دولت آمریکا در بحبوحه مذاکرات هسته‌ای وین، یک بانک آلمانی را جریمه کرد.

گروه سیاسی مشرق -روزنامه‌های کشور، در لابه‌لای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره می‌کنند که انتخاب و بازنشر آنها می‌تواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه می‌خوانید گزیده‌ای از مطالب امروز روزنامه‌های کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.

***

اول مجلس را فتح کنیم
بعد اگر شد به جاده خاکی بزنیم!

روزنامه کیهان نوشت: وزیر کشور افراطیون در دوره اصلاحات، دامن‌ زدن دوباره به تقابل با نظام را به ضرر اصلاح‌طلبان دانست.

به گزارش جهان‌نیوز، عبدالله نوری اخیرا گفته است: باید قبول کنیم که جاهایی به جاده خاکی زدیم و تندروی کردیم. الان هم نباید به تقابل با نظام دامن بزنیم، به صلاح نیست و خود ما ضرر می‌کنیم.

وی افزود: باید سکوت کرد و پشت پرده فعالیت و لابی کرد و بیشترین تمرکز باید برای تصاحب مجلس باشد و فردا که این فرصت از دست برود، تأسف خواهیم خورد. باید اختلافات را کنار بگذاریم و از گذشته عبرت بگیریم.

این گزارش همچنین حاکی است تعدادی از اصلاح‌طلبان نامه‌ای خطاب به ناطق نوری نوشته‌اند با این مضمون که در انتخابات آینده مجلس شرکت کند. اصلاح‌طلبان ضمن دلجویی از ناطق نوری به خاطر برخی مواضع گذشته طیف اصلاحات مدعی شده‌اند، حالا وقت کناره‌گیری نیست و حتی اگر ناطق نمی‌خواهد نامزد شود، به عنوان میدان‌دار وارد شود چرا که وضعیت حساس است و ناطق باید افراد معتدل اصولگرا را جذب کند.


افزایش احتمال حضور وزیران خارجه 1+5 در وین

روزنامه آرمان نوشت: یک منبع آگاه از افزایش احتمال حضور وزیران امورخارجه کشورهای 1+5 در وین در روزهای آخر هفته ( جمعه ، شنبه و یکشنبه) خبر داد و گفت: احتمالا وزیران خارجه کشورهای طرف مذاکره با ایران برای کمک به دستیابی به توافق،آخر هفته به وین خواهند آمد.این منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایران تاکید کرد: البته حضور وزیران خارجه کشورهای 1+5 در وین را نباید به معنی رسیدن به توافق نهایی تلقی کرد.به گفته این مقام آگاه، وزیران امور خارجه بعد از کمک به روند توافق در روزهای آخر هفته به وین سفر می‌کنند و دوباره به پایتخت‌های خود بازمی‌گردند و مذاکرات در مسیر نگارش متن همچنان ادامه خواهد داشت. دور ششم مذاکرات از روز چهارشنبه 11تیرماه با حضور هیات‌های مذاکره کننده ایران و 1+5 به سرپرستی محمدجواد ظریف و کاترین اشتون آغاز شده و قرار است به صورت مستمر تا 29 تیرماه ادامه داشته باشد.

طرح تکلیف دولت در استعلام از وزارت اطلاعات به کمیسیون بازگشت

شرق نوشت: نمایندگان مجلس طرح الحاق یک تبصره به قانون گزینش معلمان و کارکنان آموزش‌وپرورش را برای رفع ابهامات به کمیسیون اجتماعی ارجاع دادند. در صورت تصویب نهایی این طرح تمامی دستگاه‌های اجرایی موظف می‌شوند در انتصاب افراد به مشاغل حساس ابتدا از وزارت اطلاعات استعلام کنند و نتایج استعلام را در انتصاب خود اعمال کنند.


دهن‌کجی چند باره آمریکا به مذاکرات وین

روزنامه کیهان نوشت: دولت آمریکا در بحبوحه مذاکرات هسته‌ای وین، یک بانک آلمانی را جریمه کرد.

جریمه کومرتس بانک آلمان به خاطر همکاری با ایران، 10 روز پس از جریمه بانک فرانسوی صورت می‌گیرد.

