کد خبر 353111
تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۲

معاون تربیت و آموزش نیروی زمینی سپاه گفت: ما روی آموزش‌های تکاوری، زرهی، توپخانه و مهندسی رزمی تمرکز بیشتری داریم. البته نگاه ما به آموزش‌های تکاوری و زرهی ویژه‌تر است.

به گزارش مشرق به نقل از دفاع پرس،  سردار علی‌اکبر پورجمشیدیان، معاون تربیت و آموزش نیروی زمینی سپاه است. او پیش از این فرماندهی سپاه عاشورای استان آذربایجان شرقی را به عهده داشت. پورجمشیدیان از اولویت‌های آموزش در نیروی زمینی سپاه و انعطاف نیروها برای رزم در شرایط مختلف آب و هوایی گفت.

وی معتقد است روش آموزش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی یک تفاوت اساسی با سایر ارتش‌های دنیا دارد که همین موجب برتری ایران در نبردهای احتمالی می‌شود.
 
سردار پورجمشیدیان در ابتدای این گفت‌وگو با اشاره به آموزش‌هایی که نیروها در سپاه پشت سر می‌گذرانند، اظهار کرد: آموزش‌های خشک نظامی در همه ارتش‌های دنیا تفاوت اساسی ندارد و هر نیروی نظامی باید برای رسیدن به آمادگی مورد نظر هر ارتش، حتماً آموزش‌هایی را طی کند.
 
وی ادامه داد: طبیعی است آموزش‌های نظامی از سختی خاص خود برخوردار است؛ به این دلیل که نیروها باید در ماموریت‌های سخت نظامی شرکت کنند. از این جهت تقریباً اشتراکی بین ارتش‌های دنیا وجود دارد که البته با روش‌های متفاوتی انجام می‌شود.
 
تربیت نیرو با روحیهٔ قوی، آموزش مناسب و توانایی به‌کارگیری تجهیزات
 
وی تصریح کرد: نگاه ما در جمهوری اسلامی ایران و به‌خصوص در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به «یک رزمندهٔ خوب» این است که ابتدا از یک جسم قوی برخوردار باشد و به لحاظ جسمی آمادگی آموزش‌های دیگری را داشته باشد. جسم قوی یعنی قدرت وارد شدن در صحنه‌های متخلف را داشته باشد و بتواند مشکلاتی که یک فرد نظامی با آن مواجه می‌شود را تحمل کند.
 
معاون تربیت و آموزش نیروی زمینی سپاه با بیان اینکه دومین ویژگی از نظر ما «روح قوی» است، ابراز کرد: روحیهٔ قوی، وجه تمایز ما با سایر ارتش‌های دنیاست. البته آن‌ها هم به مسائل روحی توجه دارند؛ ولی آن‌ها روحیه و رفاه را در چیزهایی می‌بینند که ما به سمت آن نمی‌رویم. نگاه ما به موضوع روحیهٔ بالا، برخورداری از معنویت و ایمان قلبی است و راه‌هایی که آن‌ها به سمتش می‌روند غلط است.
 
وی ادامه داد: سومین موضوعی که معتقدیم یک نیروی کامل رزمی باید از آن برخوردار باشد، آموزش به‌کارگیری مناسب تجهیزات و اجرای تاکتیک‌های مورد نیاز است. اگر یک نیروی نظامی این سه ویژگی را داشته باشد قطعاً در عرصه صحنه‌های احتمالی نبرد، می‌تواند سربلند و موفق باشد.
 
سربازان آمریکایی بدون تجهیزات قادر به انجام مأموریت نیستند
 
سردار پورجمشیدیان با اشاره به وجه تمایز آموزش‌های سپاه با سایر ارتش‌های دنیا به‌خصوص ابرقدرت‌ها، اظهار کرد: آن‌ها کاملاً تجهیزات‌محور هستند. یک سرباز آمریکایی به انواع و اقسام تجهیزات و سلاح‌ها ـ از فرق سر تا کف پا ـ مجهز است. این سربازان در کنار تجهیزات خود، با انواع سلاح‌ها و تجهیزات دیگری مثل انواع سلاح‌ها، جنگنده‌ها، تانک‌ها و نفربرها نیز حمایت می‌شوند.
 
