کد خبر 345656
تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۴

متأسفانه مسابقه شهرداری‌ها و شوراهای شهر برای افزایش تراکم تنها به ضرر بخش مسکن است به طوری که اگر مقایسه‌ای میان هزینه تراکم ساختمان در خیابان شانزلیزه فرانسه با تهران داشته باشیم می‌بینیم که هزینه تراکم ساختمان در فرانسه یک چهارم هزینه تراکم ساختمان در ایران است.

 به گزارش مشرق، چندی پیش، پیش‌نویس طرح جامع مسکن توسط وزارت راه وشهرسازی، با هدف نظرخواهی از صاحبنظران و نخبگان حوزه مسکن منتشر شد، تا پس از نقد و ارزیابی کارشناسان، سند طرح جامع مسکن امروز 1393/06/25 رونمایی شود.

در همین راستا بخش اول مطالعات این گزارش درباره مباحث اقتصاد کلان در معرض نقد عمومی قرار گرفته است، هرچند که این گزارش نمی‌تواند طرح جامع مسکن کشور باشد و فاقد هرگونه برنامه عملیاتی مشخص و مدون است و بنابراین نمی‌توان عنوان طرح جامع مسکن را بر آن گذاشت و نقد اصولی و مبنایی نیازمند نقد بر تمام شئونات و برنامه‌های دولت در حوزه مسکن است.

در مقدمه این طرح با توجه به شرایط تحریمی کشور، توجه به بخش مسکن را به دلیل عدم توان این بخش در اشتغالزایی، کسب درآمدارزی، عدم الویت داشتن استراتژیک از لحاظ تامین حوائج اولیه مردم و بی مهری‌های گذشته به سایر بخش‌ها، در اولویت اقتصادی کشور در نظر گرفته نشده است، و از طرفی طراحان این طرح، حل مساله مسکن را با فرض ادامه تحریم‌ها «امکان‌ناپذیر» دانسته و چارچوب این طرح را بر اساس پیش فرض رفع تحریم‌ها در نظر گرفته‌اند و حتی تلاش در جهت بهبود درونی ساختارهای اقتصادی کشور در شرایط لغو تحریم‌ها را «کاملا غیرمحتمل» می‌دانند و تامین نیاز مردم به مسکن را تنها در گرو رفع تحریم‌ها می‌پندارند. این در صورتی است که در سیاست‌های کلی «اقتصاد مقاومتی» تاکیدات فراوانی بر توجه به توان داخلی، اقتصاد درون‌زا و برون نگر، رصد برنامه‌های تحریم و افزایش هزینه برای دشمن، مدیریت مخاطرات اقتصادی از طریق تهیه طرح‌های واکنش هوشمند و فعال، محور قراردادن رشد بهره‌وری در اقتصاد با تقویت عوامل تولید، اشتغالزایی و توانمندسازی نیروی کار، ایجاد ثبات در اقتصاد ملی و پیشگامی در تقویت بخش واقعی، افزایش قدرت مقاومت و کاهش آسیب‌پذیری اقتصاد کشور و حمایت همه جانبه‌، هدفمند از صادرات کالاها و خدمات به تناسب ارزش افزوده و با خالص ارزآوری مثبت با توجه به برنامه‌ریزی تولید ملی متناسب با نیازهای صادراتی، شکل‌دهی بازارهای جدید و تنوع بخشی پیوند‌های اقتصادی با کشورها به ویژه با کشورهای منطقه شده است.

 قرار بود طرح قبل از سال 93 ارائه شود

رئیس کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه هنوز نمایندگان مجلس پیش‌نویس طرح جامع مسکن را ندیده‌اند، گفت: اولین انتقاد به طرح جامع مسکن این است که این طرح قرار بود اواخر سال گذشته به کمیسیون عمران مجلس ارائه شود که هنوز نشده است.

