به گزارش مشرق، حالا درست 26 سال و دو ماه و پنج روز است که از جنگ تحمیلی عراق بر ایران میگذرد. دفاع مقدسی که هشت سال طول کشید و علاوه بر صدمات جبران ناپذیری که به کشورمان وارد کرد، نتایج مثبتی چون افزایش عزت و اقتدار میهن را نیز به دنبال داشت.
گرچه در دیدگاه برخی از مخاطبان سینما و تلویزیون، بیش از اندازه به موضوع جنگ پرداخته شده، اما واقعیت این است که کمتر پرداخت درستی نسبت به این مقوله صورت گرفته است. در حالی که گاه در سینما و به ویژه تلویزیون به موضوع نبود قهرمان، الگو و شخصیتهای جذاب و خاص به عنوان محور فیلمها و سریالها برمیخوریم در حالی که جنگی که به تعبیر امام خمینی (ره) نوعی کارخانه آدمسازی بود، آنقدر شخصیتهای ویژهای در دل خود تربیت کرده که دستمایه قرار دادن زندگی آنها برای تولید آثار نمایشی، میتواند به ساخت آثاری دراماتیک و در عین حال تاثیرگذار بینجامد.
اکنون چند سالی است که اقبال سیما به این موضوع افزایش یافته و سریالهایی چون «سیمرغ»، «جاودانگی»، «شوق پرواز»، «آخرین روزهای زمستان» و... درباره شهدایی چون محمدعلی شیرودی، احمد کشوری، محمدجواد تندگویان، عباس بابایی و حسن باقری ساخته شده است.
بن بست مالی تلویزیون و متوقف ماندن پروژه شهدا
در طول یک سال گذشته نیز اخبار مختلفی از پروژههای تلویزیونی گوناگون به گوش میرسد که درباره سرداران شهید ساخته خواهد داشت؛ پروژههایی که با توجه به مربوط شدن به سالهای انقلاب و جنگ و هزینههای بالا برای بازسازی فضا، به بودجههای کلانی نیاز دارند و در حالی که پروژههای معمولی تلویزیون هم به بنبست مالی میخورند و متوقف میشوند، انتظار برای به ثمر رسیدن پروژه سرداران شهید بیشتر به طول میانجامد.
با این حال وارد شدن برخی ارگانها همچون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به این موضوع، باعث شد زمزمههایی از ساخت آثار مشارکتی تلویزیون با سپاه به گوش برسد. چنانچه معاون فرهنگی سپاه از همکاری با تلویزیون خبر داد و در مراسم آغاز به کار یکی از سریالها نیز شرکت کرد. به این ترتیب بنا است چند سریال درباره سرداران شهید با همکاری مشترک سپاه و سیما فیلم وشبکههای سیما ساخته شود.
سردار مقدمفر معتقد است: در نمایش زندگی سرداران جنگی صرفا نباید به بعد نظامی و چریکی آنها پرداخت، بلکه با نمایش وجوه عارفانه و عاشقانه این بزرگان در رفتار فردی و زندگی شخصی، به همه ابعاد شخصیتی آنها توجه کرد. مثلا در روایت شخصیت تهرانی مقدم باید توجه داشت که او در عین جایگاه والای اجتماعی که داشت، یک ورزشکار و کوهنورد حرفهای، پدر مهربان و همسر فداکار هم بوده است.
پرهیز از تصویرسازی افسانهای درباره سرداران شهید
وی ضمن اعلام حمایت معاونت فرهنگی سپاه پاسداران از سیما فیلم در تولید این سریالها تأکید کرده بود: تلاش خواهیم کرد تا ممیزیهای دست و پا گیر در پروسه تولید این آثار حذف شده تا به کیفیت اثر آسیبی وارد نکند. در شخصیتپردازی این سرداران باید نگاهی واقع گرایانه داشت و از تصویرسازی افسانهای درباره آنها پرهیز کرد. مثلا در سریال چمران باید فصل مربوط به زندگی علمی او در آمریکا پررنگ شود تا نسل جوان تصور نکند که او تنها یک چریک جنگی بود بلکه ابعاد علمی و عرفانی شخصیت او نمایش داده شود.
ما نیز در این گزارش تلاش میکنیم تمامی این پروژهها را به ترتیب نزدیکتر بودنشان به مرحله تولید معرفی کنیم.
یکی از این سریالها که جزو آثار الف ویژه و از محصولات سیمافیلم به حساب میآید، پروژه «شهید چمران» است که از نیمه دوم سال 92 خبرهای جدی از آن به گوش میرسید.
ساخت سریال شهید چمران توسط کارگردان پروانه
نگارش فیلمنامه و کارگردانی این سریال را جلیل سامان برعهده دارد که پیش از این با پرداخت دقیق و هنری به وقایع انقلاب در آثاری چون «ارمغان تاریکی» و «پروانه» هم اقبال مخاطبان را از آن خود کرده و هم منتقدان به او رأی مثبت داده اند. ضمن اینکه در سومین جشنواره جام جم، دو اثر او بیشترین جوایز را از آن خود کردند.
در سال 92 بود که برخی از عوامل این سریال با همراهی علی دارابی معاون سیما برای تکمیل تحقیقات نهایی به لبنان سفر کردند. این گروه گفتگوهایی با همسر شهید چمران و همرزمانش و همچنین فرزند امام موسی صدر داشتند و در این سفر از مکانهای مختلفی بازدید شد و برخی از این لوکیشنها برای تصویربرداری انتخاب شدند.
سفر به لبنان و گفتگو با فرزند امام موسی صدر
صدر الدین صدر فرزند امام موسی صدر در این دیدارها به گروه سازنده گفت: خصوصیاتی در شهید چمران بود که باعث میشد هرکسی که با او ارتباط برقرار میکرد خود را به شهید چمران نزدیک و صمیمی احساس کند. شهید چمران این خصوصیات را از کسی یاد نگرفته بود و به نوعی از ویژگیهای ذاتی او محسوب می شد. امیدوارم شما به این نکات توجه کنید و اینکه کار روی زندگی شهید مصطفی چمران کار فوق العاده عظیمی است و تمام حواس و انرژی شما را میطلبد.
آن زمان اعلام شد قرار است سریال بین 26 تا 36 قسمت باشد و از خرداد 93 نگارش آن آغاز خواهد شد. سامان درباره قصه سریال نیز در گفتگو با مهر توضیح داد: قصد داشتم سریال از کودکی چمران آغاز شود و در خلاصه قسمتهایی که به سیما فیلم تحویل دادهام نیز تا پایان دوره حضور او در لبنان را دربر میگرفت اما با نظر سیما فیلم بنا شده سریال 36 قسمت 45 تا 50 دقیقهای باشد و به کل زندگی شهید مصطفی چمران بپردازد. بنابراین ما از کودکی تا شهادت او را در سریال نمایش میدهیم.
وی درباره بازیگرانی که نقش چمران را ایفا خواهند کرد نیز گفت: کودکی، نوجوانی و جوانی شخصیت چمران نیازمند بازیگران جداگانه است. بنابراین شاید در بخش اول ایران سه بازیگر حضور داشته باشند. ضمن اینکه از اواخر دوره رضا پهلوی تا بخشی از حکومت پهلوی دوم و بخشهایی که در امریکا میگذرد، دوران خاصی است. ما در حاشیه و متن زندگی شهید چمران اشغال ایران، ملی شدن صنعت نفت، كودتای ٢٨ مرداد، ماجرای ١٦ آذر و قیام ١٥ خرداد ٤٢ را داریم. یا زمانی که شاه به آمریکا میآید و عدهای به خاطر حمایت امریکا از او راهپیمایی میکنند. اتفاقات لبنان و جنگ داخلی و هجوم اسرائیل كه خودش فصول مفصلی است. اینها همه و همه حتی اگر به اشاره هم پرداخته شود پر هزینه است.
کارگردان سریال «ارمغان تاریکی» درباره تأثیر حضور چمران در سوریه اظهار کرد: اگر هم اکنون نیروها در لبنان قدرتی دارند و از سوریه دفاع کرده یا در برابر اسراییل مقاومت میکنند، به اعتراف خود آنها در اثر فعالیتهای امام موسی صدر و شهید چمران است. جزییات زیادی از فعالیتهای شهید چمران در لبنان وجود دارد و ما هنوز که هنوز است داریم بذری را که چمران کاشته درو میکنیم.
