کد خبر 326330
تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۳ - ۲۰:۴۷

وزیر نیرو با هشدار نسبت به افزایش مصرف بی رویه آب و برق و اعلام خطر کم آبی در کشور گفت: ۸۰ درصد منابع آبی تجدیدپذیر را مصرف می کنیم.

به گزارش مشرق، حمید چیت‌چیان در سخنان پیش از خطبه‌های نماز جمعه امروز تهران اظهار کرد: آب و برق کالای خدماتی بسیار حیاتی و مهمی هستند که تأمین آنها در سراسر کشور در اختیار وزارت نیروست. آب و برق نه فقط در رفاه و آسایش مردم نقش بسیار اساسی دارد بلکه این 2 خدمت از ارکان و زیرساختهای اساسی توسعه اقتصادی هر کشور است.
 
وی با بیان اینکه فعالیتهای صنعتی، کشاورزی و خدمات نیازمند این 2 خدمت هستند، افزود: کوچکترین خدشه در تأمین این 2 خدمت و زیرساخت ممکن است لطمات بزرگی به شئون اقتصادی و اجتماعی هر کشوری وارد کند.
 
وزیر نیرو با تأکید بر اینکه در سالهای پس از انقلاب پیشرفت‌های بسیار بزرگ و مهمی در تأمین این 2 خدمت برای کشور صورت گرفته است، گفت: با توجه به سرمایه‌گذاری‌های بزرگ در حوزه فناوری‌های مرتبط، کشور به پایه خودکفایی و خوداتکایی رسیده است به طوری که احداث بزرگترین سدها، نیروگاه‌ها، پستها و شبکه‌های برق و آب تماماً در مرحله طراحی، اجرا و بهره‌برداری توسط متخصصان ایرانی انجام می‌گیرد.
 
چیت‌چیان با اشاره به اینکه در بخش برق بیش از 30 میلیون مشترک تحت پوشش شبکه سراسری برق کشور قرار دارند، اظهار کرد: همچنین 460 واحد نیروگاهی در سراسر کشور فعالیت می‌کنند که ظرفیت نصب شده برق آنها 71 هزار و 400 مگاوات است که از این حیث ایران در رتبه 14 جهان قرار دارد.
 
وی با یادآوری اینکه در بخش آب بیش از 340 سد توسط وزارت نیرو احداث شده است، خاطرنشان کرد: علاوه بر این 129 سد نیز هم‌اکنون در حال ساخت است و بیش از 33 میلیارد مترمکعب آب توسط سدها تنظیم و در بخش‌های شرب، صنعت و کشاورزی توزیع می‌شود.
 
وزیر نیرو در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه 18 میلیون مشترک آب شهری و روستایی داریم، گفت: هیچ شهر و روستایی در کشور نیست که شمول خدمات آب و برق قرار نگرفته باشد.
 
چیت‌چیان با بیان اینکه در بخش برق و آب به ترتیب 200 هزار میلیارد تومان و 100 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شده است، بیان کرد: در اکثر کشورها کشاورزی‌ها دیم است، از سوی دیگر ایران از نظر سطح زیرکشت آبی پس از چین، هند و آمریکا رتبه 4 دنیا را در اختیار دارد؛ به لحاظ زمین آبی نیز 8.2 میلیون هکتار در کشور وجود دارد.
 
وی با تأکید بر اینکه ایران از نظر منابع انرژی فسیلی و تجدیدشونده بسیار قوی است، گفت: این در حالی است که از نظر منابع آبی فقیر هستیم اما با سرمایه‌گذاری‌های زیادی که انجام شده خدمات آب به خوبی به مردم ارائه می‌شود اما باید این سوال را پرسید که آیا با وجود ظرفیتهای خوبی که در تأمین و عرضه آب داریم آیا در مصرف آن نیز توجه کافی داریم.
 
وزیر نیرو با طرح این پرسش که آیا آب و برق را درست مصرف می‌کنیم، ادامه داد: آیا این امکان وجود ندارد که از این منابع بسیار گرانبها بهتر استفاده کنیم تا آنها را هدر ندهیم. در تمام دنیا این مسئله روشن شده که اگر کشوری 40 درصد از منابع آب تجدیدشونده خود را مصرف کند از نظر منابع آب پایدار است؛ اما در ایران ما از این حد عبور کرده‌ایم و 80 درصد منابع آب تجدیدشونده را مصرف می‌کنیم.
 
چیت‌چیان با بیان اینکه این میزان مصرف مشکلات بسیار حادی را برای ما ایجاد کرده است، گفت: یکی از این مشکلات خشک شدن تالابها و دریاچه‌ها از جمله دریاچه ارومیه بوده است که یکی از علائم زیاد مصرف کردن آب بوده است. علامت دوم پایین آمدن سطح آبهای زیرزمینی است به طوری که در بعضی نقاط باید 500 متر چاه حفر شود تا به آب مختصری برسیم.
 
