کد خبر 333558
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۲

یکی از نخستین اقدامات گروه‌های تروریست تکفیری پس از اشغال موصل، به تصرف در‌آوردن ساختمان کنسولگری ترکیه در این شهر و گروگان گرفتن سرکنسول ترکیه بود. با این حال، هرچند به نظر می‌رسید ترکیه کارهایی برای مقابله با این گروه‌ها انجام دهد، آنچه در عمل رخ داد، روندی متفاوت بود که نشانه آن، آزادی عمل تکفیری‌ها برای فعالیت در ترکیه است.

به گزارش مشرق، سایت تحلیلی «المانیتور» در مطلبی به بررسی تناقضات و کاستی‌های سیاست‌ها و رفتارهای دولت ترکیه در قبال گروه تروریستی ‌داعش پرداخته و اشاره می‌کند که سکوت دولت در این زمینه، در شرایطی است که گروه نامبرده، عملاً در حال تبدیل شدن به خطری برای خود ترکیه نیز هست.

در این مطلب اشاره شده که پس از واقعه موصل نیز دولت ترکیه به مانند همیشه، با گرفتن حکمی از دادگاه، انتشار هر گونه گزارش درباره موضوع گروگان‌گیری را ممنوع اعلام کرد و به این ترتیب، دست رسانه‌ها برای پیگیری این موضوع و بررسی روند آن بسته شد؛ اما اکنون دامنه فعالیت تکفیری‌ها به ‌ترکیه رسیده و دیگر ‌انکار شدنی نیست.

روز ۲۹ ژوئیه، مطابق با عید فطر، تصویری از یک تجمع گسترده نمازگزار در رسانه‌ها منتشر شد که با ریش‌های بلند و لباس‌هایی خاص، در ترکیه مشغول برگزاری نماز عید بودند. در مراسم سخنرانی برگزار شده در حاشیه این نماز نیز به مفاهیمی اشاره شده بود که مستقیم‌ از سوی گروه‌های تکفیری مورد استفاده قرار می‌گیرد و بر ضرورت کمک به «مجاهدین» تأکید شده بود. انتشار تصاویر این مراسم در یک وب‌سایت نزدیک به داعش، هر گونه تردید درباره وابستگی آن‌ها به گروه مذکور را از میان برد.

پس از آن و در جریان یکی از نشست‌های پارلمان، سزگین تانریکولو، قائم مقام حزب اپوزیسیون جمهوری خواه خلق، به نکات مهمی در این زمینه اشاره کرد‌ و‌ گفت: «زمانی که گروه وابسته به داعش در استانبول مردم را به جهاد فرا‌می‌خواندند، پلیس استانبول و ژاندارمری محلی کجا بودند؟ آیا درست است هنگامی که گروه وابسته به داعش مردم را در استانبول به جهاد می‌خواندند، به فرماندهی پلیس و ژاندارمری دستور داده شده بود که مداخله نکنند؟ چه کسی این دستور را صادر کرده است؟».

اما تنها این گردهمایی علنی نبود که نشانه‌های فعالیت داعش در ترکیه را آشکار کرد. در همین راستا، مساجد «الله اکبر» و «محمدیه» در استانبول نیز از سوی عناصر وابسته به این گروه به آتش کشیده شدند.

بنا بر یافته‌های سازمان‌های مستقل، آتش سوزی مسجد محمدیه، کاری برنامه ریزی شده بوده و تکفیری‌ها مسئولیت آن را بر عهده داشته‌اند.

در این گزارش‌ها اشاره شده که اندک زمانی پیش از وقوع حادثه مذکور، چند مرد نزد امام جماعت این مسجد رفته و از وی پرسیده‌اند: «مذهب شما چیست؟ آیا شیعه هستید؟». این امام جماعت یک هفته پیش از واقعه نیز ‌تهدید شده بود و چند تن به وی گفته بودند: «تو یکی از ما نیستی. تو حق زندگی نداری. تو بت پرست هستی. تو شیعه جعفری هستی. ما تو را به آتش خواهیم کشید».

البته حوادث مرتبط با داعش، تنها به آتش کشیدن مساجد خلاصه نمی‌شود. به نوشته روزنامه «جمهوریت»، این گروه مسئولیت حمله به گروهی از افراد وابسته به «حزب دموکراسی خلق» کرد‌ها را نیز بر عهده داشته است. مهاجمان وابسته به تکفیری‌ها به ستاد این حزب حمله کرده و ضمن به بار آوردن خسارات‌ فراوان، هشت تن را نیز مجروح کرده‌اند.

هرچند آمار دقیقی از حجم فعالیت‌های داعش در ترکیه در دست نیست، ‌برخی منابع اشاره می‌کنند که پنج هزار ‌شهروند ترک برای نبرد در سوریه به این گروه پیوسته‌اند و روزنامه آلمانی «دی ولت» نیز نوشته ۱۰ درصد از ستیزه جویان داعشی از شهروندان ترکیه هستند.

بنابراین و با توجه به مجموع این رویدادها، این استدلال که در زمانی که عناصر تکفیری مشغول حمله به مناطق کردنشین سوریه و عراق هستند، دولت ترکیه عناصر وابسته به این گروه را در خاک خود تحمل کرده و جلو‌ فعالیت آن‌ها را نمی‌گیرد، کرد‌ها را به شدت نسبت به نیات دولت آنکارا بدبین کرده است.

از سوی دیگر، باید توجه داشت که بر پایه مطلب «المانیتور»، فعالیت تروریست‌های تکفیری در خاک ترکیه، دقیقاً علیه اهدافی جهت‌دهی شده که دولت این کشور نیز هیچ‌گاه نسبت به آن‌ها نیت خوبی نداشته؛ یعنی شیعیان و کرد‌ها.

بنابراین، می‌توان حتی چنین استدلال کرد که موضوع فرا‌تر از «تحمل» گروه مذکور از سوی دولت آنکارا بوده و این دولت در عمل در حال استفاده از آن برای رسیدن به اهداف سیاسی خود و محو مخالفان است.

منبع: تابناک