برگزاری جلسات منظم با مهندس چمران
وی درباره ارتباط با مهدی چمران نیز گفت: ما جلسات منظمی با مهندس چمران برادر شهید چمران داریم و با او درباره هر قسمت گفتگو میکنیم. او جزئیاتی که از شهید چمران و وقایع آن زمان به خاطر دارند برای ما بيان میکنند و اطلاعاتی را در اختیارمان قرار میدهند که از آنها برای نگارش استفاده میشود.
سامان همچنین اعلام کرد: این سریال در 36 قسمت نوشته شده و طراحی تولید آن نیز در حال انجام است و مرحله پیش تولید این سریال برایم خیلی مهم است. سریال در کردستان و تهران ضبط میشود و صحنههای خارجی مربوط به آمریکا نیز در لهستان تصویربرداری خواهد شد.
مسعود ردایی تهیهکننده پروژه نیز در اینباره توضیح داد: در سفری چهار روزه به کشور لهستان از امکانات بسیار پیشرفته استودیویی در این کشور بازدید کردیم و پیرو مذاکرات انجام شده با مسئولان مربوطه در این کشور به احتمال زیاد 14 لوکیشن کشور آمریکا و همچنین مصر در ورشو تصویربرداری میشود. با توجه به تجهیزات مدرن و به روز موجود در این استودیوها امکان شبیه سازی این لوکیشن ها به طور کامل وجود دارد چنان که پس از بازبینی نمونه های انجام شده در این فضاها به این نتیجه رسیدیم که این شبیه سازی به بهترین شکل ممکن انجام خواهد شد .
ضبط بخشهایی از سریال در لهستان به جای مصر و آمریکا
این تهیه کننده افزود: پیش تولید رسمی کار از ابتدای شهریورماه آغاز شده و ما مشغول انتخاب عوامل پشت دوربین و بازیگران هستیم و تا کنون پیمان جعفری به عنوان مدیر تولید، علی صابری دستیار اول کارگردان و برنامه ریز و سید حسین موسوی و سید بیدختی به عنوان مجریان طرح در این پروژه قطعی شده است.
ردایی بیان کرد: بحمدالله حمایتهای رسانه ملی از این پروژه بزرگ تا به اینجا مطلوب بوده است و با توجه به گستردگی کار، پیش تولید تا پایان سال به طول میانجامد و ابتدای سال 94 تصویربرداری مجموعه آغاز خواهد شد.
مهدی چمران برادر شهید چمران نیز درباره ساخت این سریال اظهار نظرهایی داشته است: سریالی که قرار است به کارگردانی جلیل سامان درباره شهید چمران ساخته شود، مروری کلی بر زندگی شهید چمران است و بناست به همه بخشهای زندگی این شهید بپردازد. من با عوامل سریال همکاریی خوبی داشتهام و هر سوالی که داشتهاند و مطرح کردهاند، پاسخ دادهام و اگر زنده باشم در خدمتشان خواهم بود. جلسات فراوانی داشتهایم و باز هم نیاز هست که باشد. در این سریال قرار است یک مرور کلی بر زندگی شهید چمران بشود.
علاقه کارگردان «شوق پرواز» به ساخت زندگی شهید مطهری
زندگی معلم شهید مرتضی مطهری، یکی دیگر از گزینههای سریالی تلویزیون برای ساخت اثری فاخر است. سریالی که یدالله صمدی آن را خواهد ساخت.
از پیشنهاد ساخت یک سریال الف ویژه درباره زندگی شهید مطهری از سوی معاونت سیما خبر داد و اعلام کرد در سن 61 سالگی بسیار به ساخت سریال درباره این انسان اهل فتوت و عرفان علاقمند است و زندگی دور از سیاست او را میسازد.
وی که آخرین بار «شوق پرواز» درباره زندگی شهید عباس بابایی به کارگردانی او روی آنتن شبکه یک رفت، در این باره گفت: شهید مطهری انسانی است که بیشتر اهل معرفت، عرفان، علم و فتوت بوده است و من در این آخر عمری در سن 61 سالگی راغبم زندگی او را سریال کنم. من همانطور که قبل از «شوق پرواز» از شهید بابایی تنها نام یک اتوبان را میشناختم و پس از تحقیقات فهمیدم با چه انسان بزرگی طرفم هستم، این بار هم همین اتفاق برایم رخ داده است و با شهید مطهری آشنا میشوم.
صمدی، شهید مطهری را انسانی بسیار بزرگ ارزبابی کرد و گفت: من آدم سیاسی نیستم و دوست ندارم کاری هم به سیاست داشته باشم، مطهری هم سیاستمدار نبوده بلکه عالم و عارفی دوست داشتنی است.
کدام شخصیتهای معاصر در سریال شهید مطهری هستند؟
وی در پاسخ به اینکه برای روایت زندگی شهید مطهری کدام یک از شخصیتهای معاصر وارد قصه خواهند شد؟ تأکید کرد: امام خمینی (ره)، آیت الله خامنهای، آیت الله رفسنجانی از جمله این افراد هستند البته انسانهای بزرگ دیگری نیز دور و بر او بوده و با او محشور شدهاند که وارد قصه خواهند شد. با سعید ملکان صحبت کردهام تا در زمینه گریم به سریال کمک کند.
این کارگردان یادآور شد: زندگی شهید مطهری یک تاریخ است و صرفا به حضور او بسنده نمیکنیم، بلکه تاریخی به واسطه زندگی دور از سیاست او روایت خواهد شد. روایت زندگی او نیز از دوران کودکی آغاز خواهد شد و نگارش سه تا چهار ماه به طول خواهد انجامید.
صمدی درباره لوکیشنهای این سریال و مدت زمان پیش بینی شده برای تصویربرداری نیز گفت: تهیهکننده سریال شهید مطهری، سعید سعدی است. زندگی او در تهران، نجف و قم میگذرد و مدت زمان احتمالی تصویربرداری نیز یک سال است.
ناگفته نماند که در سریال «معمای شاه» به کارگردانی محمدرضا ورزی نیز به شخصیت شهید مطهری پرداخته خواهد شد و حتی از گریم بازیگری که این شخصیت را ایفا خواهد کرد نیز رونمایی به عمل آمد.
«مسیح کردستان» یا «مردان دره گرگ»
برخلاف بی توجهی به ظرفیت دراماتیک بسیار زندگی شهدا و در اولویت قرار ندادن پرداخت به زندگینامه آنها، بر سر ساخت سریال درباره شهید حسن بروجردی دعوا شد و سرنوشت سریالی که به زندگی او خواهد پرداخت، تا مدتها نامشخص بود.
ماجرا از این قرار بود که حسین ترابنژاد فیلمنامهنویس که در کارنامه خود نگارش «شوق پرواز» درباره زندگی شهید بابایی را با مشارکت فرهاد توحیدی ثبت کرده است، از مراحل فیلمنامه نویسی سریالی با عنوان «مسیح کردستان» درباره زندگی شهید بروجردی به تهیهکنندگی جواد نوروزبیگی به مهر خبر داد.
اما فردی به نام محمود غلامی بلافاصله در گفتگویی از ساخت زندگی شهید بروجردی در قالب سریالی به نام «مردان دره گرگ» خبر داد.
رییس مرکز بسیج سازمان صداوسیما به عنوان متولی سریال، گروه دوم را تایید نکرد و گفت «مسیح کردستان» سریال ویژه این شهید در همکاری مشترک مرکز بسیج و شبکه یک است.
اما آنچه نوروزبیگی به عنوان «لابی قویتر» از آن یاد کرده بود، باعث شد سرانجام پس از انتشار اخبار ضد و نقیض که به نظر میرسید ناشی از اختلاف نظر بسیج صدا و سیما، شبکه یک سیما، همرزمان شهید بروجردی و جلب نشدن نظر خانواده شهید بروجردی به طرحهای اولیه آماده شده بود، در نهایت فرجی مدیر شبکه یک سیما اعلام کند سریال «مردان دره گرگ» به کارگردانی جمال شورجه و تهیه کنندگی محمود غلامی، به عنوان یکی از مجموعههای الف ویژه سیما، برای شبکه یک سیما و در ۲۶ قسمت ۴۵ دقیقهای به زندگی شهید بروجردی خواهد پرداخت.
