سرویس‌های امنیتی لبنان با انتشار نام "عبدالسلام الاردنی" به عنوان سرکرده داعش در این کشور، جمع‌آوری اطلاعات از وی را آغاز کردند. احتمالا وی در ارتباط و هماهنگی با "منذر الحسن" یکی دیگر از تروریست‌های تحت تعقیب در لبنان بین این کشور با سوریه و یمن در تردد است.

گروه بین‌الملل مشرق - گروهک تروریستی داعش که این روزها با جنایت‌های خود در عراق و سوریه در صدر توجه رسانه‌های جهانی قرار دارد، با شانتاژ تبلیغاتی سعی در بیشترین بهره‌برداری از این  توجه رسانه ای دارد. در این راستا این گروه اعلام کرد که نام عراق و شام را از آخر عبارت "دولت اسلامی عراق و شام" برداشته و ضمن تشکیل خلافت اسلامی، ابوبکر البغدادی را به عنوان خلیفه مسلمانان جهان معرفی می‌کند!

اعلام نام این فرد تروریست صرف نظر از درست یا غلط بودن آن، واکنش‌هایی را از سوی دستگاه های امنیتی لبنانی به دنبال داشت و آن‌ها توجه ویژه‌ای را بر روی این فرد آغاز کردند.
اهمیت این نکته از این روست که داعش به دنبال برافراشتن پرچم خود در لبنان است و  همکاری‌هایی که با برخی سرویس‌های جاسوسی غربی در منطقه دارد، می تواند او را به انجام این مأموریت به ظاهر ناممکن نزدیک کند. علاوه بر اینکه توجه داعش به لبنان صرف نظر از پیروزی یا عدم موفقیت در اشغال این کشور می تواند در سایه خلأ سیاسی موجود و عدم توافق گروه‌های سیاسی، مشکلات امنیتی گسترده‌ای را برای لبنان ایجاد کند. 

سرویس‌های امنیتی لبنان با انتشار نام "عبدالسلام الاردنی" به عنوان سرکرده داعش در این کشور، جمع‌آوری اطلاعات از وی را آغاز کردند، اما اطلاعات دقیقی در دست آنها نیست، احتمالا وی در ارتباط و هماهنگی با "منذر الحسن" یکی دیگر از تروریست‌های تحت تعقیب در لبنان بین این کشور با سوریه و یمن در تردد است. 

عبدالسلام در تابستان 2013 از سوی دستگاه های امنیتی لبنان به همراه "شادی المولوی" لبنانی و یک فرد قطری دیگر بازداشت شد. وی به زندان رومیه منتقل شد، در زندان اصلا روحیه مسالمت‌آمیزی نداشت و فعالیت‌های افراط گرایانه خود را در ساختمان شماره دو دنبال می‌کرد. او دیگر زندانیان را به ایجاد مشکلات امنیتی ترغیب می‌کرد و عملیات فرار از زندان را ترتیب می‌داد تا بر اساس دیدگاه‌های خود بتواند "رژیم کافر لبنان" را براندازد.

وی در زندان رومیه با تعدادی از سران القاعده ارتباط داشت، از جمله این افراد، "كمال محمد سليمان خلف" فلسطینی‌الاصل، "فهد المغامس" سعودی، "خالد السويد" سعودی، "محمد صالح زواوي" سوری ملقب به "أبو سليم طه" و "سليم علي عبدالكريم صالح" یمنی هستند. برخی از این افراد در گروهک تروریستی فتح‌الاسلام سابق عضو بودند و برخی دیگر از مقامات سازمان مرکزی القاعده در افغانستان بودند.
 
عبدالسلام به تازگی از زندان خارج شده است، البته مشخص نیست که وی از زندان فرار کرده یا اینکه آزاد شده است، چرا که منابع امنیتی از ارائه اطلاعات دقیق درباره وی خودداری می‌کنند.  


سرکردگی داعش در لبنان از شایعه تا واقعیت

البته برخی منابع با استدلال‌هایی از احتمال کذب بودن خبر رسیدن عبدالسلام به سرکردگی داعش در لبنان خبر می‌دهند. یک منبع امنیتی اعلام کرد که "عبدالملک یوسف عثمان عبدالسلام" اصلاً جزو کادر رهبری داعش نیست، بلکه وابسته به جبهة النصرة شاخه رسمی تروریست‌های القاعده در سوریه و لبنان است. 

با وجود اینکه گفته شده وی اخیرا از النصرة خارج شده و به صفوف داعش پیوسته است، این منبع شایعات مطرح شده را رد و تصریح کرد که وی از هواداران الجولانی است و قطعا البغدادی را تکفیر می‌کنند و در این چند ماه با گروه وی در مبارزه بوده است. همچنین هیچ خبری که ثابت کند وی اخیرا از جبهه النصره جدا شده و به داعش پیوسته باشد وجود ندارد.

همچنین ادبیات متن اعلام شده در مورد امارت عبدالسلام بر لبنان نیز متفاوت از ادبیات داعش است، چرا که داعش لبنان را جزئی مستقل به شمار نمی‌آورد و بخشی از منطقه شام محسوب کرده است به همین علت نباید برای این منطقه والی تعیین کند. از سوی دیگر داعش تاکنون هیچ اعلام جهادی در لبنان مطرح نکرده و با وجود اقدامات تروریستی که برخی عناصر منتسب به این جریان انجام می‌دهند، بیشتر تروریست‌های حاضر در لبنان از جبهه النصره هستند. 

با این حال، یک منبع امنیتی اعلام کرد که عبدالسلام همچنان در لبنان فعال است، اطلاعات موجود نشان از آن دارد که دایره فعالیت‌های وی در لبنان متمرکز است و وی یک گروه اصولگرای افراطی را مدیریت می‌کند. 



آیا لبنان هدف بعدی داعش است؟
 
خلأ امنیتی و واگرایی گروه‌های سیاسی در لبنان از یک طرف و حضور این کشور در محور مقاومت از طرف دیگر از عواملی است که باعث شده، لبنان به یکی از اهداف بعدی دست‌اندازی احتمالی داعش تبدیل شود. فعالیت‌های گروه‌های سلفی و رشد بسترهای فکری همگرا با این گروه‌ها در برخی مناطق لبنانی نیز فضای مناسبی را در این کشور برای فعالیت داعش ایجاد کرده است، به عنوان مثال اعلام امارت عبدالسلام الاردنی، در برخی مناطق بویژه اردوگاه‌های آوارگان موجی از شادمانی را به دنبال داشت و سلفی‌ها و تکفیری‌ها با توزیع شیرینی از شهروندان استقبال کردند. حضور پرچم‌های سیاه‌رنگ داعش در این تجمعات مشهود بود.

از سوی دیگر توقف پیشروی‌های داعش در عراق بعد از پیروزی‌های اولیه و شکست از ارتش این کشور در برخی مناطق باعث شده تا آنها توان کافی برای باز کردن جبهه جدید در کوتاه‌مدت را نداشته باشند. علاوه بر اینکه ثبات اردن در حال حاضر به یکی از اولویت‌های سیاست خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی تبدیل شده است. با این وجود اندکی انتظار می‌تواند برنامه‌های بعدی داعش در منطقه را نمایان‌تر سازد.