامات ما جان خود را در این راه از دست داده اند و همواره تاکید داریم که با این پدیده باید برخورد شود.
بازگشایی سفارت انگلیس در مسیر تدریجی
وی درباره بازگشایی سفارتخانه لندن در تهران و همچنین پرداخت غرامت گفت: از شهریورماه سال 92 ملاقات ها در حاشیه مجمع وزرای خارجه ایران و انگلیس صورت گرفت و توافق حاصل شد که روابط از سر گرفته شود از همان زمان مسیر تدریجی طی می شود و با انتصاب کاردارهای غیرمقیم فعالیت ها آغاز شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: آغاز به کار سفارت ایران در انگلیس برای ارایه خدمات کنسولی به هموطنان صورت گرفته و شاهد اعلام نظر مقامات انگلیسی برای شروع به کار سفارت در پروسه تدریجی بوده ایم. مسیر به صورت تدریجی طی می شود امیدواریم کاردارهای غیرمقیم در زمان مناسبی به کاردار مقیم تبدیل شوند تا وارد فضای جدید روابط شویم.
وی تاکید کرد: درباره تعیین خسارات و چگونگی پرداخت آن باید مذاکره صورت گیرد. هنوز وارد این پروسه مذاکراتی نشده ایم و اگر شروع شود در همه ابعاد آن در مورد زمان پرداخت، شکل پرداخت و میزان گفتگو خواهد شد.
آخرین اخبار از وضعیت نیکبخت
افخم درباره آخرین پیگیری ها از وضعیت نیکبخت دیپلمات ربوده شده ایرانی در صنعا که حدود یک سال از ربایش وی می گذرد گفت: وزارت امور خارجه پیگیری های مستمر در این رابطه داشته و به طور خاص با مقامات یمنی در سفرهایی که انجام شده گفتگو کرده است.
وی ادامه داد: طبق آخرین اطلاعات از مقامات یمنی آقای نیکبخت در سلامت هستند و وعده ها و صحبتهایی شده است که البته نمی توانیم بر آن اساس قطعی اعلام کنیم که ایشان کی آزاد می شود اما امیدواریم در نتیجه پیگیری ها بتوانیم خبر خوش دیگری را به هموطنان اعلام کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره روند پیشرفت دیپلماسی اقتصادی در کشور دیپلماسی سیاسی در دولت یازدهم گفت: خوشبختانه با شروع به کار دولت یازدهم و اعلام سیاست دولت در خصوص مبانی حرکت سیاسی خارجی بر مبنای روابط متوازن و مبتنی بر احترام متقابل و سیاست اعتدالگرا روابط در دوره جدید قرار گرفته و ترددها و ارتباطات جدیدی شروع شده است.
وی با اشاره به این که روابط محدود به حوزه سیاسی نبوده و وارد حوزه های تجاری و اقتصادی شده است، بیان کرد: فعالان اقتصادی تمایل دارند از این روابط استفاده کرده و فعالیت با ایران را به عنوان یک کشور مهم افزایش دهند. شرایط مذاکرات، فضای روانی بسیار مثبت تر و مساعدتر از قبل شده و انگیزه نیز در حوزه های تجاری و اقتصادی برای ورود به ایران تقویت شده است.
افخم گفت: وزارت امور خارجه ضمن آن که به این تبادلات کمک می کند تاکید دارد که بخشی از حوزه اقتصادی بر مبنای اقتصاد مقاومتی است که در این حوزه وزارت خارجه طرح ها و برنامه هایی را ارایه کرده که در چارچوب سیاست کلان است. امیدواریم از مجموعه تعاملات در ارتقا و اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی استفاده کنیم. این حوزه ها که گام های اولیه اند با افزایش زمینه ها به حوزه های بهتری دست می یابد.