وی افزود: اگر این تجهیزات از سربازان آمریکایی گرفته شود، شاید بسیاری از مأموریت‌ها ـ صرف نظر از اینکه موفق‌اند یا شکست می‌خورند ـ را نتوانند انجام دهند.
 
 معاون آموزش نیروی زمینی سپاه با بیان اینکه وجه تمایز ما با سایر ارتش‌های بزرگ دنیا، انسان‌محوری است، گفت: ما اگر بخواهیم با تجهیزاتمان با آن‌ها مقابله کنیم، ـ ضمن اینکه در نوع خود از نظر تجهیزات بی‌نظیر هستیم ـ ممکن است آن‌ها تجهیزات قوی‌تر و یا بیشتری در اختیار داشته باشند، ولی "انسان‌محوری" است که به ما برتری می‌دهد.
 
وی اضافه کرد: حالا که استراتژی ما انسان‌محوری است، نیروهای ما باید تفاوت ویژه‌ای با سایر ارتش‌ها برای مقابله با آن‌ها داشته باشند. اگر ما انسان‌محوریم باید انسان‌های ما از نظر جسمی قوی‌تر باشند، آموزش‌های بیشتری ببیند و بتوانند از فکرشان به بهترین نحو بهره بگیرند.
 
سردار پورجمشیدیان تصریح کرد: انسان‌محوری همان کاری است که در دفاع مقدس انجام دادیم. ما اگر می‌خواستیم مطابق آن چیزی که در دانشگاه‌های نظامی دنیا تدریس می‌شود بجنگیم، هیچ وقت نه از نظر تعداد و نه از نظر تجهیزات با دشمن برابری نمی‌کردیم. این برابری تنها در مقاطع کوتاهی و آن هم از نظر تعداد نیرو در دفاع مقدس وجود داشت، که البته از این موضوع نیز اطمینان ندارم. اما آن چیزی که باعث شد ما عملیات‌های آفندی موفقی را انجام دهیم، استفاده از فکر جوانان بود. فرماندهان ما راه‌کارهایی پیدا کردند و توانستند با تجهیزات و نیروی کمتر نسبت به دشمن برتری پیدا کنند.
 
جنگ گسترده شبانه ابتکار ما بود
 
وی اضافه کرد: یکی از این ترفندها، جنگ گسترده شبانه بود. بسیاری از بزرگان نظامی دنیا معتقدند "عملیات شبانه" ابتکار فرماندهان ما در دوران دفاع مقدس است. تا پیش‌ازاین تنها شبیخون وجود داشت که یک نیروی نظامی معدود، حملهٔ کوچکی را به مواضع دشمن انجام می‌داد.
 
معاون تربیت و آموزش نیروی زمینی سپاه با بیان اینکه ما در آموزش‌ها به چند نکته توجه بیشتری داریم، ابراز کرد: سه محور اساسی ما در آموزش‌ها انسان، روحیه و معنویت است. این وجه تمایز آموزش‌های ما و دیگر کشورهاست. ما معتقد به تربیت و آموزش هستیم. یعنی انسان‌هایی را تربیت کنیم که با کمک آموزش بتوانند نسبت به دشمن که سلاح و تجهیزات بیشتری دارد، برتری پیدا کنند.
 
نقش دانشگاه‌های امام حسین(ع) سپاه در آموزش پاسداران
 
وی در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به نقش دانشگاه‌های تربیت پاسداری و جامع امام حسین(ع) در آموزش نیروهای سپاه، اظهار کرد: دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) برای افرادی است که قصد ورود به سپاه را دارند. دانشجویان رسته‌های نیروی زمینی این دانشگاه پس از گذراندن دوره‌های عمومی، دوره‌های تخصصی را در مجتمع دانشگاهی امیرالمؤمنین(ع) اصفهان آموزش خواهند دید.
 
