روایت یکی از اعضای انجمن حمایت از بیماران کلیوی درباره اعطای کلیه دو فرد ایرانی به دو تبعه عربستانی در کشور مساله‌ساز شد.

به گزارش گروه اجتماعی مشرق، مسوولان انجمن حمایت از بیماران کلیوی در هفته گذشته از اعطای غیرقانونی کلیه دو فرد ایرانی به دو تبعه عربستانی خبر دادند که این مساله با واکنش‌های متفاوتی همراه شد.

به‌طوری‌که رییس انجمن حمایت از بیماران کلیوی با هشدار نسبت به فروش کلیه ایرانی به بیماران خارجی ادعا کرد: این بیماران با مدارک جعلی به ایران می‌آیند و برخی از پزشکان بدون بررسی مدارک، با دریافت دستمزدهای میلیونی کلیه افراد ایرانی را به آنها پیوند می‌زنند. این اتفاق در شرایطی است که بر اساس قانون پیوند از اتباع ایرانی به اتباع خارجی یا برعکس، غیرقانونی است.

با این حال رییس انجمن حمایت از بیماران کلیوی تصریح کرد: به‌تازگی دو بیمار عربستانی برای انجام پیوند کلیه به ایران آمده‌اند که متاسفانه یکی از آنها فوت شده است و در نتیجه از سوی سفارت عربستان این موضوع در حال پیگیری است و چندنفر از تیم پزشکی را در این پرونده دستگیر کرده‌اند.

مسوولان این انجمن در ادامه وزارت بهداشت را متهم به سهل‌انگاری کردند و رییس انجمن حمایت از بیماران کلیوی در این‌باره گفت: در سال‌های اخیر که در برخی از بیمارستان‌ها گزارش این تخلف به وزارت بهداشت رسید، وزارت بهداشت کوتاهی کرد چراکه باید در بیمارستان را می‌بست، ما بارها به وزارتخانه تذکر داده‌ایم اما سهل‌انگاری می‌شود.

اما این اظهارنظر رییس انجمن حمایت از بیماران کلیوی از سوی وزارت بهداشت بی‌پاسخ نماند. به‌طوری‌که رییس اداره پیوند و بیماری‌های خاص وزارت بهداشت با انتقاد شدید از جو ایجادشده توسط انجمن حمایت از بیماران کلیوی درباره قاچاق کلیه ایرانی و پیوند دو بیمار عربستانی از کلیه ایرانی، گفت: این موضوع خطای خود انجمن حمایت از بیماران کلیوی بوده و این انجمن باید در این زمینه پاسخگو باشد.

وی درباره صحبت‌های اخیر رییس انجمن حمایت از بیماران کلیوی درباره پیوند دو بیمار عربستانی از کلیه ایرانی، گفت: این موضوع خطای خود انجمن حمایت از بیماران کلیوی بوده است؛ چرا که اتباع خارجی مجوز پیوندشان را از وزارت بهداشت دریافت می‌کنند، اما اتباع ایرانی که می‌خواهند از‌ دهنده غیرفامیل کلیه دریافت کنند، مجوزشان را از انجمن حمایت از بیماران کلیوی می‌گیرند.

این دو بیمار عربستانی با شناسنامه جعلی ایرانی از انجمن حمایت از بیماران کلیوی مجوز گرفته‌اند. بنابراین مساله اصلی در این موضوع بی‌دقتی افرادی است که متوجه این موضوع نشده‌اند. انجمن باید تمهیداتی را در زمینه تشخیص شناسنامه جعلی از غیرجعلی اتخاذ کند.

وزیر بهداشت: بررسی پیوند کلیه ایرانی به مسلمانان خارجی

در ادامه وزیر بهداشت و درمان نیز روز گذشته نسبت به خبر اعطای غیرقانونی کلیه دو فرد ایرانی به دو تبعه عربستانی، واکنش نشان داد. وزیر بهداشت با اعلام اینکه دستور کار جلسه بعدی شورای پیوند درباره بررسی عمل پیوند به مسلمان‌هایی است که نیازمند هستند، گفت: از دوستان خواهش می‌کنیم حاشیه‌سازی نکنند، این شورا برای این تشکیل شده که از حقوق مردم ایران دفاع کند و در عین حال در راه فناوری پیوند در کشور و حتی منطقه نهایت تلاش خود را بکند.

