رئیس‌جمهور با بیان اینکه در دفاع هشت ساله کشورمان روستاییان عشایر نقش برجسته‌ای داشتند، گفت: روستاها پیشتاز در انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، مرزداری و مرزبانی کشور به شمار می‌روند.

به گزارش مشرق، حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در اولین همایش ملی روز روستا با تبریک عید سعید قربان و عید غدیر اظهارداشت: حضور در جمع روستاییان ویژگی خاص خود را دارد چرا که وقتی کلمه روستایی را مطرح می‌کنیم ممکن است از دید غیر روستایی این امر به معنای اقتصاد، تولید و کشاورزی باشد اما برای کسی که روستایی است  این امر پیش از آنکه معنای اقتصادی داشته باشد، معنای فرهنگی دارد.

وی ادامه داد: روستا به جمعی گفته می‌شود که با تعامل و همزیستی مسالمت‌آمیز رابطه‌ای برادرانه و مهربانانه دارد و مکانی است که در آن غل و غش وجود ندارد چرا که روستا به معنی پاکی، صداقت، وفای به عهد، ادای امانت، ایمان سرشار به خداوند، پیامبر(ص) و ائمه اطهار (ع) و جایگاهی است که مسیر تلاش و فداکاری به خوبی در آن مشاهده می‌شود.

رئیس‌جمهور کشورمان با بیان اینکه بسیاری از بزرگان، شعرا، فلاسفه، عالمان، مراجع تقلید و بزرگان سیاسی در دوران مشروطه و انقلاب اسلامی اهل روستا بودند، خاطرنشان کرد: روستا تنها ذخیره برای بخش کشاورزی یا مواد غذایی و امثال آن نیست بلکه در روستاها ذخایر فرهنگی، میراث فرهنگی و آداب و سنن قوی ایرانی و اسلامی نهفته است.

وی با اشاره به اقدامات روستاییان در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس خاطرنشان کرد: در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس شاهد تلاش روستاییان بودیم و امروز نیز باید نقش آنان را در توسعه کشور ببینیم.

حجت‌الاسلام روحانی ادامه داد:‌ روزهای اول نهضت اسلامی و اوج شکوه انقلاب در 15 خرداد حضور و فداکاری مردم به خوبی مشاهده می‌شد و این امر در باقرآباد ورامین آغاز شد، درست است که مراکز و حوزه‌های علمیه، بازار و دانشگاه‌ها در شهرهای تهران، قم، شیراز، مشهد، اصفهان، تبریز و شهرهای دیگر مراکز اصلی حرکت انقلاب بودند اما روستاییان در بسیاری از این استان‌ها پیشتاز این حرکت بودند که در 15 خرداد نمونه بارز آن در حرکت کفن‌پوشان روستایی مشهود است.

روحانی خاطرنشان کرد: در دفاع هشت ساله کشورمان روستاییان عشایر نقش برجسته‌ای داشتند و امروز درباره روستای فوردو که نماد فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای قرار گرفته است و البته نامش در تمام اسناد، مدارک تاریخی و بین‌المللی ثبت شده است باید بگویم روستایی است که جمعیتی هزار نفره دارد که با دهستان‌های اطراف خود جمعیتی بالاتر از دو هزار نفر ندارد اما همین مجموعه 200 شهید به انقلاب اسلامی تقدیم کرده و در زمان جنگ همیشه 500 نفر رزمنده داشته است.

رئیس جمهور کشورمان تصریح کرد: روستاهای دیگری را نیز می‌شناسم که در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس پیشتاز و پیشرو بودند و نقش عمده‌ای را در مرزبانی کشور بر عهده داشتند.

روحانی ادامه داد: باید کار ویژه‌ای برای روستاهای مرزی انجام دهیم چرا که روستاهای مرزی علاوه بر توسعه روستایی هم حافظ مرزهای ما هستند و در دوران دفاع مقدس نیز ایستادگی کردند و دشمن را از تحرک بازداشتند.

رئیس جمهور کشورمان با بیان اینکه در اصطلاح فقهی به مرزدار مرابط گفته می‌شود، تصریح کرد: در فقه اسلامی داریم که مرابط صواب مجاهد در راه خدا را دارد و صواب ویژه‌ای را می‌برد.