روزنامه نیویورک تایمز نوشت ؛کومرتس بانک، دومین بانک بزرگ آلمان، به بهانه نقض تحریم‌های ایران به پرداخت جریمه پانصد میلیون دلاری از سوی مقامات قضایی آمریکا محکوم شده است.

به نوشته نیویورک تایمز، مذاکره با کومرتس بانک زمینه‌ساز رسیدگی به تخلف دویچه بانک از تحریم‌های آمریکا خواهد بود. به گزارش بی‌بی‌سی دویچه بانک، بزرگترین بانک آلمانی، هفته گذشته اعلام کرد که همکاری با مقامات آمریکایی را آغاز کرده،  اما برای این بانک روشن نیست نتیجه بررسی دستگاه قضایی آمریکا چه خواهد بود.

آمریکا طی 6 ماهه اجرای توافق ژنو چندین بار شرکت‌ها و بانک‌های طرف همکاری با ایران را جریمه کرده است.

بانک فرانسوی ب‌ان‌پ پاریبا، 10 روز پیش به بهانه نقض تحریم ایران، به جریمه‌ای 9 میلیارد دلاری محکوم شد.

با وجود خوش‌خیالی برخی محافل داخلی، مقامات آمریکایی به توافق طی 6 ماه گذشته تصریح کرده‌اند که شاکله تحریم‌ها را علیه ایران حفظ خواهند کرد و به خاطر توافق با ایران حاضر نیستند تحریم‌ها را لغو کنند. آنها مدعی‌اند 25 سال - یا حداقل 10 سال- زمان لازم است که بشود پس از اعتمادسازی ایران درباره لغو تحریم‌ها تصمیم گرفت و این در حالی است که در مذاکرات ژنو و وین به دنبال اخذ امتیازات نقد هستند.

در همین حال باراک اوباما برای اثبات سرسپردگی خود به رژیم صهیونیستی، یادداشتی در روزنامه هاآرتص منتشر کرد و بار دیگر بر تعهد واشنگتن به آنچه حفظ امنیت اسرائیل در مذاکرات هسته‌ای با ایران نامید، تأکید نمود.

اوباما در این یادداشت، با تکرار ادعاها درباره برنامه هسته‌ای ایران نوشت: «ما در تلاش هستیم اطمینان حاصل کنیم ایران هرگز به تسلیحات اتمی دست پیدا نخواهد کرد».

رئیس جمهور آمریکا درباره توافق هسته‌ای احتمالی با ایران نوشت: «ما به صراحت گفته‌ایم که هر گونه توافق با ایران بایستی حاوی تضمین‌هایی ملموس و آزمون‌پذیر مبنی بر این باشد که برنامه هسته‌ای ایران صرفاً اهداف صلح‌آمیز را دنبال می‌کند و ما در سرتاسر این فرایند مشورت نزدیکی با اسرائیل داشته‌ایم.»

اوباما افزود: «همزمان با نزدیک شدن به موعد مذاکرات هنوز نمی‌دانیم که آیا این مذاکرات موفق خواهند شد یا خیر؛ اما کف مطالبات ما هنوز تغییری نکرده است. ما مصمم هستیم ایران را از دستیابی به سلاح هسته‌ای باز داریم و تمامی گزینه ها را برای نیل به این هدف روی میز نگاه داشته‌ایم.»

در عین حال روزنامه واشنگتن پست با بیان اینکه اوباما در صورت شکست مذاکرات با ایران هیچ گزینه جایگزینی ندارد، خواستار فشار کنگره بر دولت شد و نوشت: کنگره باید مشخص کند تا زمانی که ایران از نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم دست نکشد لغو تحریم‌ها ممکن نخواهد بود.

