کد خبر 352781
تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۳ - ۲۲:۲۷

ایرانی‌ها آیفون٦ را حدود ٤,٥ برابر نرخ واقعی آن خریداری کرده‌اند. هرچند اکنون با کاهش هیجان بازار قیمت‌ها افت محسوسی یافته است.

به گزارش مشرق، شهروند، کمپانی اپل در ایران هیچ‌گونه نمایندگی ندارد اما با توجه به این‌که اواسط شهریور امسال از جدیدترین گوشی خود رونمایی کرده، گوشی آیفون ٦ و ٦پلاس سروصدایی در کشورهای مختلف جهان ایجاد کرده است. همین واقعه در بازار ایران هم اثرگذار شده و با توجه به این‌که این شرکت در ایران نمایندگی ندارد با تلاش قاچاقچیان یک‌هفته تا ١٠روز بعد از رونمایی این کالاها به بازار ایران رسید و برای قیمت‌گذاری در انبار فروشندگان ذخیره شد.

رقابت فروشندگان داخلی برای قیمت‌گذاری، نرخ آخرین محصول اپل را در بازار ایران در روزهای ابتدایی حتی به ٩‌میلیون تومان هم رساند. حال این در شرایطی است که قیمت آیفون ٦ در بازار جهانی حداکثر ٦٥٩ دلار نرخ دارد که با در نظر گرفتن دلار ٣‌هزار تومانی معادل یک‌میلیون و ٩٧٧‌هزار تومان می‌شود. به این ترتیب ایرانی‌ها آیفون٦ را حدود ٤,٥ برابر نرخ واقعی آن خریداری کرده‌اند. هرچند اکنون با کاهش هیجان بازار قیمت‌ها افت محسوسی یافته و قیمت آیفون٦ حدود ٣‌میلیون و ٢٠٠ تا ٢٩٠٠‌هزار تومان نوسان پیدا کرده است، اما بازهم به نظر می‌رسد در این میان هستند سودجویانی که برای این بازار با سود حداقل ٢برابری دندان طمع تیز کرده‌اند.

براساس اخبار رسانه‌ها از بازار ایران، اولین فروشگاه عرضه‌کننده آیفون ٦ در ایران یک مرکز تجاری در ولنجک بود که درست یک هفته پس از عرضه جهانی این محصول، گوشی‌های آیفون٦ را با قیمت ٤‌میلیون و ٩٠٠‌هزار تومان به فروش می‌رساند. این در حالی بود که سایر فروشندگان از عرضه آیفون٦ خودداری و تنها به ثبت‌نام متقاضیان اکتفا کردند تا به محض به‌دست آوردن برآورد قیمت در بازار ایران، اقدام به عرضه کالای نوبرانه خود کنند. پس از ولنجک برخی از فروشندگان در سایر نقاط شهر، گوشی‌های خود را با قیمت ٦‌میلیون تومان پشت ویترین گذاشتند و رقابت سودجویانه برای عرضه آیفون٦  قیمت آن را تا ٩‌میلیون تومان در بازار ایران بالا کشید. این موضوع در حالی رخ داد که در سایت رسمی شرکت اپل قیمت‌های تعیین‌شده برای آیفون ٦ تا یک‌چهارم قیمت این گوشی در ایران است.

استعلام سختگیرانه امنیت آیفون٦ برای کاربران چینی

کمپانی‌های بزرگ جهان برای عرضه گوشی‌های خود دو روش قفل شده و باز دارند؛ لاک و آنلاک. در روش آنلاک یا قفل نشده آخرین مدل محصولات کمپانی‌های تولید گوشی تلفن‌همراه، با قیمتی بالاتر از گوشی‌های لاک یا قفل شده به فروش می‌رسد. برای مثال آیفون۶ با نسخه‌ ۱۶گیگابایتی طبق اعلام شرکت اپل، ۶۵۹دلار ارزش‌گذاری شده که با دلار ٣‌هزار تومانی حدود یک‌میلیون و ٩٧٧‌هزار تومان می‌شود که درواقع حدود نصف قیمت این گوشی در ایران است. حال آن‌که در بازار ایران به دلیل نبود شعبه‌ رسمی اپل و نبود نظارت کافی و سازوکار مشخص برای تعیین قیمت گوشی تلفن‌همراه، هرگز نمی‌توان با این مقدار پول صاحب یک گوشی جدید شد و اگر نظارتی بر بازار بود، این گوشی‌ها باید خیلی ارزان‌تر از این قیمت فروخته می‌شد؛ چرا که هیچ خدمات و پشتیبانی ندارند و در عمل گوشی‌های لاک هم با عنوان آنلاک فروخته می‌شوند!

در این حوزه، بیشتر گوشی‌های بازار ایران از طریق قاچاق وارد کشور می‌شوند و گوشی‌های قاچاقی بدون برخورداری از هیچ‌یک از خدمات پس از فروش و امنیت کافی با قیمت‌های نجومی به ایرانی‌ها فروخته می‌شود. این در شرایطی است که همین گوشی یک ماه پس از عرضه در بازار جهانی مجوز حضور در بازار چین را دریافت کرده است. وزارت ارتباطات چین درباره این تأخیر یک‌ماهه اعلام کرده مشغول نامه‌نگاری و استعلام از کمپانی اپل بوده تا مطمئن شود سیستم عامل به کار رفته در آیفون ٦ امنیت کافی دارد و اطلاعات شخصی کاربران چینی مورد سوءاستفاده قرار نمی‌گیرد.