روحانی با اشاره به اهمیت موضوع گردشگری در روستاها، گفت: پیش از آنکه به بخش اقتصادی در حوزه روستاها بپردازم باید بحث گردشگری را در این امر بررسی کنیم چرا که روستاها استعداد بسیار بالایی در گردشگری دارند و باید به این امر توجه شود.

وی ادامه داد: روستا اگر روستا بماند می‌توان تسهیلاتی را برای مردم ایجاد کرد تا معماری روستایی، روستایی باقی بماند.

روحانی در ادامه تصریح کرد: ما باید مردم داخل و خارج کشورمان را تشویق کنیم تا از روستاهای کشورمان که دنیایی از زیبایی معنوی است دیدن کنند.

وی افزود: اینکه می‌گوییم گردشگر از روستاهای ما بازدید کند حتماً گردشگر خارجی نیست، از خود داخل هم باید مردم ما از روستاها دیدن کنند؛ بسیاری از جوانان ما از آداب و رسومی که در روستاها، بخش‌ها و استان‌های کشور وجود دارد یا بی‌اطلاع و یا کم‌اطلاع هستند و البته شاید در کتاب‌های درسی هم فرصت کافی وجود ندارد تا به این آداب و رسوم اشاره شود.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه روستاها باید از نظر فرهنگی مراکز توریستی در کشور باشند، گفت:‌ البته در خصوص این امر سرمایه‌گذاری لازم است و باید در روستاها توسعه پایدار صورت گیرد که در نتیجه آن توسعه شهری نیز پایدار می‌شود.

وی با اشاره به الزامات توسعه پایدار در کشور، گفت:‌ در توسعه پایدار باید به طبیعت و محیط زیست توجه کنیم که اگر این امر صورت نگیرد آن توسعه بقا نخواهد داشت، مانند سدهایی که بالای دریاچه ارومیه زدیم و دیگر به دریاچه نگاه نکردیم حال ناچاریم آب آن سد را برای احیای دریاچه روان کنیم.

حجت‌الاسلام روحانی با بیان اینکه برای حفاظت از محیط زیست باید مانند طبیب بر سر بیمار حضور داشته باشیم،‌ افزود: ما باید بدانیم که آب و خاک طبیعت خریدنی نیست، اگر خاک کشاورزی ما تخریب شود مگر می‌شود آن را از بازار خرید و اگر ما طبیعت را نابود کردیم مگر می‌شود شرایط طبیعی را برگرداند.

رئیس‌جمهور با اشاره به امتیازات مهم روستا گفت: جاذبه روستا، طبیعت آن و هوای پاک آن است، روستاییان سالم‌تر،‌ بانشاط‌تر و مقاوم‌تر زندگی می‌کنند و این دولت نیز برای بهداشت و سلامت روستاییان برنامه‌ریزی کرده است.

وی افزود: مخارجی که یک فرد شهری باید برای درمان خودش در بیمارستان دولتی پرداخت کند نصف آن برای روستاها و شهرهای کوچک تعیین شده است چرا که موضوع بهداشت روستایی، گسترش بیمه و خانه‌های بهداشت از اولویت‌های دولت است.

حجت‌الاسلام روحانی با مهم خواندن حضور روستاییان در مسائل سیاسی کشور، گفت: حضور روستاییان از لحاظ سیاسی و مشارکت آنان در صحنه نه تنها کمتر از شهرنشینان نیست بلکه بیشتر نیز هست.

وی افزود: شما در تظاهرات و روزهای ملی این مشارکت را مشاهده می‌کنید، شما در انتخابات می‌دیدید که عین مرکز کشور دورترین نقاط روستایی کشورمان نیز به خوبی انتخابات را دنبال می‌کردند و حوادث را می‌سنجیدند و چه حماسه بزرگی در 24 خرداد 92 آفریدید.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: در بعضی روستاها این منتخب کوچک شما صددرصد رأی را داشت که این نشان می‌دهد روستای امروز ما دیگر روستای دیروز نیست. روستاییان ما امروز کاملاً از تحولات سیاسی و مسائل کشور و جهانی مطلع هستند و ما مشاهده می‌کنیم که در روستاهای ما رادیو،‌تلویزیون، ماهواره و اینترنت وجود دارد، علاوه بر آن چقدر وبلاگ‌نویس روستایی داریم و چقدر در دانشگاه‌هایمان فرزندان روستایی داریم که شاگرد اول هستند.

