کد خبر 323605
تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۳ - ۰۴:۲۴

در فصل ثبت‌نام بازار مدارس غیرانتفاعی اسم‌ورسم‌دار حکایت خاص خودرا دارد. ثبت‌نام دردبستان‌های غیردولتی شمال پایتخت حدود ۱۰ میلیون تومان رقم می‌خورد که برای مقاطع بالاتر این هزینه‌ها روند صعودی می‌گیرد و گاه با فوق‌برنامه‌های اجباری.

به گزارش گروه اجتماعی مشرق، داستان شهریه مدارس غیردولتی حکایت خاص خود را دارد وقتی پای صحبت خانواده‌ها می‌نشینیم از هزینه‌های مدارس شکایت دارند و وقتی پای صحبت موسسان این مدارس می‌نشینیم از رقم بالای هزینه‌های تمام شده، به صرفه نبودن فعالیت در این حوزه و درخواست توقف کار گلایه دارند.

طبق اعلام مسئولان وزارت آموزش و پرورش قرار شده است تا امسال شهریه مدارس غیرانتفاعی بر اساس الگوی شهریه تعیین شود و بر اساس این الگو شهریه مدارس از 10 درصد و حداکثر تا 30 درصد افزایش خواهد داشت.

اما با یک پرس‌وجو از خانواده‌ها و سرزدن به مدارس غیرانتفاعی که عمدتا در مناطق شمالی شهر قرار دارند می‌توان به این نکته پی برد که الگوی شهریه شاید برای آنها چندان معنایی نداشته باشد.

طبق اعلام مسئولان آموزش و پرورش مدارس غیردولتی باید هزینه فعالیت‌‌های فوق برنامه،‌غذا و سرویس را از هزینه اصلی خود جدا کنند و شرکت در فعالیت‌های فوق برنامه نیز الزامی نیست.

اما وقتی وارد میدان مدارس شده و پای صحبت خانواده‌ها می‌نشینیم به این نتیجه می‌رسیم که با وجود اعلام مسئولان آموزش و پرورش مبنی بر الزامی نبودن شرکت در کلاس‌های فوق برنامه، این کلاس‌ها الزامی است.

** هزینه‌ تحصیل در دبستان غیرانتفاعی معادل اخذ مدرک کارشناسی

مادری که فرزندش را در مدرسه ابتدایی در منطقه 2 تهران ثبت‌نام کرده است، می‌گوید: برای ثبت‌نام فرزندم در مقطع ابتدایی 10 میلیون تومان پرداخت کرده‌ام که این هزینه به همراه ناهار و سرویس است و بدون ناهار و سرویس هزینه 8.5 میلیون تومان می‌شود.

** فوق برنامه‌های الزامی

مادر دیگری نیز که فرزندش در مقطع ابتدایی تحصیل می‌‌کند برای ثبت‌نام در دبستانی در منطقه 4، 8.5 میلیون تومان پرداخت کرده است که این هزینه شامل فعالیت‌های فوق برنامه نیز می‌شود که شرکت در فعالیت‌های فوق برنامه الزامی است.

** فولوت، سوارکاری، موسیقی بلز و رگورباتیک بخشی از فوق برنامه‌های مدارس غیرانتفاعی

وی درخصوص فوق برنامه‌‌های فرزندش که امسال به پایه دوم دبستان می‌رود، عنوان می‌کند: زبان، موسیقی بلز،‌فولوت و رگورباتیک از جمله فوق برنامه‌های اجباری این مدرسه است.

این هزینه‌ها برای ثبت نام در مقطع متوسطه به ویژه پیش دانشگاهی تا چندین برابر افزایش یافته و به رقمی معادل 15 تا 20میلیون  تومان نیز می‌رسد.

** معدل و آزمون ورودی شرط ورود به مدارس غیردولتی اسم و رسم‌دار

به غیر از هزینه‌های عجیب دریافت شده توسط مدارس غیرانتفاعی اسم و رسم دار باید گفت که ثبت نام در این مداس به آسانی‌ها نیز ممکن نیست و برای راه‌یابی به این مدارس دانش آموز باید معدل قابل قبولی داشته باشد ضمن اینکه باید از آزمون ورودی با موفقیت رد شد.

به اعتقاد خانواده‌هایی که فرزندان خود را در مدارس غیرانتفاعی ثبت‌نام می‌کنند تفاوت عمده میان مدارس غیرانتفاعی با مدارس دولتی تفاوت در ساعات بیشتر تدریس، تمرین و انجام آزمون‌های بیشتر و استفاده از دبیران باتجربه‌تر است.

اما به مناطق جنوبی‌تر شهر که می‌رویم دیگر از هزینه‌های هشت تا ده میلیونی مدارس غیرانتفاعی بالای شهر خبری نیست. اینجا هزینه مدارس با توجه به وضعیت مالی خانواده‌ها به مراتب کمتر است و حول و حوش 3 تا 4 میلیون تومان متغیر است البته بدون فوق برنامه‌هایی همچون موسیقی، زبان و اردوهای خارج از کشور.

