کد خبر 341567
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۶

سید عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگوی اختصاصی با رادیو بین المللی فرانسه ضمن انتقاد از تحریم های جدید آمریکا علیه ایران، در خصوص رسیدن به توافق نهایی با گروه پنج بعلاوه یک در مهلت تعیین شده ابراز امیدواری کرد.

به گزارش مشرق، پایگاه اینترنتی رادیو بین المللی فرانسه در مقدمه این مصاحبه نوشت: عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران و مذاکره کننده ارشد در پرونده هسته ای است که در اولین سفر رسمی اش به پاریس با رادیو بین المللی فرانسه مصاحبه کرد.

وی در این مصاحبه، در چند روز مانده به از سرگیری مذاکرات هسته ای گفت: ما خوشبین می مانیم.

خبرنگار رادیو بین المللی فرانسه پرسید: چند روز پیش، آمریکا تصمیم گرفت تحریم های جدیدی را به ایران تحمیل کند. تاثیر این تصمیم بر مذاکرات پیش رو در نیویورک چیست؟

تحریم های جدید بر خلاف روح توافق موقت ژنو است

عراقچی در پاسخ گفت: این تحریم های جدید بر خلاف روح توافق موقت ژنو است. چنین اقدامی در بحبوحه مذاکراتی حساس آشکارا برخلاف حسن نیت است. اگر می خواهیم تا قبل از پایان مهلت تعیین شده به توافق برسیم، حسن نیت لازم است. ما نیز می توانیم اقدام مشابهی انجام دهیم. در توافق ژنو نکات فنی وجود دارد که به ما اجازه می دهد کارهایی انجام دهیم که به مذاق آمریکایی ها خوش نیاید. اما تاکنون ما از انجام کاری که بتواند به مذاکرات آسیب برساند خودداری کرده ایم. ما همچنان پای میز مذاکرات هستیم و تا آخرین لحظه آن را ترک نخواهیم کرد. ما امیدواریم که این امر (تصمیم آمریکا به تحریم مجدد ایران) تاثیری بر مذاکرات نگذارد اما اگر تاثیر بگذارد مجبور خواهیم بود به تبع آن تصمیماتی اتخاذ کنیم.

با پایان زمان مذاکرات، دیپلماسی به پایان نخواهد رسید


خبرنگار رادیو بین المللی فرانسه در ادامه در خصوص مذاکراتی که قرار است تا چند روز آینده در نیویورک آغاز شود پرسید که عراقچی در پاسخ گفت: این نشست، نشستی بسیار مهم خواهد بود. تا آن زمان، ما با برخی اعضای گروه پنج بعلاوه یک گفتگوهای دوجانبه خواهیم داشت و امیدواریم به این ترتیب برای این دور جدید مذاکرات آماده شویم. اینها مذاکراتی حساس در زمانی بسیار مهم خواهند بود. اما این بدین معنی نیست که در صورت شکست در (مذاکرات) ماه سپتامبر در نیویورک همه چیز متوقف خواهد شد. تا ضرب الاجل تعیین شده برای بیست و چهارم نوامبر هنوز دو ماه زمان داریم. حتی اگر در این مهلت به توافق نرسیم، دنیا به آخر نمی رسد و این پایان دیپلماسی نیست. دیپلماسی هرگز متوقف نمی‌شود. ما برای رسیدن به نتیجه بسیار جدی و مصمم هستیم. در خصوص موارد اختلاف، ما ایده ها و راه حل هایی داریم. ما گزینه های مختلفی را پیشنهاد داده ایم و بر روی آنها کار خواهیم کرد. ما خوشبین می مانیم و امیدواریم در زمان تعیین شده به توافق برسیم.

خبرنگار رادیو بین المللی فرانسه پرسید: اصلی‌ترین موانع رسیدن به توافق قطعی چیست؟ آیا این موانع به مساله غنی سازی اورانیوم و شمار سانتریفیوژهایی که ایران می خواهد برای برنامه هسته ای اش داشته باشد مربوط می شود؟

در هیچ موضوعی توافقی وجود ندارد


عراقچی در پاسخ گفت: این یکی از موضوعات است. مساله دیگر، تحریم هاست. اینکه این تحریم ها چه زمانی و چگونه لغو خواهند شد. درخصوص موارد دیگر نیز اختلافات عمیقی وجود دارد. در حال حاضر، در هیچ موضوعی توافقی وجود ندارد. درباره برخی مسائل، ما گزینه ها و مواضعی داریم که به یکدیگر نزدیکند. اما درباره برخی دیگر از مسائل، اینگونه نیست. ما همچنان اختلافات مهمی داریم. شمار سانتریفیوژها فقط یکی از این پرونده هاست.

