کد خبر 35702
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۸۹ - ۰۹:۴۲

عبدالحسين روح‌الاميني، صاحب امتياز روزنامه «ملت ما» در يادداشتي به نام "پايبندي به محکمات نظام" به لزوم رعايت اخلاق در سياست و رسانه پرداخت.

به گزارش مشرق به نقل از ايسنا متن اين يادداشت به شرح ذيل است:

بداخلاقي‌هايي که در جامعه از سوي برخي افراد سر مي‌زند را مي‌توان بعضاً آگاهانه و يا بسياري از آن‌ها را ناآگاهانه دانست. در شرايط غبارآلود فتنه سال گذشته به نظر مي‌رسد علاوه‌بر همه ضعف‌هايي که در جامعه وجود داشت، اين‌گونه رفتارها مجال بروز بيشتري پيدا کرد. يک عده هم با سوء استفاده از شرايط پيش آمده دنبال انتقام‌گيري و حب و بغض‌هاي قبيله‌اي در رفتارهاي سياسي و اجتماعي خودشان افتادند؛ يعني از آن فضاي غبارآلود سوءاستفاده کردند.

اين رفتارها منحصر به گروه خاصي نبود و گروه‌هاي مختلفي از اين بابت براي انتقام و حذف رقباي خودشان استفاده کردند. اين‌ها اتفاقات بدي بود و همان‌طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند اين اتفاق ممکن است منجر به خشم خداوند تبارک و تعالي شود و اين جفاي بزرگي در حق نظام مقدس جمهوري اسلامي است. نظامي که به تعبير ايشان يک نظام مقتدر و مظلوم است؛ نظام مقتدر مظلومي که گاهي حيثيتش از ناحيه ناآگاهان و جاهلان مورد هتک قرار مي‌گيرد و به آن خدشه وارد مي‌شود. البته نحوه رفتار، گفتار و سلوک عده‌اي خاص هم نبايد به عموم تعميم داده شود، چراکه جفا است و بايد مقابل اين جفا ايستاد.

به هر حال نه فقط بحث تهذيب و پرورش روحيه‌هاي مثبت اخلاقي در اين‌جا مطرح مي‌شود، بلکه علاوه‌بر عمق بخشيدن به تحليل‌ها و تطبيق دادن آنچه که عقل، شرع، خدا و رسول در رفتار اجتماعي و سياسي مد نظرشان است، يک مقدار هم بايد به محکمات توجه کرد تا استراتژي اصلي نظام خدشه‌دار نشود. راهبرد اصلي نظام، «جذب حداکثري و دفع حداقلي» که مورد تأکيد رهبري نظام است، به هيچ وجه نبايد مورد خدشه قرار گيرد؛ حال چه ناشي از جهالت باشد و يا سوءاستفاده از موقعيت‌ها و از روي عمد.

مشي اصلي نظام، ترجمان همان آيه «أشداء علي الکفار رحماء بينهم» مي‌باشد که آسيب رساندن به آن، براي ما گران تمام خواهد شد. همان‌طور که رهبر معظم انقلاب تأکيد دارند شايد دست‌هاي نفوذي نيز در کار باشند که از اين ظرفيت سوءاستفاده کنند و به الگو شدن نظام اسلامي ضربه وارد کنند. خوشبختانه اين پختگي عقلاني و رفتار انقلابي را در جريانات سال گذشته ديديم؛ حتي کساني‌که مورد هتک و آزار قرار گرفتند، خودشان وارد اين دور باطل نشدند و کظم غيظ کردند و رفتاري خلاف انتظار جاهلان يا معاندان از خودشان نشان ندادند.