برنامه ها هسته ای ایران فارغ از نتیجه مذاکرات مسیر خود را طی می کند
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری در این باره که گفته می شود در توافق نهایی ایران برخلاف توافق ژنو که حق ساخت 14 نیروگاه هسته ای را داشت دیگر چنین حقی را ندارد گفت: هنوز توافق نهایی نشده است. هر زمانی که توافق صورت گیرد می توان در مورد آن صحبت کرد. در عین حال برنامه های دو جانبه ملی ایران در جای خود قرار دارد و بخش عمده ای از برنامه های صلح آمیز هسته ای مبتنی بر نیاز ما است.. فارغ از به نتیجه رسیدن برنامه های ما مسیر خود را طی می کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره وضعیت دانشجویان ایرانی در نروژ بیان کرد: در گذشته نیز گفته ام که تعداد زیادی از دانشجویان برای نروژ ثبت نام کرده اند که بخش زیادی از آنها در داخل کشور بودند و با مشکل تمدید ویزا مواجه نشده اند. تعداد معدودی دانشجوی دکترا هستند که دارای مشکل هستند و سفارت ما در اسلو با مسئولین آموزش عالی و وزارت خارجه این کشور در حال مذاکره است که بتوانند زمینه را برای تحصیل این افراد فراهم کنند.
وی ادامه داد: متاسفانه بر اساس تحریم ادامه تحصیل در برخی رشته ها با مشکلات موجه است که امیدواریم مرتفع شود. پیگیری ما در چارچوب وظایف ادامه دارد. این یک پروسه اداری است، مقامات نروژی برای مساعدت اعلام آمادگی کرده اند و ما امیدواریم راهکار مورد نظر پیدا شود.
محکومیت بوکوحرام در ربودن 60 دختر در نیجریه
افخم در باره اقدام اخیر بوکوحرام و گرفتن 60 دختر دیگر در نیجریه ضمن محکوم کردن این اقدام ضد انسانی تصریح کرد: پیش از این نیز فعالیت های بوکو حرام در نیجریه واکنش هایی در جهان به دنبال داشت. شاهد فعالیت های این تروریست ها و نگرانی در جهان هستیم، ضمن آن که با خانواده این افراد همدردی می کنیم و خواهان اقدامات جهانی برای بازگشت این کودکان و زنان به خانواده خود هستیم مجدداً تاکید می کنیم که معضل تروریسم محدوده ای ندارد و اگر با آن مقابله نشود وارد همه کشورها خواهد شد ضمن این که باید در این موارد ویژه اقدامات جدی و ضروری صورت گیرد که همه جهان را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی در پاسخ به سوالی درباره بمباران نوار مرزی کردستان توسط توپخانه ایران گفت: اطلاعی در این باره ندارم و خبری نشنیده ام.
افخم در پاسخ به این سوال که ممکن است پس از گذشت شش ماه از توافق ژنو غربی ها تحریم های حقوق بشر بر علیه ایران داشته باشند واکنش ایران چه خواهد بود بیان کرد: نمی خواهیم پیشقدم شویم و فضای بعد از شش ماه را اعلام علنی کنیم. همه کشورها برای خود سناریویی دارند و متناسب با شرایط برنامه هایی را اعلام می کنند اما در این باره که درباره حقوق بشر تحریم جدید باشد و وزیر امور خارجه اظهار نظری کرده باشد چنین چیزی وجود ندارد و ما نشنیده ایم.
با جدیت و بر اساس اراده سیاسی وارد مذاکرات شده ایم
وی درباره تحلیل از مذاکرات وین در هفته آینده بیان کرد: پیرو مذاکرات وین 5 قرار است مذاکرات در یک دوره دو هفته ای در وین شروع شود و مذاکره درباره متن گفتگوها ادامه یابد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ما با جدیت و بر اساس اراده سیاسی وارد مذاکرات شده ایم. در اراده و عزم ایران برای رسیدن به توافق جامع مبتنی بر حقوق ایران برای انرژی صلح آمیز هسته ای تغییری در مواضع ما ایجاد نشده و امیدواریم طرفها در دور آتی مذاکرات با جدیت بیشتر وارد شوند و از سناریوهای مختلف متناسب با شرایط اجرا می شود. اراده ما رسیدن به توافق جامع است این عزم سیاسی وجود دارد. طرف مقابل نیز جدیت ایران را مشاهده کرده اند و به همین دلیل فضای سخت و حرفه ای در مذاکرات حاکم شده است.