حسن هاشمی درباره خبری که چندی پیش انجمن حمایت از بیماران کلیوی درباره پیوند کلیه‌های ایرانی به افراد خارجی اعلام کرده بود، گفت: دوستانی که این مساله را عنوان کرده‌اند خودشان بهتر می‌دانند که چه اتفاقی در کشور در حال رخ‌دادن است و واقف هستند که دولت برای اولین‌بار شورای پیوند را در عالی‌ترین سطح خود با افرادی بی‌نظیر در منطقه و دنیا به‌دور یکدیگر جمع و اولین جلسه را برگزار کرده و تصمیمات خوبی در این زمینه گرفته شده است.

وی با بیان اینکه دوستان لطفا حاشیه‌سازی نکنند، اظهار کرد: این شورا برای این تشکیل شده است که از حقوق مردم دفاع کند و در عین حال در راه فناوری پیوند در کشور و حتی منطقه نهایت تلاش خود را بکند.

وی با بیان اینکه در کشور پیوندهای مختلفی از جمله پیوند روده، ریه، قلب، لوزالمعده و کبد انجام می‌شود، اظهار کرد: ‌پیوند روده یکی از مهم‌ترین جراحی‌ها در دنیاست و پیوندهای مختلفی در کشور انجام می‌شود. در مساله پیوند سال‌ها با کشورهای منطقه و برخی کشورهای اروپایی فاصله داریم بنابراین گمان می‌کنم بهتر است داشته‌هایمان را به‌راحتی به دست حاشیه‌ها نسپاریم.

هاشمی با تاکید بر اینکه مدعی اصلی در تخلفات، وزارت بهداشت است، افزود: وزارت بهداشت یکی از بخش‌ها را در همین زمینه تعطیل و پزشک متخلف را محروم کرد و پرونده آن را به قوه‌قضاییه ارجاع دادند.

وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه با هرگونه تخلف قانونی به‌شدت برخورد خواهد شد، افزود: البته بحث‌هایی در زمینه پیوند وجود دارد به‌خصوص پیوندهایی که خیلی خاص هستند. این بحث مطرح شده که آیا مسلمان‌هایی که در این زمینه نیازمند هستند آیا صلاح است ما کمک کنیم یا خیر. این مساله در دستور کار جلسه بعدی شورای پیوند قرار خواهد گرفت و در مورد آن تصمیم‌گیری خواهد شد. آنچه که مسلم است فهرست پیوند طولانی است و در همه دنیا اینگونه است.

قانون چه می‌گوید؟

در سال ١٣٧٢ به‌دنبال مراجعه‌های مکرر شهروندان سایر کشورها به ایران برای پیوند کلیه از دهنده‌های زنده ایرانی، «انجمن حمایت از بیماران کلیوی» بر آن شد در نامه‌ای خطاب به «سازمان نظام پزشکی» مساله را از منظر قانونی جویا شود.

پس از آن هیات عالی انتظامی این سازمان در نامه‌ای خطاب به انجمن حمایت از بیماران کلیوی بیان کرد: بر اساس مصوبات شورایعالی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، فرد ایرانی نمی‌تواند ‌دهنده کلیه به فرد خارجی باشد، این عمل مغایر شوون ملت ایران است، بنابراین، چنانچه مراتب را مستندا اعلام فرمایید، موضوع در محاکم انتظامی نظام پزشکی مورد رسیدگی قرار گرفته و طبق ضوابط عمل خواهد شد. به این‌ترتیب پیوند کلیه از‌ دهنده زنده ایرانی به اتباع خارجی ممنوع شد.

سپس در سال ١٣٧٧، به‌دنبال مشکلات پیش‌آمده درخصوص پیوند کلیه اتباع خارجی در بیمارستان‌های ایران، بخشنامه‌ای از سوی معاون درمان وقت (دکتر سیدمحمدرضا خاتمی) به مراکز پیوند کلیه و مراجع ذیربط تحت پوشش آنها ابلاغ شد. مطابق این بخشنامه، پیوند کلیه اتباع خارجی، فقط از دهنده کلیه با تابعیت مشابه مجاز است و پیوند از یک فرد به فرد دیگر با تابعیت متفاوت ممنوع است.

به این صورت که یک تبعه انگلیسی نمی‌تواند از یک تبعه ایرانی یا غیرانگلیسی، در ایران کلیه دریافت کند. اما اگر همین تبعه انگلیسی خواستار این باشد که از یک فرد با تابعیت انگلیسی عضو دریافت کند و در ایران جراحی شود، این امر امکان‌پذیر است.

مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار، مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود. در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان عزیز بیابد.
منبع: روزنامه شرق