وی با بیان اینکه باید امروز قدردان روستاییان باشیم، خاطرنشان کرد: روستاییان ما بااستعداد، فعال و فهیم هستند و البته تأسف‌بار است که روستای ما دارد از درون تهی می‌شود و جوانان و نیروهای فعال آن به شهرها جذب می‌شوند.

حجت‌الاسلام روحانی اظهار داشت:‌البته مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی ما باید علت این امر را بررسی کنند که چرا روستایی روستا را ترک می‌کند. البته اگر شهر شغل آماده و مکان آماده داشت قابل قبول بود اما در وضعیت کنونی افراد روستا را رها می‌کنند و در شهرهای بزرگ حاشیه‌نشین می‌شوند که این وضعیت نه از لحاظ بهداشتی و نه از لحاظ فرهنگی قابل قبول نیست.

رئیس‌جمهور تأکید کرد: ما اگر می‌خواهیم به توسعه پایدار برسیم باید سهم قابل ملاحظه‌ای را به توسعه روستاها بدهیم و نباید روستاها تخلیه شود؛ روستایی که زیربنای تولید و حرکت جامعه‌اند حال نباید مشکل زا و باری برای شهرها شوند.

حجت‌الاسلام روحانی پیرامون ابهاماتی که در خصوص حقوق شهروندی وجود دارد، گفت: فردی از من سوال کرد که چقدر از حقوق شهروندی می‌گویی، پس حقوق روستایی چه می‌شود؟ که من گفتم حقوق شهروندی هم برای شهرنشین و هم برای روستانشین است.

وی در ادامه تصریح کرد: ما شاهدیم که بعد از انقلاب به روستاییان در رفاه و مصرف کمک کردیم. برق، آب لوله‌کشی، گاز و رفاه را به روستاها رساندیم و البته خرج روستا را نیز بالا بردیم. این در حالی است که ما باید کاری کنیم که درآمد روستاییان ما چند برابر شود.

رئیس‌جمهور کشورمان با بیان اینکه باید بهره‌وری زمین‌های کشورمان را بالا ببریم، گفت: برای اینکه زمین کشاورزی را توسعه دهیم دستمان خیلی باز نیست البته باید تلاش کنیم تا محصول یک هکتار زمین را افزایش دهیم چراکه امروز از یک هکتار زمین گندم آبی 3تن تا 4.8تن محصول استخراج می‌کنیم اما در همسایگان کشور ما هستند که تقریباً بالاتر از این میزان برداشت می‌کنند و این رقم به 5.8 یا 6 تن می‌رسد و در اروپا نیز این میزان به 7 تن در هکتار یا گاهی بیشتر می‌رسد که باید برنامه‌ریزی‌های عمده‌ای را برای بهره‌وری محصولات بیشتر از زمین‌های کشاورزیمان انجام دهیم.

روحانی با بیان اینکه باید روستاها آب را به صورت علمی مصرف کنند، تصریح کرد: ایران در زمینه آب با خشکسالی روبروست بنابراین باید در این زمینه تمهیدات جدی اندیشیده شود چراکه هم‌اکنون در تهران برای آب آشامیدنی با مشکل روبرو هستیم و برای مصارف خانگی کمبود آب داریم.

رئیس‌جمهور کشورمان با بیان اینکه 90درصد مصرف آب به بخش کشاورزی بر می‌گردد، تصریح کرد: باید تلاش کنند تا از این امر به صورت علمی استفاده شود و تلاش دولت نیز از روز اول این بوده است تا بهره‌وری را افزایش دهد و این کار آغاز شده است.

وی با اشاره به آبیاری بخش عمده‌ای از زمین‌های کشاورزی کشورمان از طریق آبیاری علمی خاطرنشان کرد: اکنون طرح‌های بزرگی در ایلام، خوزستان، سیستان و بلوچستان آغاز شده است که در خوزستان و ایلام در 6 ماه اول سال در هر ماه 2هزار هکتار زمین زیر پوشش این طرح قرار می‌گیرد و این امر در ماه‌های آخر سال به 8هزار هکتار خواهد رسید که در نهایت 550هزار هکتار را زیر پوشش این طرح می‌بریم و ظرف سه سال آینده استان‌های دیگر را نیز در این مر شرکت می‌دهیم.

