امیر! تحلیل و ارزیابی شما از عملکرد نیروی هوایی در دوران انقلاب اسلامی و 8 سال دفاع مقدس چیست؟
بعد از پیروزی انقلاب و هنگامی که حمله متجاوزان رژیم بعث عراق در 31 شهریور سال 59 به کشورمان آغاز شد، نیروی هوایی ارتش نخستین نیرویی بود که در روز های آغازین جنگ به منظور انسجام دیگر نیروهای نظامی و مردمی، در مقابل حمله دشمن بعثی ایستادگی کرد. البته نیروی هوایی افتخار می کند موفق شده در جنگ تحمیلی 263 فروند جنگنده عراقی را در جنگ هوا به هوا توسط خلبانان تیز پرواز و پدافند سرنگون کند. در جنگ تحمیلی نیز 1160 نفر (230 خلبان و 55 آزاده) شهید شدند. نخستین آزاده شهید حسین لشکری ملقب به «سیدالاسرای ایران » با 18 سال اسارت و آخرین آزاده شهید قاسم امیری با 6 سال اسارت بود.
نیروی هوایی ارتش، دوساعت بعد از حمله رژیم بعثی عراق، با عملیات «نخستین پاسخ» جواب دندان شکنی به آنها داد و عقابان تیزپرواز نیروی هوایی در کمتر از 10 ساعت درعملیات بزرگ موسوم به «کمان 99» با 140 فروند هواپیمای جنگی نقاط حساس و پالایشگاه های عراق را بمباران کردند. حضرت امام(ره) نیز با اشراف الهی و روح ملکوتی که داشتند این نخستین ها را بخوبی دیدند و فرمودند: «نیروی هوایی یک نیروی الهی است.»
پس از پیروزی انقلاب تحریم اقتصادی در کشورمان مطرح شد، با توجه به اینکه برای تعمیر و تولید قطعات هواپیما نیاز به تجهیزات جدید و سامانه های پیشرفته داریم ، نیروی هوایی در جهاد خودکفایی چه کارکردهایی را ارائه داده است؟
به فرمان مقام معظم رهبری فعالیت جهاد خودکفایی در زمینه تولید ، تأمین قطعات و ارتقای وسایل پرنده در نیروی هوایی آغاز شد و علت آن هم این است که نیروی هوایی یک نیروی تخصص محور است. البته روش نگهداری، تعمیر و ارتقای وسایل هواپیما نیز پیچیدگی خاصی دارد و تنوع جنگنده ها در نیروی هوایی ما زیاد است.
ما در سازندگی باور داریم که می توانیم با اعتماد به نفس وارد صنعت هوایی شویم لذا شروع به اورهال هواپیماها که کار بسیار سخت و پیچیده ای است کردیم.
نیروی هوایی تصمیم گرفت که به دو روش این تجربیات گرانبهای کارکنان فنی و خلبانان را به جوانان ارائه دهد؛ یکی به صورت همتا سازی که از این طریق کارکنان جوان در کارگاه ها و شیلترهای پروازی در کنار کارکنان قدیمی قرار گرفتند و به صورت عملی آموختند. البته طراحی نخستین رادار هواپایه و طراحی یک هواپیمای جدید نیمه سنگین با قابلیت رادارگریزی و حمل و شلیک موشک های کروز، توسط مهندسان و نخبگان نیروی هوایی عملیاتی شد و همچنین ساخت شکاری جنگنده آموزشی دوکابینه «صاعقه» یکی از طرح های مهمی است که در اواخر سال 93 یا اوایل سال 94 رونمایی خواهد شد. در حوزه شبیه سازهای پروازی به طور 100 درصد به خودکفایی رسیده ایم و اکنون در حوزه ساخت سامانه های شبیه ساز حتی سامانه حرکتی شبیه ساز هم کوچکترین گلوگاهی نداریم. در بحث طراحی هواپیما های آموزشی جنگنده یا در ساخت سلاح به سلاح، هوا برد، موشک های مختلف هوابه هوا، هوا به زمین پیشرفت های خوبی داشته ایم.