سریالی که هنوز وارد مرحله بعد از نگارش نشده و همچنان مثل دیگر پروژههای سیما منتظر فراهم شدن بودجه مورد نظر است
سریال شهید صیادشیرازی نیازمند حمایت ارتش
یکی دیگر از پروژههای مربوط به شهدا که جواد نوروزبیگی تهیهکنندگی آن را برعهده دارد و تکلیف آن مشخص نیست، سریالی درباره زندگی شهید علی صیاد شیرازی است که در مرحله نگارش فیلمنامه متوقف مانده است.
نوروزبیگی در این زمینه توضیح داده است: این کار به دلیل عدم همکاری و حمایتهای مالی سازمان عقیدتی ارتش صورت گرفته است که نشان میدهد آمادگی لازم برای ساخت و تولید این اثر ارزشمند را ندارند و جزیی از دغدغه آنها محسوب نمیشود.
پخش سریال «کابوس نتانیاهو» در سال 95
یکی دیگر از آثار مرکز سیما فیلم که به سرداران شهید اختصاص دارد، مربوط به شهید حسن تهرانی مقدم است که «کابوس نتانیاهو» نام دارد و طبق اعلام رییس مرکز سیما فیلم در سال 95 کلید خواهد خورد.
سهشنبه 17 تیر 93 آیین معرفی سریال شهید حسن تهرانی مقدم با حضور حمیدرضا مقدم فر معاون فرهنگی سپاه پاسداران اسلامی، محمدرضا معصوم زادگان مدیر سیما فیلم، مجید زین العابدین مدیر شبکه سه، خانواده شهید تهرانی مقدم، تاجبخش فنائیان سرپرست تیم نگارش، محمود رضوی تهیه کننده و پرویز شیخ طادی کارگردان در ساختمان معاونت سیما برگزار و در این مراسم تفاهمنامه همکاری مشترک برای ساخت مجموعه تلویزیونی «کابوس نتانیاهو» بین معاونت فرهنگی سپاه، مرکز سیما فیلم و شبکه سه امضا شد.
معاون فرهنگی سپاه در این باره توصیه کرد: شهید تهرانی مقدم شخصیتی چند وجهی داشت. اولین ویژگی او این بود که تنها سردار بزرگ جنگ بود که آن سالها به شهادت نرسیده بود. وی یک نابغه موشکی و دانشمند برجسته علمی بود. آدم با اخلاقی هم بود. او اهل تجهد و نماز شب و مانوس با اهل خانواده و فردی بسیار عاطفی بود. او همچنین یک ورزشکار، کوهنورد و فوتبالیست بود و زیردستهایش به او عشق میورزیدند. در نظام کاری او بروکراسی جایی نداشت و اهل تحقیق و مدیریت جهادی بود.
مدیر شبکه سه نیز اظهار امیدواری کرد «کابوس نتانیاهو» اثری فاخر مثل «مختارنامه» شود و به تاثیر گذاری آن باشد تا شخصیت یک فرد امروزی یعنی یکی از سرداران دفاع مقدس را به بهترین شکل معرفی کند.
معصوم زادگان نیز ساخت این سریال در سیما فیلم را افتخار بزرگی برای این مرکز دانست و اعلام کرد: حال که در کنار سایر آثار الف ویژه، نگارش «کابوس نتانیاهو» آغاز شده تلاش میکنیم مراحل تولید آن را نیز از همین حالا شروع کنیم تا این سریال ابتدای سال 95 پخش شود.
در پایان این مراسم الهام حیدری همسر شهید تهرانیمقدم، ضمن تقدیر و تشکر از مسئولان و هنرمندان اظهار کرد: از هنرمندان خواهش و تقاضا دارم همان اخلاصی را که در شخصیت همسر من بود در مسیر ساخت سریال در خود داشته باشند.
پخش سریال شهید باکری در سال 96
یکی دیگر از سریالهای سرداران شهید به مهدی باکری اختصاص دارد. فرمانده لشکر ۳۱ عاشورا که پیش از پیوستن به لقاء الله، شهادت برادر خود حمید باکری را نیز تجربه کرده بود.
محمدرضا معصوم زادگان رییس مرکز سیما فیلم و مجری طرح سریال شهید باکری از آماده اکران شدن این سریال در سال 96 خبر داد. مجموعهای که حسن کلامی تهیهکنندگی آن را برعهده دارد. شهید باکری به کارگردانی احمد مرادپور و تهیهکنندگی حسن کلامی در سه مرحله تولید میشود. داستان آن از زمان کودکی و نوجوانی این شهید شروع میشود و تا شهادت او را روایت میکند.
او با بیان اینکه سریال سردار رشید اسلام شهید مهدی باکری در هزار و 500 دقیقه به همراه بخشی از زندگینامه حمید باکری ساخته میشود، اعلام کرد: این سریال زندگی کودکی، نوجوانی، دانشگاهی شهید باکری و دوران انقلاب و پس از آن در عملیات بدر را در بر دارد. زندگینامه این شهید والامقام در 80 صفحه آماده و خط اصلی فیلمنامه به مسئولان ارائه شده تا اشکلات موجود رفع شود.
وی تأکید کرد: این پروژه بر اساس تفاهمنامه 20 قسمتی بوده که پس از مطالعات و انجام تحقیقات مقرر شد تا در 30 قسمت این شهید بزرگوار به عنوان الگوی شایسته به جوانان معرفی شود. نگاه اصلی در این سریال به زندگی و رشد باکری در لشکر است و امیدواریم سریالی فاخر، تاثیرگذار و ماندگار برای خانوادهها به ویژه خانوادههای شهدا ارائه شود.
سریال «حاج احمد متوسلیان» نسخه سینمایی هم دارد
یکی دیگر از شهدایی که سریال زندگی او را در آینده نزدیک در تلویزیون خواهیم دید، حاج احمد متوسلیان فرمانده لشکر 27 محمد رسولالله است که ساخت سریال آن را عبدالحسین برزیده برعهده دارد. محمد داودی نیز تهیهکننده این اثر نمایشی است.
طبق گفته تهیهکننده نسخهای سینمایی از سریال «حاج احمد متوسلیان» تولید میشود. تولید فیلم سینمایی «حاج احمد متوسلیان» پس از مجموعه تلویزیونی انجام میشود و کارگردانی آن را هم عبدالحسین برزیده برعهده دارد.
در این فیلم و سریال زندگی این شخصیت برجسته تاریخ ایران از زمان مریوان و چگونگی حضور او در کردستان و نیز ارتباط با مردم، عملیاتهای منطقه، فتحالمبین، بیتالمقدس، حضور در سوریه و لبنان به نمایش درمیآید.
عوامل هنوز برای نقش «حاج احمد متوسلیان» با هیچ بازیگری وارد مذاکره نشدهاند، چون قرار است که دوران جوانی وی را نمایش دهند نیازمند حضور هنرمندان جوان و باشباهت به متوسلیان هستند.
ساخت سریال درباره زندگی یک همسر شهید
یکی از اقدامات جالب تلویزیون در زمینه سریالسازی درباره شهدا، دست گذاشتن بر زندگی همسر یک شهید و به نمایش گذاشتن زندگی شکوفه ابراهیمی همسر شهید اسماعیل یعقوبی است که قصه آن با شهادت یعقوبی آغاز میشود.
امیرعباس کنی تهیه کننده تلویزیون درباره این سریال که به کارگردانی داریوش یاری قرار بود برای پخش در ایام دهه فجر از شبکه دو ساخته شود، گفت: فیلمنامه این سریال را شعله شریعتی نوشته است و این طرح داستانی بر اساس زندگی شکوفه ابراهیمی همسر شهید اسماعیل یعقوبی در استان اردبیل نگارش شده است. او بحمدالله در قید حیات است و سال ۹۰ نشان درجه یک ایثار را از هیئت دولت وقت دریافت کرد. این روایت بر اساس ارائه یک الگوی مناسب در ارتباط با سبک زندگی اسلامی، ایرانی در نظر گرفته شده است.
