کد خبر 356909
تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۲

این سلاح که در حقیقت باید آن را یک «توپ تک‌تیرانداز» دانست، مهلک‌ترین تک‌تیرانداز ایرانی است که با هدف اصلی مقابله با بالگردهای متخاصم ساخته شده است.

به گزارش مشرق، تسلیحات «تک‌تیرانداز» با کالیبر سنگین در میادین نبرد زمینی، سلاحی تاثیرگذار و سرنوشت‌ساز محسوب می‌شوند.

گاهی تنها یک تیر و یا گلوله، سرنوشت میدان جنگ را رقم می‌زند؛ گلوله‌ای سرشار از قدرت، باید آنقدر دقیق به هدف اصابت کند تا پیروزی حاصل شود. در چنین موقعیتی تمامی امیدها را می‌توان به دست تک‌تیراندازها سپرد.

با توجه به پیشرفت‌های صورت گرفته در جنس بدنه زره‌پوش‌ها، خودروها و سنگرها، در حوزه تسلیحات تک‌تیرانداز سنگین نیز پیشرفت‌های شگرفی را شاهد بودیم که یکی از آخرین نمونه‌های آن، تفنگ تک‌تیرانداز «شاهر» بود که در ماههای اخیر در نیروی زمینی ارتش طراحی و ساخته شد.

این سلاح با کالیبر 14.5 میلیمتر، وزن 22 کیلوگرم و طول 185 سانتی متر می‌تواند اهداف (از قبیل سنگرهای بتونی، خودروهای زرهی، بالگرد و نقاط تجمع نفرات دشمن) را در فاصله 3 هزار متری مورد هدف قرار دهد.

علاوه بر سلاح شاهر، نیروهای مسلح در حوزه تک تیراندازها نمونه های دیگری را نیز طراحی، ساخته و بکار گرفته اند که آخرین آنها، روز چهارشنبه در جریان نمایشگاه تجهیزات نیروی زمینی سپاه به نمایش در آمد (و البته در گذشته تنها در حد نام معرفی شده بود) سلاح تک تیرانداز 20میلیمتری «آرش» نام دارد که در سازمان جهاد خودکفایی نزسا طراحی و تولید شده است.



سلاح تک‌تیرانداز 20 م.م آرش

این سلاح که در حقیقت باید آن را یک توپ تک تیرانداز دانست، مهلکترین تک تیرانداز ایرانی است که هرچند با هدف اصلی مقابله با بالگردهای متخاصم ساخته شده اما می‌توان از آن علیه اهداف زمینی، زرهی و سنگرها نیز استفاده کرد.

«آرش» با وزن 18 تا 20 کیلوگرم، نسبت به سلاح «شاهر» کمی سبکتر بوده و با بهره‌گیری از گلوله‌های با کالیبر 20 میلیمتر، اهداف متخاصم (بویژه بالگردها) را در فاصله 2هزار تا 2هزار و 200 متر مورد هدف قرار می‌دهد.



سیستم تغذیه خشابدار، فیوز مهمات ضربتی و سرعت دهانه 1050متر بر ثانیه از دیگر مختصات این سلاح 180 سانتی متری مجهز به سیستم دوربین اپتیکی است.

این توپ تک تیرانداز که باید آن را یکی از رکوردداران این حوزه در جهان دانست، یک نمونه مشابه خارجی ساخت آفریقای جنوبی نیز دارد که یکی از تفاوت‌های این دو را می‌توان در مکانیزم عملکرد آنها دانست.

سلاح مشابه آفریقایی اصطلاحا از سیستم عملکردی تک یا bolt action بهره می‌گیرد که یک سیستم  جاگذاری دستی فشنگ (با استفاده از گلنگدن) است اما در سلاح آرش با طراحی مکانیزم عملکرد نیمه اتوماتیک، این مشکل برطرف شده و با شلیک هر گلوله، گلوله بعدی از خشاب چهارتایی، جایگزین آن می‌شود.

ناگفته نماند که مدل تک تیرانداز 20میلیمتری آفریقایی، قیمتی در حدود 15 هزار دلار دارد پس می‌توان سنجید که تولید انبوه و بکارگیری سلاح آرش، تا چه حد می‌تواند موجب صرفه‌جویی ارز و بی‌نیازی از خرید مدل‌های مشابه شود.

این سلاح با استفاده از گلوله‌های چندده هزار تومانی می‌تواند در بسیاری از موارد همان کاری را بکند که از عهده دوش پرتاب‌های گرانقیمت چند میلیون تومانی ساخته است.

اسلحه تک‌تیرانداز آرش که بکارگیری آن در سازمان رزم سپاه، عرصه را بر بالگردهای متخاصم دشمن تنگ‌تر خواهد کرد، با قرار گرفتن بر روی دوش کاربر و استفاده از یک پایه -برای تمرکز بیشتر- به سمت اهداف هوایی بالگردی شلیک می‌کند.

منبع: فارس