ضمن اين‌که تير بسياري از افراد در ايجاد دودستگي بين روحانيت و تقابل بين بزرگان روحانيت به سنگ خورد و خوشبختانه پيشتازان و نخبگان انقلاب اسلامي، رفتار خوبي از خودشان نشان دادند. اما با همه اين تفاسير اين مانعي براي علاج دردهاي موجود محسوب نمي‌شود

عمل به قانون

براي علاج اين ناهنجاري‌ها و آسيب‌ها بايد از قانوني که در نظام جمهوري اسلامي منبعث از شرع و تکليف ديني است پيروي کرد و نبايد به راحتي چارچوب‌هاي قانوني را درنورديد. ما مشکل عمل به قانون داريم. اگر معضلاتي وجود دارد، بايد برخورد جدي قانوني شود. برخورد قانوني به اين معني است که در محدوده مشخص، تذکر و هشدارهاي قانوني داده شود و اگر از راه مجاز خارج شدند، برخورد قضايي متناسب، عادلانه و به‌موقع صورت گيرد تا باعث عبرت شده و جلوي مسائل بعدي را بگيرد. متأسفانه در فضاي ناشي از حوادث سال گذشته، عده‌اي از افراد و وبلاگ‌نويس‌ها از بردباري مسئولين نظام و دستگاه قضايي سوءاستفاده کرده و از حدود خودشان تجاوز کردند که اين مورد برخورد به‌هنگام و عادلانه قضايي را مي‌طلبد.

در بسياري از کشورها مطبوعات و رسانه‌ها يک قواعد «خودکنترلي» دارند که طبق آن، حق عبور از چارچوب منافع ملي را ندارند. اين‌گونه نيست که همه به هر شکلي آزاد باشند و هر چيزي را بگويند. البته به واسطه ابزارهاي رسانه‌اي جديد، مثل رسانه‌هاي الکترونيکي، از دو جنبه ضعف جدي وجود دارد؛ يکي خلأ فرهنگ‌سازي به دليل نوپا بودن آن و از طرف ديگر، قوانين و آيين‌نامه‌هاي موجود بايد کامل‌تر و مصداقي‌تر شوند. قوانين رسانه‌هاي الکترونيک در کشور ما کم و بيش با همان رسانه‌هاي مکتوب و مطبوعات يکسان است و احتياج به بازنگري دارد. بايد قوانين و آيين‌نامه‌هاي نظارتي هرچه سريع‌تر به‌روز و تکميل ‌شود.

به گزارش ايسنا به نقل از پايگاه اطلاع‌رساني دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت الله خامنه‌اي در ادامه اين يادداشت آمده است: بايد بدانيم که جامعه يک ظرفيت و بردباري نسبت به مسائل مختلف دارد، چراکه جامعه ما يک جامعه ريشه‌دار انقلابي و مذهبي است و لذا خيلي نمي‌تواند نسبت به مسائل پيراموني بي‌تفاوت باشد. جامعه ما خودبه‌خود يک پالايش ضمني تدريجي را در رابطه با آلودگي‌هايي که مثل کف روي آب مي‌مانند، انجام مي‌دهد. اقبال و ادبار جامعه ريشه‌دار انقلابي، اخلاقي و مذهبي ما خيلي از مسائل را حل مي‌کند. برخي که فکر مي‌کنند از ترويج بداخلاقي‌ها، ناهنجاري‌ها و رفتارهاي مذموم اخلاقي در حوزه اجتماع سود مي‌برند، اين‌ها در واقع به خودشان ضربه مي‌زنند، چون از چشم نخبگان و مردم خواهند افتاد؛ همچنان‌که بسياري از اين‌ها اکنون با برخورد صريح و تکليف‌آور رهبر انقلاب بايد نسبت به خودشان يک بازنگري داشته باشند و ديگر حداقل نمي‌توانند داعيه دفاع از نظام و رهبري داشته باشند.

توصيه به نخبگان

لازم مي‌دانم به همه کساني که پيش‌قراولي اقشار مختلف جامعه را برعهده دارند، به‌خصوص نخبگان و روحانيون، تأکيد کنم که به مباني اخلاقي و رفتاري در حوزه‌هاي مختلف زندگي از جمله سياسي و اجتماعي همت ويژه‌اي را مبذول دارند. پيامبر اکرم(ص) فرمودند: «إني بعثت لأتمم مکارم الاخلاق». ما نمي‌توانيم مدعي يک نظام انقلابي و اسلامي باشيم و در اين زمينه‌ها هر روز بهتر از ديروز نباشيم. قاعدتاً صاحبان تريبون‌ها و رسانه-ها، نخبگان و به‌ويژه روحانيون بايد بيش از گذشته در جهت بقا و ارتقاء فرهنگ اخلاقي جامعه تلاش کنند.