کد خبر 3262
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۰:۱۳

بهتر است با استفاده از اصول تغذيه مناسب ضعف ناشي از نخوردن غذا را در خود از بين ببريم تا بتوانيم به خوبي عبادت کنيم.

به گزارش مشرق، برنا نوشت: ماه مبارک رمضان علاوه بر اين که ماه عبوديت، بندگي، غفران و رحمت الهي است، از جهاتي همچون تامين سلامت جسماني و روحي انسان هم بسيار حائز اهميت است. به طوري که رعايت اصول ايمني و تغذيه مناسب در اين ماه به دليل طولاني بودن روز بسيار مهم است.
ماه رمضان ماه نيايش با خداست و بهتر است با استفاده از اصول تغذيه مناسب ضعف ناشي از نخوردن غذا را در خود از بين ببريم تا بتوانيم به خوبي عبادت کنيم. اولين و مهم ترين مورد تغذيه در ماه رمضان استفاده از غذاهاي متنوع است. چون اين امر بسيار مهم بوده، غذاهاي گوناگون داراي مواد مغذي مختلفي هستند که هر کدام از آن ها براي سلامتي بدن لازم هستند.

افزايش اشتها با چيدن سفره سحري
بسياري از افراد در هنگام سحر بي اشتها هستند که مي توان مهمترين علت آن را مصرف زياد مواد غذايي چرب هنگام افطار عنوان کرد.هضم چربي ها در بدن نيازمند مدت زمان طولاني است و اين امر سبب مي شود که فرد در طول روز احساس ضعف و بي حالي داشته باشد.روزه داران بهتر است در هنگام افطار از غذاهاي سبک و مقوي استفاده کنند. اگر افراد سعي کنند کمي زودتر براي صرف سحري از خواب بيدار شده و براي چيدن سفره سحري کمک کنند اين کار باعث افزايش اشتها در افراد بي اشتها مي شود.

خوردن سبزيجات در هنگام سحر از تشنگي مي کاهد
محمد حسين عزيزي عضو هيات علمي انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع در خصوص تغذيه ماه رمضان معتقد است: در ماه مبارک رمضان بايد از گروه هاي غذايي از جمله نان، ميوه، سبزيجات و... به صورت درست استفاده شود. هنگام سحر با مصرف آب، ميوه و سبزي کافي مي توان آب مورد نياز در طي روز را ذخيره کرد.
وي مي افزايد: بايد از خوردن موادي مانند قهوه و نسکافه در وعده سحري در ماه مبارک رمضان پرهيز شود چون کافئين بالا سبب تشنگي مي شود. همچنين بهتر است غذا هاي حاوي قند مانند شيريني، شکلات در سحر مصرف نشود زيرا انرژي بدن را سريع آزاد مي کنند ولي در زمان افطار مصرف مواد قندي براي جبران کاهش قند خون روزه دار مفيد و ضروري است.
عضو هيات علمي انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع مي گويد: خوردن چاي کمرنگ در هنگام سحر و افطار هيچ مشکلي براي روزه دار به وجود نمي آورد چون کافئين آن نسبت به قهوه و نسکافه کمتر است. استفاده از آب ليمو نيز در چاي توصيه مي شود زيرا سبب بر طرف شدن تشنگي فرد در طي روز خواهد شد.
مصرف زياد آب بين غذاي سحري براي جلوگيري از تشنگي در طي روز اشتباه است چون باعث رقيق شدن شيره معده و در نتيجه نفخ و اختلال در هضم مي شود. ولي خوردن ميوه در هنگام سحر، علاوه بر مقاومت بيشتر در مقابل تشنگي، باعث رفع مشکل يبوست هم مي شود. همچنين براي جبران کمبود ميزان آب و املاح بدن در ماه رمضان، مي توان از مقداري سوپ يا آش هنگام افطار استفاده کرد.
مصرف ميوه يا آب ميوه تازه هنگام سحر از تشنگي در طول روز جلوگيري مي کند. مايعات را مي توان در مدت زمان افطار تا سحر مورد استفاده قرار داد. در اين صورت هنگام سحر ضرورتي وجود ندارد که از چند ليوان آب يا از مقدار زيادي چاي براي رفع تشنگي در طول روزه داري استفاده کرد.

خوردن سحري را فراموش نکنيد
محمد حسين عزيزي درباره تغذيه مناسب ماه مبارک رمضان مي گويد: مهم ترين توصيه هاي تغذيه اي به روزه داران اين است که وعده سحري را به هيچ وجه فراموش نکنند چون سحري در ماه رمضان همانند صبحانه در روزهاي عادي، مهمترين وعده ي غذايي است. وعده غذايي، مواد مغذي لازم و انرژي مورد نياز براي تمرکز و فعاليت روزمره را تامين مي کند و سوخت و ساز پايه ي بدن را بالا نگاه مي دارد.
وي مي گويد: افراد روزه داري که بدون سحري روزه مي گيرند در طول روز با افت قند خون، کاهش تمرکز و توان کاري روبه رو مي شوند و اين عوارض هيچ ارتباطي به روزه گرفتن ندارد و نتيجه تغذيه نامناسب است.

مصرف هندوانه به ميزان کم سبب به تاخير انداختن تشنگي مي شود
عزيزي در ادامه مي افزايد: افراد روزه دار سعي کنند از مواد غذايي همچون سبزيجات، مرغ، گوشت وميوه‌جات مصرف کنند. مصرف هنداوانه، طالبي، کاهو و شليل و ميوه‌جات فصل تابستان به جز خربزه به ميزان کم بسيار مفيد و مناسب است. مصرف خربزه به دليل ايجاد تشنگي در طول روز توصيه نمي شود اين در حالي است که مصرف هندوانه و کاهو به حفظ آب در طول روز کمک مي کند و آب بدن در طول روز کم کم آزادشده و سبب به تاخير انداختن تشنگي مي شود.
در طول اين ماه پرخوري نياز نيست چون با روزه داري، بدن مکانيسم هاي خود را با اين حالت تنظيم مي کند. مصرف بهينه، ذخيره چربي، کاهش سوخت و ساز بدن باعث حالت هايي چون کرختي، بي حالي و کاهش دماي بدن مي شود که اين امر در روزه داري طبيعي است و جاي نگراني ندارد.
عضو هيات علمي انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي مي افزايد: با توجه به مصادف شدن ماه مبارک رمضان با فصل تابستان و گرماي آن بهتر است حتي الامکان فعاليت فيزيکي در اين ايام کم شود.
اگر روزه‌داري بر اساس اصول کلي تغذيه صورت گيرد سبب ايجاد تعادل در چربي‌هاي خون، کاهش وزن اضافي، دفع سموم بدن و تعديل فشار خون مي‌گردد و در کل وضعيت سلامت افراد بهبود چشم‌گيري خواهد يافت. اما افرادي که بيماري هاي مزمن مانند ديابت، بيماري هاي قلبي وعروقي، نارسايي هاي کليه و نوسانات فشار خون دارند، حتما با پزشک معالج خود مشورت کرده و در صورت صلاحديد پزشک مي توانند روزه بگيرند.
در ماه مبارک رمضان عادات خوبي مثل کمتر خوردن، در ساعت مشخص غذا خوردن و ... نيز مورد توجه قرار مي گيرد که انسان مي تواند آن ها را در ايام ديگر سال نيز ادامه دهد.