پزوتکل الحاقی در صورت توافق کامل مطرح می شود
افخم در پاسخ به سوال دیگری درباره امکان پذیرش پروتکل الحاقی از سوی ایران پس از توافق جامع که از سوی سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام شده است بیان کرد: یکی از موضوعات برنامه اقدام مشترک این است که اگر مذاکرات به توافق نهایی رسید بخشی از کارپروتکل الحاقی است. البته این امر منوط به روند مذاکرات است که اگر مشکلی پیش نیاید و همه مسایل حل شود و متن مورد توافق طرفین باشد مساله پروتکل الحاقی مطرح می شود که البته تصویب آن به عهده مجلس شورای اسلامی است. در این مورد باید صبر کنیم.
وی در مورد وضعیت ایرانیان زندانی در مالزی و ترکمنستان گفت: به دلیل پیگیری خانواده ها و اهتمام وزارت امور خارجه پیگیری های فشرده تر و بیشتری در این مورد انجام شده تا مساله ایرانیان زندانی در خارج از کشور به نتیجه برسد.
قرارداد با 40 کشور برای انتقال و استرداد محکومین
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که با 40 کشور خارجی درباره انتقال محکومین و استرداد آنها توافقنامه امضا کرده ایم گفت: بخشی از موارد خاص نیز برای بازگرداندن محکومین مورد توجه است. همزمان با مذاکرات سیاسی منتظر هستیم در قسمت هایی که خلاء قانون وجود دارد با توجه به اسناد مربوطه زمینه برای بازگردان و انتقال محکومین فراهم شود البته اقدامات خدماتی و ارایه تسهیلات به زندانیان از سوی سفارتخانه ها صورت می گیرد در عین حال یکی از مشکلات این است که ایرانیان به دلیل نداشتن اطلاعات کافی مبادرت به انجام سفر کرده اند و دچار مشکلاتی در کشور مقصد شده اند که همین امر کمک می کند که تسهیلاتی برای آنها دریافت کنیم.
وی ادامه داد: در برخی از کشورها مانند آذربایجان در نتیجه مذاکرات خوب سیاسی در دوره های مختلف زندانیان ایرانی به کشور در بسته های 15 و 20 نفره انتقال داده شده اند تا دوره محکومیت را در کشور بگذرانند، همه راهها را پیگیری می کنیم تا کمک شود.
افخم در پاسخ به سوالی درباره مذاکره با بانک HSBS برای روابط مالی بیان کرد: اطلاعات بیشتری از خبر منتشر شده ندارم. اظهارات بانک مرکزی موثق تر است.
موضوع عراق یک مساله تروریستی است
وی درباره موضع ایران در قبال عراق با توجه به سفر جان کری به این کشور گفت: به لطف شرایطی که عراق از نظر حضور مردم و مرجعیت رهبران سیاسی و مردم دارد شرایط رو به بهبود است. تعاملات گروه های عراق و اهتمام وحدت ملی باعث شده که زمینه های مقابله با تروریسم قویتر در داخل عراق شکل بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: وزارت امور خارجه گفتگوهایی با کشورهای همسایه داشته و به صورت دقیق و حساس موضع عراق را دنبال می کند. هم به لحاظ رابطه با کشورهای همسایه و هم مخالفت با تروریسم موضوع عراق یک مساله تروریستی است و نباید تروریسم تبدیل به ابزاری شود که انتخابات و روند سیاسی در عراق را تحت تاثیر قرار دهد. امیدواریم با هوشیاری ملت عراق و توان سیاسی موجود بر تروریسم غلبه شود.