سیدمهدی‌هاشمی در پاسخ به این سوال که آیا کمیسیون عمران پیش‌نویس طرح جامع مسکن را مطالعه و در خصوص آن نظری دارد، گفت: هنوز نمایندگان مجلس پیش‌نویس طرح جامع مسکن را ندیده‌اند که بخواهند در مورد آن هم نظرخواهی کنند.

وی در پاسخ به این سئوال که آخوندی از نخبگان حوزه مسکن درخواست کرده که در خصوص طرح جامع مسکن نظر بدهند افزود: یک زمانی هست که طرح یا لایحه‌ای به صورت رسمی منتشر می‌شود و اعلام می‌شود که نخبگان یا کارشناسان در مورد آن اظهارنظر کنند اما اینکه پیش‌نویس طرح جامع مسکن روی سایت وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته ما از آن بی‌اطلاع هستیم.هاشمی تاکید کرد: به هر حال تاکنون فرصت این را نداشتم که این پیش‌نویس را ببینم تا از منظر مجلس در خصوص آن اظهارنظر کنم و اگر قرار باشد اظهارنظری صورت گیرد باید رسما طرح ارائه می‌شد.رئیس کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: نمی‌دانم در چه مرحله‌ای است و یا اینکه آیا به تصویب دولت رسیده است یا خیر.

 هنوز دولت و وزارت راه هم به جمع‌بندی نرسیده‌‌اند

نماینده مردم تهران در مجلس افزود: فکر می‌کنم که وزارت راه و شهرسازی و دولت هم هنوز به جمع‌بندی و اتفاق‌نظر نرسیده‌اند بنابراین اگر دولت و یا وزارت راه و شهرسازی به جمع‌بندی نهایی در خصوص طرح جامع مسکن رسیدند ما نمایندگان مجلس نیز می توانیم در خصوص آن اظهارنظر کنیم.

هاشمی ادامه داد: ما هنوز نمی‌دانیم که طرح جامع مسکن لایحه است و اصلا در چه مرحله‌ای است،آیا این طرح در مرحله کارشناسی یا در مرحله ابلاغ است بعد از آن که مشخص شد می‌توان در خصوص آن اظهارنظر کارشناسی کرد.

وی گفت: موضوعی که می‌توان در خصوص طرح جامع مسکن گفت این است که اگر مواردی در طرح مزبور اضافه شده باشد که مغایر با قوانین باشد طبیعتا باید به صورت لایحه به مجلس ارائه و سپس به تصویب مجلس برسد.

هاشمی ادامه داد: اما اگر طرح جامع مسکن در چارچوب اختیارات دولت باشد نیاز به ارائه لایحه نیست.

 طرح جامع مسکن 7 بار شکست خورده است

همچنين رئیس انجمن انبوه‌سازان مسکن و ساختمان نيز با بیان اینکه طرح جامع مسکن 7 بار تدوین شده و 2 درصد هم موفق نبوده است، گفت: طرح جامع مسکن را افرادی تهیه کرده‌اند که سابقه‌ای عملی در ساخت‌وساز ندارند بنابراین این طرح قبل از شروع شکست خورده است.

مجتبی بیگدلی در پاسخ به این سؤال که آیا نظری در‌خصوص طرح جامع مسکن دارید؟ گفت: پیش‌نویس طرح جامع به هیچ دردی نمی‌خورد چرا که یک عده‌ کارمند که هنوز سابقه‌ای در ساخت‌وساز ندارند برای بزرگترین بخش مولد و مجموعه کارآفرینی کشور می‌خواهند تصمیم‌گیری کنند.

بیگدلی گفت:با کارمندسالاری نمی‌توان مشکل مسکن را حل کرد، رئیس انجمن انبوه‌سازان مسکن و ساختمان ادامه داد: متأسفانه تدوین‌کنندگان طرح جامع مسکن نگاه‌های سوسیالیستی و نگاه کارمندسالاری به این طرح دارند در حالی که باید نگاه مدیریت جهادی در تدوین این طرح در سرلوحه قرار بگیرد که متأسفانه این طور نبوده است.