سردار پورجمشیدیان ادامه داد: دانشگاه جامع امام حسین(ع) هم برای کسانی است که در سازمان سپاه حضور داشته‌اند و قصد ادامه تحصیل دارند. البته از طریق دانشگاه جامع هم می‌توان وارد سپاه شد، ولی ورودی نظامی از طریق دانشگاه افسری انجام می‌شود.
 
نگاه ویژه به آموزش‌های تکاوری و زرهی
 
وی با بیان اینکه تمرکز آموزش‌های ما روی تهدیداتی است که متوجه کشور است، تأکید کرد: ما روی آموزش‌های تکاوری، زرهی، توپخانه و مهندسی رزمی تمرکز بیشتری داریم. البته نگاه ما به آموزش‌های تکاوری و زرهی ویژه‌تر است.
 
تدریس طرح‌های مهندسی دوران دفاع مقدس در دانشگاه‌های دنیا
 
معاون آموزش نیروی زمینی سپاه در ادامه با اشاره به بی‌سابقه بودن برخی عملیات‌های مهندسی در طول جنگ تحمیلی اظهار کرد: بعضی از طرح‌های مهندسی دوران دفاع مقدس، برای اولین بار در تاریخ نظامی‌گری دنیا در این وسعت انجام شد. شاید به‌صورت خاص این موارد بی‌سابقه مانند پل‌های خیبر و پل اروندرود، تدریس نشود؛ ولی قطعاً به عنوان شاهد مثال عنوان خواهد شد.
 
وی افزود: به‌عنوان مثال پل خیبر که در جزایر مجنون زده شد، شاید نمونهٔ آن پیش‌ازاین وجود داشت، ولی اجرای این پل در آن وسعت بی‌نظیر است. این پل ۱۳ – ۱۴ کیلومتر طول داشت و خودرو نیز به‌راحتی روی آن حرکت می‌کرد و تعمیر قطعات آسیب‌دیدهٔ آن نیز به‌سرعت انجام می‌شد؛ این ویژگی‌هاست که این پل را بی‌نظیر می‌کند.
 
سردار پورجمشیدیان جادهٔ سیدالشهدا(ع) را یکی دیگر از طرح‌های مهندسی بی‌نظیر در دفاع مقدس عنوان کرد و گفت: جاده سیدالشهدا(ع) که از خشکی‌ها تا جزایر مجنون احداث شد نیز جزو همین موارد است و ازنظر مهندسی کار بزرگی به‌شمار می‌رود. پلی که در عملیات والفجر ۸ روی اروندرود نصب شد نیز در نوع خود بی‌نظیر است و من فکر می‌کنم اگر به‌صورت خاص این موارد تدریس نشود، حتماً جزو استنادات اصلی اساتید خواهد بود.
 
ابتکارات مهندسی متناسب با شرایط پیچیده جغرافیایی
 
وی در ادامه با اشاره به جغرافیای متفاوت کشور ایران و لزوم پیش‌برد موازی دو موضوع آموزش و تجهیزات، تصریح کرد: ما متناسب با جغرافیای کشور که کاملاً پیچیده و متفاوت است، باید هم ازنظر نظامی، تاکتیک‌های مختلف را آموزش دهیم و هم بتوانیم ازنظر مهندسی در این جغرافیای پیچیده عملیات مهندسی خود را به‌خوبی اجرا کنیم.
 
معاون تربیت و آموزش نیروی زمینی سپاه افزود: امروز نیز در راستای ابتکارات بزرگی که در دوران دفاع مقدس انجام می‌شد، نیروها با تحصیلات آکادمیک و متناسب با این جغرافیا و تهدیدات در حال فعالیت هستند و ابتکارات خوبی هم در مجموعه نیروی زمینی سپاه شکل گرفته است.
 