خبرنگار رادیو بین المللی فرانسه پرسید: اگر در هفته ها یا ماه های آینده در مساله هسته ای توافقی امضا شود آیا در ادامه آن شاهد تغییری تاریخی در روابط ایران و آمریکا خواهیم بود؟

فکر نمی‌کنم برای شروع مذاکرات با آمریکا در خصوص برقراری روابط دوجانبه آمادگی داشته باشیم

عراقچی در پاسخ گفت: بین گفتگوهای هسته ای و روابط ایران و آمریکا تفاوت وجود دارد. ما در قالب گروه پنج بعلاوه یک فقط در خصوص مساله هسته ای مذاکره می کنیم. حتی در صورت توافق من فکر نمی کنم که برای شروع مذاکرات با آمریکا در خصوص برقراری روابط دوجانبه آمادگی داشته باشیم. ما باید بر مذاکرات هسته ای تمرکز کنیم.

خبرنگار رادیو بین المللی فرانسه پرسید: موضوعاتی وجود دارد که دلمشغولی مشترک غرب و ایران است. مبارزه با داعش یکی از این موارد است. اقدامات کنونی ایران علیه این گروه چیست؟

ما با دولت های سوریه و عراق در خصوص داعش تماس‌های مستقیم داریم

عراقچی گفت: ایران این گروه را تهدیدی فوری تلقی می کند. این به اصطلاح «دولت اسلامی» در واقع گروهی تروریستی است. باید علیه این گروه تدابیری فوری اتخاذ شود. ایران به مسئولیت های خود عمل می کند و ما به مبارزه با این گروه ادامه می دهیم. ما به دولت سوریه و دولت عراق برای مقابله با این سازمان کمک کردیم. اما برای شکست دادن این تروریست ها، به نظر من باید نیروهای منطقه ای و فرامنطقه ای برای کمک به دولت های سوریه و عراق برای مبارزه با این گروه تروریستی وحشی متحد شوند. اگر این گروه در عراق و سوریه متوقف نشود، اگر این گروه در این کشورها شکست نخورد، این احتمال وجود دارد که در منطقه و دیگر نقاط جهان گسترش یابد. ما به مسئولیت های خودمان عمل می کنیم. ما با دولت های سوریه و عراق تماس های مستقیم داریم. آنها با ما مشورت می کنند و ما به آنها مشورت می دهیم. ما به حمایت از این دو دولت در مبارزه شان با تروریسم ادامه می دهیم و امیدواریم که دیگران نیز به وظایف خود عمل کنند.

خبرنگار رادیو بین المللی فرانسه گفت: هفته گذشته، فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه اعلام کرد که ایران می تواند در مبارزه با داعش نقش ایفا کند اما نباید بین این پرونده و پرونده هسته ای رابطه برقرار کرد. نظر شما در این باره چیست؟

تمرکز فقط بر روی مذاکرات هسته‌ای است

عراقچی گفت: من با وی موافقم. ما نیز فکر می کنیم که این دو مذاکراتی متفاوت هستند. ما در خصوص مساله هسته ای مذاکره می کنیم بدون اینکه دیگر پرونده ها را در آن دخالت دهیم. ما در گذشته نیز با پرونده های اوکراین، غزه و دیگر موضوعات با چنین مساله ای مواجه بوده ایم. در خصوص همکاری ها در سایر زمینه ها، ما فکر می کنیم که باید ابتدا در خصوص هسته ای به نتیجه برسیم. در این صورت امکان تماس ها و همکاری های دیگری خواهیم داشت.

خبرنگار رادیو بین المللی فرانسه پرسید: این اولین سفر شما به فرانسه در مقام معاون وزیر امور خارجه و مذاکره کننده هسته ای است. فضای کنونی روابط بین پاریس و تهران چگونه است؟

روابط فرانسه و ایران قدیمی و تاریخی است

عراقچی در پاسخ گفت: روابط فرانسه و ایران قدیمی و تاریخی است. این روابط در بیشتر موارد روابط بسیار خوبی بوده است. مطمئنا مثل همیشه فراز و فرودهایی بین دو کشور وجود داشته است. در سالهای اخیر، مساله هسته ای مانع تعمیق این روابط بوده است. اما من فکر می کنم که امکانات عظیمی وجود دارد. در زمینه اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، همکاری منطقه ای و بین المللی... و مطمئنا ظرفیت تجاری بزرگی وجود دارد. همه کسانی که من اینجا با آنها ملاقات کردم علاقه خود را به بهبود روابط بین دو کشور نشان دادند. ما اکنون با هم برای حل مساله هسته ای و غلبه بر این مانع در روابطمان تلاش می کنیم و من اطمینان دارم که این مساله در آینده اتفاق خواهد افتاد.
منبع: باشگاه خبرنگاران