بیگدلی با اشاره به اینکه این طرح قبل از شروع شکست خورده است،گفت: این که طرح جامع مسکن را روی سایت وزارت راه و شهرسازی بگذارند تا نخبگان حوزه مسکن روی آن نظر بدهند هیچ کمکی به بخش مسکن نخواهد کرد.

وی افزود: این گونه برخوردها نشان می‌دهد که آخوندی وزیر راه و شهرسازی یک نگاه از بالا به پایین به کارشناسان دارد چراکه مشکل بزرگترین صنعت مولد کشور و مجموعه کارآفرینی را نمی‌توان بدین شکل حل کرد.

رئیس انجمن انبوه‌سازان مسکن و ساختمان در پاسخ به این سؤال که آیا راهکاری برای طرح جامع مسکن دارید؟گفت: اولین راهکار بنده ارائه زمین برای ساخت است که متأسفانه با مخالفتی که با طرح مسکن مهر شد عملاً ساخت و ساز تعطیل شده است.

وی افزود: ما نمی‌گوییم شهرک‌سازی را باید دولت انجام دهد اما حداقل اگر یک پروژه 100 واحدی در این دولت به بخش خصوصی واگذار می‌شد می‌توانستیم بگوییم که دولت ساخت‌وساز را تعطیل نکرده است.

 پرداخت تسهیلات بانکی برای ساخت مسکن عملاً تعطیل است

بیگدلی با بیان اینکه پرداخت تسهیلات بانکی برای ساخت و تولید مسکن عملاً در دولت یازدهم تعطیل است، گفت: باید سیستمی تهیه شود که موارد و موانعی که پیش‌روی بخش مسکن است برداشته شود.

وی افزود: برخی از اقدامات مثل کارهای اداری، نصب انشعاب، آب، برق، گاز و حتی بروکراسی‌ها در ثبت اسناد و املاک دارای مشکلاتی است که دست و پای ساخت‌وساز را بسته است.

وی با تأکید بر اینکه محکوم به تولید مسکن هستیم گفت: 95 درصد ساخت‌وساز کشور در اختیار بخش خصوصی است بنابراین می‌توان با دادن وام‌های ارزان قیمت که 70 درصد هزینه ساخت‌وساز را پوشش می‌دهد ساخت‌وساز را رونق دهیم و تولید مسکن را افزایش دهیم.

بیگدلی اضافه کرد: متأسفانه مسابقه شهرداری‌ها و شوراهای شهر برای افزایش تراکم تنها به ضرر بخش مسکن است به طوری که اگر مقایسه‌ای میان هزینه تراکم ساختمان در خیابان شانزلیزه فرانسه با تهران داشته باشیم می‌بینیم که هزینه تراکم ساختمان در فرانسه یک چهارم هزینه تراکم ساختمان در ایران است.

 2 سال است که وزارت راه تعطیل است

بیگدلی گفت: 2 سال است که وزارت راه و شهرسازی تعطیل است و بعد از ادغام وزارت مسکن با وزارت راه توان این وزارتخانه تنها دادن حقوق به کارمندان است.

وی افزود: این وزارتخانه به یکی از حجیم‌ترین وزارتخانه‌ها تبدیل شده است و متأسفانه در این مدت گذشته حتی یک آجر روی آجر گذاشته نشده است و زیربنایی‌ترین وزارتخانه کشور حتی یک نقشه راه ندارد.

وی تصریح کرد: تمام کشور را به بهانه اینکه در رکود هستیم نمی‌توانیم تعطیل کنیم و تولید مسکن را فراموش کنیم چراکه اگر وضعیت به همین منوال ادامه یابد قطعاً سال آینده با سونامی قیمت مسکن مواجه خواهیم شد.

به گفته وی، بالا رفتن هزینه‌های اداری ساخت مسکن و قیمت تمام شده مسکن وضعیت خوبی را برای آینده مسکن نمی‌تواند ایجاد کند.

منبع:روزنامه آرمان