حال آن‌که کمپانی‌های تولیدی گوشی تلفن‌همراه نه‌تنها چنین تضمین‌هایی به مشتریان ایرانی خود نمی‌دهند بلکه به خاطر سهم ٨٥‌درصدی قاچاق در بازار گوشی‌های همراه ایران، مشتری از هیچ‌یک از خدمات پس از فروش نیز برخوردار نیست. این در حالی است که ایرانی‌ها تولیدات کمپانی‌های تولید گوشی تلفن‌همراه را بیش از قیمت واقعی خود خریداری می‌کنند و امکاناتی هم نمی‌گیرند تا کلاه گشادی بر سر آنها برود.

بازار جهانی با ٢‌سال امکانات ویژه

در روش لاک، کمپانی‌های بزرگ تولید تلفن‌همراه از طریق نمایندگی‌های خود در سایر کشورها با اپراتورهای موبایل وارد قراردادی ٢ساله می‌شوند تا با فروش تخفیف‌دار گوشی‌های خود به یک سود دوطرفه با اپراتور برسند.در این روش مشتری گوشی جدید را تا حدود یک‌ششم قیمت آنلاک می‌خرد اما مجبور است تا ٢‌سال هزینه دریافت اینترنت پرسرعت از آن اپراتور را بپردازد، البته کاربر در ازای انتخاب این روش خرید از مکالمه و پیامک رایگان هم بهره‌مند می‌شود. با این وجود آمریکایی‌ها این روش فروش را فریب نامگذاری کرده‌اند!چون معتقدند هزینه اینترنت پرسرعت ٢ساله در نهایت قیمت گوشی را بیشتر از گوشی آنلاک می‌کند اما این فریب آمریکایی در ایران می‌تواند برای کاربران بسیار مفید باشد زیرا در ایران مکالمه و پیامک و اینترنت پرسرعت بسیار گرانقیمت‌تر از کشورهای پیشرفته است و هزینه تمام‌شده را برای خریدار گوشی لاک به‌صرفه‌تر از خریدار گوشی آنلاک می‌کند. آیفون٦ از طریق سیستم فروش لاک بین ١٩٩ تا ٢٩٩ دلار قیمت دارد که با دلار ٣‌هزار تومانی معادل ٥٩٧ تا ٨٩٧‌هزار تومان می‌شود.

مشتری می‌تواند با پرداخت ۱۹۹دلار یک گوشی ۱۶ گیگابایتی آیفون ۶ خریداری کند و طی قراردادی ٢ساله، باید از خدمات این اپراتورها استفاده کند. برای مثال، با انتخاب اپراتور «اسپریت» مشتری ۱۹۹دلار را به علاوه‌ ۳۶دلار هزینه‌ راه‌اندازی سرویس، پرداخت می‌کند و بعد یکی از طرح‌های پیشنهادی از سه طرح مخصوص را باید انتخاب کند. این طرح‌ها تمامی سرویس‌ها مانند مکالمه و پیامک‌ کوتاه به هر اپراتور دیگر را به کاربر خود به صورت رایگان ارایه می‌دهد. تنها کاربر باید از این اپراتورها اینترنت پرسرعت خریداری کند که در ازای آن باید ماهانه ٢٠ تا ١٥٠ دلار بپردازد.

با این حساب اگر فرد اینترنت ٢٠دلاری را انتخاب کند تمام هزینه او تنها ٢‌میلیون و ٣٧‌هزار تومان می‌شود و در ازای آن یک گوشی آیفون٦، ٢سال مکالمه و پیامک رایگان و اینترنت پرسرعت ماهانه را دریافت کرده است. حداکثر هزینه این فرد در ازای انتخاب اینترنت با بهترین کیفیت ممکن در چند‌ سال حدود ١٠‌میلیون تومان می‌شود که در ایران قیمتی است که برای گوشی آیفون ٦ بدون هیچ‌گونه خدمات و گارانتی پرداخته می‌شود.

آیفون‌های خم‌شده و قاچاق ایرانی
مرور حقایق این بازار در نهایت گویای این حقیقت است که مشتریان ایرانی بدون دریافت هیچ مزیت یا امکانی، بیشتر از مشتریان جهانی پول پرداخت می‌کنند و حتی اسیر تقلب‌های قاچاقچیانی می‌شوند که مشخص نیست گوشی آنلاک به مشتری می‌دهند یا لاک! گوشی‌هایی که بعضا در سال‌های گذشته با ترفندهای عجیبی «نوسازی» و پلمب و به مشتریان بي‌خبر ایرانی فروخته می‌شدند. مشتریانی که خواهان الحاق و همراهی با دیگر مردمان در دنیا بودند و حالا کلاه بر سرشان می‌رود. کلاهی که برای خریداران ماه‌های ابتدایی این کالا گشاد‌تر از همیشه بود و در روزها و ماه‌های چندم عرضه، اندک‌اندک کوچکتر ‌شد.

به ‌هر حال با وقایعی که درباره خم‌شدن گوشی‌های آیفون٦  پلاس و آیفون٦ در بازار جهانی مطرح است و بحث به روزرسانی نرم‌افزار این گوشی هم به مشکل خورده، باید دید واکنش بازار ایران به این مشکلات چیست و آیا این‌بار هم قرار است گوشی‌های مرجوعی بازارهای جهانی به نام «نو» به مشتریان ایرانی غالب شود یا بازار ایران هم در این حوزه از خرید آیفون ٦ پلاس امتناع می‌کند و قیمت‌ها خیلی زود‌تر از همیشه ریزش خواهد داشت. باید منتظر ماند و دید با مباحث قاچاق این محصول و بي‌تفاوتی مشهود برای واردات آزادانه این کالا چه رخدادهایی در روزهای آینده در پیش است.

منبع: سایت پارس