کد خبر 341097
تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۴

چون فیلم «پادشاه شن‌ها» زندگی بن‌سعود مؤسس عربستان سعودی را به تصویر کشیده و به دلیل سیاست دولت در گسترش روابط با عربستان، فشارهایی بر روی مسئولان جشنواره مقاومت برای حذف این فیلم از بخش بین‌الملل به وجود آمده است. لذا احتمال می‌رود این فیلم در جشنواره مقاومت بر روی پرده نرود! حال باید منتظر نشست و دید با توجه به سیاست دولت در رابطه با گسترش مناسبات با دولت آل سعود، این فیلم که مغضوب حکومت سعودی است در ایران به نمایش درخواهد آمد یا خیر؟!

گروه فرهنگی مشرق ـ « پادشاه شن‌ها» یا «ملک الرمال» عنوان فیلمی است به کارگردانی نجدت انزور فیلمساز سوری، که به قدرت رسیدن عبدالعزیز بن سعود را بعد از ائتلاف با جریان وهابی به تصویب می‌کشد. مسئولان جشنواره فیلم مقاومت در تلاشند تا این فیلم را در بخش بین‌الملل این جشنواره نمایش دهند. این در حالی است که با توجه به سخنان اخیر رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه در راستای گسترش مناسبات با عربستان سعودی احتمال حذف این فیلم از بخش بین‌‌الملل سیزدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت قوت گرفته است.
******

«از سوی ایران رابطه خوب با همه همسایگان از جمله عربستان در دستور کار است... می‌خواهیم با همه همسایگان روابط بهتری داشته باشیم... اختلاف نظرهایی که بین ما و عربستان است نسبت به روابط دو جانبه ما نیست... فکر می‌کنیم راه‌حل اختلاف‌نظرها، مذاکره و حرف زدن است، نه فاصله گرفتن.»

این جملات سخنان حسن روحانی در آخرین نشست خبری خود با خبرنگاران رسانه‌های جمعی بود. سخنانی که از استراتژی جدی دولت برای گسترش مناسبات با عربستان سعودی حکایت دارد. سخنانی که روز گذشته وزیر امور خارجه در نشست مشترکش با همتای فنلاندی اینگونه آن را تکمیل کرد: «عربستان از مهمترین همسایگان و کشورهای مهم جهان اسلام با نقش و نفوذی گسترده است... آمادگی سفر به عربستان و استقبال از وزیر خارجه عربستان در تهران را دارم.»


فابیو تیستی بازیگر نقش عبدالعزیز پیر

این در حالی است که سیزدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت کمتر از بیست روز دیگر در تهران کار خود را آغاز می‌کند. در این بین اما حضور فیلمی در بخش بین‌الملل این جشنواره می‌تواند سیاست‌های خارجی دولت یازدهم را تحت تأثیر خود قرار دهد! «پادشاه شن‌ها king of the sand»


مارکو فوشی بازیگر نقش عبدالعزیز جوان

«پادشاه شن‌ها» فیلمی است به کارگردانی کارگردان معروف سینمای عرب «نجدت اسماعیل انزور» که دو هنرپیشه ایتالیایی به ترتیب نقش‌های جوانی و پیری عبدالعزیز را بازی کرده‌اند: «مارکو فوشی» (Marco Foschi) و «فابیو تستی» (fabio testi). این فیلم با یک دید انتقادی، تاریخ به وجود آمدن دولت آل سعود در سرزمین نجد و حجاز را حکایت می‌کند.

ساخته شدن این فیلم جنجال زیادی در دنیای عرب به راه انداخته است. نمایش «پادشاه شن‌‌ها» در سوریه، با اعتراض صریح شاهزاده طلال بن عبدالعزیز، مواجه شد. در پی اکران این فیلم در سوریه «عدنان العایض» مفتی سعودی، در روز چهارشنبه 7 آذر 1392 به سبب حمایت از دولت آل سعود به قتل «اسماعیل نجدت انزور» کارگردان این فیلم فتوا داد. خود «اسماعیل نجدت انزور» نیز پیش از این تهدیدهای رژیم سعودی را روزافزون خوانده و گفته بود: شرکت «محاماة» انگلیس که نماینده عربستان سعودی است ما را به کشاندن این پرونده به دادگاه تهدید کرده است. جرم ما توهین به خانواده سعودی و سوء استفاده از جایگاه آنان است.


نجدت انزور کارگردان فیلم

«بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه به درخواست‌ «طلال بن عبدالعزیز» که خواستار عدم اکران این فیلم در سوریه شده بود، اعتنایی نکرد و این فیلم در سوریه پخش شد و با استقبال گسترده مردم مواجه شد. این فیلم تاکنون از شبکه‌های تلویزیونی نمایش نیافته است لذا شبکه‌های اجتماعی نیز آن را ندارند. فقط چند تبلیغ چند دقیقه‌ای از آن وجود دارد.

«نجدت انزور» کارگران فیلم در مصاحبه با خبرنگار العالم گفت: «ما از حقایق صحبت می‌کنیم و تاریخ را تحریف نمی‌کنیم و اگر مخالفان راست می‌گویند چیزی درباره تاریخ سوریه و حفظ اسد تهیه کنند. تاریخ ما سرشار از انسان‌های شرافتمند است. لطفا تاریخ آنها را به ما نشان دهید!»

برخی خبرها حکایت از آن دارد که فشارهایی بر روی مسئولان جشنواره مقاومت برای حذف این فیلم از بخش بین‌الملل به وجود آمده است. لذا احتمال می‌رود این فیلم در جشنواره مقاومت بر روی پرده نرود! حال باید منتظر نشست و دید با توجه به سیاست دولت در رابطه با گسترش مناسبات با دولت آل سعود، این فیلم که مغضوب حکومت سعودی است در ایران به نمایش درخواهد آمد یا خیر؟!



*****
پیش از این نیز فیلم سینمایی «به تهران خوش آمدید» به کارگردانی رضا سبحانی که فیلمی درباره موضوع تحریم ایران است و جریان دو توریست را به بهانه عبور از کشور ایران و آشنایی با فرهنگ مردم روایت می‌کند، متقاضی حضور در سی و دومین جشنواره فیلم فجر بود که این اتفاق نیفتاد و فیلم جواز حضور در هیچ کدام از بخش‌های جشنواره را دریافت نکرد که این موضوع اعتراض شدید کارگردان و مؤسسه شهید آوینی (تهیه‌کننده) را برانگیخت. حمید بهمنی مدیرعامل مؤسسه آوینی علت حذف این فیلم را مصادف شدن جشنواره فجر با مذاکرات ایران با 1+5 و مخصوصا آمریکا دانست که مسئولان جشنواره معتقد بودند این فیلم برخلاف روح مذاکرات است و به نتیجه این مذاکرات آسیب می‌زند و به همین دلیل فیلم از جشنواره فیلم فجر بازماند.