کنی در زمینه حساسیتهای دست گذاشتن روی موضوع زندگی همسر یک شهید برای ساخت سریال گفت: جهان داستانی بر دوران پس از شهادت اسماعیل یعقوبی و تنهایی همسر شهید و تربیت ۶ فرزند قد و نیم قد و البته موفق و سربلند و تحصیل کرده، متمرکز شده است.
وی در این باره که آیا این سریال به واقعیتهای زندگی یک زن بیوه در جامعه که برخی مواقع مشکلاتی برای این قشر ایجاد میشود نزدیک شده یا خیر، تصریح کرد: اساسا شکوفه ابراهیمی در زندگی واقعی خود حتی به این مرز هم نزدیک نشده است. تصور تنهایی یک زن، کار و تلاش او برای تامین اقتصاد خانواده، تربیت فرزندان و رسیدگی به امور تحصیلی ۶ فرزند قد و نیم قد، مجال چنین گمانهزنی را به این خانم و اطرافیان او نداده است. قصه از زمان خبر شهادت شهید اسماعیل یعقوبی در حدود سال ۱۳۶۱ آغاز میشود. احیانا بازگشت و به تصویر کشیدن صحنههایی از دوران قبل و بعد از انقلاب و هنگامه دفاع مقدس هم در دستور کار خواهد بود.
این تهیهکننده در پایان اعلام کرد «شکوه یک زندگی» در استان اردبیل و روستاهای اطراف شهر اردبیل ساخته خواهد شد.
زندگینامه شهید فیاض بخش سریال میشود
ساخت سریالی بر مبنای زندگی شهید فیاض بخش، گرچه جزو برنامههای صدا وسیما به نظر نمیرسد و تا به حال خبری درباره آن منتشر نشده اما رییس سازمان بهزیستی کشور از ساخت سریال زندگینامه شهید فیاض بخش خبر داد و گفت: این مجموعه فاخر با مشارکت بهزیستی و سیمافیلم ساخته خواهد شد.
همایون هاشمی رییس سازمان بهزیستی کشور که به مناسبت بزرگداشت هفته بهزیستی در منزل شهید فیاضبخش مؤسس سازمان بهزیستی حضور پیدا کرده بود، دقایقی را با همسر و فرزندان این شهید بزرگوار گفتگو و اعلام کرد: بهزیستی سعی و تلاش میکند که راه و روش شهید بزرگوار را طی کند که امیدواریم در این مسیر موفق باشیم؛ همچنین زندگینامه این شهید بزرگوار این ظرفیت را دارد که یک سریال فاخر ساخته شود که در همین زمینه در حال حاضر رایزنیهای لازم با سیمافیلم انجام شده است که امیدورایم هر چه زودتر و پس از نگارش فیلمنامه این سریال ساخته شود.
پرداخت کوتاه یک سریال 120 قسمتی به شهید جهان آرا
کیمیا، اولین سریال 120 قسمتی ایرانی است که جواد افشار کارگردانی و محمدرضا شفیعی تهیهکنندگی آن را بر عهده دارد. «کیمیا» که در سه مقطع زمانی قبل از انقلاب، دوره جنگ و زمان حال روایت میشود، بیش از 300 بازیگر دارد.
به گفته محمدرضا شفیعی تهیه کننده این سریال، بخشی از «کیمیا» به زندگی شهید جهان آرا باز میگردد: قصه کلی سریال «کیمیا» صرفا مربوط به شهید جهانآرا نیست، اما برای ادای دین به او، در قسمتهایی از این مجموعه به شخصیت این شهید بزرگوار پرداختهایم. قرار است به زندگی شهید جهانآرا در سریال «کیمیا» پرداخته شود اما نه به شکل مفصل بلکه در مقاطعی از داستان به شخصیت ایشان در این مجموعه پرداختهایم.
وی در این باره تأکید کرد: متاسفانه در هیچ یک از فیلم و سریالهایی که مربوط به حوزه دفاع مقدس میشود، تا به حال به شخصیت شهید جهانآرا پرداخته نشده است در حالی که نام او با خرمشهر و دفاع مقدس عجین شده بود، بر این اساس جا دارد که ما در کارهای نمایشیمان به حضور او در جبهه اشاره کنیم، چرا که زندگی جهانآرا وجوه داراماتیک بسیار دارد.
افشار کارگردان سریال نیز درباره نقش شهید جهان آرا در «کیمیا» گفت: من دوست داشتم وقایع خرمشهر را که شهید جهان آرا در آن حضور بسیار موثری داشت و از هم جدا نشدنی هستند یک بازیگر بزرگ بازی کند. البته این نقش در فیلم محوری نیست و بیشتر ادای دینی به این شهید بزرگوار است که حق بزرگی به گردن ما دارند و ما به اتفاق نویسنده و تهیهکننده تصمیم گرفتیم حالا که قرار است فیلمی با موضوع مردم خرمشهر ساخته شود، بخشی از حضور شهید جهان آرا را به تصویر بکشیم و ایفای این نقش را به حامد بهداد سپردیم.
سریال شهید آبشناسان ساخته میشود؟
یکی دیگر از شهدایی که شنیده میشود سريال زندگی او ساخته خواهد شد، سرلشكر شهيد حسن آبشناسان است که فرماندهس لشكر 23 نوهد را برعهده داشته است.
چندی پیش برای آبشناسان مراسم یادبودی برگزار شد که در بخشی از اين مراسم، افشين آبشناسان فرزند شهيد سرلشكر شهيد حسن آبشناسان خطاب به امير سرتيپ كيومرث حيدري گفت: چند سال پيش آقاي فيروزآبادي گفت كه همانطور كه سريال «شوق پرواز» ساخته شد، فيلمي هم در رابطه با سرلشكر آبشناسان ساخته شود. در آن زمان امير سرتيپ پوردستان فرمانده نيروي زميني ارتش تقبل فرمودند كه اين پروژه اجرا شود اما تا امروز با توجه به پيگيري هايي كه داشتيم فيلمي ساخته نشده است.
ساخت مستندهایی از زندگی متوسلیان و زینالدین
در زمینه دیگر ساختارهایی که قرار است آثاری درآنها به زندگی شهدا پرداخته شود، میتوان به آثار تازه محمدحسین مهدویان کارگردان مستند ستایش شده «آخرین روزهای زمستان» اشاره کرد که بنا دارد درباره دو سردار بزرگ دفاع مقدس مستند بسازد.
مهدویان در این زمینه اعلام کره است: موضوع این دو مستند درباره زندگی شهیدان احمد متوسلیان و مهدی زین الدین از لحظه تولد تا شهادت است. قصد داریم در مستند «احمد متوسلیان» ماجرای مفقود شدن او در لبنان را به تصویر بکشیم. البته با آماده شدن فیلمنامه این دو مستند تصمیم خواهیم گرفت که آنها را به صورت سریال بسازیم یا تک قسمتی. تهیهکننده این دو مجموعه موسسه «اوج» است.
پرداخت انیمیشنی به زندگی شهید جهانآرا
در حوزه انیمیشن نیز انیمیشن «بهاران» تولید خواهد شد که حامد حاج ملاعلی خلاصهای از 3 دهه بعد از انقلاب را چکیده قصه انیمیشن معرفی کرد و گفت: ما در داستان یک دانشمند هستهای داریم که در زمینه کاریاش مشغول تحقیق است، این دانشمند ترور میشود و زمانی که به کما میرود فلش بکی به جوانی او در زمانی که فرمان امام (ره) در جهاد سازندگی منتشر شد، میزنیم.
وی افزود: فصل دوم نیز درباره دفاع مقدس است و چون کاراکتر ما خرمشهری است با شروع جنگ از روستا به شهر خود میرود و در آنجا با محمد جهان آرا آشنا میشود. تنها کاراکتری که در این انیمیشن برگرفته از یک شخصیت واقعی است شهید جهان آرا است و تمام اتفاقاتی که در خرمشهر میافتد برگرفته از خاطرات او است. همچنین زهرا موسوی نویسنده کار در این زمینه با یکی از همرزمهای شهید جهان آرا مصاحبه کرده است.