افخم گفت: جامعه بین الملل نیز باید به مسئولیت خود عمل کند و همه کمک کنند عراق از این شرایط خارج شود. این امر کمک می کند زمینه های مردم سالاری در منطقه تقویت شود و وحدت در عراق شکل گیرد.
ایران هیچگونه برنامه غیر صلح آمیز هسته ای ندارد
وی درباره اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه در مذاکره با ایران مانع دسترسی ایران به سلاح هسته ای شده ایم بیان کرد: طی 10 سال گذشته بحران غیرضروری و مصنوعی در منطقه ایجاد شده و ما همواره اعلام کردیم که این بحران بی اساس است و ایران هیچگونه برنامه غیر صلح آمیز هسته ای ندارد. ضمن این که اعتقاد راسخ و فتوای مذهبی وجود دارد که تولید و اشاعه سلاح کشتار جمعی ممنوع است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد: مبانی حقوقی و سیاسی در این زمینه دقیق است در عین حال در گفتگوها اعلام کرده ایم که کاری می کنیم هم حقوق هسته ای ایران تثبیت شود و هم نگرانی جهانی برطرف شود. در یک دهه گذشته همواره اعلام کردیم که هیچگونه برنامه غیرصلح آمیز هسته ای نداریم. شواهد کافی از جمله گزارشها و تاکیدات مدیرکل های مختلف آژانس به عنوان سند وجود دارد و اگر به این اسناد توجه جدی شود قدم خوب و موثری در مسیر اعتماد سازی که بخشی از پروسه مذاکرات است صورت می گیرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قشقاوی به عنوان نماینده وزارت خارجه برای پیگیری اموال بابک زنجانی منصوب شده است گفت: به تازگی نامه ای به وزارت خارجه درباره پیگیری وضعیت بابک زنجانی ارسال شده که از نظر ساختار اداری معاونت پارلمانی مرتبط با این بحث ها است و در حوزه ایشان درگیر است. البته این نامه جدید است و خبرسازی در این باره که وزارت خارجه در این مورد کاری انجام نمی دهد دقیق نبوده است. قبل از وصول نامه نیز وزارت امور خارجه پیگیری ها را در نامه نگاری و ارتباط با سفارتخانه ها انجام داده است.
مذاکرات در وین برگزار می شود
افخم در پاسخ به این سوال که آیا وزیر امور خارجه از ابتدا تا انتهای مذاکرات وین 6 حضور دارد و آیا مذاکرات در بروکسل برگزار خواهد شد گفت: آقای ظریف از 11 تیرماه در مذاکرات حضور دارند و مذاکرات با همان قالب قبلی ادامه می یابد.
وی ادامه داد: فعلاً برنامه این است که مذاکرات در 11 تیرماه در وین شروع می شود اگر در طول مذاکره تصمیم جدیدی باشد در آن زمان اعلام می شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در این باره که آیا قرار راست وزیر امور خارجه در صحن علنی مجلس به سوالات پاسخ دهد بیان کرد: برنامه زمانی برای این که چنین برنامه این تنظیم شده باشد وجود ندارد. روز گذشته آقای عراقچی در کمیسیون امنیت ملی مجلس بود، تیم مذاکره کنند که در مساله اجرای توافق کار می کند توضیحات و روند کار را در حوزه پتروشیمی، بانک ها و ... تبادل نظر شده و اطلاع رسانی به صورت مستمر انجام می گیرد. در هر صورت اگر برنامه ای باشد طبق درخواست آقای ظریف حضور خواهد یافت.
وی در پاسخ به سوال دیگری در این باره که اگر در صورت تشکیل جلسه شورای روابط خارجی وزارت امور خارجه حضور خواهد داشت بیان کرد: هر گاه شورای راهبردی درخواستی داشته باشد همکاری بین وزارت خارجه و شورای راهبردی وجود دارد. وزارت امور خارجه ارتباطات خوبی دارد اما تا کنون دعوتی دریافت نشده است.