آمادگی رویارویی با هر نوع تهدیدی را داریم
 
وی در ادامه با اشاره به راهبرد نیروی زمینی سپاه در دکترین دفاع ناهمطراز، تاکید کرد: آمادگی خود را به سطحی رسانده‌ایم که متناسب با تهدیدات با آن‌ها مواجه شویم.
 
پورجمشیدیان با بیان اینکه راهبرد ما متناسب با تهدید تغییر می‌کند، گفت: ویژگی‌ای که تا به امروز در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و به‌خصوص سپاه وجود داشته و تقویت شده، انعطاف‌پذیری است. انعطافی که در صحنه‌های مختلف، خود را با شرایط جغرافیایی و تهدیدات مختلف منطبق کند.
 
وی افزود: نیروهای ما به‌گونه‌ای آموزش دیده‌اند که در مقابل تهدیدات انعطاف قابل توجهی دارند. چون امکان دارد ما همزمان با دو سه نوع تهدید متفاوت مواجه شویم و نیروی ما باید متناسب با تهدید آمادگی داشته باشد. این شرایط در نیروی زمینی و مجموعه سپاه صورت گرفته است.
 
معاون آموزش نیروی زمینی سپاه، به آموزش نیروهای رزم سپاه با توجه به شرایط جغرافیایی مختلف اشاره و بیان کرد: امروز آموزش در جنگل، کویر، کوهستان، رزم در برف و... در دستور آموزش نیروی زمینی است و همهٔ یگان‌های نیروی زمینی این شرایط متفاوت را از نظر آموزشی تجربه کرده و از آمادگی کافی برخوردارند.
 
وی همچنین با اشاره به تجهیزاتی که نیروی زمینی در اختیار دارد، ابراز کرد: جنگیدن در هریک از شرایط جغرافیایی تدابیر خاص خود را می‌طلبد. ما تجهیزات موردنیاز خود را تهیه کرده‌ایم. طبیعی است که برخی ارتش‌ها تجهیزات قوی‌تری داشته باشند، ولی ما آن‌چه از امکانات و تجهیزات در اختیار داشته‌ایم را به‌کار گرفته‌ایم.
 
اسلحه M۱۶ در دست پاسداران
 
وی با بیان اینکه اسلحه کلاشینکف هم یکی از سلاح‌هایی است که در نیروی زمینی به کار گرفته می‌شود، بیان کرد: سلاح سازمانی نیروی زیمنی کلاشینکف است. این اسلحه در رزم نزدیک کاربرد خوبی دارد، اما سلاح‌های سبک و سنگین دیگری نیز وارد سازمان شده و ما از سایرین عقب نیستیم. نیروهای ما اسلحه M۱۶‌ نیز در اختیار دارند.
 
دو لحظهٔ اشک‌بار فراموش‌نشدنی
 
سردار علی‌اکبر پورجمشیدیان که در دوران نوجوانی و پیش از شروع جنگ تحمیلی و برای مقابله با تحرکات ضدانقلاب به کردستان اعزام شده است، در روزهای اول جنگ، به خرمشهر و آبادان می‌رود و در مقاومت مردم خرمشهر و حصر آبادان و عملیات ذوالفقاریه حاضر بوده است. وی سال‌های زیادی نیز در لشکر ۳۱ عاشورا هم‌رزم شهید باکری بوده است.
 
وی درباره مقاومت و آزادسازی خرمشهر می‌گوید: من دو صحنه از خرمشهر را هیچ‌گاه فراموش نمی‌کنم. صحنه اول روز سقوط خرمشهر بود. وقتی بچه‌ها به دستور فرماندهان به عقب برمی‌گشتند خیلی‌ها را می‌دیدم که رو به سمت خرمشهر و درحالی‌که اشک می‌ریختند به عقب برمی‌گشتند. صحنه دوم نیز مربوط به زمانی است که خرمشهر آزاد شد. وقتی بعد از عملیات بیت‌المقدس وارد خرمشهر شدیم، رزمنده‌ها از شوق ورود مجدد به خرمشهر اشک می‌ریختند. این دو لحظه را هیچ‌گاه فراموش نمی‌کنم.