کد خبر 33014
تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۳۸۹ - ۰۹:۱۳

افزايش بحران سياسي در کشورهاي خليج فارس و شمال آفريقا در حالي درآمد نفتي ايران را 1.5 ميليارد دلار افزايش داده است که پيش بيني مي‌شود مجموع درآمد نفتي دومين توليدکننده اوپک تا پايان اسفندماه امسال به مرز 80 ميليارد دلار برسد.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، با گذشت بيش از يک ماه از تشديد بحرانهاي سياسي در کشورهاي شمال آفريقا و حاشيه خليج فارس بهاي جهاني طلاي سياه و به تبع آن قيمت نفت خام صادراتي ايران روندي رو به رشدي را پشت سر گذاشته است.

همزمان با آغاز دهه دوم بهمن ماه امسال قيمت هر بشکه نفت خام صادراتي ايران به عنوان دومين توليد کننده بزرگ اوپک از سطح 80 دلار تا مرز 115 دلار افزايش يافته است که براي اين افزايش 25 دلاري چهار محدوده زماني قابل تعريف است.
اواسط بهمن ماه سالجاري قيمت سبد نفت صادراتي ايران در محدوده بيش از 80 دلار در هر بشکه بود که با آغاز تنشهاي سياسي در مصر و نگراني از بسته شدن کانال سوئز به عنوان يکي از سه آبراه بزرگ انتقال نفت جهان، بهاي نفت ايران از محدوده 80 دلار به بيش از 90 دلار افزايش يافت.
در اين دوره بهاي هر بشکه نفت خام برنت درياي شمال در بازارهاي جهاني به حدود يکصد دلار در هر بشکه افزايش يافت و بهاي سبد نفتي اوپک هم از مرز 90 دلار در هر بشکه فراتر رفته بود.
سرنگوني دولت حسني مبارک، گسترش تنشهاي سياسي به ليبي، الجزاير، يمن و بحرين، کاهش ارزش دلار و افزايش تقاضاي چين براي افزايش واردات موجب شد که از 25 بهمن ماه تا روز اول اسفند روند افزايش قيمت جهاني نفت ادامه يابد.
در اين دوره همزمان با افزايش بهاي نفت برنت درياي شمال به 104 دلار، قيمت نفت خام صادراتي ايران هم با عبور از مرز 95 دلار خود را براي حضور در باشگاه نفتهاي يکصد دلاري آماده کرد.
همزمان با آغاز سومين ماه فصل زمستان در نيمکره شمالي روند رو به صعود قيمتهاي جهاني نفت هم ادامه پيدا کرد به طوري که با افزايش تنشهاي سياسي، خروج شرکتهاي بين المللي و کاهش بخشي از صادرات نفت ليبي به عنوان يکي از بزرگترين توليدکنندگان طلاي سياه در شمال آفريقا، بهاي نفت ايران هم از مرز يکصد دلار در هر بشکه فراتر رفت.
بهاي نفت ايران در هفته اول اسفند در محدوده يکصد تا 104 دلار در هر بشکه در بازارهاي جهاني معامله شد و به تبع آن قيمت سبد نفتي اوپک با افزايشي چند دلاري از مرز 105 دلار گذشت.
بهاي نفت برنت درياي شمال به 110 دلار و 23 سنت افزايش يافت و حتي برخي از منابع خبري از افزايش قيمت اين نفت خام به 115 دلار خبر مي دادند ضمن آنکه در بازار آمريکا هم بهاي نفت دبليو.تي.آي به مرز يکصد دلار به ازاي هر بشکه نزديک شد.
در کنار افزايش قيمت نفت ايران، کاهش توليد و صادرات نفت ليبي منجر شد که تقاضا براي خريد نفت ايران در بازارهاي بين المللي افزايش يابد و حتي برخي منابع خبري از کاهش 20 تا 22 ميليون بشکه اي نفت ذخيره روي آب ايران در منطقه خليج فارس خبر داده اند.
از سوي ديگر، اختلاف نظر در بين اعضاي اوپک مبني ميزان عرضه نفت به بازار هم تا حدودي به روند رو به رشد بهاي جهاني طلاي سياه کمک کرد به طوري که تصميم عربستان براي افزايش عرضه نفت مازاد به بازار با انتقاد برخي از اعضاي اوپک همچون ايران مواجه شد.
سيدمسعود ميرکاظمي به عنوان رئيس دوره اي اوپک با شتابزده و عجولانه عنوان کردن تصميم نفتي عربستان خواستار پرهيز اعضاي اوپک از اتخاذ تصميات انفرادي شد و اعلام کرد: هم اکنون کمبود نفتي در بازار وجود ندارد که اوپک نشست فوق العاده برگزار کند.
در هفته دوم اسفند ماه با آغاز جنگ داخلي در ليبي و تصميم غربي ها براي مداخله نظامي در اين کشور، گسترش نا آرامي هاي سياسي در عراق، يمن، الجزاير و برخي از کشورهاي حاشيه خليج فارس روند صعودي بهاي جهاني نفت ادامه يافت به طوري که برخي از کارشناسان اعلام کردند: نفت بوي طلا به خود گرفته است.
در اين مدت قيمت هر بشکه نفت خام صادراتي ايران در مرز 110 دلار جاخوش کرد، ضمن آنکه بهاي نفت برنت درياي شمال از مرز 115 دلار عبور کرد.
در مجموع افزايش حدود 25 تا 30 دلاري قيمت نفت خام صادراتي ايران نشان مي دهد با احتساب صادرات روزانه بيش از دو ميليون و 200 هزار بشکه، ايران در 40 روز گذشته بيش از يک ميليارد و 500 ميليون دلار درآمد بيشتري از محل صادرات نفت کسب کرده است.
آمارهاي وزارت نفت نشان مي دهد که در يکسال نخست آغاز فعاليتهاي دولت دهم (شهريورماه 1389) حدود 69 ميليارد دلار درآمد نفتي به دست آمده است که با توجه به افزايش بهاي نفت صادراتي ايران در مجموع دولت دهم در سال 1389 درآمدي حدود 80 ميليارد دلار را از محل صادرات طلاي سياه کسب خواهد کرد.
اين در حالي است که درآمدهاي نفتي در دولت هشتم سالانه 22 ميليارد دلار بوده و اين درآمد در دولت نهم به طور متوسط ساليانه 58 ميليارد دلار برآورد شده است.