این انیمیشن تولید مرکز پویانمایی صبا قرار است در دهه فجر از شبکه پویا روی آنتن برود.
گرچه در دیدگاه برخی از مخاطبان سینما و تلویزیون، بیش از اندازه به موضوع جنگ پرداخته شده، اما واقعیت این است که کمتر پرداخت درستی نسبت به این مقوله صورت گرفته است. در حالی که گاه در سینما و به ویژه تلویزیون به موضوع نبود قهرمان، الگو و شخصیتهای جذاب و خاص به عنوان محور فیلمها و سریالها برمیخوریم در حالی که جنگی که به تعبیر امام خمینی (ره) نوعی کارخانه آدمسازی بود، آنقدر شخصیتهای ویژهای در دل خود تربیت کرده که دستمایه قرار دادن زندگی آنها برای تولید آثار نمایشی، میتواند به ساخت آثاری دراماتیک و در عین حال تاثیرگذار بینجامد.
اکنون چند سالی است که اقبال سیما به این موضوع افزایش یافته و سریالهایی چون «سیمرغ»، «جاودانگی»، «شوق پرواز»، «آخرین روزهای زمستان» و... درباره شهدایی چون محمدعلی شیرودی، احمد کشوری، محمدجواد تندگویان، عباس بابایی و حسن باقری ساخته شده است.
بن بست مالی تلویزیون و متوقف ماندن پروژه شهدا
در طول یک سال گذشته نیز اخبار مختلفی از پروژههای تلویزیونی گوناگون به گوش میرسد که درباره سرداران شهید ساخته خواهد داشت؛ پروژههایی که با توجه به مربوط شدن به سالهای انقلاب و جنگ و هزینههای بالا برای بازسازی فضا، به بودجههای کلانی نیاز دارند و در حالی که پروژههای معمولی تلویزیون هم به بنبست مالی میخورند و متوقف میشوند، انتظار برای به ثمر رسیدن پروژه سرداران شهید بیشتر به طول میانجامد.
با این حال وارد شدن برخی ارگانها همچون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به این موضوع، باعث شد زمزمههایی از ساخت آثار مشارکتی تلویزیون با سپاه به گوش برسد. چنانچه معاون فرهنگی سپاه از همکاری با تلویزیون خبر داد و در مراسم آغاز به کار یکی از سریالها نیز شرکت کرد. به این ترتیب بنا است چند سریال درباره سرداران شهید با همکاری مشترک سپاه و سیما فیلم وشبکههای سیما ساخته شود.
سردار مقدمفر معتقد است: در نمایش زندگی سرداران جنگی صرفا نباید به بعد نظامی و چریکی آنها پرداخت، بلکه با نمایش وجوه عارفانه و عاشقانه این بزرگان در رفتار فردی و زندگی شخصی، به همه ابعاد شخصیتی آنها توجه کرد. مثلا در روایت شخصیت تهرانی مقدم باید توجه داشت که او در عین جایگاه والای اجتماعی که داشت، یک ورزشکار و کوهنورد حرفهای، پدر مهربان و همسر فداکار هم بوده است.
پرهیز از تصویرسازی افسانهای درباره سرداران شهید
وی ضمن اعلام حمایت معاونت فرهنگی سپاه پاسداران از سیما فیلم در تولید این سریالها تأکید کرده بود: تلاش خواهیم کرد تا ممیزیهای دست و پا گیر در پروسه تولید این آثار حذف شده تا به کیفیت اثر آسیبی وارد نکند. در شخصیتپردازی این سرداران باید نگاهی واقع گرایانه داشت و از تصویرسازی افسانهای درباره آنها پرهیز کرد. مثلا در سریال چمران باید فصل مربوط به زندگی علمی او در آمریکا پررنگ شود تا نسل جوان تصور نکند که او تنها یک چریک جنگی بود بلکه ابعاد علمی و عرفانی شخصیت او نمایش داده شود.
ما نیز در این گزارش تلاش میکنیم تمامی این پروژهها را به ترتیب نزدیکتر بودنشان به مرحله تولید معرفی کنیم.
یکی از این سریالها که جزو آثار الف ویژه و از محصولات سیمافیلم به حساب میآید، پروژه «شهید چمران» است که از نیمه دوم سال 92 خبرهای جدی از آن به گوش میرسید.
ساخت سریال شهید چمران توسط کارگردان پروانه
نگارش فیلمنامه و کارگردانی این سریال را جلیل سامان برعهده دارد که پیش از این با پرداخت دقیق و هنری به وقایع انقلاب در آثاری چون «ارمغان تاریکی» و «پروانه» هم اقبال مخاطبان را از آن خود کرده و هم منتقدان به او رأی مثبت داده اند. ضمن اینکه در سومین جشنواره جام جم، دو اثر او بیشترین جوایز را از آن خود کردند.
در سال 92 بود که برخی از عوامل این سریال با همراهی علی دارابی معاون سیما برای تکمیل تحقیقات نهایی به لبنان سفر کردند. این گروه گفتگوهایی با همسر شهید چمران و همرزمانش و همچنین فرزند امام موسی صدر داشتند و در این سفر از مکانهای مختلفی بازدید شد و برخی از این لوکیشنها برای تصویربرداری انتخاب شدند.
سفر به لبنان و گفتگو با فرزند امام موسی صدر
صدر الدین صدر فرزند امام موسی صدر در این دیدارها به گروه سازنده گفت: خصوصیاتی در شهید چمران بود که باعث میشد هرکسی که با او ارتباط برقرار میکرد خود را به شهید چمران نزدیک و صمیمی احساس کند. شهید چمران این خصوصیات را از کسی یاد نگرفته بود و به نوعی از ویژگیهای ذاتی او محسوب می شد. امیدوارم شما به این نکات توجه کنید و اینکه کار روی زندگی شهید مصطفی چمران کار فوق العاده عظیمی است و تمام حواس و انرژی شما را میطلبد.
آن زمان اعلام شد قرار است سریال بین 26 تا 36 قسمت باشد و از خرداد 93 نگارش آن آغاز خواهد شد. سامان درباره قصه سریال نیز در گفتگو با مهر توضیح داد: قصد داشتم سریال از کودکی چمران آغاز شود و در خلاصه قسمتهایی که به سیما فیلم تحویل دادهام نیز تا پایان دوره حضور او در لبنان را دربر میگرفت اما با نظر سیما فیلم بنا شده سریال 36 قسمت 45 تا 50 دقیقهای باشد و به کل زندگی شهید مصطفی چمران بپردازد. بنابراین ما از کودکی تا شهادت او را در سریال نمایش میدهیم.
وی درباره بازیگرانی که نقش چمران را ایفا خواهند کرد نیز گفت: کودکی، نوجوانی و جوانی شخصیت چمران نیازمند بازیگران جداگانه است. بنابراین شاید در بخش اول ایران سه بازیگر حضور داشته باشند. ضمن اینکه از اواخر دوره رضا پهلوی تا بخشی از حکومت پهلوی دوم و بخشهایی که در امریکا میگذرد، دوران خاصی است. ما در حاشیه و متن زندگی شهید چمران اشغال ایران، ملی شدن صنعت نفت، كودتای ٢٨ مرداد، ماجرای ١٦ آذر و قیام ١٥ خرداد ٤٢ را داریم. یا زمانی که شاه به آمریکا میآید و عدهای به خاطر حمایت امریکا از او راهپیمایی میکنند. اتفاقات لبنان و جنگ داخلی و هجوم اسرائیل كه خودش فصول مفصلی است. اینها همه و همه حتی اگر به اشاره هم پرداخته شود پر هزینه است.
کارگردان سریال «ارمغان تاریکی» درباره تأثیر حضور چمران در سوریه اظهار کرد: اگر هم اکنون نیروها در لبنان قدرتی دارند و از سوریه دفاع کرده یا در برابر اسراییل مقاومت میکنند، به اعتراف خود آنها در اثر فعالیتهای امام موسی صدر و شهید چمران است. جزییات زیادی از فعالیتهای شهید چمران در لبنان وجود دارد و ما هنوز که هنوز است داریم بذری را که چمران کاشته درو میکنیم.