محکومیت آمریکا به پرداخت غرامت به ایران
 
روزنامه آرمان نوشت: «دیوان داوری لاهه، آمریکا را به دلیل نقض بیانیه الجزایر، به پرداخت غرامت به ایران محکوم کرد.» این خبری بود که دیروز خراسان منتشر کرد. ماجرا به زمانی بازمی‌گردد که پس از ماجرای تسخیر سفارت آمریکا در تهران توسط دانشجویان پیرو خط امام، آمریکا نیز ضمن اعلام تعطیلی سفارت خود دارایی‌های ایران در این کشور را توقیف کرد. طرفین پس از مدتی توافق کردند که در قبال آزادی کارکنان سفارت آمریکا در تهران، اموال و دارایی‌های ایران را که توقیف شده بود، آزاد کنند. برای انجام این توافق، به جای اینکه طرفین به صورت مستقیم با هم مذاکره کنند، تصمیم گرفتند مذاکره از طریق یک دولت واسطه (الجزایر) انجام پذیرد که نهایتا این گفت‌وگوها منجر به تدوین چند سند شد که به آنها «بیانیه‌های الجزایر» می‌گویند. این بیانیه‌ها شامل سه بیانیه کلی، حل و فصل اختلافات و امانی می‌شد. بیانیه کلی راجع به تعهدات و حقوق طرفین بود. بیانیه حل و فصل به حل و فصل اختلافات طرفین می‌پرداخت و در آن پیش‌بینی شده بود که طرفین توافق کرده‌اند که دادگاهی به صورت ad hoc تشکیل شود و اختلافات از این طریق حل و فصل شود. ad hoc در واقع یکی از انواع داوری بین‌المللی است که در آن طرفین داوری، دادگاه داوری و شرایط حاکم بر آن را خودشان انتخاب می‌کنند. براساس توافق طرفین، دعوا برای طرح در دیوان باید ناشی از دین یا قرارداد یا ضبط اموال یا هر اقدام مؤثر در امور مالکیت باشد. همچنین منشاء دعوا باید قبل از انعقاد بیانیه الجزایر بوده باشد و همچنین تا تاریخ بیانیه‌ها به طریق دیگری حل و فصل نشده باشد. تشخیص صلاحیت دیوان نیز به عهده خود داوران دیوان است. همچنین آرای آن به صورت مستقیم قابل اجراست و هیچ‌کس نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد. براساس«اصل کلی ب» مورد توافق طرفین بیانیه‌های الجزایر آمریکا مکلف شده بود که تمام اقدامات حقوقی اتباع آن کشور در دادگاه‌های آمریکا که متضمن ادعاهایی است که احتمالا در صلاحیت دیوان قرار دارند را مختومه کند. تعهد آمریکا به ختم اقدامات حقوقی در تاریخ 28تیرماه 1360 (19 ژوئیه 1981) یعنی 6 ماه بعد از تاریخ امضای بیانیه‌های الجزایر داده شد. بر این اساس همچنین از ایران خواسته شده که هزینه‌ها، خسارات و توجیه خاص برای مبالغ مشخصی که برای دفاع از این دعاوی در دادگاه‌های ایالات متحده مطرح شده است را مشخص کند تا پس از بررسی دیوان بابت آن زیان‌ها به ایران غرامت پرداخت شود که در رای اخیر حدودیک میلیون دلار به نفع ایران صادر شده است.

نظر دادگاه لاهه

دیوان داوری لاهه، آمریکا را به دلیل نقض بیانیه الجزایر، به پرداخت غرامت به ایران محکوم کرد. «خراسان» نوشت: براساس گزارشی که روز گذشته سایت دیوان داوری دعاوی ایران - آمریکا منتشر کرده است، در تاریخ 11تیرماه دیوان داوری در پرونده الف15(چهار) و الف24 رای شماره 602 خویش را صادر کرد. این پرونده در خصوص شکایت دولت ایران مبنی بر مسئولیت و نقض تعهدات دولت آمریکاست که طبق بیانیه الجزایر در ملزم کردن به خاتمه دادن به دعاوی اتباع آمریکایی علیه ایران در دادگاه‌های ایالات متحده بوده است. در این پرونده در نهایت دیوان ضمن بررسی استدلال‌های طرفین و مستندات موجود، در رای نهایی خویش به تاریخ 11 تیرماه 1393 دولت آمریکا را مسئول نقض تعهدات خویش طبق بیانیه الجزایر شناخته و رای به پرداخت میزانی خسارت مستقیم به ایران کرده است. در بخش پایانی این رای 114 صفحه‌ای ضمن تصریح به نقض تعهدات از سوی آمریکا برای مختومه کردن دعاوی مورد شکایت ایران آمده است: با این حساب مطابق حکم حاضر، ایالات متحده آمریکا مکلف است به خواهان، جمهوری اسلامی ایران مبلغ 842 هزار و 468 دلار و 14سنت آمریکا به اضافه بهره ساده به نرخ متواتر رایج وام بانک تراز اول در ایالات متحده برای دوره‌هایی که مبلغ حکم پرداخت نشده است، بپردازد. اگرچه رقم این حکم چندان بالا نیست اما آن را می‌توان سندی معتبر در پیگیری دعاوی ایران علیه آمریکا به‌ویژه از حیث ایجاد رویه‌ای برای پیگیری مسائل حقوقی دانست.