درفرآیند اجرای توافق ژنو مشکل جدی نداریم
افخم درباره ارائه گزارش از روند اجرای توافق ژنو گفت: روز گذشته جلسه مشترک وزارت امور خارجه و مسئولین کشور در خصوص اجرای توافق بود و جلسه ای نیز در کمیسیون امنیت ملی داشتند. روند ها را ذکر کردند فضای مثبتی وجود دارد و این روند نیز ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه یک کندی وجود دارد اما کارها صورت می گیرد بیان کرد: مسئولین وزارت امور خارجه به نهادها از جمله نفت، پتروشیمی و غیره اعلام کرده اند هر موردی که با کندی مواجه است می توانند به وزارت امور خارجه اعلام کنند به هر حال اقدامات در یک فرآیند کلی پیش رفته و مشکل جدی نداریم.
وی در پاسخ به سوالی درباره همکاری ایران و عربستان در عراق با توجه به اینکه ایران و عربستان در منطقه و در عراق رقیب هستند بیان کرد: اینکه همه ظرفیت های منطقه ای وبین المللی باید برای کمک به عراق به کار گرفته شود بحث بدیهی است و معتقدیم جامعه بین المللی باید برای مقابله با تروریسم در عراق مواضع خود را اعلام کند. مردم منطقه عراق و همچنین ما اعلام کرده ایم که این چارچوب گفتگوها طبیعی است.
افخم ادامه داد: ما نسبت به گفتگو با کشور عربستان قبل از بحران عراق درباره همکاری های دو جانبه اعلام آمادگی کردیم و در ابتکار وزیر امور خارجه کشورمان در سفر منطقه ای عربستان نیز وجود داشت که آنها آمادگی نداشتند.
افخم گفت: تبادل نظر و رایزنی های مستمر کمک می کند پدیده تروریسم بهتر شناخته و راه های مقابله با آن نیز بهتر پیدا شود.
وی ادامه داد: تعابیر رسانه ها درباره رقابت متفاوت است رقابت با خصومت فرق می کند رقابت حوزه ظرفیت هاست و نوعی تعامل ایجاد می کند. هنر کار سیاسی در این است که در عین رقابت ها فضای همکاری را پیدا کرده و رقابت های را در فضای نسبی شکل دهند. گمانه زنی های رسانه ای که رقابت را خصومت معرفی می کند اشتباه است.
افخم در پاسخ به سوال خبرنگاری که گفت وزیر امور خارجه در نشست پایانی وین پنج رفع تحریم ها را مشکل آمریکا دانسته و تفسیرشان از این صحبت ظریف چیست بیان کرد: موضوع تدوین برنامه جامع مربوط به تحریم هاست و اینکه پروسه داخلی کشورها چگونه حل و فصل می شود موضوع مربوط به ما نیست آنها هر تعهدی را که پذیرفتند باید راهکار های داخلی خود را درباره آن تنظیم کند. صحبت های آقای ظریف نیز بر همین اساس است که موضوعات داخلی آنها مسئله ما نیست همانطور که به طور مثال پروتکل الحاقی نیز مسئله داخلی ایران است و باید در مجلس تصویب شود. منظور این است که اگر به توافق جامعه برسیم هر کدام از طرف ها باید در داخل خود شرایط را فراهم کنند.
همه خسارت های قانونی ایران و انگلیس در مسئله غرامت قابل پیگیری است
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه در صورت پرداخت غرامت به انگلیس آیا این غرامت به صورت متوازن خواهد بود و انگلیس نیز از کودتای 28 مرداد تا فتنه سال 88 غرامت های ایران را پرداخت خواهد کرد گفت: اولا که هنوز موضوع پرداخت غرامت در دستور کار قرار نگرفته و در مورد آن مذاکره ای نشده است اما این طور نیست که موضوع خسارات بحث یکسویه باشد می توان به همه خسارت هایی که قانونی است پرداخت.
افخم خطاب به این خبرنگار گفت: آیا شما رقم دقیقی درباره خسارت ها در دست دارید اگر اطلاع دارید اعلام بفرمایید.