برگزاری جلسات منظم با مهندس چمران
وی درباره ارتباط با مهدی چمران نیز گفت: ما جلسات منظمی با مهندس چمران برادر شهید چمران داریم و با او درباره هر قسمت گفتگو میکنیم. او جزئیاتی که از شهید چمران و وقایع آن زمان به خاطر دارند برای ما بيان میکنند و اطلاعاتی را در اختیارمان قرار میدهند که از آنها برای نگارش استفاده میشود.
سامان همچنین اعلام کرد: این سریال در 36 قسمت نوشته شده و طراحی تولید آن نیز در حال انجام است و مرحله پیش تولید این سریال برایم خیلی مهم است. سریال در کردستان و تهران ضبط میشود و صحنههای خارجی مربوط به آمریکا نیز در لهستان تصویربرداری خواهد شد.
مسعود ردایی تهیهکننده پروژه نیز در اینباره توضیح داد: در سفری چهار روزه به کشور لهستان از امکانات بسیار پیشرفته استودیویی در این کشور بازدید کردیم و پیرو مذاکرات انجام شده با مسئولان مربوطه در این کشور به احتمال زیاد 14 لوکیشن کشور آمریکا و همچنین مصر در ورشو تصویربرداری میشود. با توجه به تجهیزات مدرن و به روز موجود در این استودیوها امکان شبیه سازی این لوکیشن ها به طور کامل وجود دارد چنان که پس از بازبینی نمونه های انجام شده در این فضاها به این نتیجه رسیدیم که این شبیه سازی به بهترین شکل ممکن انجام خواهد شد .
ضبط بخشهایی از سریال در لهستان به جای مصر و آمریکا
این تهیه کننده افزود: پیش تولید رسمی کار از ابتدای شهریورماه آغاز شده و ما مشغول انتخاب عوامل پشت دوربین و بازیگران هستیم و تا کنون پیمان جعفری به عنوان مدیر تولید، علی صابری دستیار اول کارگردان و برنامه ریز و سید حسین موسوی و سید بیدختی به عنوان مجریان طرح در این پروژه قطعی شده است.
ردایی بیان کرد: بحمدالله حمایتهای رسانه ملی از این پروژه بزرگ تا به اینجا مطلوب بوده است و با توجه به گستردگی کار، پیش تولید تا پایان سال به طول میانجامد و ابتدای سال 94 تصویربرداری مجموعه آغاز خواهد شد.
مهدی چمران برادر شهید چمران نیز درباره ساخت این سریال اظهار نظرهایی داشته است: سریالی که قرار است به کارگردانی جلیل سامان درباره شهید چمران ساخته شود، مروری کلی بر زندگی شهید چمران است و بناست به همه بخشهای زندگی این شهید بپردازد. من با عوامل سریال همکاریی خوبی داشتهام و هر سوالی که داشتهاند و مطرح کردهاند، پاسخ دادهام و اگر زنده باشم در خدمتشان خواهم بود. جلسات فراوانی داشتهایم و باز هم نیاز هست که باشد. در این سریال قرار است یک مرور کلی بر زندگی شهید چمران بشود.
علاقه کارگردان «شوق پرواز» به ساخت زندگی شهید مطهری
زندگی معلم شهید مرتضی مطهری، یکی دیگر از گزینههای سریالی تلویزیون برای ساخت اثری فاخر است. سریالی که یدالله صمدی آن را خواهد ساخت.
از پیشنهاد ساخت یک سریال الف ویژه درباره زندگی شهید مطهری از سوی معاونت سیما خبر داد و اعلام کرد در سن 61 سالگی بسیار به ساخت سریال درباره این انسان اهل فتوت و عرفان علاقمند است و زندگی دور از سیاست او را میسازد.
وی که آخرین بار «شوق پرواز» درباره زندگی شهید عباس بابایی به کارگردانی او روی آنتن شبکه یک رفت، در این باره گفت: شهید مطهری انسانی است که بیشتر اهل معرفت، عرفان، علم و فتوت بوده است و من در این آخر عمری در سن 61 سالگی راغبم زندگی او را سریال کنم. من همانطور که قبل از «شوق پرواز» از شهید بابایی تنها نام یک اتوبان را میشناختم و پس از تحقیقات فهمیدم با چه انسان بزرگی طرفم هستم، این بار هم همین اتفاق برایم رخ داده است و با شهید مطهری آشنا میشوم.
صمدی، شهید مطهری را انسانی بسیار بزرگ ارزبابی کرد و گفت: من آدم سیاسی نیستم و دوست ندارم کاری هم به سیاست داشته باشم، مطهری هم سیاستمدار نبوده بلکه عالم و عارفی دوست داشتنی است.
کدام شخصیتهای معاصر در سریال شهید مطهری هستند؟
وی در پاسخ به اینکه برای روایت زندگی شهید مطهری کدام یک از شخصیتهای معاصر وارد قصه خواهند شد؟ تأکید کرد: امام خمینی (ره)، آیت الله خامنهای، آیت الله رفسنجانی از جمله این افراد هستند البته انسانهای بزرگ دیگری نیز دور و بر او بوده و با او محشور شدهاند که وارد قصه خواهند شد. با سعید ملکان صحبت کردهام تا در زمینه گریم به سریال کمک کند.
این کارگردان یادآور شد: زندگی شهید مطهری یک تاریخ است و صرفا به حضور او بسنده نمیکنیم، بلکه تاریخی به واسطه زندگی دور از سیاست او روایت خواهد شد. روایت زندگی او نیز از دوران کودکی آغاز خواهد شد و نگارش سه تا چهار ماه به طول خواهد انجامید.
صمدی درباره لوکیشنهای این سریال و مدت زمان پیش بینی شده برای تصویربرداری نیز گفت: تهیهکننده سریال شهید مطهری، سعید سعدی است. زندگی او در تهران، نجف و قم میگذرد و مدت زمان احتمالی تصویربرداری نیز یک سال است.
ناگفته نماند که در سریال «معمای شاه» به کارگردانی محمدرضا ورزی نیز به شخصیت شهید مطهری پرداخته خواهد شد و حتی از گریم بازیگری که این شخصیت را ایفا خواهد کرد نیز رونمایی به عمل آمد.
«مسیح کردستان» یا «مردان دره گرگ»
برخلاف بی توجهی به ظرفیت دراماتیک بسیار زندگی شهدا و در اولویت قرار ندادن پرداخت به زندگینامه آنها، بر سر ساخت سریال درباره شهید حسن بروجردی دعوا شد و سرنوشت سریالی که به زندگی او خواهد پرداخت، تا مدتها نامشخص بود.
ماجرا از این قرار بود که حسین ترابنژاد فیلمنامهنویس که در کارنامه خود نگارش «شوق پرواز» درباره زندگی شهید بابایی را با مشارکت فرهاد توحیدی ثبت کرده است، از مراحل فیلمنامه نویسی سریالی با عنوان «مسیح کردستان» درباره زندگی شهید بروجردی به تهیهکنندگی جواد نوروزبیگی به مهر خبر داد.
اما فردی به نام محمود غلامی بلافاصله در گفتگویی از ساخت زندگی شهید بروجردی در قالب سریالی به نام «مردان دره گرگ» خبر داد.
رییس مرکز بسیج سازمان صداوسیما به عنوان متولی سریال، گروه دوم را تایید نکرد و گفت «مسیح کردستان» سریال ویژه این شهید در همکاری مشترک مرکز بسیج و شبکه یک است.
اما آنچه نوروزبیگی به عنوان «لابی قویتر» از آن یاد کرده بود، باعث شد سرانجام پس از انتشار اخبار ضد و نقیض که به نظر میرسید ناشی از اختلاف نظر بسیج صدا و سیما، شبکه یک سیما، همرزمان شهید بروجردی و جلب نشدن نظر خانواده شهید بروجردی به طرحهای اولیه آماده شده بود، در نهایت فرجی مدیر شبکه یک سیما اعلام کند سریال «مردان دره گرگ» به کارگردانی جمال شورجه و تهیه کنندگی محمود غلامی، به عنوان یکی از مجموعههای الف ویژه سیما، برای شبکه یک سیما و در ۲۶ قسمت ۴۵ دقیقهای به زندگی شهید بروجردی خواهد پرداخت.