«سو» چيست؟

روزنامه اعتماد نوشت: يكي از خطوط قرمزي كه رهبري روز دوشنبه تبيين كردند، ظرفيت 190 هزار «سو» غني‌سازي بود. اما «سو» چيست؟ سو يا «SWU»، واحد اندازه‌گيري غني‌سازي است و اشاره رهبرمعظم انقلاب به ظرفيت لازم سانتريفيوژها بود، به اين مفهوم كه توافق بر سر فعاليت سانتريفيوژها بايد به گونه‌يي باشد كه بتوان 190 هزار سو غني‌سازي را براي برطرف ساختن نياز راكتورها تامين كرد. محمد جواد ظريف، وزير خارجه كشورمان و علي‌اكبر صالحي، رييس سازمان انرژي اتمي، ديروز با سپاس از پشتيباني رهبري، درباره اين خط قرمز نيز توضيح داده‌اند:


جواد ظريف

جا دارد همه دست‌اندركاران و به ويژه دوستان عزيز ما و اصحاب رسانه به ظرايف فرمايشات مقام معظم رهبري توجه كنند. ما هميشه قدردان حمايت ايشان بوديم و هستيم و اگر حمايت‌هاي مقام معظم رهبري نبود هيچ توفيقي در مذاكرات هسته‌يي امكان‌پذير نبود و رهنمودهاي ايشان حتما چراغ راه ما براي رسيدن به راه‌حل خواهد بود. برنامه غني‌سازي ايران برنامه‌يي با اهداف كاملا مشخص بوده كه نشان‌دهنده صلح‌آميز بودن برنامه ما است، به عبارت ديگر اگر برنامه‌هاي اجزاي مختلف برنامه غني‌سازي ايران، از كارخانه تبديل اورانيوم اصفهان (يو.سي.اف)، تا برنامه غني‌سازي نطنز تا كارخانه ساخت سوخت هسته‌يي را در نظر بگيريد همه اينها از ابتدا براي تامين سوخت نيروگاه بوشهر طراحي شده و براي اينكه نيروگاه بوشهر بتواند يك سال سوختش را داشته باشد. براي تامين اين نياز به چيزي حدود 190هزار سو نياز است كه ممكن است به تعداد مختلفي سانتريفيوژ، بسته به اينكه هر سانتريفيوژ چه مقدار سو داشته باشد، تامين شود. اين نياز ما است از يك طرف براي آينده، همان‌طور كه مقام معظم رهبري فرمودند نه نياز امروز و فرداي ما بلكه در يك آينده چندساله. ما بايد به اين سمت حركت كنيم و خود اين براي جامعه بين‌المللي يك امر اطمينان‌بخشي باشد كه برنامه هسته‌يي ايران كاملا اهداف صلح‌آميز دارد و از ابتدا با اين اهداف صلح‌آميز طراحي شده است و اين اهداف را ما امروز با تعيين نيازهاي عملي‌مان نشان داديم.

