کد خبر 34596
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۸۹ - ۰۸:۳۷

وزير خارجه پيشين با اشاره به بمباران مردم در شهرهاي مختلف ليبي و تخريب سرمايه‌هاي اين کشور، به سازمان کنفرانس اسلامي و اتحاديه عرب پيشنهاد داد که موضوع قطع رابطه سياسي با ديکتاتور طرابلس را در دستور کار قرار دهند.

به گزارش مشرق، منوچهر متکي وزير خارجه پيشين کشورمان در گفت‌وگو با فارس به تشريح تحولات کنوني در منطقه و آينده اين تحولات پرداخت و با اشاره به تحولات ليبي، به ورود نيروهاي نظامي باقيمانده و وفادار به معمر قذافي با سلاح‌هاي کشتار جمعي و قتل عام مردم اين کشور اشاره کرد و گفت: اين اقدامات با هيچ يک از مباني حکمراني و حتي بسياري از حکومت‌هاي ديکتاتور و خشن همخواني ندارد.
وي افزود: اقدامات مشکوک قذافي از يک سو و بمباران مردم در شهرهاي مختلف همراه با نيروهاي زميني، تانک‌ها و بهره‌گيري از سلاح‌هاي نيمه سنگين و از سوي ديگر تخريب و از بين بردن منابع عظيمي از سرمايه‌هاي ملي اين کشور از جمله پالايشگاه‌ها، امکانات تسليحاتي و ... نشانگر آن است که يا بايد به بي‌تدبيري و بي‌عقلي صرف مورد قضاوت قرار گيرد يا اينکه بخشي از مأموريت است.

* مردم ليبي نيازمند حمايت کشورهاي عربي و اسلامي

متکي با بيان اينکه در چنين فضايي مردم ليبي سخت نيازمند حمايت از سوي کشورهاي عربي و اسلامي هستند، به کشورهاي اسلامي، سازمان کنفرانس اسلامي و اتحاديه عرب پيشنهاد کرد که موضوع قطع رابطه سياسي با رژيم قذافي و ديکتاتور طرابلس را در دستور کارشان قرار دهند.
وي اضافه کرد: به اعتقاد ما اين اقدام موجب مي‌شود که هم مردم احساس حمايت و پشتوانه جدي از سوي کشورهاي عربي و اسلامي کنند و هم رژيم قذافي بفهمد که ادامه برخورد، بيش از پيش موجب از بين رفتن حکومتش و بدتر شدن وضعيتش مي‌شود.

به گفته وزير خارجه سابق اگر چنين اقدامي صورت نگيرد، کشتار در جهان عرب به صورت زنجيره‌اي، از سوي ديگر رژيم‌ها در دستور کار قرار خواهد گرفت.

متکي با اشاره به آتش گشودن نيروهاي پليس به روي مردم در ليبي و کشته‌ها و زخمي‌هاي حاصل از آن اظهار داشت: اگر سکوت بين‌المللي که نوعي حمايت ضمني از به کارگيري وسيع نيروي نظامي، جنگنده‌ها، تانک‌ها و سلاح‌هاي نيمه‌سنگين در قتل عام مردم ليبي محسوب مي‌شود به الگو بدل شود و فردا علي عبدالله صالح و حکومت يمن بخواهند از آن استفاده کنند، آن زمان شاهد کشتار گسترده‌تري از مردم اين منطقه خواهيم بود.

وي يادآور شد: البته اين خشونت نتيجه‌اي جز تنفر بيشتر ملت‌هاي منطقه و تسريع در سقوط رژيم‌هاي ديکتاتوري و تعميق نفرت از حاميان غربي اين کشورها و مشخصاً آمريکا و اروپا در پي نخواهد داشت.
متکي از کشورهاي اسلامي خواست که اين فرصت را از دست ندهند و گفت: اين انتظار امروز از سوي مردم مسلمان ليبي و فردا از سوي مردم ساير کشورهاي مسلمان اين منطقه وجود دارد.

وزير خارجه سابق اضافه کرد: بايد به جاي برخي تصميمات بي‌تاثير سياسي و يا دنباله‌روي و حالت انفعالي در مقابل برخوردهاي عمدتاً سياسي غرب، اين کشورها خودشان ابتکار عمل را به دست بگيرند و تصميم مناسب را اتخاذ کنند.
وي اينکه اوباما در مصاحبه‌اش عنوان مي‌کند که ما بايد بين هزينه‌ها و منافع، توازني در تصميم‌گيري‌هايمان ايجاد کنيم، نشانگر آن دانست که برخورد غرب با اين حادثه يک برخورد سياسي و صرفاً بر اساس منافع آن بوده و براي غرب مهم نيست که 10 نفر، 100 نفر يا هزار نفر و يا بيشتر از مردم منطقه کشته شوند.