سریالی که هنوز وارد مرحله بعد از نگارش نشده و همچنان مثل دیگر پروژههای سیما منتظر فراهم شدن بودجه مورد نظر است
سریال شهید صیادشیرازی نیازمند حمایت ارتش
یکی دیگر از پروژههای مربوط به شهدا که جواد نوروزبیگی تهیهکنندگی آن را برعهده دارد و تکلیف آن مشخص نیست، سریالی درباره زندگی شهید علی صیاد شیرازی است که در مرحله نگارش فیلمنامه متوقف مانده است.
نوروزبیگی در این زمینه توضیح داده است: این کار به دلیل عدم همکاری و حمایتهای مالی سازمان عقیدتی ارتش صورت گرفته است که نشان میدهد آمادگی لازم برای ساخت و تولید این اثر ارزشمند را ندارند و جزیی از دغدغه آنها محسوب نمیشود.
پخش سریال «کابوس نتانیاهو» در سال 95
یکی دیگر از آثار مرکز سیما فیلم که به سرداران شهید اختصاص دارد، مربوط به شهید حسن تهرانی مقدم است که «کابوس نتانیاهو» نام دارد و طبق اعلام رییس مرکز سیما فیلم در سال 95 کلید خواهد خورد.
سهشنبه 17 تیر 93 آیین معرفی سریال شهید حسن تهرانی مقدم با حضور حمیدرضا مقدم فر معاون فرهنگی سپاه پاسداران اسلامی، محمدرضا معصوم زادگان مدیر سیما فیلم، مجید زین العابدین مدیر شبکه سه، خانواده شهید تهرانی مقدم، تاجبخش فنائیان سرپرست تیم نگارش، محمود رضوی تهیه کننده و پرویز شیخ طادی کارگردان در ساختمان معاونت سیما برگزار و در این مراسم تفاهمنامه همکاری مشترک برای ساخت مجموعه تلویزیونی «کابوس نتانیاهو» بین معاونت فرهنگی سپاه، مرکز سیما فیلم و شبکه سه امضا شد.
معاون فرهنگی سپاه در این باره توصیه کرد: شهید تهرانی مقدم شخصیتی چند وجهی داشت. اولین ویژگی او این بود که تنها سردار بزرگ جنگ بود که آن سالها به شهادت نرسیده بود. وی یک نابغه موشکی و دانشمند برجسته علمی بود. آدم با اخلاقی هم بود. او اهل تجهد و نماز شب و مانوس با اهل خانواده و فردی بسیار عاطفی بود. او همچنین یک ورزشکار، کوهنورد و فوتبالیست بود و زیردستهایش به او عشق میورزیدند. در نظام کاری او بروکراسی جایی نداشت و اهل تحقیق و مدیریت جهادی بود.
مدیر شبکه سه نیز اظهار امیدواری کرد «کابوس نتانیاهو» اثری فاخر مثل «مختارنامه» شود و به تاثیر گذاری آن باشد تا شخصیت یک فرد امروزی یعنی یکی از سرداران دفاع مقدس را به بهترین شکل معرفی کند.
معصوم زادگان نیز ساخت این سریال در سیما فیلم را افتخار بزرگی برای این مرکز دانست و اعلام کرد: حال که در کنار سایر آثار الف ویژه، نگارش «کابوس نتانیاهو» آغاز شده تلاش میکنیم مراحل تولید آن را نیز از همین حالا شروع کنیم تا این سریال ابتدای سال 95 پخش شود.
در پایان این مراسم الهام حیدری همسر شهید تهرانیمقدم، ضمن تقدیر و تشکر از مسئولان و هنرمندان اظهار کرد: از هنرمندان خواهش و تقاضا دارم همان اخلاصی را که در شخصیت همسر من بود در مسیر ساخت سریال در خود داشته باشند.
پخش سریال شهید باکری در سال 96
یکی دیگر از سریالهای سرداران شهید به مهدی باکری اختصاص دارد. فرمانده لشکر ۳۱ عاشورا که پیش از پیوستن به لقاء الله، شهادت برادر خود حمید باکری را نیز تجربه کرده بود.
محمدرضا معصوم زادگان رییس مرکز سیما فیلم و مجری طرح سریال شهید باکری از آماده اکران شدن این سریال در سال 96 خبر داد. مجموعهای که حسن کلامی تهیهکنندگی آن را برعهده دارد. شهید باکری به کارگردانی احمد مرادپور و تهیهکنندگی حسن کلامی در سه مرحله تولید میشود. داستان آن از زمان کودکی و نوجوانی این شهید شروع میشود و تا شهادت او را روایت میکند.
او با بیان اینکه سریال سردار رشید اسلام شهید مهدی باکری در هزار و 500 دقیقه به همراه بخشی از زندگینامه حمید باکری ساخته میشود، اعلام کرد: این سریال زندگی کودکی، نوجوانی، دانشگاهی شهید باکری و دوران انقلاب و پس از آن در عملیات بدر را در بر دارد. زندگینامه این شهید والامقام در 80 صفحه آماده و خط اصلی فیلمنامه به مسئولان ارائه شده تا اشکلات موجود رفع شود.
وی تأکید کرد: این پروژه بر اساس تفاهمنامه 20 قسمتی بوده که پس از مطالعات و انجام تحقیقات مقرر شد تا در 30 قسمت این شهید بزرگوار به عنوان الگوی شایسته به جوانان معرفی شود. نگاه اصلی در این سریال به زندگی و رشد باکری در لشکر است و امیدواریم سریالی فاخر، تاثیرگذار و ماندگار برای خانوادهها به ویژه خانوادههای شهدا ارائه شود.
سریال «حاج احمد متوسلیان» نسخه سینمایی هم دارد
یکی دیگر از شهدایی که سریال زندگی او را در آینده نزدیک در تلویزیون خواهیم دید، حاج احمد متوسلیان فرمانده لشکر 27 محمد رسولالله است که ساخت سریال آن را عبدالحسین برزیده برعهده دارد. محمد داودی نیز تهیهکننده این اثر نمایشی است.
طبق گفته تهیهکننده نسخهای سینمایی از سریال «حاج احمد متوسلیان» تولید میشود. تولید فیلم سینمایی «حاج احمد متوسلیان» پس از مجموعه تلویزیونی انجام میشود و کارگردانی آن را هم عبدالحسین برزیده برعهده دارد.
در این فیلم و سریال زندگی این شخصیت برجسته تاریخ ایران از زمان مریوان و چگونگی حضور او در کردستان و نیز ارتباط با مردم، عملیاتهای منطقه، فتحالمبین، بیتالمقدس، حضور در سوریه و لبنان به نمایش درمیآید.
عوامل هنوز برای نقش «حاج احمد متوسلیان» با هیچ بازیگری وارد مذاکره نشدهاند، چون قرار است که دوران جوانی وی را نمایش دهند نیازمند حضور هنرمندان جوان و باشباهت به متوسلیان هستند.
ساخت سریال درباره زندگی یک همسر شهید
یکی از اقدامات جالب تلویزیون در زمینه سریالسازی درباره شهدا، دست گذاشتن بر زندگی همسر یک شهید و به نمایش گذاشتن زندگی شکوفه ابراهیمی همسر شهید اسماعیل یعقوبی است که قصه آن با شهادت یعقوبی آغاز میشود.
امیرعباس کنی تهیه کننده تلویزیون درباره این سریال که به کارگردانی داریوش یاری قرار بود برای پخش در ایام دهه فجر از شبکه دو ساخته شود، گفت: فیلمنامه این سریال را شعله شریعتی نوشته است و این طرح داستانی بر اساس زندگی شکوفه ابراهیمی همسر شهید اسماعیل یعقوبی در استان اردبیل نگارش شده است. او بحمدالله در قید حیات است و سال ۹۰ نشان درجه یک ایثار را از هیئت دولت وقت دریافت کرد. این روایت بر اساس ارائه یک الگوی مناسب در ارتباط با سبک زندگی اسلامی، ایرانی در نظر گرفته شده است.