در حوزه جنگ الکترونیک و اخلال در سیستم های ردیابی دشمن و ارتقا در سیستم های موشکی، راکت ها و رادار ها به چه موفقیت هایی رسیده اید؟
ازحدود 50 سال قبل بحث الکترونیک در کشورمان مطرح بوده و نیروی هوایی از همان سال ها وارد این بحث شده است. در حال حاضر نیز در بحث الکترونیک واقعاً توانمند هستیم، سیستم هایمان را ارتقا داده ایم، طرح های مختلفی در این زمینه داشتیم. استفاده از موشک ها، راکت ها و رادارهای مختلف، پیشران های متفاوت که ساخته و به روز شدند. هیچ کس تاکنون نتوانسته در بحث جنگ الکترونیک ما را در حصر قرار دهد و این توانمندی بالای نیروی هوایی در جنگ الکترونیک را نشان می دهد. در حوزه اخلال در سیستم های ردیابی دشمن نیز بسیار خوب عمل شد. نخبگان و دانشجویان وزارت دفاع و نیروی هوایی در این کار موفق بوده اند، البته نیروی هوایی در طراحی و ساخت تجهیزات و قطعات پرنده از دانش جدید دنیا استفاده می کند. اگر برای جنگ الکترونیک سلاحی ساخته می شود، باید برای مقابله با آن سلاح، ابزار و سلاحی به مراتب بالاتر از آن ساخته شود، که این موضوع در دستور کار مهندسان، نخبگان و کارکنان ما قرار دارد. برای پایین آوردن هواپیمای حامل عبدالمالک ریگی نیز از دانش و تاکتیک جدید استفاده شد و این عملیات با هماهنگی نیروی های ارتش، اطلاعات و سپاه انجام شد.
سربازان گمنام امام زمان(عج) هواپیما را شناسایی کردند سپس با دستور فرمانده نیروی هوایی عملیات آغاز شد، سه فروند جنگنده شکاری نیروی هوایی در اطراف هواپیمای حامل ریگی قرارگرفتند و حدود 40 یا 50 دقیقه کلیه مسیر هایی که به آن هواپیما مرتبط می شد مسدود گردید و سرانجام هواپیما در یکی از فرودگاه های جنوب کشور فرود آمد. این عملیات
به حدی سریع انجام شد که اگر این دستور به حدی به من ابلاغ شود، شاید نتوانم این کار را سریع انجام دهم.
آیا انتخاب رزمایش در داخل کشور یا به صورت بین المللی با مسائل سیاسی و تحولات منطقه ای ارتباطی دارد؟
همه رزمایش ها (هوایی، دریایی و زمینی) و رزمایش های مشترک مهم هستند. وقتی یک رزمایش طراحی می شود، بستگی به مسائل و شرایط روز دارد و بازتاب هر رزمایش را باید در رسانه های خارجی و در تحلیل کارشناسان و تحلیلگران نظامی بررسی و مشاهده کنیم که آیا رزمایش انجام شده مطلوب و بازدارنده بوده است یا نه؟ و این رزمایش چه اثرات روانی در خارج از کشور داشته است. از اهداف مهم برگزاری رزمایش ها می توان به پشتیبانی از نیروهای مسلح، شناسایی و جمع آوری اطلاعات از صحنه نبرد با کمک هواپیماهای شناسایی و پهپادها، ایمن نگه داشتن آسمان با کسب برتری هوایی اشاره کرد و در مواقع لزوم مانند زلزله، سیل و حوادث و بلایای طبیعی دیگر هم نهاجا به کمک مردم می شتابد.
علت نفوذ پهپاد ها به فضای ایران چیست؟
آن چنان نفوذی هم نبوده است. رادارها طوری طراحی شده اند که پرنده هایی که ابعاد خاصی دارند را می توانند شناسایی کنند. اما به دلیل اینکه پهپاد ها در ابعاد کوچکتری ساخته می شوند در نتیجه می توانند از فضای آسمان هر کشور عبور کنند ، همان طور که در سوریه و عراق این اتفاق افتاده است. اما در کشور ما بجز یکی دو مورد بیشتر مشاهده نشده است، که توسط پدافند خاتم الانبیا شناسایی و مورد هدف قرار گرفت.