مجتبی زینی‌وند مدیر کل مدارس غیرانتفاعی وزارت آموزش و پرورش درخصوص تعیین شهریه مدارس غیرانتفاعی می‌گوید: امسال شهری مدارس غیرانتفاعی براساس الگوی شهریه تعیین می‌شود.الگوی تعیین شهریه بر اساس محاسبه هزینه تمام شده از جمله سرانه پرداختی به مدیر، معاون، عوامل اجرایی، اجاره بها، فعالیت‌های آموزشی و پرورشی و سایر هزینه‌ها مانند آب، برق و تجهیزات تدوین شده است.

مدیر کل سازمان مدارس غیرانتفاعی و توسعه مشارکت‌های مردمی آموزش و پرورش با اشاره به اینکه یکی از شاخص‌های تعیین شهریه بر اساس این الگو، کیفیت بخشی و توجه به شاخص‌های آموزشی و پرورشی در مدارس غیردولتی است، عنوان می‌کند:‌ بر همین اساس سرفصل‌هایی برای تعیین شهریه توسط مدارس مشخص شده است که می‌توان به هزینه تجهیزات، عوامل اجرایی، اجاره بها و فعالیت‌های آموزشی و پرورشی مدرسه اشاره کرد.

** افزایش 10 تا 25 درصدی شهریه مدارس غیردولتی

زینی‌وند ادامه می‌دهد: ماده 15 قانون تاسیس مدارس غیردولتی یکی از شاخص‌های تعیین شهریه را نرخ تورم رسمی کشور می‌داند و حداقل افزایش شهریه مدارس غیردولتی نسبت به سال گذشته 10 درصد و حداکثر بر اساس نرخ تورم رسمی کشور است. در برخی مدارس که شهریه دانش آموزان در سال گذشته پایین‌تر بود، نرخ افزایش شهریه ممکن است از نرخ تورم بیشتر باشد و 25 تا 30 درصد افزایش یابد ولی بیشتر از این دیگر افزایش شهریه نداریم.

** رویکرد حمایتی آموزش و پرورش از مدارس غیردولتی و افزایش 10 درصدی شهریه

مدیر کل سازمان مدارس غیرانتفاعی و توسعه مشارکت‌‌های مردمی آموزش و پرورش بیان می‌کند: امسال بر اساس الگوی تعیین شهریه مدارس غیردولتی، ممکن است در یک مدرسه افزایش شهریه نداشته باشیم اما به دلیل رویکرد وزارت آموزش و پرورش درخصوص حمایت از مدارس غیردولتی، مدارسی که سال گذشته متناسب با شاخص‌های تعیین شده شهریه‌شان اضافه نشد، به ادارات آموزش و پرورش اعلام کردیم که این مدارس می‌توانند تا 10 درصدافزایش شهریه نسبت به سال گذشته داشته باشند.

زینی وند می‌افزاید: شهریه مدارس غیردولتی امسال در مقایسه با سال گذشته افزایش چندانی نخواهد داشت در برخی مدارس که شهریه آنها در سال گذشته خیلی کم بود افزایش 10 تا 15 درصدی را شاهد خواهیم بود و ممکن است تا سقف 25 درصد نیز افزایش شهریه داشته باشیم.

وی تصریح کرد:  در الگوی جدید به کف و سقف شهریه کاری نداریم  بلکه به هزینه تمام شده فعالیت‌های آموزشی و پرورشی و بحث کیفیت بخشی توجه خواهیم داشت. برخی از مدارس غیردولتی، فعالیت‌های خاصی را دارند که آنها را هم کنترل کرده‌ایم یعنی اگر قرار است حتی هزار تومان هم هزینه‌ای را بابت برنامه‌ها و فعالیت‌های خاص داشته باشند باید با توافق اولیا و انجمن اولیا و مربیان این مبلغ اخذ شود و این هزینه دریافت شده بابت فعالیت‌های فوق برنامه باید به تائید آموزش و پرورش برسد. هیچ مبلغی بدون هماهنگی با ادارات آموزش و پرورش مناطق و تائید شورای نظارت استان‌ها نباید اخذ شود.

زینی وند گفت: اردوهایی که توسط مدارس غیردولتی برگزار می‌شود باید به تائید شورای عالی نظارت آموزش وپرورش استان‌ها برسد یعنی مدارس باید برنامه‌ها را تعریف کنند و به تعهداتی که اعلام کرده‌اند نیز پایبند باشند.

 به هر حال واقعیتی که این روزها در حوزه مدارس غیردولتی شاهد آن هستیم شهریه‌های عجیب مدارس اسم و رسم دار و در سوی دیگر مشکلات متعدد مدارس غیرانتفاعی است که در برابر این مدارس قدرتمند به لحاظ برنامه‌های آموزشی و فوق برنامه حرفی برای گفتن ندارند.

مدارس غیرانتفاعی اسم رو سم دار نیز عمدتا دارای فوق برنامه‌های متعددی هستند که شاید برخی از آنها واقعا به درد دانش‌آموز نخورد و همین فوق برنامه‌هاست که هزینه‌های چند میلیونی را برای این مدارس رقم زده است.

منبع: تسنیم