کنی در زمینه حساسیتهای دست گذاشتن روی موضوع زندگی همسر یک شهید برای ساخت سریال گفت: جهان داستانی بر دوران پس از شهادت اسماعیل یعقوبی و تنهایی همسر شهید و تربیت ۶ فرزند قد و نیم قد و البته موفق و سربلند و تحصیل کرده، متمرکز شده است.
وی در این باره که آیا این سریال به واقعیتهای زندگی یک زن بیوه در جامعه که برخی مواقع مشکلاتی برای این قشر ایجاد میشود نزدیک شده یا خیر، تصریح کرد: اساسا شکوفه ابراهیمی در زندگی واقعی خود حتی به این مرز هم نزدیک نشده است. تصور تنهایی یک زن، کار و تلاش او برای تامین اقتصاد خانواده، تربیت فرزندان و رسیدگی به امور تحصیلی ۶ فرزند قد و نیم قد، مجال چنین گمانهزنی را به این خانم و اطرافیان او نداده است. قصه از زمان خبر شهادت شهید اسماعیل یعقوبی در حدود سال ۱۳۶۱ آغاز میشود. احیانا بازگشت و به تصویر کشیدن صحنههایی از دوران قبل و بعد از انقلاب و هنگامه دفاع مقدس هم در دستور کار خواهد بود.
این تهیهکننده در پایان اعلام کرد «شکوه یک زندگی» در استان اردبیل و روستاهای اطراف شهر اردبیل ساخته خواهد شد.
زندگینامه شهید فیاض بخش سریال میشود
ساخت سریالی بر مبنای زندگی شهید فیاض بخش، گرچه جزو برنامههای صدا وسیما به نظر نمیرسد و تا به حال خبری درباره آن منتشر نشده اما رییس سازمان بهزیستی کشور از ساخت سریال زندگینامه شهید فیاض بخش خبر داد و گفت: این مجموعه فاخر با مشارکت بهزیستی و سیمافیلم ساخته خواهد شد.
همایون هاشمی رییس سازمان بهزیستی کشور که به مناسبت بزرگداشت هفته بهزیستی در منزل شهید فیاضبخش مؤسس سازمان بهزیستی حضور پیدا کرده بود، دقایقی را با همسر و فرزندان این شهید بزرگوار گفتگو و اعلام کرد: بهزیستی سعی و تلاش میکند که راه و روش شهید بزرگوار را طی کند که امیدواریم در این مسیر موفق باشیم؛ همچنین زندگینامه این شهید بزرگوار این ظرفیت را دارد که یک سریال فاخر ساخته شود که در همین زمینه در حال حاضر رایزنیهای لازم با سیمافیلم انجام شده است که امیدورایم هر چه زودتر و پس از نگارش فیلمنامه این سریال ساخته شود.
پرداخت کوتاه یک سریال 120 قسمتی به شهید جهان آرا
کیمیا، اولین سریال 120 قسمتی ایرانی است که جواد افشار کارگردانی و محمدرضا شفیعی تهیهکنندگی آن را بر عهده دارد. «کیمیا» که در سه مقطع زمانی قبل از انقلاب، دوره جنگ و زمان حال روایت میشود، بیش از 300 بازیگر دارد.
به گفته محمدرضا شفیعی تهیه کننده این سریال، بخشی از «کیمیا» به زندگی شهید جهان آرا باز میگردد: قصه کلی سریال «کیمیا» صرفا مربوط به شهید جهانآرا نیست، اما برای ادای دین به او، در قسمتهایی از این مجموعه به شخصیت این شهید بزرگوار پرداختهایم. قرار است به زندگی شهید جهانآرا در سریال «کیمیا» پرداخته شود اما نه به شکل مفصل بلکه در مقاطعی از داستان به شخصیت ایشان در این مجموعه پرداختهایم.
وی در این باره تأکید کرد: متاسفانه در هیچ یک از فیلم و سریالهایی که مربوط به حوزه دفاع مقدس میشود، تا به حال به شخصیت شهید جهانآرا پرداخته نشده است در حالی که نام او با خرمشهر و دفاع مقدس عجین شده بود، بر این اساس جا دارد که ما در کارهای نمایشیمان به حضور او در جبهه اشاره کنیم، چرا که زندگی جهانآرا وجوه داراماتیک بسیار دارد.
افشار کارگردان سریال نیز درباره نقش شهید جهان آرا در «کیمیا» گفت: من دوست داشتم وقایع خرمشهر را که شهید جهان آرا در آن حضور بسیار موثری داشت و از هم جدا نشدنی هستند یک بازیگر بزرگ بازی کند. البته این نقش در فیلم محوری نیست و بیشتر ادای دینی به این شهید بزرگوار است که حق بزرگی به گردن ما دارند و ما به اتفاق نویسنده و تهیهکننده تصمیم گرفتیم حالا که قرار است فیلمی با موضوع مردم خرمشهر ساخته شود، بخشی از حضور شهید جهان آرا را به تصویر بکشیم و ایفای این نقش را به حامد بهداد سپردیم.
سریال شهید آبشناسان ساخته میشود؟
یکی دیگر از شهدایی که شنیده میشود سريال زندگی او ساخته خواهد شد، سرلشكر شهيد حسن آبشناسان است که فرماندهس لشكر 23 نوهد را برعهده داشته است.
چندی پیش برای آبشناسان مراسم یادبودی برگزار شد که در بخشی از اين مراسم، افشين آبشناسان فرزند شهيد سرلشكر شهيد حسن آبشناسان خطاب به امير سرتيپ كيومرث حيدري گفت: چند سال پيش آقاي فيروزآبادي گفت كه همانطور كه سريال «شوق پرواز» ساخته شد، فيلمي هم در رابطه با سرلشكر آبشناسان ساخته شود. در آن زمان امير سرتيپ پوردستان فرمانده نيروي زميني ارتش تقبل فرمودند كه اين پروژه اجرا شود اما تا امروز با توجه به پيگيري هايي كه داشتيم فيلمي ساخته نشده است.
ساخت مستندهایی از زندگی متوسلیان و زینالدین
در زمینه دیگر ساختارهایی که قرار است آثاری درآنها به زندگی شهدا پرداخته شود، میتوان به آثار تازه محمدحسین مهدویان کارگردان مستند ستایش شده «آخرین روزهای زمستان» اشاره کرد که بنا دارد درباره دو سردار بزرگ دفاع مقدس مستند بسازد.
مهدویان در این زمینه اعلام کره است: موضوع این دو مستند درباره زندگی شهیدان احمد متوسلیان و مهدی زین الدین از لحظه تولد تا شهادت است. قصد داریم در مستند «احمد متوسلیان» ماجرای مفقود شدن او در لبنان را به تصویر بکشیم. البته با آماده شدن فیلمنامه این دو مستند تصمیم خواهیم گرفت که آنها را به صورت سریال بسازیم یا تک قسمتی. تهیهکننده این دو مجموعه موسسه «اوج» است.
پرداخت انیمیشنی به زندگی شهید جهانآرا
در حوزه انیمیشن نیز انیمیشن «بهاران» تولید خواهد شد که حامد حاج ملاعلی خلاصهای از 3 دهه بعد از انقلاب را چکیده قصه انیمیشن معرفی کرد و گفت: ما در داستان یک دانشمند هستهای داریم که در زمینه کاریاش مشغول تحقیق است، این دانشمند ترور میشود و زمانی که به کما میرود فلش بکی به جوانی او در زمانی که فرمان امام (ره) در جهاد سازندگی منتشر شد، میزنیم.
وی افزود: فصل دوم نیز درباره دفاع مقدس است و چون کاراکتر ما خرمشهری است با شروع جنگ از روستا به شهر خود میرود و در آنجا با محمد جهان آرا آشنا میشود. تنها کاراکتری که در این انیمیشن برگرفته از یک شخصیت واقعی است شهید جهان آرا است و تمام اتفاقاتی که در خرمشهر میافتد برگرفته از خاطرات او است. همچنین زهرا موسوی نویسنده کار در این زمینه با یکی از همرزمهای شهید جهان آرا مصاحبه کرده است.
این انیمیشن تولید مرکز پویانمایی صبا قرار است در دهه فجر از شبکه پویا روی آنتن برود.