به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق به نقل از فارس، امير دريابان علي شمخاني رئيس مرکز تحقيقات راهبردي دفاعي صبح امروز در همايش سراسري ارتباطات ناوبري نظارت و مديريت ترافيک هوايي که در دانشگاه هوايي شهيد ستاري ارتش درحال برگزاري است، موضوع دفاع را يک موضوع 4 سطحي دانست که شامل زمين، دريا، هوا و فضا ميشود که به اعتقاد وي دو سطح هوا و فضا بر روي سطوح زمين و دريا تأثير اساسي دارند.
شمخاني با بيان اينکه امروز قدرت بخش نظامي و توسعه اقتصادي متأثر از هوا به مفهوم آسمان و فضا به مفهوم جو و ماوراي جو است، خاطرنشان کرد: امروز وقتي به اخبار مراجعه ميکنيم، ميبينيم که مهمترين مسئله موضوع ليبي و مهمترين موضوع در ليبي مسئله کنترل پروازها در اين کشور است.
وي ادامه داد: در گذشته نيز در جنگ متحدين عليه عراق شاهد حملات هواپايه به اين کشور بوديم و وقتي به بررسي عملکرد نيروهاي معارض کشورمان نيز ميپردازيم، ميبينيم که قدرت هوايي از ارکان اصلي آنهاست و جنگ هواپايه هنوز به عنوان جنگ سنتي و رايج ابرقدرتها محسوب ميشود که ميتواند براي ما هم فرصت باشد و هم تهديد.
اين فرمانده ايام دفاع مقدس با اشاره به ويژگيهاي منطقهاي کشورمان، ايران را داراي مناطق حياطي فراوان دانست و گفت: در منطقه خاورميانه که ملتهبترين جغرافياي جهان است، 15 پايگاه نظامي از مصر تا خليج فارس ميزبان قدرتهاي بيگانه و فرا منطقهاي هستند که در اين 15 پايگاه وسايل پروازي قدرت اصلي اين نيروها را تشکيل ميدهد.
شمخاني تصريح کرد: در اين فضا ما نبايد تنها به دنبال وسايل پروازي با سرنشين باشيم بلکه بايد بيشتر از آن با موضوع پرندههاي بدون سرنشين سرمايهگذاري کنيم که يکي از قابليتهاي محوري ما و دشمنان ما است.
وي با اشاره به موضوع ارتباطات، ناوبري، نظارت و مديريت ترافيک هوايي، اين امر را اتوماسيون کردن موضوع کنترل و مراقبت با به حداقل رساندن نقش انسان دانست و افزود: بزرگترين سؤال اين است که ببينيم در 3 موقعيت زماني عادي (سفيد)، بحران (زرد) و درگيري (قرمز)، نقطه بهينه امنيت و ايمني در کجا قرار دارد.
رئيس مرکز تحقيقات راهبردي دفاعي با بيان اينکه ما امروز در يک جنگ تمام عيار بدون شليک توپ و غرش هواپيما با دشمن هستيم، گفت: اين جنگ يک نزاع فرهنگي نابرابر است که هرچند در آن کشته ميدهيم ولي تشييع جنازه نداريم.
شمخاني افزود: دشمنان عليه علم، اقتصاد و فرهنگ ما جنگ بزرگي را شروع کردند و به دنبال محدودسازي ما در بدست آوردن فنآوريهاي روز جهان هستند که در اين مسير از تمامي ابزارهاي خود از تفنگ گرفته تا مسائلي مانند کرم بدافزار استاکس نت استفاده ميکند.
وي خاطرنشان کرد: البته در کنار اين موارد ژئوپلتيک ما نيز مورد تهاجم است؛ براي مثال درحالي که ايران ارزانترين، کوتاهترين و امنترين مسير انتقال گاز است، آنها سعي ميکنند تا ايران را از اين معادلات حذف کنند و يا درحالي که تنگه هرمز يک مزيت نسبي براي ما ايجاد کرده ،باز دشمنان سعي دارند طوري طراحي کنند که مبادلات از جايي غير از تنگه هرمز صورت بگيرد تا اهميت اين منطقه براي ما کم شود.
اين کارشناس مسائل نظامي ملت ايران را ملتي رفاهخواه با تاريخ و جغرافياي غني و جمعيتي بالغ بر 75 ميليون نفر دانست و گفت: عدم توجه ما به اين طرحها و موضوع نظارت هدايت و کنترل هوايي ميتواند ما را در شرايط انزوا قرار دهد.
شمخاني يادآور شد: براي همين است که همواره سرلوحه مقام معظم انقلاب در مجامع علمي و نظامي تأکيد بر جنبش نرمافزاري است و اين امر در چشمانداز 20 ساله نيز مدنظر قرار گرفته است.
وي افزود: جمعيت جهان و تحصيلکرده ما عليرغم تمامي مشکلاتي که وجود دارد، ميتواند حلال و مشکلگشاي نظام در اين مسائل باشد.
رئيس مرکز تحقيقات راهبردي دفاعي ادامه داد: پيشينيه علمي ما گواه آن است که مثلا در زمينه فضايي از سال 80 ما به اين نقطه رسيديم که بايد در فضا حضور داشته باشيم و در حقيقت آنچه در سال 84 صورت گرفت، ريشه در سرمايهگذاريهاي سال 80 دارد.
شمخاني گفت: هرچند دشمن به دليل سرمايهگذاري قبلي در فضا و تعدد وسايل از ما قدرتمندتر و پيشرفتهتر است اما بايد بدانيم که آنها به همان ميزان که به فضا اتکا دارند، آسيبپذير نيز هستند بنابراين ما بايد به دنبال تبيين چگونگي شکار فرصتها باشيم.
وي در بخش ديگر سخنان خود جهان امروز را متشکل از تعاريف و مفاهيمي دانست که دائما در حال دگرگوني و تغيير هستند و افزود: ملتي ميتواند در اين زمينه پيشرفت داشته باشد که در شکار فرصتها از بقيه پيشي بگيرد.
رئيس مرکز تحقيقات راهبردي دفاعي افزود: امنيت نيز در همين مقوله تعريف ميشود و در اصل تمامي مؤلفههاي امنيت ملي در زمينههاي فرهنگي، اجتماعي، سياسي و اقتصادي را نيز دربر ميگيرد.
شمخاني ادامه داد: جهان آينده را 4 پيشران عمده مانند جهانيسازي، نابرابري جهاني، فناوري نوآورانه و تغييرات محيطي و اقليمي سامان ميدهد که مسئله ارتباطات، ناوبري نظارت و مديريت هوايي متأثر از 2 پيشران عمده يعني تکنولوژي فناورانه و جهانيسازي است.
وي در پايان خاطرنشان کرد: تکنولوژي در همه دورهها در جنگها نقش مؤثري داشته که ميتواند بر استراتژي و تاکتيک در عرصه نبرد تأثير بگذارد.