* سناريو گردان کيست؟

متکي در پاسخ به اين سؤال که سناريو گردان کنوني در ليبي غربي‌ها هستند يا خود قذافي؟ اظهار داشت: در برخورد ليبي با اين حوادث، ابتدا غرب تصور مي‌کرد که قذافي قادر نخواهد بود، بايستد و با اين حجم سنگين تهاجم و قيام عمومي مردم، بالاخره فرار خواهد کرد و مصالحه مي‌کند و مي‌رود.
وي با طرح اين سؤال که چه اتفاقاتي رخ داد که قذافي از تهديد زباني و حملات معمولي به اين سطح سنگين از تهاجم نظامي عليه مردم رسيد؟ توضيح داد: اينجا اين شک و ترديد به وجود آمد که ممکن است برآمده از يک ماموريتي باشد، چون به موازات ورود قذافي با سلاح‌هاي سنگين و کشتار جمعي در برخورد با مردم شاهديم ناتو نيز در تصميماتش قدري شل شده و قدري آهنگ تصميمات ناتو و اتحاديه اروپا کند مي‌شود. اين نشان مي‌دهد که آنها نيز مي‌خواهند به صحنه نگاه کنند تا ببينند چه تحولاتي رخ داده است.

وزير خارجه سابق در بخش ديگري از اين گفت‌‌وگو با بيان اينکه قدرت‌هاي سلطه‌جو و غرب به رهبري آمريکا در طي چندين دهه گذشته خصوصاً 30 سال اخير بعد از انقلاب اسلامي دستورکارهايي را براي کشورهاي منطقه تعريف کردند، به برخي از اين دستورکارها اشاره کرد از جمله دستور کار سازش با قرباني کردن ملت فلسطين، دستور کار اختلاف در سطح ملي کشورها مثل لبنان و ايجاد زمينه‌ها براي جنگ و درگيري‌هاي داخلي و جلوگيري از وفاق ملي و ايجاد هسته‌ها و گروه‌هايي براي ايجاد افتراق، تفرقه و اختلاف.
وي به تشکيل شوراي همکاري خليج فارس براي مقابله با انقلاب اسلامي اشاره کرد و گفت: سعي مي‌کردند شوراي همکاري خليج فارس را در مسيري هدايت کنند که عليه انقلاب اسلامي موضع‌گيري، حرکت و برخورد کند.

* تحريک امارات در بحث جزاير سه گانه ايراني

متکي با ذکر اين نکته که يکي از موضوعاتي که در اين سال‌ها در دستور کار قرار گرفت، تحريک امارات در بحث جزاير سه‌گانه ايراني بود، افزود: به اعتقاد ما اين دستورکارها، خواست ملت‌هاي اين منطقه نيست.
وزير خارجه پيشين کشورمان با بيان اينکه امارات سال‌هاي طولاني بخش عمده‌اي از انرژي خود را در جهت خواست آنها (غرب و آمريکا) صرف واگرايي هم در روابط دوجانبه با ايران و هم در روابط منطقه‌اي کرد، اظهار داشت: در سايه تحولات و مطرح شدن اولويت‌هاي واقعي، شاهديم برخي از اين دستورکارها حذف مي‌شود.
وي گفت: تصور مي‌کنم يکي از منافع مهم اين خيزش‌ها و قيام‌هاي منطقه، تعميق همگرايي در بين کشورهاي منطقه و تغيير تصوير روابط اين کشورها با جمهوري اسلامي خواهد بود و ظرفيت‌هاي جمهوري اسلامي بيش از گذشته مي‌تواند در خدمت آرمان‌هاي اين ملت‌ها قرار گيرد و اين همگرايي طبيعي که برآمده از اعتقادات، جغرافيا، تاريخ و پيوندهاي عديده مشترک بين ماست، مطمئنا اولين محصول آن خودکفايي در حوزه‌هاي سياسي، اقتصادي و امنيتي خواهد بود.
به گفته متکي اگر ما به چنان خودکفايي در منطقه برسيم چه نيازي است که ديگران بيايند و اينجا اتراق و خودشان را به کشورهاي منطقه تحميل کنند.
وزير خارجه پيشين کشورمان تصريح کرد: مطمئنا خاورميانه جديد، خاورميانه‌اي کاملاً متفاوت از گذشته خواهد بود.