روحانی با بیان اینکه همه باید دست به دست هم دهیم و بانک‌ها را در زمینه روستایی فعال کنیم خاطرنشان کرد: بخش بانک‌ها مهم است که چه نقشی در توسعه ایفاء می‌کند و روستاییان نیز به اندازه خود می‌توانند پس‌انداز داشته باشند چرا که کلیت پس‌انداز در کشور خوب است اما باید در زمینه بانک‌ها امتیازات ویژه‌ای را برای روستائیان قائل شویم تا بتوانند با بهره کمتر و امکانات بیشتر از امکانات بانکی استفاده کنند و وام بگیرند.

رئیس‌جمهور کشورمان ادامه داد: معاونت توسعه روستایی با همکاری دستگاه‌های دیگر باید تلاش کند تا ارزش افزوده اقتصادی روستائیان را بالا ببرد چراکه بخش عمده‌ فعالیت روستائیان در بخش زراعی و دام است اما روستائیان می‌توانند در این امر نیز نقش گسترده‌ای داشته باشند.

روحانی خاطرنشان کرد: وزارت صنعت،‌ معدن و تجارت می‌تواند نقش عمده‌ای در توسعه صنعت کشاورزی داشته باشد چرا که در قدیم می‌گفتند کشاورزی اولویت دارد یا صنعت اما اکنون باید بگوییم که ما باید به دنبال کشاورزی صنعتی و ارتقای صنعت کشاورزی باشیم.

رئیس‌جمهور با اشاره به موضوع گردشگری در روستاها تصریح کرد: به طرح‌های مختلف فکر کنید و می‌توان در روستاها روزها و هفته‌های خاصی را نام‌گذاری کرد تا مردم به این نقاط سفر کنند، فضاها را ببینند، چرا که این امر هم از لحاظ فرهنگی به نفع کشور است و هم از لحاظ اقتصادی می‌تواند به کشور کمک کند.

روحانی ادامه داد:‌ باید سنت‌های گذشته را حفظ کنیم و از سنت‌های جدید درس بگیریم نمی‌توانیم از سنت رها و در کوچه‌های تجدد سرگردان باشیم و باید به این امر توجه ویژه‌ای داشته باشیم و توسعه باید متوازن، موزون و همزمان مسیر خود را ادامه دهد.

رئیس‌جمهور کشورمان با بیان اینکه ابعاد مختلف توسعه باید با یکدیگر جلو برود، تصریح کرد: نمی‌توان دست یک را تقویت کنیم اما نسبت به قلب و اجزای دیگر آن بی‌تفاوت باشیم بنابراین باید برنامه‌ریزی‌های عمده‌ای را انجام دهیم تا ابعاد توسعه با یکدیگر رو به جلو برود.

وی ادامه داد: دولت نه توان دارد و نه امکانات دارد تا بتواند همه مشکلات را برطرف کند چراکه باید بسترها و زمینه‌ها را فراهم کند و سرمایه‌گذاران و کارآفرینان باید در این زمینه به میدان بیایند و بتوانیم این عرصه را متحول کنیم.

روحانی ادامه داد: توسعه کشاورزی باید تلاش کنیم تا این امر در روستا متحول شود و درآمد روستاییان چندبرابر شود چراکه اکنون هم روستایی نمی‌تواند سود کافی را از این محصولات ببرد و نه مصرف‌کننده نهایی می‌تواند محصولات را با قیمت خوبی خریداری کند بنابراین سخن این است که باید بخش خصوصی و تعاونی را در زمینه روستاها فعال کنیم.

رئیس‌جمهور کشورمان با بیان اینکه باید سرمایه‌داران داخلی و خارجی در این زمینه فعالیت کنند، تصریح کرد: سرمایه‌گذاری امنیت کافی، امید به آینده و ثبات و آرامش بازار را می‌خواهد که این وظیفه دولت است تا امید و آرامش، امنیت و تسهیلاتی را ایجاد کند اما در کنار این باید کارآفرینان نیز به صحنه بیایند تا روستایی آباد و روستائیانی با نشاط دست به دست هم دهیم و برای توسعه سربلند عزیز ایران اسلامی خود با وحدت و اتحاد و همدلی میان همه و با هدایت مقام معظم رهبری کار را به جلو ببریم.

منبع: فارس