کد خبر 32353
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۰:۵۹

رئيس سازمان محيط زيست از نهايي شدن پروژه مبادله آهو ايراني با شير هندي با هدف احياي نژاد شير ايراني خبر داد و گفت: اين پروژه 6 ماه است کليد خورده و زيستگاه شير جنب چغازنبيل در بيشه زاري بين رودخانه کرخه و دز در حال آماده شدن است.

به گزارش مشرق، محمد جواد محمدي زاده در گفتگو با مهر با اعلام اينکه آخرين شيرهاي ايراني در دشت ارژن و زيستگاهي بين دو شهر شوش و دزفول ديده شده اظهار داشت: متاسفانه زيستگاه دشت ارژن از دست رفته و هيچ اميدي نداريم که در دشت ارژن اين گونه را احيا کنيم.

معاون رئيس جمهوري تاکيد کرد: زيستگاه شير در بيشه زارهاي بين کرخه و دز بسيار وضعيت مطلوبي دارد و براي مطالعه ميداني روي اين زيستگاه کارشناساني را مستقيما به منطقه فرستاديم تا از نزديک بررسي کنند و حتي در پروازي هوايي بيش از سه ساعت اين زيستگاه از طريق هوا بررسي شد.

وي تاکيد کرد: اين زيستگاه به لحاظ اکوسيستمي بيشه زاري عالي و فضايي محصور و بسته است و تصميم قطعي بر اين است که احياي زيستگاه در فاصله بين دز و کرخه عملياتي شود.

رئيس سازمان محيط زيست تاکيد کرد: براي انجام اين طرح حدود پنج ميليارد تومان اعتبار تامين شده و تا الان اين پروژه 15 تا 20 درصد پيشرفت فيزيکي داشته است.

وي همچنين اظهار داشت: هندي ها تقاضاي معاوضه شير با يوزپلنگ را مطرح کرده بودند که سالهاست پيگير اين ماجرا هستند اما به دليل اينکه يوز گونه در خطر انقراض است و تحت حمايت سازمانهاي بين المللي است با اين درخواست آنها موافقت نشد.
وي اظهار داشت: در مذاکره اي که چندي پيش با وزير محيط زيست هندوستان در کشور مکزيک داشتم با وي به توافق رسيدم که شير هندي که اصالتا از نژاد شير ايراني است به ايران منتقل شود و در زيستگاه بومي خود در کنار رودخانه دز در منطقه حفاظت شده رها شود.

معاون رئيس جمهوري تاکيد کرد: هندي ها در قبال دادن شير ايراني از ما درخواست ديگري نداشتند اما پيشنهاد داديم در مقابل اين اقدام آنها گونه هايي مثل آهو که در کشور به تعداد زياد داريم و در معرض خطر نيستند در اختيار آنها بگذاريم.

به گفته محمدي زاده، آخرين شيري که در ايران ديده شده نزديک به صد سال پيش و در حاشيه رودخانه کرخه و دز در خوزستان بوده است.

وي اظهار داشت: بسياري از کشورهاي آفريقايي حاضر بودند شيرهاي با نژاد غير ايراني را به ما بدهند بدون اينکه توقعي از ما داشته باشند اما ما دنبال احياي گونه از دست رفته بومي خود هستيم بنابراين با هندي ها وارد مذاکره شديم و به زودي اين پروژه اجرا مي شود.

محمدي زاده گفت: براي انتقال شير ايراني به زيستگاه نياز به احياي زيستگاه داريم و قطعا اين کار را خواهيم کرد. همچنين در حال بررسي زيستگاههايي در چندين نقطه هستيم و به احتمال قوي بيشه اي بين رودخانه کرخه و دز در خوزستان، ميزبان شير ايراني است.

شير ايراني اکنون در اغلب باغ وحشهاي اروپا وجود دارد اما اين گونه تنها در کشور هندوستان به طور طبيعي زندگي مي کند و گونه هاي باغ وحشي به دليل اختلالات ژنتيکي نمي توانند در طبيعت ادامه حيات دهند.