اقلیم کردستان در روزهای اخیر مانع ورودی بسیاری از آوارگان شیعه ترکمان به این اقلیم شده است و حتی اجازه ورود آنها به اقلیم حتی برای عبور به مناطق جنوب و مرکز عراق را نداده است. امروز مردم آواره شهر تلعفر و مناطق دیگر ترکمان نشین عراق، روزهای گرم ماه رمضان را درون چادر و بدون هیچ امکانات سرمایشی در وروی های اقلیم کردستان سپری می کنند.

گروه بین‌الملل مشرق - ترکمان ها پس از عرب ها و کردها سومین قومیت عراق هستند که اصل و نسب آنها به لشگریان قزلباش صفوی و سپاه عثمانی می رسد، ترکمان های عراق که نسبت شیعیان و اهل سنت در میان آنها تقریبا برابر است، در استان های موصل، کرکوک و صلاح الدین زندگی می کنند.

مناطق ترکمان نشین عراق، جزو مناطقی هستند که اقلیم کردستان سال هاست به بهانه کرد بودن برخی از ساکنین آن مناطق، به دنبال انضمام آن به کردستان هستند، اما ترکمان های عراق حاضر به قبول خواسته های کردهای عراق نشدند و بر وحدت شان با دولت مرکزی عراق تاکید کردند.

همراهی نکردن ترکمان های کرکوک با اقلیم کردستان باعث شده است که اقلیم به روش های مختلف با فشار بر مردم این مناطق، به دنبال به دست گرفتن کنترل این مناطق باشد تا ترکیب جمعیتی مناطق ترکمان نشین را به نفع کردهای عراق تغییر دهد.

شیعیان ترکمان در این میان به دلیل مذهب شان از سوی داعش هم تهدید می شوند، شیعیان ترکمان که در زمان رژیم صدام به دلیل همراهی نکردن با این رژیم، مورد ظلم و ستم قرار گرفتند، پس از سقوط رژیم صدام نیز از سوی گروه های تکفیری همچون گروه داعش مورد حمله قرار گرفتند.


مناطق شیعه ترکمان نشین همچون تلعفر، طوزخرماتو، امرلی و ... در ده سال اخیر به صورت مکرر هدف حملات انتحاری و خودروهای بمب گذاری شده داعش بودند که این انفجار به شهادت هزاران نفر از شیعیان ترکمان عراق منجر شد، داعش به انفجارها بسنده نکرد و بسیاری از شیعیان ترکمان را تنها به جرم شیعه بودن، ترور کرد یا آنها را پس از ربودن، اعدام کرد.



آوارگی هزاران نفر از مردم تلعفر پس از سقوط شهر

بعد از سقوط موصل داعش لشگر کشی را به سمت شهر تلعفر که در نزدیکی شهر موصل واقع است، انجام داد، با وجود مقاومت چند روز مردم این شهر در کنار نیروهای نظامی، شهر تلعفر به دست داعش افتاد و ده ها هزار نفر از مردم این شهر آواره شدند.

امروز مردم آواره شهر تلعفر و مناطق دیگر ترکمان نشین عراق، روزهای گرم ماه رمضان را درون چادر و بدون هیچ امکانات سرمایشی در وروی های اقلیم کردستان سپری می کنند، برخی از مردم شهر تلعفر در شهر سنجار در استان موصل ماوا گزیدند.

اقلیم کردستان در روزهای اخیر مانع ورودی بسیاری از آوارگان شیعه ترکمان به این اقلیم شده است و حتی اجازه ورود آنها به اقلیم حتی برای عبور به مناطق جنوب و مرکز عراق را نداده است.

با شدت گرفتن درگیری ها این احتمال می رود که وضعیت جمعیتی مناطق ترکمان نشین عراق به نفع قومیت های دیگر تغییر کند و بسیاری از ترکمان های شیعه عراق برای درامان ماندن از نسل کشی های داعش برای همیشه از مناطق شان مهاجرت کنند.



اهالی روستاهای بشیر (در اطراف شهر طوزخرماتو) درحال دفن شهدای حمله داعش

حمله به طوزخرماتو، پازل بعدی داعش برای نسل کشی شیعیان ترکمان

در هفته های اخیر داعش حمله ای را برای تصرف روستاهای اطراف شهر شیعه نشین طوزخرماتو در استان صلاح الدین آغاز کرده است که به اشغال روستای بشیر منجر شد و ده ها نفر از زنان وکودکان این روستا به دست نیروهای داعش ذبح شدند.

حمله به روستای بشیر زنگ خطر را برای شهر طوزخرماتو در استام صلاح الدین به صدا درآورد و بسیاری از خانواده های ساکن در این شهر که از حمله داعش به این شهر بیم داشتند، این شهر را تخلیه کردند و امروز تنها نیروهای داوطلب مردمی در این شهر حضور دارند.

تعدادی از نیروهای مردمی ترکمان شیعه در روزهای اخیر عملیاتی را برای بازپس گیری روستای بشیر در استان کرکوک انجام دادند که به دلیل نرسیدن کمک از نیروهای دیگر، با شکست مواجه شد و بیش از سی تن از این نیروها به شهادت رسیدند.



روستاهای شیعه نشین عراق در محاصره داعش

شهر امرلی و روستاهای اطراف آن از مناطق تابع شهرستان طوزخرماتو است که در مجاورت راه بغداد به کرکوک قرار دارد و مردم این منطقه روزهاست که در مقابل حملات گروه های تکفیری مقاومت می کنند، بیش از 50 هزار نفر در منطقه امرلی زندگی می کنند که بیش از بیست روز است از سوی نیروهای داعش در محاصره قرار دارند.

نیروهای داعش تنها دو راه در پیش روی مردم این مناطق گذاشتند یا مردم به مقاومت شان پایان دهند و روستاهایشان را ترک کنند و یا نیروهای داعش تمام مردم این روستاها از جمله کودکان و زنان را می کشند.

خودروهای امداد رسانی به خاطر محاصره نیروهای داعش، امکان ورود به شهر امرلی و روستاهای اطرافش را ندارند و مواد غذایی در این منطقه در حال به پایان رسیدن است، کودکان شیرخواره و بیماران نیز در این منطقه از کمبود شیر خشک و دارو رنج می برند.

مردان و جوانان منطقه امرلی پس از فتوای مرجعیت با سلاح به دست گرفتن، در کنار نیروهای ارتش و پلیس، می جنگند و با تقدیم شهدا، مانع از ورود نیروهای داعش به این منطقه شدند و تلفات بسیاری را به نیروهای داعش وارد کردند.

فعلا تنها راه امداد رسانی به این منطقه از طریق بالگردهای ارتش عراق است که به صورت مختصر، سلاح و مهمات و کمک های غذایی را به منطقه امرلی می رساندند، مردم این منطقه منتظر رسیدن نیروهای ارتش عراق هستند تا محاصره منطقه امرلی شکسته شود و غذا و آذوقه به منطقه برسد.