علي اكبر صالحي

ايران براي تامين سوخت سالانه نيروگاه بوشهر به 190 هزار سو غني‌سازي نياز دارد. اين سو معيار اندازه‌گيري غني‌سازي يا واحد كار جداسازي است كه توانمندي يك سانتريفيوژ را در جداسازي نشان مي‌دهد. بنابراين غني‌سازي را بر اساس سو تعيين مي‌كنيم نه تعداد يا نوع ماشين‌هاي سانتريفيوژ. در غني‌سازي بايد تعيين كنيم به چه ميزان واحد غني‌سازي نياز داريم و اينكه از چه تعداد ماشين و يا چه نسلي استفاده مي‌كنيم بحثي جداگانه است. براي تامين سوخت سالانه نيروگاه بوشهر به 190 هزار سو نياز داريم يعني اگر ماشين‌هاي ما توان‌شان 10 سو باشد به 19 هزار سانتريفيوژ نياز است. در حال حاضر ايران سانتريفيوژهايي را در اختيار دارد كه توانشان 24 «سو» است، بنابراين اگر 190 هزار را تقسيم بر 24 كنيم به بيش از 7 هزار سانتريفيوژ نياز داريم كه بتواند سوخت يك سال نيروگاه بوشهر را تامين كند. همين در برنامه اقدام مشترك يا همان توافق موقت ژنو ديده شده است. يعني توافق موقت ژنو بر اساس اين بوده كه 190 هزار سو نياز عملي ايران است و اين براي تامين يك سال سوخت نيروگاه بوشهر نياز خواهد بود. البته اگر نيروگاه‌هاي ديگري احداث كنيم بحث جداگانه‌يي است و طبيعي است كشور «سو»ي بيشتري نياز دارد البته ما نمي‌خواهيم تمام غني‌سازي‌مان را در كشور انجام دهيم، اما طرف‌هاي مقابل بايد بدانند چنانچه روزي سوخت نيروگاه را به ما ندهند ايران توانايي توليد آن را دارد.

دستور فوري يک وزير براي کشف مديران بازنشسته

روزنامه خراسان نوشت: بر اساس ابلاغيه يک وزير اقتصادي به مديران اين وزارتخانه که با قيد فوريت براي تمامي دستگاههاي زيرمجموعه اين وزارتخانه ارسال شده است، از همه بخش ها خواسته شده نسبت به ارسال مشخصات کليه کارمنداني که از ابتداي فعاليت دولت دهم تا کنون بازنشسته شده اند و سطح مديريتي آنها شامل معاون وزير، مديرکل، معاون مديرکل، مدير، رييس اداره، رييس بخش و رييس گروه است، اقدام و آن را به دفتر وي ارسال کنند.


تعهد آمريكا به آلمان براي حل مسئله جاسوس دو جانبه

جمهوری اسلامی نوشت: پس از افشاي اين مساله كه يكي از كارمندان آژانس اطلاعاتي آمريكا به عنوان يك جاسوس دوجانبه براي واشنگتن كار مي‌كرده، مقامات آمريكا متعهد حل تنش‌هاي به وجود آمده با برلين در پي اين مساله شده است.

به گزارش خبرگزاري ايسنا، به نقل از خبرگزاري فرانسه، جاش ارنست، سخنگوي كاخ سفيد گفت: واشنگتن از اين گزارش كه يك جاسوس دو جانبه آلماني براي آمريكا جاسوسي كرده است، مطلع شده اما من نمي‌توانم درباره مسائل اطلاعاتي اظهارنظر كنم.

وي افزود: اين يك مساله اطلاعاتي است. مقامات مجري قانون آلمان در حال تحقيق درباره اين موضوع هستند و من در جايگاهي قرار ندارم كه در اين رابطه اظهار نظر كنم.

روابط واشنگتن و برلين سال گذشته ميلادي در پي افشاي جاسوسي‌هاي آژانس امنيت ملي آمريكا از تلفن همراه آنگلا مركل، صدراعظم آلمان خدشه‌دار شد.

اگرچه جاش ارنست اين اتهامات را تاييد يا رد نكرد اما با تاكيد بر اهميت همكاري نزديك ميان آمريكا و آلمان سعي كرد تا هرگونه خدشه ديپلماتيك را محدود كند.

وي افزود: رابطه‌اي كه آمريكا با آلمان دارد بسيار حائز اهميت است. اين همكاري برپايه احترام سال‌ها همكاري و ارزش‌هاي مشترك بنا شده است.

اجاره نشینی منافقین در کردستان عراق

روزنامه قدس به نقل از شبکه خبر نوشت:  محمد احمد الروسان یک عضو دفتر سیاسی جنبش مردمی اردن و سخنگوی رسمی این جنبش فاش کرد که سازمان های جاسوسی رژیم صهیونیستی به ویژه موساد، اعضای گروهک تروریستی منافقین را در زمینه‌های ترور، جاسوسی و خرابکاری در عراق و ایران، آموزش می دهند.وی تصریح کرد: سازمان جاسوسی موساد، یک ساختمان وابسته به یک هتل متعلق به مسعود بارزانی، رئیس منطقه کردستان عراق را در دهوک، برای منافقین، اجاره کرده است.