وی با بیان اینکه از 608 دشت کشور 298 دشت از نظر آب دارای بیلان منفی هستند، افزود: اگر میزان جریان آب سطحی در سالهای اخیر را با متوسط 46 سال گذشته مقایسه کنیم متوجه می‌شویم این میزان به نصف کاهش یافته است و برخی رودخانه‌ها خشک شده به طوری که به عنوان مثال در اصفهان آبی در رودخانه‌ها جریان ندارد.
 
وزیر نیرو با بیان اینکه در 35 سال اخیر میزان بارش سرانه آب از 4 هزار مترمکعب به کمتر از 1600 مترمکعب رسیده است، گفت: مصرف آب شهری به ازای هر نفر در روز در کشورمان 250 لیتر است اما این میزان در آلمان 159 لیتر است.
 
چیت‌چیان در ادامه به بحث راندمان کشاورزی در برخی کشورها و مقایسه آن با ایران پرداخت و گفت: راندمان کشاورزی در لیبی 60 درصد، هند 54، مصر 53 ،سوریه 45 و ایران 33 درصد است. در دنیا برای هر هکتار شالیکاری 15 هزار مترمکعب آب مصرف می‌شود اما در ایران این میزان 25 هزار مترمکعب است.
 
وی ادامه داد: متوسط آب مورد نیاز برای هر هکتار چغندرقند در دنیا 10 هزار و 600 مترمکعب است اما در ایران این میزان 16 هزار مترمکعب است؛ همچنین برای غلات 6400 مترمکعب در دنیاست اما در ایران 10 هزار مترمکعب است.
 
وزیر نیرو با بیان اینکه غیر از کمیت مصرف آب با کمال تأسف در حفاظت کیفی آب نیز توجه کافی نداریم، تصریح کرد: سمومات اضافه کشاورزی، فاضلاب صنعتی و شهری تماماً وارد منابع آب می‌شود و روز به روز منابع آب آلوده شده که زنگ خطری برای آینده کشور است.
 
چیت‌چیان با بیان اینکه مصرف انرژی و آب در ایران همراه با اسراف است، گفت: این در حالی است که در آیات قرآن احادیث و شیوه زندگی بزرگان این اسراف مذموم است و خداوند انسان را از اسراف منع کرده حتی اگر منابع در اختیار داشته باشیم.
 
وی با اشاره به اینکه محدودیت‌های کنونی نتیجه اعمال خودمان است که باید در شیوه مصرف تجدیدنظر کنیم، گفت: رعایت الگوی مصرف، مدیریت مصرف، افزایش تولید داخلی، افزایش قدرت مقاومت و ... از جمله مواردی است که در رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بر آنها تأکید شده است.
 
وزیر نیرو با بیان اینکه اگر راندمان آب کشاورزی اضافه شود روز‌ به روز از میزان واردات محصولات کشاورزی کاسته می‌شود، گفت: با این کار راندمان تمام یا نزدیک به تمام تأمین نیازهای داخلی محصولات کشاورزی را داریم.
 
چیت‌چیان با بیان اینکه بر اساس تعالیم دینی و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب چاره‌ای جز صرفه‌جویی در مصرف منابع آب نداریم، گفت: اصلاح الگوی آبیاری تا یک‌سوم مصرف آب را کاهش می‌دهد، همچنین اگر الگوی کشت گلخانه‌ای در کشور توسعه دهیم می‌توانیم تا 400 تُن در هکتار تولید را بیشتر کنیم که این مسئله درآمد بیشتر و مصرف آب کمتر را به دنبال دارد.
 
وی با بیان اینکه برنج‌کاری در شمال خوب است اما در مرکز و جنوب کشور به دلیل کمبود منابع آبی شایسته نیست، گفت: استفاده از شیرها و سردوش‌ها، جداسازی آب شرب از آب بهداشتی، جداسازی سامانه تأمین آب مصارف شهری و صنعتی از مصارف شرب و بازچرخانی مکرر آب در مصارف صنعتی از جمله راهکارهایی است که می‌تواند مصرف آب را کاهش دهد.
 
وزیر نیرو همچنین با بیان اینکه سالانه 8 درصد مصرف برق کشور افزایش می‌یابد، گفت: این مسئله در دنیا بی‌سابقه است و باید بتوانیم از ساعت 11 تا 15 و از 20 تا 23 مراقبت بیشتری از مصرف برق کنیم.
منبع: تسنیم